RESEPI NASI ARAB MAQLUBAH AYAM YANG CONFIRMED JADI


Hai everything... amacam, dah Raya ke-6 ni, terliur tak bila tengok Nasi Arab Maqlubah Ayam kat dalam dulang tu?... hehehehe... saja je tayang kan... musim raya dalam berPKPB ni, memang dok rumah je lah kan... #kekaldimanakitaberada... tak yah nak keluar untuk kunjung-mengunjung ke, bertemu dek kerana kerinduan yang menggunung tinggi ke mahupun keboringan tahap gaban... kita kena berusaha untuk control kemahuan kita demi #kitajagakita okay gaissss...

Hari ni, aku nak belanja korang satu resipi yang seriously mudah dan gerenti jadi punya... korang follow je step by step tau... insyaAllah jadi okay, jom kita tengok bahan-bahannya ya...

Bahan Utama:
1) 3 1/2 pot Beras basmathi (boleh ubah ikut kesesuaian)
2) 2 1/2 ekor ayam (ikut kesesuaian)
3) Sos Perap

Bahan-bahan tambahan (optional)
1) Kentang belah 4 (goreng)
2) Terung potong besar (goreng)
3) Kobis bunga


Cara-cara
1) Rendam beras selama 30 minit.
 2) Rebuskn kesemua ayam sehingga setengah masak
3) Perapkan ayam menggunakn SOS PERAP MAMASAB.selama 10- 20 minit.
3) Bahagikan ayam yang diperap itu kepada 2 bahagian.
4) Tumis 2 sudu besar SOS PERAP MAMASAB dengan 1 sudu besar minyak masak.
5) Campurkan dengan air rebusan ayam.
6) Dalam periuk, susun bahan-bahan optional dan sebahagian ayam terlebih dahulu.
7) Masukkan beras ke dalam periuk.
8) Tuang air rebusan ayam, garam secukup rasa dan sedia untuk dimasak.
9) Bakar ayam yang selebihnya selama 20- 30 minit.
10) Nikmatilah aroma sos perap yang mula memenuhi seluruh bahagian rumah.


Mudah kan korang?...  by the way, Nasi Arab Maqlubah Ayam ini juga boleh dimakan bersama salad sayur ditambah mayonis atau sos salsa (korang boleh blend tomato bersama cili hijau, daun ketumbar atau daun pudina bersama sedikit garam)... 

Haa, bila dah tau resipi ni tentu korang tak sangka kan bahawasanya nak buat Nasi Arab Maqlubah Ayam ni sebenarnya sonang baitu kan kan kan... apa lAgi, jom la cuba buat sambil mengisi masa sepanjang berPKPB dan bercuti Hari Raya Aidilfitri ni tak gitu?... kalau nak dapatkan Sos Perap Mamasab, boleh klik kat sini ya...

Your Authorized Distributor Partner Mamasab at your service...

Penawar gastrik dan pedih ulu hati: Klik kat sini
Boring kulit asyik kusam je: Klik kat sini
Nak cari kerja baru: Klik kat sini

xoxo

Share:

24 comments:

  1. Sedapnya...tak pernah buat nasi arab. Kalau terasa nak makan beli je. Rupanya, senang je ye nak buat.

    ReplyDelete
  2. owh yang sedap tu daun pudina..un tak pernah beli daun pudina..huhuuu

    ReplyDelete
  3. Nanti boleh cuba...biasa buat beli yang dah siap pek tu je

    ReplyDelete
  4. Sedapnya nasi arab.. Senang juga tengok nak buatnya. Kene try ni

    ReplyDelete
  5. Sedapnyaaa. Lama dah tak buat maqlubah. Tunggu suruh husband yang buat. Kihkihkih

    ReplyDelete
  6. Berselera tengok ayam tu.

    ReplyDelete
  7. Uiii menariknya ayam dia. Tak pernah lagi buat resepi ni

    ReplyDelete
  8. Teruja lak tgk gambar menu nya..

    ReplyDelete
  9. menariknya resepi ni,tak pernah cuba lgi makan nasi maqlubah nie

    ReplyDelete
  10. Bestnya Nasi Arabbbb .. Nak ekna buat jugak la nanti ikut resepi ni.. tq sharing

    ReplyDelete
  11. Selalu dengar nasi beriani je, ni ada pulak nasi maqlubah.

    ReplyDelete
  12. Mudahnya resepi dan bahan pun simple . Nanti nak try sebab belum pernah buat nasi arab untuk anak-anak.

    ReplyDelete
  13. Wow!!!!!!! Sedap bebenar nampak ayam nie. So delicious and juicy. Thank you for sharing your recipe. Take care.

    ReplyDelete
  14. Nampak senang pula nak buat nasi arab ni. Ingatkan susah nak buat. Lagi la guna sos perap mamasab. Lagi la sedap..

    ReplyDelete
  15. wah lamanya saya tak makan nasi arab. last rasanya tahun lepas. hmm, tengok artikel ni lapar pulak nasi arab.

    ReplyDelete
  16. Kita tak pernah berani lagi nak cuba buat nasi arab hehehe sebab renyah lah wakakak kita pandai makan ker tapi bila baca kat sini rasa macam yakin pula nak cuba hehehe nampak kena pergi cari bahan ni...

    ReplyDelete
  17. Ramai guna rempah perap mamasab tu kata sedap, perjiranan Sis sini ada jual, nantilah nak cubaa..
    Nampak sedap, belum pernah try lagi buat nasi arab sendiri...

    ReplyDelete
  18. Jarang makan nasi Arab jadi tak pasti nak bezakan sedapnya dengan yg lain cuma bila pertama kali rasa memang la sedap haha..

    ReplyDelete
  19. Sedapnya nasi arab. Boleh la buat sendiri lepasni dah ada resipi ni.. Thanks for the recipe

    ReplyDelete
  20. Senang aje rupanya ehh..
    Nampak macam simple sangat..
    Blh la try nanti kalau teringin nak makan
    nasi Arab..
    Takyah pening kepala nak cari kedai.
    Buat sendiri je..

    ReplyDelete
  21. saya apa-apa nasi arab memg faveret... nanti nak masak lagi nak guna resepi ni lah pulak...

    Anyway...baru jalan2..follow nii...
    www.shalimaryusof.com

    ReplyDelete
  22. belum daun kecil2 mcm pudina, daun sup, aduh nak simpan tu macam mana ek. beli nak pakainya sikit je

    ReplyDelete


LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (138) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (77) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (70) engineering (4) event (218) exercise (1) family (304) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (78) freebies (5) freelance (64) friends (205) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (58) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (45) kids (113) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (31) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (60) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (31) koleksi produk kecantikan (56) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (35) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (35) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (279) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (182) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (66) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (14) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (15) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (167) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (55) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (57) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS