EH, TIMAH NAK START BISNES BAKERILAH

Di suatu pagi yang indah, sambil bersarapan, Makcik Kiah dan anaknya Timah telah berbual kosong... biasalah kan, takkan nak duduk saja je kan... at least, kenalah beramah-mesra bersama ahli keluarga kan kan kannnn... sementelah pula, Makcik Kiah memang tinggal berdua je dengan dak Timah... pusing kanan pusing kiri, itulah racun itulah penawar...

Makcik Kiah: Timah, macam mana dengan permohonan kerja yang kau hantar haritu?... dah dapat jawapan?...

Timah: Belum lagi ibu...

Makcik Kiah: Sekarang ni dah hampir sama dengan zaman kemelesetan ekonomi masa tahun 1998 dulu... ramai yang kena buang kerja, gaji dipotong, dari bekerja secara tetap ditukar ke kontrak... iskkkk, sedih la bila ibu mengenangkannya semula... masa tu Timah kecil lagi...

Timah: Ya ibu, Timah ada tebaca juga berkenaan apa yang berlaku tu dalam kelas opsyen Perdagangan Timah... memang mencabar waktu tu... eh, ibu, ibu (sambil tangan scroll kat handphone tengah tengok e-maillah katakan)...

Makcik Kiah: Ya, dah kenapa kau ni Timah?... terjerit-jerit... ibu ada kat depan kau ni je kan... iskkkk, Timah, Timah...

Timah: Ada dapat e-mail reply ni ibu... kejap Timah nak buka (sambil tersenyum sampai ke telinga TAPI tiba-tiba muncung itik pula yang kelihatan)...

Makcik Kiah: Haa, macam mana?...

Timah: Jawatan yang Timah pohon tu terpaksa dibekukan pengambilan la ibu... aduh, pening kepala nak fikit ni... mana nak cari kerja...

Makcik Kiah: Sabarlah Timah... bukan kau je yang berada dalam situasi ini... ramai juga orang lain di luar sana yang sama-sama terkesan dengan pandemik COVID-19 ni... dah, tak usah sedih-sedih sangat...

Timah: Baiklah ibu... jomlah kita makan croissant ni dulu (amboiiii, sarapan makan croissant kau...)

Makcik Kiah: Hmpppp, sedap roti yang kau buat ni Timah...

Timah: Croissant la ibu...

Makcik Kiah: Ha, yelah yelah... 'kerosain' ni sedap ni... ibu ada idea... apa kata Timah berniaga online je dulu... ala sambil-sambil Timah update status kat FB dengan IG tu, pasarkanlah sekali produk Timah ni...

Timah: Ala ibu, Timah tak tau lah nak pasarkan macam mana... apa yang perlu dilakukan... nak mula kat mana semua tu...



Haaaa, mesti ada yang macam Timah kan kan kan... kalau korang pandai dan suka masak atau suka buat kuih, kek, roti dan sebagainya, aku nak bagi idea ni, sama macam idea Makcik Kiah tadi... kenapa tidak korang jadikan aktiviti tersebut sebagai sesuatu yang boleh menambahkan pendapatan?.. buat bisnes orang kata... bisnes bakeri atau bisnes kuih-muih atau bisnes kek dan roti gitu...

Bisnes buat kuih ni agak mudah dilakukan.. boleh start dari rumah dan gunakan peralatan-peralatan yang selalunya memang sudah sedia ada di rumah kan... modal untuk beli bahan-bahan pun tak besar sangat... lebih kurang dalam RM20-30 je untuk hasilkan sebuah kek atau sebarang kuih... nak jual pun tak susah sangat... buat kuih tu cantik-cantik.. ambil gambar.. upload kat facebook atau instagram... nah, kan dah dipromote tu... kalau gambar kuih tu cantik dan nampak sedap, mesti berduyun-duyunlah orang akan PM nak order!

Amacam? Rasa-rasanya berminat nak buat bisnes bakeri ni?

Kalau berminat dan nak tahu lebih lanjut macam mana nak buat bisnes bakeri ni BOLEH KLIK DI SINI...


xoxo

Share:

16 comments:

  1. Bisness makanan paling senang nak laku. Kalau sedap + berbaloi, tak payah pasarkan pun orang datang cari.

    ReplyDelete
  2. Betul.. zaman sekarang sudah nak dapat kerja..

    ReplyDelete
  3. Adik Rawlins pun buat bisnes bakeri kecilan sebegini. Alhamdulilah ada la juga pelanggan beliau - dapat la nak berbelanja sikit di hujung bulan kan. Rawlins ingatkan dia agar jaga kualiti dan after sales service agar pelanggan gembira.

    ReplyDelete
  4. sikit rupanya modal nak buat kek ni. No wonder la ramai yang buat bisnes bakeri ni. All the best untuk yang nak join bisnes ni

    ReplyDelete
  5. Good post. Thank you for sharing this valuable information. I tengah merancang nak bukak business juga. But not bakery. I x ada bakat dlm masakan. However, thank you for sharing this information ya.

    ReplyDelete
  6. Seronok tengok orang buat bisnes bakeri ni. Semuanya kena ada minatkan?

    ReplyDelete
  7. Bestnya kalau ada kedai bakeri sendiri ni. Dulu pernah lah kerja dengan orang.

    ReplyDelete
  8. Suka makan roti dekat bakeri smpai kdg2 rasa nak belajar jgk. Tapi ank kecik-kecik ni takut tak sempat nak belajar. Kena tunggu anak besar sikt n dh sekolah la kot baru blh start belajar mcm2.

    ReplyDelete
  9. Satu peluang yg bagus bagi mereka yang minat nak berniaga bakeri... sila baca ya...

    ReplyDelete
  10. Yup.. Bisnes makanan ni kalau pandai pmote laku mesgi ada orang beli.. Sebab yu kene beljr dan terus beljr..

    ReplyDelete
  11. Sejak pkp haritu keje nak membaking je. Kita plak ip kat status, org tengok pandainya membaking, bukalah order hahaha tapi tulah tak confident nak buat bisnes bakeri ni 🤣. Tp memang masyuk sebenarnya buat bisnes makanan sebab orang hari2 cari makanan :)

    ReplyDelete
  12. Eh! Seronok pula tengok timah dan makcik kiah borak pasal bisnes. Elok sangat haa kalau nak buka bakery kan. Chaiyok timah! Eh tiber kan 😅

    ReplyDelete
  13. Haha comey je timah dan kiah berdialog..=D bagus peluang bisnes ni sesuai utk musim pandemi ni..

    ReplyDelete
  14. Betul biz makanan paling sustained sebab orang akan cari dan ianya keperluan. Chaiyokk timah!

    ReplyDelete
  15. Wow such a interesting write up. Thanks for introducing Bisnes buat kuih. Good for the housewives to join and earn some living

    ReplyDelete
  16. All the best and thanks for sharing this infomation about baking business.

    ReplyDelete


LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (139) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (78) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (71) engineering (4) event (218) exercise (1) family (306) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (80) freebies (5) freelance (68) friends (206) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (59) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (46) kids (114) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (32) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (61) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (32) koleksi produk kecantikan (57) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (36) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (36) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (280) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (185) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (68) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (15) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (17) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (169) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (56) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (58) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS