[BLOGGING IS IN THE BLOOD | REVIEW | TRAVEL | EVENT | PRODUCTS | BOOKS | FOOD AND BEVERAGES | SAFETY | HEALTH | QUALITY ASSURANCE | MYSTERY SHOPPING | TRANSLATION | PARENTING | FAMILY | EVERYTHING.] [FOR ANY REVIEW | EVENT | ADVERTORIAL | FREELANCE | TRAINING | CATERING | ALL KINDS OF JOB | KINDLY CONTACT: 018-2767882 / HARTINI.HUSSAIN.WORK@GMAIL.COM] [ANY PICTURE(S) WHICH WAS @ WERE NOT ORIGINATED BY US ARE THE PROPERTY OF THE OWNER AND THE CREDIT GOES TO THEM.]

Breaking

Friday, September 22, 2017

6:32 AM

SALAM MAAL HIJRAH

Seorang wanita berbincang dengan seorang ustazah: 
 "Ustazah, saya tidak mahu ikut kelas pengajian ini lagi" 
 "Apa alasannya?", tanya ustazah. 
 "Saya lihat di kelas pengajian ini perempuannya suka bergossip, laki-lakinya munafik, pengurusnya cara hidupnya tak betul, jemaahnya sibuk dengan handphone dan lain-lain." 
 "Baiklah. Tapi sebelum kau pergi, tolong lakukan sesuatu untukku. Ambil segelas penuh air dan berjalanlah keliling dalam masjid ini tanpa menumpahkan setitis air sekalipun ke lantai. Setelah itu engkau boleh meninggalkan masjid ini." 
 "Itu senang sangat!" 


Diapun melakukan apa yang diminta oleh ustazah, sementara pengajian sedang berlangsung. Setelah selesai, dia berkata kepada ustazah, bahawa dia sedia untuk pergi. 
 "Sebelum kau pergi, ada satu soalan. Ketika kau tadi berjalan keliling dalam masjid, ada engkau mendengar orang bergossip, melihat orang munafik, melihat orang sibuk dengan handphonenya?" "Tidak." 
 "Engkau tahu mengapa?" 
 "Tidak." 
 "Kerana engkau fokus pada gelasmu, memastikan tidak tersandung dan tidak ada air yg tumpah."


Begitulah dengan kehidupan kita. Ketika kita mengarahkan pandangan, aktiviti dan tujuan kita hanya kepada Allah ﷻ, maka: 
 • Kita tidak akan ada waktu untuk melihat dan mencari kesalahan orang lain 
 • Kita tidak akan ada waktu untuk menilai dan mengkritik orang lain. 
 • Kita tidak akan ada waktu untuk bergosip atau mendengar gosip dari orang lain. 
 • Kita akan menolong orang lain dan fokus pada langkah kita menggapai redha-Nya. 


 Manusia bila direndahkan tidak mungkin menjadi sampah, disanjung tidak mungkin jadi rembulan. Maka jangan risaukan kata-kata orang, sebab setiap orang melihatmu dengan pemahaman dan pengalaman yang berbeza. 

 Teruslah melangkah selama engkau di jalan yang benar, meski terkadang kebaikan tidak selalu dihargai, bahkan mungkin dibenci. 

 Tidak usah sibuk menjelaskan perihal dirimu, sebab yang menyukaimu tidak perlu itu semua dan yang membencimu tidak percaya itu semua. 

 Hidup bukan tentang siapa yang terbaik, tapi tentang siapa yang mahu berbuat baik.

Jika dizalimi orang, jangan berfikir untuk membalas dendam tapi berfikirlah cara membalas kebaikan untuk dia berubah.

Jangan mengeluh, teruslah berdoa dan ikhtiar. Sibukkan diri dengan kebaikan hingga keburukan penat mengikutimu.


xoxo

Wednesday, September 20, 2017

9:01 AM

TEROKAI DUNIA MAKANAN - MAEPS SERDANG - 28/09/2017 - 01/10/2017


Homaiiiii!!! Dari ladang dan lautan ke meja hidangan... ikan di laut, asam di darat, dalam periuk, bertemu juga... ecececece... terus bagi peribahasa gitu...

Psstt, ni ada event Terokai Dunia Makanan uolls... 
Tarikh: 28/09/2017 - 01/10/2017
Masa: 10:00 Pagi - 10:00 Malam
Tempat: MAEPS Serdang

Hambik... 12 jam selama 4 hari berturut-turut... kalau ada kesempatan, bolehlah singgah sambil menyokong produk tempatan (read: mesti ada gerai jualan yang menarik punya)... sambil-sambil jalan-jalan tu, bolehlah mengetahui jenis-jenis makanan eksotik, tradisional, moden dan fusion... 

Rakan-rakan strategik yang bersama-sama berganding-bahu merealisasikan usaha ini dilihat merupakan bukan calang-calang organisasi di dalam sektor masing-masing... kepelbagaian dalam perusahaan juga penambahbaikan turut seiring dengan pertumbuhan mereka di dalam arus kepesatan ekonomi yang sangat mencabar ini...

Jom kita beramai-ramai memeriahkan lagi acara ini... 
Jumpa di sana!!!

xoxo


8:39 AM

MBO MOVIE VOUCHER - RM10


Super cool!!! Untuk penyokong-penyokong tegar industri perfileman atau hanya sekadar melepaskan kebosanan setelah seminggu kepenatan berhadapan dengan pelbagai dugaan dan cabaran hidup yang sebenar... nah. ada hadiah untuk korang!!!

MBO Movie Voucher RM10 hokey!!! Sape nak bagi ooiii!!!

Buat masa ni, validity adalah sehingga diberitahu kelak... kuantiti limited (read: mungkin sampai habis stok)... so, apa tunggu lagi???... cepat-cepat grab ya...

xoxo

8:30 AM

PHOTOGRAPHY FIESTA - 60% OFF


Wow!!! Up to 60% off guys and gals!!!

To those who are looking forward to purchase any photography items, you may browse here for further details...

Validity: Until further notice...

In short, it is still on-going!!! Let's shop now!!!

xoxo

 
8:11 AM

FOOD TRUCK - SUBANG JAYA


Calling all entrepreneurs!!! Nih ada peluang baik untuk para usahawan mengembangkan sayap dalam perniagaan masing-masing... ingin berniaga???... ingin menjual produk anda???...

Jom sertai aktiviti ini:
Aktiviti: Food Truck
Mulai: 09/09/2017
Masa: 6:00 Petang - 12:00 Tengah Malam
Tempat: Kompleks 3K, SS13, Subang Jaya

Carboot Sales dan Busking Band pun ada korang!!!

Jumpa di sana ya...

xoxo


Sunday, September 17, 2017

Saturday, September 16, 2017

9:42 AM

TAHFIZ DARUL QURAN IFTIFAQIYAH - KEBAKARAN


Pada mulanya, pada pagi Khamis 14/09/2017, aku dok sibuk dengan reports yang berlambak nak disiapkan untuk customers juga untuk further discussion... those kaki borak yang duduk within a radius close to me dok sok-sek sana sok-sek sini... well, sambil menunjukkan handphone memasing kepada satu sama lain sambil bising-bising... havoc okay, macam pasar...

Dek kerana aku very the busy... (dan sememangnya aku memang tak ambik port gossip-gossip murahan ni) aku teruskan sahaja dengan apa yang sedang aku lakukan... then, apabila dah tiba waktu untuk makan tengah-hari... sambil makan dan ON WhatsApp baru aku tahu pasal kejadian kebakaran nih... ya Allah... terkejut dan aku tak tahu nak gambarkan macam-mana perasaan aku pada waktu tu sebab ada antara mangsa yang berusia hampir sebaya dengan Thaqif... sedih, sayu dan pilu juga tidak dapat membayangkan bagaimana kesemua mangsa berhadapan dengan situasi tersebut... innalillahiwainnailaihirrojiun... 


Berikut adalah senarai nama mangsa yang terkorban dalam kebakaran pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Dato Keramat, pada 14/09/2017 yang lalu:
1. Muhammad Danieal Md Amin, 14 
 2. Ahmad Rijal Mohammad Rodzi, 13 
 3. Muhammad Hasrullah Ismaik, 14 
 4. Muhammad Haikal Abdullah, 12 
 5. Muhammad Aidil Aqmal Mohd Zamzuri, 10 
 6. Muhammaf Fahmie Abdullah, 11 
 7. Muhammad Afiq Haqimie Hairulizwan, 11 
 8. Muhammad Aiman Ramzanudin, 12 
 9. Azkar Dariemi F. Zaska, 8 
 10. Nik Muhammad Ridzuan Bin Nik Azlan 
 11. Azkar Abiedi F. Zaska, 11 
 12. Umar Al Khatab Helmi, 6 
 13. Amiel Asyraaf Abd Rasid, 11 
 14. Muhammad Nizammudin Nasrun, 13 
15. Muhammad Hafiz Iskandar Sulaiman, 11 
 16. Muhammad Harris Ikhwan Mohd Sulaiman, 10 
17. Muhammad Taufik Hidayat Norazizan, 16 
 18. Ahmad Harith Adam Mohd Nor Hadi, 12 
 19. Muhammad Hazim Ahmad Nor, 13 
 20. Muhammad Syafik Haikal Abdullah, 13 
 21. Muhammad Zattulah Roslan, 11 
 22. Mohd Yusuf Md, 26 (guru) 
 23. Mohd Amrul Nizam Sakarno, 25 (guru)

Di sini, aku ingin menyeru kepada semua agar tidak membuat sebarang spekulasi berkenaan peristiwa sedih ini... sebaliknya, biarlah pihak berkuasa menyelesaikan siasatan dalam keadaan yang terkawal... sebarang anggapan akan hanya menyulitkan lagi keadaan...

Semoga perkara ini dapat dirungkaikan sebaik mungkin...

xoxo

8:31 AM

PIZZA HUT SCRATCH & SMILE CONTEST 2017 - 01/08/2017 - 31/10/2017


Ada contest baru lagi!!! Siapa di sini pelanggan setia Pizza Hut?... ala, tak semestinya setia means perlu pi makan hari-hari kat sana kan... setia as in bila terfikir nak makan pizza je, terus teringatkan Pizza Hut... haaa, gitu kekdahnya... lagi bagus kalau lepas tu terus pi beli online ataupun terus pi premis berhampiran... 

Okaylah, gini... Pizza Hut ada mengadakan peraduan Pizza Hut “Scratch & Smile” Contest 2017... hadiahnya awesome la jugak korang iaitu wang tunai, voucer tunai juga produk Pizza Hut... camne nak sertai? Cuba tengok kat bawah ni:
1) 1 scratch card akan diperolehi dengan pembelian bernilai RM35 dalam suatu resit (dine-in / online / take-away / delivery semua boleh join) (EXCEPT Pizza Hut Express stores)
2) Giveaway of scratch card is only valid on the same day of purchase at the same outlet with the original receipt. 
3) Outdated receipts and/or from other outlets will not be entertained.




Prize:
a) Cash Prize RM35,000 x 10 winners 
b) Cash Prize RM3,500 x 20 winners 
c) Pizza Hut cash vouchers worth RM350 x 200 winners 
d) Pizza Hut cash vouchers worth RM40 x 2000 winners 
e) Pizza Hut products

Tarikh peraduan: 01/08/2017 sehingga 31/10/2017 (or while stocks lasts)

Jom sertainya...

Tips: Share beli pizza hut during lunch hour... hadiah tu pun kalau dapat nanti share sama-sama...
RM35 / 3 = RM 11.67 atau RM35 / 4 = RM 8.75... still within budget insyaAllah...
#sharingiscaring kannnn...

xoxo

7:23 AM

EVEREADY SPARKING FAMILY MOMENTS - 15/07/2017 - 30/09/2017




Peraduan ini sesuai disertai oleh pengguna produk Eveready dan Energizer...  
dengan pembelian mana-mana produk Eveready dan / atau Energizer yang bernilai RM10.00 dan ke atas (termasuk GST) dalam resit tunggal dari mana-mana pasar raya atau kedai yang turut serta dalam tempoh peraduan, anda layak untuk menyertai peraduan ini... setiap pembelian tersebut melayakkan peserta untuk menghantar satu (1) penyertaan...


 Borang peraduan hanya boleh dihantar dengan menggunakan pos biasa sahaja... tidak boleh menggunakan PosLaju...  borang peraduan boleh didapati di kedai-kedai atau pasaraya berhampiran anda... dapatkan borang penyertaan untuk merebut peluang memenangi sebuah kereta juga hadiah-hadiah hebat lain... jawab dan hantar!




Jom sertai peraduan ini ya korang... ala, mana tau ada rezeki kan...
usaha tangga kejayaan!!!

xoxo

5:02 AM

WHAT IS YOUR KOUKOU DOING - 05/09/2017 - 23/10/2017


Wow!!! What is Your KouKou Doing contest is up now!!!
Simple je contestnye uolls... pertandingan ini dianjurkan oleh 7 ELEVEN (juga DreamWorks) yang mana anda berpeluang untuk memenangi beberapa goodies yang telah disediakan apabila anda menyertainya...

Apa hadiahnya??? Limited edition KouKou beanie beg korang!!!

Kami dah sertainya... korang bila lagi?
Meh nak bagitau cara-cara bagaimana nak menyertai pertandingan ini...


First, snap satu Boomerang video yang kreatif of what your Koukou is doing...
Next, postkan video Boomerang korang tu kat laman Facebook atau Instagram sendiri... jangan lupa untuk tag @7ElevenMalaysia dengan hashtag nih => #DreamWorksKouKou #7ElevenMY dan #WYDKouKou


Berikut adalah hadiah yang bakal dimenangi:

Grand Prize: 8x Bean Bag 
Consolation Prizes: 20x KouKou Notebooks

Tarikh pertandingan: 
5th of Sept – 23 October 2017

Jom sertainya ya uolls!!!

xoxo

3:56 AM

PERTANDINGAN MEWARNA - PUTRAJAYA - 07/10/2017


Pertandingan Mewarna sempena Karnival Komuniti & Pesta Air Putrajaya 2017

Tarikh: 07/10/2017
Masa: 9:00 Pagi - 1:00 Petang
Tempat: Kompleks Renang dan Sukan Air, Precint 6, Putrajaya

Ada kemunculan istimewa Didi & Friends lagi tu...
Apa tunggu lagi korang?
Jom bawa anak-anak, adik-adik ke pertandingan mewarna ini!!!

Jumpa di sana...

xoxo

3:51 AM

KARNIVAL PUNCAK JALIL - 23/09/2017


Karnival Puncak Jalil 
Lokasi: Taman Rekreasi Puncak Jalil 
Tarikh: 23 September 2017 (Sabtu) 
Masa: 7.00 Pagi - 5.00 Petang 

Pelbagai aktiviti menarik telah dirancang untuk semua: 
1) Walkathon 
2) Jom Kurus 
3) Tanam Pokok 
4) Indoor Games: Dart, Dam Haji, Karom 
5) Memanah 6) Pertandingan Mewarna 
7) Gerai Jualan 

Jom datang beramai-ramai... 
Bersemangat nak sertai pertandingan mewarna nih... 

Jumpa di sana...

xoxo

Wednesday, September 13, 2017

6:08 AM

JOM BERTUKAR KE RED ONE


*Plan REDONE Postpaid*
**************************
*TERBARU,TERMURAH,TERPANTAS*
**************************
*#Coverage Terluas&Terpantas 4G LTE ( CELCOM)*
*#Blacklist No tiada masalah!!*
*#Boleh kekal no lama!!*
*#Bill serendah RM8 Sebulan!!*
******
*AMAZING 28* (RM28 Sebulan)
~~~~
Data internet 10gB sbln.
Panggilan PERCUMA tanpa had ke mana-mana nombor Postpaid redONE.
******
*AMAZING 48* (RM48 Sebulan)
~~~~
Data internet 20gB sebulan.
200 minit panggilan PERCUMA (Bernilai RM30) ke mana-mana nombor talian tetap/handphone
Panggilan PERCUMA tanpa had ke mana-mana nombor Postpaid redONE.
******
*UNLIMITED CALL* (RM58 Sebulan)
~~~~
Data internet 20gB sbln.
Panggilan PERCUMA tanpa had ke mana-mana rangkaian dan talian tetap.

*BERMINAT NAK JADI AGEN RED ONE??*
Whatsapp saya di 0182099248

xoxo

Sunday, September 10, 2017

12:51 AM

FREELANCE DAN AKU

Kenapa aku bertukar genre??? Bukan genre dari segi penulisan... tetapi dari segi penyampaian juga apa yang disampaikan... aku terpanggil untuk meneliti semula ke dalam segala bentuk penulisan aku sebelum ni yang pada waktu itu mendapat banyak komentar juga kepelbagaian kunjungan... then, aku stop... stop yang sebenar-benarnya stop... kenapa?... haritu aku dah cerita serba-sedikit tentang hal ini sebenornya, but now, aku nak elaborate sikit... okay, aku jadi macam tu sebab aku paranoid... dengan banyaknya perkara-perkara di luar jangkaan yang berlaku yakni kuasa telekomunikasi... yelah, keselamatan as in safety of ourselves and our loved ones...


So, now, aku dah build balik my strength of writing within the social environment... aku lebih mengenengahkan segala perkara yang terjadi (secara spontan atau dirancang) seperti review, event, online business, produk, aktiviti yang dijalankan, segala promosi, bermacam perkara yang mengusik jiwa... pendek-kata apa sahaja yang terlintas di benak fikiranku... suka aku nyatakan di sini bahawa segala penulisan yang telah aku siapkan semua ini akan aku teliti semula (mungkin kalau dalam kategori superb) bolehlah disalurkan kepada mana-mana pihak penerbitan (itupun kalau sudi untuk diterbitkan)... aktiviti keluarga juga antara perkara yang kadang-kala aku selitkan di dalam penulisan blogku kini bergantung kepada isi juga kupasannya...


Aku kini lebih menjurus ke arah memberikan perkhidmatan secara freelance di dalam bidang:
1) Document writing for ISO - 9001, 14001, 17712, 18001, 22001, TS, CMMI (certified Lead Auditor)
2) Safety - aku nih certified Safety & Health Officer NIOSH
3) Engineering drawing
4) Website
5) Content writing
6) Thesis writing
7) Translation, copy-writing, proof-reading
8) Trainer - ISO, safety
9) Accounting
10) Quality Assurance practitioner
Please Whatsapp: 0193458610 or Telegram: @Alif_Tini for any collaboration or freelance offers...


Sebenarnya, kalau nak diikutkan ramai je orang yang berminat dalam bidang penulisan nih... cumanya dari segi penyampaian... masing-masing ada gaya penyampaiannya yang tersendiri... ada yang gaya penulisannya kaku, ada yang gaya penulisannya seolah-olah sedang berbicara dengan pembaca. ada yang gaya penulisannya bersahaja... walau macam mana pun gaya penulisan seseorang... bagi aku, ia akan berjaya disampaikan apabila gaya penulisannya diisikan dengan rasa... dan rasa itu mestilah rasa yang ingin disampaikan kepada pembaca... rasa yang penuh jiwa...

xoxo
[INFO] If you are interested in placing any link in any of the entry, please contact the author at hartini.hussain.work@gmail.com.

[DISCLAIMER] https://weolls.blogspot.com and the owners of this blog in particular will not be liable for any liability, damage, loss, loss of risk, personal or otherwise resulting from, directly or indirectly from the use and application, of what also content obtained from this blog.

The blog owner will also not be responsible at all for the comments posted and it is the responsibility of the author of the comment itself.

All articles produced by the owners of this blog are just personal opinions that want to be shared with the readers of this blog as well as for a collection of references for blog owners' future use.

Click The Picture For Best Deals At Balok Pahang

Click The Picture For Best Deals At Desaru Coast Johor

Click The Picture For Best Deals At Genting Highlands Pahang