5 RESEPI BISKUT RAYA BERASASKAN COKLAT YANG MUDAH DAN CONFIRMED JADI

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... tengah buat apa tu?... dah masuk minggu ketiga puasa dah kan… sebelum ni dok tunggu-tunggu bilalah nak bulan Ramadhan tak gitu?... laaa ni dengan lagu raya yang dah start berkumandang di corong-corong radionya, begitu juga dengan pelbagai keperluan dan kelengkapan perayaan yang telah mula diniagakan termasuklah kuih raya yang bakal dijadikan sebagai santapan buat para tetamu (itupun kalau kita dapatlah merentas negeri untuk menyambut Aidilfitri bersama-sama keluarga tercinta kan kan kan)…

Makcik sekeluarga masih lagi stranded di Johor ni… kami memang berdoa sangat agar kita semua dapatlah peluang untuk merentas negeri bagi merayakan hari bahagia ini di kampung halaman… yang paling penting agar dapat menyantuni nenek yang tak berapa sihat semenjak sebulan kebelakangan ni… aduh, rindu dah jadi perkara kedua… yang paling utama adalah agar dapat menyempurnakan segala keperluan nenek sebab dah berbulan-bulan tak dapat nak balik kampung ni haaaa… jomlah kita sama-sama berdoa agar kes COVID-19 di negara kita Malaysia yang tercinta ini semakin menunjukkan trend penurunan bagi membolehkan kita berhari-raya at least untuk dapat pulang ke kampung halaman sendiri… Amiiiin…


Oh ya, sambil membebel ni, sempat juga makcik singgah sana-sini dan inilah hasilnya… makcik bawakan untuk korang resepi biskut raya berasaskan coklat… sambil #stayathome tu ajommmm kita buat kuih raya… di samping dapat distract our mind, dapat juga kita sama-sama gotong-royong dengan anak-anak kat dapur kan… makcik gerenti, anak-anak confirmed suka punyalah kalau dapat buat kuih raya bersama ibu mereka… kuih raya dapat, quality time bersama anak-anak pun dapat tak gitu?... let’s go...

Credit gambar: Encik Google

1) ALMOND LONDON


Bahan-bahan
Kacang almond
250 gram butter @ 1 cawan
80 gram gula icing @ 3/4 cawan
1 biji kuning telur
3 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil esen vanilla
450 gram tepung gandum Cap Ros @ 4 1/2 cawan
1/2 cawan serbuk bada
2 sudu besar susu tepung
½ sudu kecil baking powder
½ sudu besar empleks / tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
250 gram coklat masakan Beryl’s
2 sudu besar shortening / minyak masak

Cara-cara membuat biskut
1) Korang masukkan serbuk badam, susu tepung, baking powder, empleks dan tepung jagung ke dalam satu bekas dan gaul rata.
2) Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan adjust la tekstur adunan tu masa uli ya.
3) Finally, korang dan boleh bentukkan biskut. Masukkan almond masa korang tengah bentuk-bentukkan setiap satu biskut tu tau. Betukkan bujur, letak kat dalam paper cup untuk biskut tu dan bakar.

Cara-cara membuat topping
1) Cairkan coklat dan shortening dengan menggunakan kaedah doule boiling. Korang letak air kat dalam periuk, then, letak coklat dan shortening kat dalam mangkuk di atas periuk tersebut. Kacau sampailah bahan-bahan tu cair ya.
2) Apabila coklat dah cair, korang bolehlah tuang kat atas biskut yang dah dibakar.
3) Last sekali tabur badam cincang.

2) CORNFLAKES NUTELLA


Bahan-bahan
50 gram badam cincang - disangai
125 gram kepingan badam - disangai
300 gram coklat gelap
200 gram coklat putih
100 gram nutella - anggaran 3 sudu besar
500 gram baby cornflakes

Cara-cara
1) Masukkan dark chocolate dan white chocolate ke dalam mangkuk. Lepas tu, korang cairkanlah kedua-dua jenis coklat tersebut dengan menggunakan teknik double boiling. Korang letak air kat dalam periuk, then, letak kedua-dua jenis coklat tersebut kat dalam mangkuk di atas periuk tersebut. Kacau sampailah bahan-bahan tu cair ya.
2) Kemudian, masukkan 3 sudu besar nutella ke dalam adunan chocolate tadi dan kacau sehingga sebati. Apabila nutella dan adunan coklat dah sebati, tutulaph api tersebut.
 3) Apabila sudah sekata, masukkan pula baby cornflakes dan kepingan badam ke dalam adunan coklat dan nutella tadi. Lepas tu, korang gaullah sehingga cornflakes disaluti chocolate sepenuhnya.
4) Now, korang boleh masukkan adunan tadi ke dalam paper cup, scoop kecik-kecik ya.
5) Taburkan badam cincang di atas adunan tadi. Kalau korang nak letak hiasan lain pun boleh. Yalah, anak-anak mesti suka kalau korang letak chocolate rice warna-warni tu ke, manik silver tu ke, bentuk star ke kan. Terpulanglag korang nak hiaskan macam mana okay.
6) Last sekali, sejukkan cornflakes nutella tadi di bahagian freezer selama 5 minit.

3) ALMOND ROCHER


Bahan-Bahan
250 gram coklat susu compound
50 gram pes kacang hazel
Badam jejari secukupnya (dipanggang)

Cara-cara
1) Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiling. Korang letak air kat dalam periuk, then, letak coklat kat dalam mangkuk di atas periuk tersebut. Kacau sampailah coklat tu cair ya.
2) Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan dan kacau sehingga sebati. Pastikan badam diselaputi penuh dengan coklat tau.
3) Finally, sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk

4) CORNFLAKES COKLAT


Bahan-bahan
200 gram bijirin cornflakes
150 gram bubble rice
1 bar coklat masakan
200 gram mentega
50 gram shortening
80 gram gula aising
Secubit garam
175 gram tepung naik sendiri
150 gramtepung gandum
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh serbuk koko
50gm cornflakes (ramas kasar)
50 gram almond nibs (disangai)
80 gram coklat chips

Cara-cara
1) Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
2) Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah double boiling. Korang letak air kat dalam periuk, then, letak coklat dan shortening kat dalam mangkuk di atas periuk tersebut. Kacau sampailah bahan-bahan tu cair ya.
3) Masukkan kesemua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
4) Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk. 

5) BISKUT AISKRIM SEDAP RANGUP


Bahan-Bahan
1 buku Buttercup (250g)
1 cawan gula kastor
1 cawan tepung naik sendiri
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1 Sudu Teh Esen Vanilla
1 Biji Telur
Coklat Compound / Masakan
Coklat / Rainbow Rice

Cara-Cara
1) Pukul buttercup dan gula kastor sehingga kembang. Kemudian, masukkanlah telur dan esen vanilla lalu adunan dipukul lagi sehingga sebati.
2) Masukkan kedua-dua jenis tepung (tapi tinggalkan sedikit tepung gandum untuk digunakan time menguli doh nanti) dan baking powder. Pukul perlahan seingga sebati.
3) Pastikan ianya menjadi doh apabila kita genggam, kalau lembik, masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli lagi sehingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
4) Leperkankan doh menggunakan roller dan tekap menggunakan acuan berbentuk ais krim.
5) Susunkan hasil tekapan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit.
6) Coklat compound atau coklat masakan dicairkan secara double boiling. Korang letak air kat dalam periuk, then, letak coklat kat dalam mangkuk di atas periuk tersebut. Kacau sampailah coklat tu cair ya.
7) Celupkan coklat di bahagian atas biskut sahaja supaya cepat kering dan taburkan coklat rice atau rainbow rice di atasnya sewaktu coklat masih cair.
8) Finally, pastikan coklat betul-betul kering sebelum dimasukkan ke dalam telap.

Cuba jangan tak cuba gaissss... semoga bermanfaat ya... till then, see you when I see you... daaaa...

xoxo

Share:

RESEPI RINGKAS UNTUK MENU SAHUR


Assalamualaikum dan hai hai hai everything... sepanjang bulan Ramadhan ni, memang makcik pastikan anak-anak semua bangun untuk bersahur bagi memastikan mereka kekal aktif dan bertenaga untuk mengharungi ibadah puasa dengan jayanya... alhamdulillah anak-anak makcik takdelah banyak kerenah sangat tentang menu sahur... TAPI...

Sikit sangat makannya... risau la jugak makcik dibuatnya... macam-macam yang makcik fikir untuk cari idea bagi memastikan anak-anak makcik mendapat khasiat dan kebaikan yang mereka perlukan... cari punya cari, makcik came across produk @farmerly.com.my iaitu OAT BEVERAGE yang didatangkan dalam dua packaging, 1 besar dan 1 kecil... menarik nih... apa lagi, teruslah makcik sambut cabaran Jom Sahur Nersama Oat... siap buat 2 resepi uollssss...


Resepi 1 (Cekodok oat)

3 cawan tepung gandum berprotein tinggi
2 biji telur ayam Gred A
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Separuh genggam ikan bilis
1 cawan air bertapis
1 cawan Oat Beverage @farmerly.com.my 
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Langkah-langkah penyediaan

1) Hiris nipis bawang merah dan bawang putih. (Makcik blend terus bawang merah, bawang putih dan ikan bilis sebab anak-anak akan buang bawang tu).
2) Masukkan tepung gandum, bahan-bahan yang telah diblend tadi beserta telur dan air bertapis ke dalam mangkuk. Gaulkan hingga sebati.
3) Masukkan Oat Beverage @farmerly.com.my sedikit demi sedikit dan gaulkan keseluruhan adunan. Tambahkan air sekiranya perlu. Masukkan garam dan gula secukup rasa setelah semuanya menjadi adunan yang bertekstur kental tetapi tidak terlalu pekat.
4) Panaskan minyak dan sendukkan menggunakan sudu atau tangan dan masaklah sehingga adunan menjadi kuning keemasan.
5) Cekodok yang dah siap boleh dimakan bersama sos cili atau sos tomato.


Resepi 2: (Cereal with fruits and oat beverage)

1 bowl Koko Krunch
3 biji strawberry
1sudu kismis
1 cawan Oat Beverage @farmerly.com.my

Langkah-langkah penyediaan:

1) Hiris nipis strawberry. Masukkan ke dalam bowl berisi Koko Krunch.
2) Masukkan kismis dan tuangkan Oat Beverage @farmerly.com.my.
3) Nikmatilah keenakannya.


Bukan main berselera lagi anak-anak makcik bersahur gaissss... korang pun boleh cuba tau... insyaAllah, berselera anak-anak makan nanti... percayalah cakap makcik ni... cuba jangan tak cuba hokey...

#jomsahurbersamaoat #farmerly #oatbeverage #resepiringkas #makanansihat #kbba9 #blogger #bloggerMY #bloggermalaysia

xoxo

Share:

BULAN RAMADHAN BULAN PENUH BERKAH - VITS KAN ADA, MERIAHNYA RAYA

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... alhamdulillah, dah dua minggu kita sama-sama mengharungi bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini... apabila kita membicarakan tentang bulan Ramadhan, mesti ada pelbagai kenangan suka dan duka yang akan terlintas di minda kita betul tak?... kenangan macam mana masa kita berpuasa zaman kecil-kecil dulu... kenangan macam mana kita nak cari akal untuk cuba ponteng puasa... kenangan macam mana seronoknya sama-sama bertarawikh di surau bersama rakan-rakan sepermainan... kenangan macam mana terujanya masa dok main bunga api dan pasang panjut... pendek kata memang seronoklah yang banyaknya...

Tang sedih takde la duka mana pun... just kena duduk kat tepi sebab ponteng puasa... kena ceramah sebab balik lambat daripada solat tarawikh dek ralit main bunga api dengan kawan-kawan... lagi apa eh, kena ligan sebab masa balik kampung dok pusing satu kampung naik basikal jiran pastu dah nak Maghrib baru balik... hehehehe... memang seronok sebenarnya bila duduk sambil mengenang kembali segala peristiwa yang berlaku tu... memang nostalgia sungguh...

Okay, so today, makcik nak mengulas sikit tentang Ramadhan... 


MAKNA RAMADHAN
Ramadhan membawa maksud panas yang sangat terik... ia diinamakan demikian kerana pada bulan tersebut di tanah Arab kebiasaanya cuaca adalah panas, terik dan kering... secara bahasa, makna panas tersebut diharapkan dapat membakar segala kekotoran dosa orang yang berpuasa dan yang menghidupkan ibadah di sepanjang bulan Ramadan...


BULAN RAMADHAN TURUT DIKENALI DENGAN BEBERAPA NAMA LAIN

Syahrul Syiam (Bulan Puasa)

Firman Allah s.w.t dalam Surah al-Baqarah ayat 183:
"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu mudah-mudahan kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa"

Madrasah Ramadhan selama sebulan adalah untuk mencapai sifat taqwa kepada Allah S.W.T. meninggalkan puasa Ramadhan tanpa uzur syar'ei adalah berdosa dan menjadi kafir apabila menafikan kewajibannya. Nabi s.a.w telah bersabda:
"Pegangan Islam dan dasar-dasarnya adalah tiga perkara, sesiapa meninggalkan salah satu daripadanya maka ia adalah kafir iaitu penyaksian keesaan Allah, mendirikan solat dan puasa Ramadhan"
(Hadis Riwayat Abu Ya'la dan al-Dailami)

"Sesiapa yang berbuka (tidak berpuasa) satu hari daripada bulan Ramadhan dengan tiada uzur dan tiada sakit, nescaya tiadalah dapat diqadha' puasanya oleh puasa sepanjang masa walaupun dia melakukannya"
(Hadis Riwayat Bukhari)


Syahrul Barakah (Bulan Keberkatan)

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
"Sesungguhnya telah datang kepadamu bulan Ramadhan ( dengan kelebihan yang lain): Bulan penuh keberkatan, Allah memfardhukan puasa atas kamu, dibuka pintu-pintu Syurga, dikunci pintu-pintu Neraka, dibelenggu Syaitan ( supaya tidak mengganggu umat Muhammad S.A.W daripada melakukan pelbagai ibadat), di dalam ada Malam Qadar iaitu satu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Sesiapa yang tiada diberikan kebajikan malam itu maka sesungguhnya dia tidak diberikan kebajikan kepadanya"


Syahrul Jud (Bulan Murah Hati)

Nabi telah bersabda dalam hadisnya:
"Orang yang memberikan hidangan berbuka puasa kepada orang lain yang berpuasa, ia akan mendapat pahala orang tersebut tanpa sedikitpun mengurangi pahalanya."
(Hadis  Riwayat Tirmidzi)


Syahrul Najah (Bulan Kemenangan dan bebas dari api Neraka)

Nabi bersabda:
"Ramadhan itu awalnya rahmat, pertengahannya adalah keampunan dan di akhirnya dibebaskan dari api neraka"

Termasuk dalam kemenangan ialah apabila umat Islam telah berjaya dan mencapai kemenangan yang besar dalam bulan Ramadhan. Antaranya ialah terakam dalam sejarah:
a) Kemenangan di dalam Peperangan Badar al-Kubra yang berlaku pada 17 Ramadhan
b) Dapat menawan Kota Makkah dari tangan kafir quraisy dan memasuki kota Makkah yang disebut sebagai Fathu al-Fakkah


Syahrul Quran (Bulan Quran)

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 185:
"Bulan Ramadhan yang diturunkan padanya al-Quran sebagai hidayah (petunjuk) kepada manusia dan keterangan-keterangan tentang petunjuk dan pemisah antara yang hak dan yang bhatil"

Nabi s.a.w telah bersabda:
" Puasa dan al-Quran memberi syafaat kepada para hamba pada Hari Kiamat. Puasa berkata: "Wahai Tuhanku aku telah menhalangnya daripada makan dan minum serta mengikut syahwat pada siang hari, maka izinkanlah aku memberi syafaat kepadanya". Al Quran berkata: " wahai Tuhanku, aku telah menghalanginya daripada tidur pada malam hari, maka izinkan aku member syafaat kepadanya, lalu diterimalah syafaat keduanya"
(Hadis riwayat Ahmad, Ibnu Abi dunya, al-Tabrani dan Hakim)


Syahrul Sabr (Bulan Kesabaran)

Ibadah puasa dan ibadah sabar punya hubungan yang erat. Allah menjanjikan ganjaran pahala yang tidak terbatas kepada orang-orang yang sabar di dalam Al-Qur'an,
"Sesungguhnya orang-orang yang bersabar akan disempurnakan (ganjaran) pahala mereka tanpa batas."
(Surah az-Zumar:10)

Dalam hadis nabi pernah bersabda,
"Seandainya seorang memaki engkau atau mengatakan kamu bodoh, maka katakanlah ‘Sesungguhnya aku sedang berpuasa, aku sedang berpuasa'.
(Sahih Al-Jami As-Saghir)


Saiyidus Syuhur (Penghulu sekalian bulan)

Oleh kerana Ramadhan disebut di dalam Al-Quran dan terlalu banyaknya keistimewan dan kelebihan Ramadhan maka ia mendapat gelaran sebagai Penghulu sekelian bulan. Di sana adanya ibadah puasa selama sebulan penuh, Zakat fitrah, Solat Tarawih, Lailatul Qadar, Nuzul al-Quran, Tadarus al-Quran, Kelebihan sedekah, Qiamullail, Tazkirah, Iktikaf dan lain-lain lagi.

Rasulullah menegaskan bahawa:
"Seandainya manusia mengetahui keistimewaan Ramadan, nescaya mereka ingin supaya sepanjang tahun itu adalah Ramadhan."


Syahrul Rahmah (Bulan Kerahmatan)

Syahrul Magfirah (Bulan Keampunan)


Pokok keladi di tepi paya,
Tumbuh bersama pohon pegaga;
Selamat berpuasa untuk semua,
Semoga amalan bertambah pahala.


Gaissss, semoga Ramadhan kali ini membawa 1001 kebaikan juga kenikmatan buat kita semua... sambil-sambil tu makcik nak bagitau kat korang ni, Vits ada buat pertandingan "Vits Kan Ada, Meriahnya Raya" dengan hanya masak, kongsi dan menang hadiah-hadiah menarik... teruja sungguh makcik bila dapat tau ada pertandingan ni... hehehehe... walaupun masak pun tak le terror mana tapi semangat nak memeriahkan majlis tu ada agitchewwww... korang pun apa tunggu lagi?... jomlah sama-sama kita bereksperimen di dapur dan sama-sama join pertandingan ni...


Langkah-langkah penyertaan adalah seperti berikut:
1) Beli produk Vits Mi Kering Edisi Istimewa Raya
2) Imbas kod yang tertera pada pek
3) Masak menu kreatif menggunakan produk ini dan post di akaun media sosial
4) Tag akaun rasmi Vits di sini dan sertakan #vitskanadameriahnyaraya


Tarikh tutup penyertaan
14 Jun 2021

Jom sertai dan serlahkan kreativiti anda bersama Vits!

Join jangan tak join hokey... see you around gaissss...

xoxo

Share:

6 BUFFET RAMADHAN BEST DI NEGERI KELANTAN 2021

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... dah dua minggu kita berpuasa, menunaikan ibadah ketiga yang dituntut dalam Rukun Islam... alhamdulillah, untuk makcik sekeluarga, kami jalaninya dengan penuh keinsafan dalam kesederhanaan... berbicara tentang ibadah puasa, sudah pasti kita akan tercari-cari lokasi juga harga terbaik untuk berbuka puasa bersama-sama keluarga tercinta juga insan tersayang... ni makcik ada kumpulkan 6 BUFFET RAMADHAN BEST DI NEGERI KELANTAN... bolehlah korang recce kalau nak bawak family untuk berbuka puasa di luar kan kan kan... masih belum terlambat kan makcik bagitau korang ni betul tak?... ada dua minggu lagi untuk kita layari Ramadhan Kareem yang memang amat kita rindui ini ya gaissss... so, apa tunggu lagi?... ajommmm kita layanzzzz...

Makcik ni sebenarnya serba-salah nak update berkenaan buffet Ramadhan ni tapi yelah kan, walaupun kita berada dalam PKP, PKPB atau PKPP masih ada sahabat-sahabat kita yang tetap keluar bekerja demi kelangsungan hidup kan... thus, ada je tempat-tempat makan yang turut mengadakan perkhidmatan penghantaran juga bungkus dan bawa balik... walau bagaimanapun keadaannya, marilah kita sama-sama berdoa agar COVID-19 ni segera lenyap dari bumi Illahi ini... yang paling penting, sentiasalah patuhi SOP yang telah ditetapkan... sama-samalah #kitajagakita...






Nak ke buffet Ramadhan yang selesa, murah dan sedap?... klik kat sini...

Baca yang ni juga: 
Buffet Ramadhan Kuala Lumpur & Selangor: 12 BUFFET RAMADHAN BEST DI KUALA LUMPUR DAN SELANGOR 2021
Buffet Ramadhan Negeri Sembilan: 12 BUFFET RAMADHAN BEST DI NEGERI SEMBILAN 2021

Oraito, till then, see you when I see you...

xoxo

Share:

11 BUFFET RAMADHAN BEST DI NEGERI SARAWAK 2021

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... dah dua minggu kita berpuasa, menunaikan ibadah ketiga yang dituntut dalam Rukun Islam... alhamdulillah, untuk makcik sekeluarga, kami jalaninya dengan penuh keinsafan dalam kesederhanaan... berbicara tentang ibadah puasa, sudah pasti kita akan tercari-cari lokasi juga harga terbaik untuk berbuka puasa bersama-sama keluarga tercinta juga insan tersayang... ni makcik ada kumpulkan 11 BUFFET RAMADHAN BEST DI NEGERI SARAWAK... bolehlah korang recce kalau nak bawak family untuk berbuka puasa di luar kan kan kan... masih belum terlambat kan makcik bagitau korang ni betul tak?... ada dua minggu lagi untuk kita layari Ramadhan Kareem yang memang amat kita rindui ini ya gaissss... so, apa tunggu lagi?... ajommmm kita layanzzzz...

Makcik ni sebenarnya serba-salah nak update berkenaan buffet Ramadhan ni tapi yelah kan, walaupun kita berada dalam PKP, PKPB atau PKPP masih ada sahabat-sahabat kita yang tetap keluar bekerja demi kelangsungan hidup kan... thus, ada je tempat-tempat makan yang turut mengadakan perkhidmatan penghantaran juga bungkus dan bawa balik... walau bagaimanapun keadaannya, marilah kita sama-sama berdoa agar COVID-19 ni segera lenyap dari bumi Illahi ini... yang paling penting, sentiasalah patuhi SOP yang telah ditetapkan... sama-samalah #kitajagakita...












Nak ke buffet Ramadhan yang selesa, murah dan sedap?... klik kat sini...

Baca yang ni juga: 
Buffet Ramadhan Kuala Lumpur & Selangor: 12 BUFFET RAMADHAN BEST DI KUALA LUMPUR DAN SELANGOR 2021
Buffet Ramadhan Negeri Sembilan: 12 BUFFET RAMADHAN BEST DI NEGERI SEMBILAN 2021

Oraito, till then, see you when I see you...

xoxo

Share:

12 BUFFET RAMADHAN BEST DI SABAH 2021

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... dah dua minggu kita berpuasa, menunaikan ibadah ketiga yang dituntut dalam Rukun Islam... alhamdulillah, untuk makcik sekeluarga, kami jalaninya dengan penuh keinsafan dalam kesederhanaan... berbicara tentang ibadah puasa, sudah pasti kita akan tercari-cari lokasi juga harga terbaik untuk berbuka puasa bersama-sama keluarga tercinta juga insan tersayang... ni makcik ada kumpulkan 12 BUFFET RAMADHAN BEST DI NEGERI SABAH... bolehlah korang recce kalau nak bawak family untuk berbuka puasa di luar kan kan kan... masih belum terlambat kan makcik bagitau korang ni betul tak?... ada dua minggu lagi untuk kita layari Ramadhan Kareem yang memang amat kita rindui ini ya gaissss... so, apa tunggu lagi?... ajommmm kita layanzzzz...

Makcik ni sebenarnya serba-salah nak update berkenaan buffet Ramadhan ni tapi yelah kan, walaupun kita berada dalam PKP, PKPB atau PKPP masih ada sahabat-sahabat kita yang tetap keluar bekerja demi kelangsungan hidup kan... thus, ada je tempat-tempat makan yang turut mengadakan perkhidmatan penghantaran juga bungkus dan bawa balik... walau bagaimanapun keadaannya, marilah kita sama-sama berdoa agar COVID-19 ni segera lenyap dari bumi Illahi ini... yang paling penting, sentiasalah patuhi SOP yang telah ditetapkan... sama-samalah #kitajagakita...














Nak ke buffet Ramadhan yang selesa, murah dan sedap?... klik kat sini...

Baca yang ni juga: 
Buffet Ramadhan Kuala Lumpur & Selangor: 12 BUFFET RAMADHAN BEST DI KUALA LUMPUR DAN SELANGOR 2021
Buffet Ramadhan Negeri Sembilan: 12 BUFFET RAMADHAN BEST DI NEGERI SEMBILAN 2021

Oraito, till then, see you when I see you...

xoxo

Share:

LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (138) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (77) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (70) engineering (4) event (218) exercise (1) family (304) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (78) freebies (5) freelance (64) friends (205) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (58) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (45) kids (113) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (31) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (60) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (31) koleksi produk kecantikan (56) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (35) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (35) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (279) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (182) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (66) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (14) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (15) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (167) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (55) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (57) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS