KEMPEN BENDERA PUTIH X VITS


Kibarkan bendera putih di hadapan rumah anda jika memerlukan pertolongan dalam kelangsungan hidup semasa tempoh PKP bagi yang terkesan. Jangan malu dan jangan segan. Vits Rangers akan berikan bantuan makanan di rumah anda.

Vits Rangers akan membuat rondaan pada:
2 Julai 2021 dan 3 Julai 2021
10 pagi sehingga 4 petang
di dalam lingkungan 10 km sekitar Rawang seperti berikut:
Taman Tun Teja
Taman Mawar Rawang
Taman Setia Rawang
Taman Bersatu
Taman Tun Perak
Taman Pelangi
Taman Pinggiran Pelangi
Taman Rawang Idaman
Taman Garing
Taman Rawang Tin
Taman Rawang Perdana
Taman Rawang Jaya
Taman Bukit Rawang Jaya
Bandar Tasek Puteri
Kampung Kenanga
Kampung Melayu Batu 16

#kibarbenderaputih
#vitsrangers
#vitsnoodles

xoxo

Share:

WIN APPLE AIRPOD PRO, SAMSUNG GALAXY TAB A7, IPHONE 12 AND MORE AT DAILY BIG PRIZES SHOPEE NOW!


๐Ÿ›Shopping just got easier and better with Maybank's 1st Anniversary๐ŸŽ‰ with Shopee!

Enjoy ๐Ÿ”ฅRM315 exclusive Shopee Vouchers during 7.7 only + 5000 Shopee Coins ๐ŸŽWelcome Gift + Lifetime Annual Fee Waiver when you sign up for Maybank Shopee Credit Card๐Ÿ’ณ at Maybank's Official Store during Shopee's 7.7 Mid Year Sale.

On top of that, stand a chance to win Daily Big Prizes such as Apple AirPods Pro, Samsung Galaxy Tab A7, ๐Ÿ“ฑiPhone 12 and many more with just these 3️⃣ simple steps:

1️⃣ Spend as much as you can with your Maybank Shopee Credit Card on Shopee
2️⃣ Stand a chance to win attractive prizes
3️⃣ Winners will be notified by Maybank

P.S. you'll get to enjoy exclusive Year-Long offers too ๐Ÿ˜

So hurry and sign up NOW‼️




#shopee #shopee77 #shopeemy #welcomegift #maybank1stanniversary #anniversary #kbba9 #bloggerMY #blogger #lifestyleblogger #weollsblogspotdotcom

xoxo

Share:

NASI DAGANG GRANNIES MEMANG NASI DAGANG PALING SEDAP, PATUTLAH TERLARIS DI KLCC

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... pejam-celik, pejam-celik dah setengah tahun waktu yang kita habiskan sepanjang tahun 2021 ni kan... sekejap betul masa berlalu... dalam mengharungi hari-hari yang mendatang, macam-macam la aktiviti yang makcik sekeluarga lakukan... aktiviti yang paling diminati ialah memasak dan makan... memang layanzzzz habis... mana taknya, dah semua dok ada kat rumah kan, memang lepas dah siap kelas PDPR selalunya confirmed anak-anak lapar... masing-masing terus meluru ke meja makan ataupun dapur... yang nak makan tit-bits, makan tit-bits... yang nak makanan berat, ambik makanan berat...  

Tiba-tiba...

Kaisah: Ibu, dah lama juga kan kita tak pergi Terengganu?

Makcik: Ye, sekarang kan tengah PKP... mana boleh ke sana, ke sini, ke sana, ke sini... (sambil Thaqif, Nuha dan Khairah membuat aksi lagu ke sana, ke sini...)


Kaisah: Satu memang rindu nak pergi jalan-jalan...

Makcik: (Dalam hati) Ibu pun begitu juga nak ooiiiii... meronta-ronta nak pi review hotels dah ni haaa...

Kaisah: Secondly, rindu dengan makanan kat sana yang marvellously sedap... yumssss... dah terbayang nasi dagang dah ni ibu... macam mana ni?... hehehehe... masak jom...

Makcik: Kannnn... sedapnya nasi dagang... tapi bahan tak cukup ni... kalau tak cukup bahan, tak menjadi la nanti menu nasi dagang kita...

Thaqif, Nuha, Khairah: Ibu, jomlah kita masak nasi dagang... sedapnya gulai dia kan ibu kan...
Makcik: Okay, okay... kejap ibu nak tengok kat online kejap...

Kaisah: Ni ibu, kakak ada tengok kat IG dan FB member blogger ibu ni... ada nasi dagang terlaris di KLCC katanya...

Makcik: Iya?.. jom kita terjah...


Gitulah bermulanya macam mana makcik sekeluarga berkesempatan untuk merasai sendiri keenakan NASI DAGANG GRANNIES, TERLARIS DI KLCC ni... alkisahnya, lepas dok cakap-cakap dengan anak-anak pasal nak travel ke Ganu Kita dan makanan yang kami sama-sama rindui, makcik pun teruslah terjah ke IG dan FB geng-geng KBBA9... amboi, meriah masing-masing dok order NASI DAGANG GRANNIES... terliur makcik dibuatnya ohoiiii... makcik terus selusuri FB fanpage Grannies dan walla... memang terkenal dan banyak review yang positif gaissss.. ni memang kategori kena cuba ni..


Nah makcik payung sikit gambar NASI DAGANG GRANNIES agar korang juga dapat menyelami apa yang makcik rasa ni… nasi dagangnya gebu-gebas wangi memukau dan dibalut dalam daun pisang berbentuk kon yang sangat unik… gulainya dipelbagaikan dengan pilihan ikan, ayam, udang dan telur yang sungguh menyelerakan, lengkap dengan segala herba tradisional bagi penghasilan yang mantap… ditambah pula dengan acar jelatah, perghhhh, memang terangkat… memang patutlah NASI DAGANG GRANNIES dinobatkan sebagai NASI DAGANG TERLARIS DI KLCC… bukan calang-calang menu ya yang boleh menjadi pilihan utama di KLCC… memang terbaiklah NASI DAGANG GRANNIES ni…


Okay, dipendekkan cerita, lepas makcik scroll sekejap kat FB fanpage Grannies, terus makcik order satu Set Kenyir… untuk pengetahuan korang, Set Kenyir ni portionnya sesuai untuk 5 hingga 6 orang makan… macam keluarga makcik yang memang makan tak berapa banyak tapi berulang ni, siap boleh makan 2, 3 kali lagi tu…berbaloi ke berbaloi?... delivery service NASI DAGANG GRANNIES memang tip-top gaissss, makcik order sehari sebelum nak makan tu, next day, tepat seperti yang makcik request, dalam pukul 11:30 pagi, brader delivery pun sampai membawa pesanan makcik… alhamdulillah…


Tengok bungkusan tu pun dah rasa WOW!!! Bungkusan rapi in the sense of penjagaan untuk mengelakkan daripada tumpah along the delivery journey gitu… setiap lauk diletakkan di dalam bekas yang memudahkan kami untuk menikmatinya... it was an overwhelming joyful day when we managed to fulfill our taste buds with the Kenyir Set... Padu Boh... terus rasa na na na na na Ganu kita agitchewwww... the nasi dagang came in an interesting cone shaped banana leaf with a fragrantly incredible delicious basmathi rice which was then eaten with some scrumptiously yummy lauk gaissss... we had gulai ikan, gulai ayam, gulai udang and gulai telur... seriously marvellous uollssss... dah tak toleh sana-sini dah... psstttt, siap dapat cookies lagi tuh as a free gift, memang terbaiklah!..


Amboi, senyap je makan masing-masing ya... bukan apa, sebab dah terpukau dan terpana dek kesedapan NASI DAGANG GRANNIES, TERLARIS DI KLCC ni haaa...

Okay, now nak bagi bintang (5 bintang adalah maksimum)
Nasi Dagang - 6 ⭐
Gulai Ayam - 5 ⭐
Gulai Ikan - 6 ⭐
Gulai Udang - 6 ⭐
Gulai Telur - 5 ⭐
Acar Jelatah - 5 ⭐
Crunchy Cornflakes - 6 ⭐

Semuanya melepasi nilai maksimum gaissss... eh, kami dok tengah ralit dengan keenakan NASI DAGANG GRANNIES, TERLARIS DI KLCC ni, kot ada yang terliur, sila tengok details yang ada kat bawah ni ya...


Testimoni

1) Nasi
Nasinya dimasak dengan sempurna yang mana setiap butir nasi tu cantik je blended together dengan beras pulut... thus, ia membuatkan keenakannya semakin terserlah... dah lah nasi tu dibalut dengan daun pisang salam bentuk yang lain daripada yang lain... memang catchy... rasa excited tu datang sebelum bungkusan kon daun pisang tu dibuka lagi... aromanya betul-betul membangkitkan selera makan makcik... yumssss...

2) Gulai ikan, ayam, udang, telur
Meme padu boh... rasa macam berada di Ganu Kita tau masa dok makan... kepekatan gulai just nice, tak cair tak terlalu pekat... bahan-bahan yang digunakan juga masih terasa juicynya, kiranya memang ikan fresh la... takde langsung bau hanyir... yelah, sekiranya ikan tidak dibasuh dengan sempurna, memang akan ada suatu aroma yang tak berapa best... tapi, yang ni memang terbaik rasanya... tak rugi beli... rempah-ratusnya pun secukup rasa....

3) Acar jelatah
Nenas, timun, lobak merah, cili juga bawang yang digunakan terasa kruk-krak kruk-krak apabila dijamah bersama-sama nasi dagang beserta gulai... bunyi tu menandakan bahawa bahan-bahan tersebut berada dalam kesegaran yang optimum sewaktu penyediaan acar tersebut... kuahnya pun just nice, tak masam sangat, tak masin sangat, kiranya sedaplah di tekak makcik....

4) Crunchy Cornflakes
Aromanya wangi dan memikat.... memang boleh buat anak-anak berkerumun nak makan... sesuai dengan namanya, biskut ini memang crunchy...  ia juga bertekstur ringan dan sesuai untuk dinikmati pada bila-bila masa... paling sesuai dijadikan sebagai kudap-kudapan semasa menonton televisyen bersama keluarga atau sebagai tit-bits semasa berehat bersama-sama ahli keluarga... rasanya sempurna dan tak berapa manis...


Kalau korang teringin nak rasa NASI DAGANG GRANNIES, TERLARIS DI KLCC ni, korang boleh hubungi team Grannies seperti di bawah ya:

Whatsapp atau Call
013 907 5199

Instagram
https://instagram.com/grannies.my

Facebook
https://www.facebook.com/grannies.my

Cuba jangan tak cuba tau... insyaAllah menepati citarasa korang... makcik sekeluarga dah cuba, korang bila lagi tak gitu?... till then, see you when I see you... #staysafe... daaaa...

#nasidagangterlarisklcc #nasidaganggrannies #nasidagangsedap #oriterengganu #kbba9 #weollsblogspotdotcom #nakbeliapaharini #foodblogger #foodreviewmalaysia #bloggerMY #blogger #bloggermalaysia #lifestyleblogger

xoxo

Share:

KELAS UPKK ULANGKAJI BERFOKUS RM10 PER KELAS


1 jam setengah/sesi

Ulangkaji dari topik awal tahun 3

Siapa Cepat, Dia Dapat !

Eksklusif!! NOTA NOTA KARYA USTAZAH AZIZAH

HANYA *RM10* BAGI SATU SESI KELAS
RM190 bagi 20 sesi kelas

๐ŸŽ“ Ulangkaji berfokus UPKK
๐ŸŽ“ Fokus Menjawab Soalan-Soalan Sebenar UPKK
๐ŸŽ“ Bimbingan Menjawab Soalan KBAT
๐ŸŽ“ Teknik-Teknik Penulisan Jawi
๐ŸŽ“ Bimbingan *Ustazah Azizah*

JADUAL KELAS

*๐Ÿ—“️ 22 Jun - 19 Julai 2021*
๐ŸŽ“ Isnin | Selasa |Rabu
Khamis & Jumaat
๐Ÿ•ฐ️ 9.00 pagi - 10.30 pagi
๐Ÿซ 20 sessi kelas (RM190)
๐Ÿ’ต RM10 per kelas
๐Ÿ“น ZOOM Meeting
๐Ÿ“š Berdasarkan format dan silibus baru UPKK 2021

PENGISIAN KELAS

Minggu 1

*๐ŸŽ“22 Jun 2021*
๐Ÿ‘’ Akidah Tahun 3

*๐ŸŽ“23 Jun 2021*
๐Ÿ‘’ Ibadah Tahun 3

*๐ŸŽ“24 Jun 2021*
๐Ÿ‘’ Sirah Tahun 3

*๐ŸŽ“25 Jun 2021*
๐Ÿ‘’ Akhlak Tahun 3

Minggu 2

*๐ŸŽ“28 Jun 2021*
๐Ÿ‘’ Jawi Tahun 3

*๐ŸŽ“29 Jun 2021*
๐Ÿ‘’ Arab Tahun 3

*๐ŸŽ“30 Jun 2021*
๐Ÿ‘’ Akidah Tahun 4

*๐ŸŽ“01 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Ibadah Tahun 4

๐ŸŽ“ *02 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Sirah Tahun 4

Minggu 3

*๐ŸŽ“5 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Akhlak Tahun 4

*๐ŸŽ“6 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Jawi Tahun 4

*๐ŸŽ“07 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Arab Tahun 4

*๐ŸŽ“08 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Akidah Tahun 5

๐ŸŽ“ *09 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Ibadah Tahun 5

Minggu 4

*๐ŸŽ“12 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Sirah Tahun 5

*๐ŸŽ“13 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Akhlak Tahun 5

*๐ŸŽ“14 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Jawi Tahun 5

*๐ŸŽ“ 15 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Arab Tahun 5

๐ŸŽ“ *16 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Akidah Tahun 6

๐ŸŽ“ *19 Julai 2021*
๐Ÿ‘’ Ibadah Tahun 6

๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

Pertanyaan & Penyertaan:




xoxo

Share:

RM1 DEALS FOR 7.7

Make your ๐Ÿ’ฐ ringgit stretch with Shopee's RM1 Deal‼️ You can shop for some neat items, all at the price of RM1๐Ÿ”ฅ

Check out Shopee's RM1 Deals Daily during Shopee's 7.7 Mid Year Sale now๐ŸŽ‰

❤️ 4R Photo Album Insert Type Family Small Photo Album Kraffpaper 4R (100 Pcs)

❤️ Pineng PN-939 20000mAh Powerbank PN939 20000mAh PN 939 Power Bank

❤️ XES Ladies LCZM1910-1 Comfort Slippers

❤️ MONTON SOCKS KNIT DAILY

If you're looking for more great bargains, be sure to look out for more RM1 deals on RM1 Deals Day, happening every Tuesday‼️

What are you waiting for? Come check it out quick!

More promotions

#shopee77 #shopeerm1 #shopeedeal #shopeemy #weollsblogspotdotcom #kbba9 #nakbeliapaharini #onlineshopping #onlineshop #shopeerm1deal

xoxo

Share:

BERAKHLAK DALAM PERTUTURAN


Assalamualaikum dan hai hai hai everything... alhamdulillah, kita semua masih lagi diberikan kesempatan olehNya untuk bernafas di dunia yang fana ini... sesungguhnya, segala yang baik datangnya daripada Allah dan segala yang buruk adalah daripada kekhilafan diri kita sendiri...

  Everyday is a new day... everyday is a new beginning to a better tomorrow...

Thus, jom kita jadikan hari ini hari yang terbaik, lebih baik daripada semalam...

Daripada Aisyah RA berkata, sekumpulan orang Yahudi meminta izin untuk bertemu baginda lalu mereka mengucapkan: Assam ‘alaikum (Mati ke atas kamu). Aku (Aisyah) berkata: Ke atas kamu mati dan laknat! Lalu baginda menegur: Wahai Aisyah, sesungguhnya Allah itu penyantun menyukai kesantunan dalam semua perkara.” ‘Aku (Aisyah) bertanya: Kamu tak dengarkah apa yang mereka sebut? Baginda berkata: Ya, aku sudah jawab Wa a’laikum (ke atas kamu juga).(Sahih Bukhari no: 6927) Status: Hadis Sahih

ุนَู†ْ ุนَุงุฆِุดَุฉَ  ุฑุถูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู†ู‡ุง ู‚َุงู„َุชْ : ุงุณْุชَุฃْุฐَู†َ ุฑَู‡ْุทٌ ู…ِู†َ ุงู„ْูŠَู‡ُูˆุฏِ ุนَู„َู‰ ุฑَุณُูˆู„ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ูَู‚َุงู„ُูˆุง : ุงู„ุณَّุงู…ُ ุนَู„َูŠْูƒُู…ْ  ูَู‚َุงู„َุชْ ุนَุงุฆِุดَุฉُ : ุจَู„ْ ุนَู„َูŠْูƒُู…ُ ุงู„ุณَّุงู…ُ ูˆَุงู„ู„َّุนْู†َุฉُ  ูَู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ : ูŠَุง ุนَุงุฆِุดَุฉُ ุฅِู†َّ ุงู„ู„َّู‡َ ูŠُุญِุจُّ ุงู„ุฑِّูْู‚َ ูِูŠ ุงู„ْุฃَู…ْุฑِ ูƒُู„ِّู‡ِ ู‚َุงู„َุชْ : ุฃَู„َู…ْ ุชَุณْู…َุนْ ู…َุง ู‚َุงู„ُูˆุง  ู‚َุงู„َ : ู‚َุฏْ ู‚ُู„ْุชُ ูˆَุนَู„َูŠْูƒُู…ْ 

PENGAJARAN

1) Islam agama rahmah yang mengajar umatnya berakhlak mulia dalam perbuatan, pertuturan mahupun penulisan.
2.) Islam mengajar umatnya sentiasa menunjukkan akhlak yang mulia dengan bersikap lunak dan santun kerana Allah itu menyukai kesantunan dalam semua perkara.
3) Rasulullah SAW menegur perbuatan Aisyah RA yang membalas ucapan Yahudi yang memberi salam kepada Rasulullah SAW dengan ucapan Assam ‘alaikum yang membawa maksud buruk iaitu “Mati ke atas kamu”. Aisyah membalas dengan Alaikum sam wa laknatu membawa maksud  “Ke atas kamu mati dan laknat!”
4) Islam mengajar kita memelihara tutur kata yang baik-baik dan jangan sampai dipengaruhi oleh syaitan dalam mengeluarkan kata-kata sama ada dalam percakapan mahupun penulisan.

FIRMAN ALLAH

ูˆَู‚ُู„ ู„ِّุนِุจَุงุฏِูŠ ูŠَู‚ُูˆู„ُูˆุงْ ูฑู„َّุชِูŠ ู‡ِูŠَ ุฃَุญุۡณَู†ُۚ ุฅِู†َّ ูฑู„ุดَّูŠุۡทَٰู†َ ูŠَู†ุฒَุบُ ุจَูŠูۡ†َู‡ُู…ۡۚ ุฅِู†َّ ูฑู„ุดَّูŠุۡทَٰู†َ ูƒَุงู†َ ู„ِู„ุۡฅِู†ุณَٰู†ِ ุนَุฏُูˆّุٗง ู…ُّุจِูŠู†ุٗง  

“Dan katakanlah (Wahai Muhammad) kepada hamba-hamba-Ku (yang beriman), supaya mereka berkata dengan kata-kata yang amat baik sesungguhnya syaitan itu sentiasa menghasut antara mereka, sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang amat nyata bagi manusia.” (al-Isra: 53).

Kata Ibn Kathir ketika menafsirkan ayat ini: “Allah memerintah Rasulullah SAW memberitahu kepada hamba-hamba Allah agar berkata dalam ucapan dan perbincangan mereka ungkapan yang terbaik dan kalimat yang baik. Jika itu tidak dilakukan, syaitan akan menghasut mereka. Maka ucapan itu akan membawa tindak balas, berlaku keburukan, permusuhan dan peperangan.” (Ibn Kathir, 5/87. Mekah: Dar al-Taybah).

5.  Seseorang boleh, bahkan disuruh menegur ataupun mengkritik sesuatu perkara yang salah. Namun, Islam mengajar agar kita berdisiplin dalam ucapan dan tulisan kita. Jangan sekali-kali menggunakan bahasa yang buruk dan kotor.

Orang yang suka memaki orang lain merupakan golongan yang fasik (golongan pendosa). Mereka bukanlah penegak agama sebaliknya untuk memenuhi kehendak nafsu sendiri dan dipengaruhi syaitan.

Semoga bermanfaat... jom kita sama-sama terus memperbaiki diri... di samping dapat mengukuhkan ukhuwah yang telah sedia terjalin, insyaAllah dapat menautkan pula ukhuwah baru... insyaAllah, dengan izinNya...

xoxo

Share:

CHANCE TO WIN A 12-MONTH OF NETFLIX SUBSCRIPTION


A chance to win a 12-month Netflix subscription?!
๐Ÿ˜ Now THAT is a worthy prize!

Hurry and join the M&M Screen-Time Top Master Quiz Master Contest today! Just answer movie or TV series related questions in 90 seconds and upload the receipt snapshots of any TWO units of M&M’S products purchased at #7ElevenMY to THIS WEBSITE for the bonus prize. The top ten players with the highest scores will be M&M'S Screen-Time Top Masters! #mmsscreentimemaster

Contest period: Now - 31 July 2021


TOP 10 PRIZES

Each of the ten Quiz Master gets M&M’S Screen-time Fun Time one-year pack.
365 packs of M&M’S
Three-month of Netflix membership

7-ELEVEn BONUS PRIZE

Upload the snapshot of the M&M’S receipt purchased at 7-ELEVEn to win the bonus prize if you are the Quiz Master.

365 packs of M&M’S
Twelve-month of Netflix membership

*Need to purchase at least 2 M&M’S products. Limited to 5 of the top 10 winners.

TOP PRIZE

Top 2 winners with the most votes will receive:
Samsung UHD UA65TU7000GXXP, 65-inch, Ultra HD Smart TV (USD1,302) x1

CONSOLATION PRIZE

Each of the 3rd to 12th winner will receive:
Nintendo Switch (USD380) x1

HURRY EVERYONE! LETS JOIN THE CONTEST NOW!

xoxo

Share:

HOW TO GET EXTRA RM500 GUARANTEED VOUCHERS WHEN YOU CLAIM RM150 eBELIA?


Claim your RM150 eBelia with ShopeePay & Get Extra RM500 Vouchers Guaranteed!

Valid from now till 31st July 2021.

If you meet the requirements below:
✨Users aged between 18 - 20 years of age OR Full time IPT students
Good news‼️ You are able to apply for RM150 to be credited into your ShopeePay e-wallet๐Ÿ’ฐ
But that's not all, Shopee guarantees to provide RM500 worth of Shopee vouchers and benefits which includes:
✨RM10 worth of FSS FSV (Min Spend RM10)
✨RM5 worth of Coins Cashback Vouchers
✨RM5 worth of Mall Seller Voucher
✨RM5 worth of ShopeePay Voucher
✨YES Prepaid Voucher (40 GB + SIM) worth RM50


Don't wait‼️

Claim your RM150 eBelia credit and use them before the 31st July 2021๐Ÿ”ฅ

You can also get ShopeePay Offline Vouchers from our TOP Brands like Starbucks, Family Mart, KFC and more‼️




 #shopee #shopeemy #ebelia #ebeliarm150 #ebeliaextra500 #iptstudent #shopeepay

xoxo

Share:

STAY HOME, STAY SAFE & ENJOY THE FREE SHIPPING


With the on-going pandemic, we know it can be quite worrisome for many of you to head out when its time to restock your daily essentials๐Ÿ›’. Which is why Shopee is having a MC0 3.0 Stay Home, Stay Safe Campaign happening right now‼️

Get all your daily essentials from the comfort of your own home and enjoy RM15 Free Shipping & 15% Coins Cashback‼️๐Ÿ”ฅ

Best of all you don't have to wait a few days to get your groceries, because if you shop in Shopee Mart you get to enjoy NEXT DAY DELIVERY.๐Ÿš›

All you have to do is order BEFORE 12AM and select 'Shopee Express' as your shipping method to receive your orders the next day.

Check out the link here to browse for all your essential goodies!

xoxo



Share:

PERBEZAAN MOLAR DAN NORMAL

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... walaupun kita berada di dalam keadaan pandemik yang menginsafkan ini, makcik harap korang semua sentiasalah ingat bahawa kita semua berada di dalam kapal (situasi) yang sama... ya, mungkin kasut kita berbeza, namun, kita sama-samalah berusaha untuk sentiasa meninjau keadaan adik-beradik dan keluarga juga sahabat-handai serta jiran-tetangga... sekiranya ada di dalam circle kita yang memerlukan bantuan, insyaAllah, bantulah sedaya mampu... even brader dan sister FoodPanda ke, GrabFood ke atau mungkin runner persendirian pun kita boleh bantu mengukir senyuman di bibir mereka dengan memberikan tips ikhlas... start now gaissss, sikit-sikit boleh cuba, percayalah, when you make others day better, it will definitely make your day too!

Orait,sepanjang melayari hari-hari yang penuh dengan pancaroba ni, makcik masih meneruskan service makcik iaitu memasarkan bahan-bahan kimia... kadangkala, makcik akan didatangi dengan soalan-soalan ala-ala FAQ gitu... contohnya macam, apakah kemolaran (molariti), apakah kenormalan (normaliti), bagaimanakah kepekatan mempengaruhi sesuatu bahan kimia, adakah molariti dan normaliti tu sama dan macam-macam lagi... thus, today, jom kita buat ulangkaji sikit naaa... maklumlah, skill makcik pun dah berkarat dah ni... jom asah balik pengetahuan sama-sama ya...

PERBEZAAN MOLARITI DAN NORMALITI

First thing first, kedua-dua molariti dan normaliti merupakan ukuran kepekatan... salah-satunya adalah ukuran bilangan mol per liter larutan, sementara yang lain pula mempunyai parameter yang berubah-ubah, bergantung kepada peranan larutan dalam sesuatu tindak balas kimia...

APAKAH MOLARITI?

Molariti merupakan ukuran kepekatan yang paling biasa digunakan yang mana ia dinyatakan sebagai bilangan mol zat terlarut per liter larutan... okay, macam confusing kan... jap, makcik bagi sketch yang mudah untuk difahami,,,


CONTOH

1) Larutan 1 M H2SO4 mengandungi 1 mol H2SO4 untuk satu liter larutan asid sulfurik.
2) H2SO4 berpisah menjadi ion H + dan ion SO4- di dalam air.
3) Untuk setiap mol H2SO4 yang terasing dalam larutan, 2 mol ion H + dan 1 mol ion SO4 terbentuk. 

Di sinilah normaliti digunakan secara umum.

APAKAH NORMALITI?

Normaliti merupakan ukuran kepekatan yang sama dengan gram bersamaan berat per liter larutan... berat setara gram adalah ukuran keupayaan reaktif molekul.. walau bagaimanapun, peranan penyelesaian dalam tindak-balas kimia akan menentukan penyelesaian untuk mendapatkan normaliti tersebut...


CONTOH

1) Untuk tindak balas asid, larutan 1 M H2SO4 akan mempunyai normaliti (N) 2 N kerana 2 mol ion H+ hadir per liter larutan.
2) Untuk tindak balas pemendakan sulfida, di mana ion SO4- adalah faktor yang paling ketara, larutan 1 M H2SO4 yang sama akan mempunyai normaliti 1 N.

BILAKAH KEPERLUAN UNTUK MENGGUNAKAN MOLARITI ATAU NORMALITI?

Kebiasannya, untuk tindak-balas kimia, molariti sering menjadi pilihan bagi unit kepekatan yang hendak diukur… basically, molariti memang sesuai untuk semua jenis suhu yang terjadi sewaktu tindak-balas kimia berlaku… on the other hand, normaliti pula cenderung untuk diguna-pakai sebagai unit kepekatan untuk pengiraan bahan yang dititrat…

Ingat lagi tak proses pentritatan? Ala yang kita kena guna kaki retort, pengepit semua tu... nantilah, kalau ada kesempatan, boleh kupas regarding pentitratan ya...

CARA MENUKAR MOLARITI KE NORMALITI

N = M * n

di mana n ialah bilangan setara

Sebelum tu, kita kena faham satu perkara iaitu nilai N dan M adalah sama untuk beberapa kumpulan bahan kimia… basically, kumpulan bahan kimia ini berada di dalam Jadual Berkala… tengoklah nanti, kalua ada rezeki, insyaAllah kita check it out pula regarding jadual berkala… back to the moraliti dan normaliti tadi, nilai n adalah 1 ya…justeru itu, apabila pengionan berlaku barulah penukaran tersebut menjadi sesuatu yang perlu ditentukan...

BAGAIMANA NORMALITI BOLEH BERUBAH?

Normaliti merujuk kepada kepekatan pada bahan kimia yang reaktif (kena refer to Jadual Berkala) dan merupakan suatu unit kepekatan yang tidak jelas (kalua nak dibandingkan dengan molariti)…

CONTOH

1) Ferum (III) thiosulfate, Fe2 (S2O3)
2) Normalitinya bergantung pada bahagian reaksi redoks yang korang kaji.
3) Sekiranya spesies reaktif adalah Fe, maka larutan 1.0 M adalah 2.0 N (dua atom besi).
4) Walau bagaimanapun, jika spesies reaktif adalah S2O3, maka larutan 1.0 M adalah 3.0 N (tiga mol ion tiosulfat setiap mol ferum).

Baik… semoga bermanfaat… till then, see you when I see you… daaaa…

xoxo

Share:

6 KELEBIHAN TOMATO YANG KORANG KENA AMBIL TAHU

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... tengah buat apa tu?... harini makcik nak story-mory dengan korang tentang 6 kelebihan tomato yang korang kena ambil tahu... ajommmm kita straight to the point...

Tomato ialah sejenis sayur jenis buah, yang menjadi makanan kepada manusia di merata dunia. Ia berasal dari Amerika Selatan dan kini penanamannya telah menjadi meluas di semua negeri beriklim tropika. Khasiat tomato untuk kesihatan penggunaan tomato dan produk berasaskan tomato telah dikaitkan dengan banyak faedah mengenai penyakit jantung, pencegahan kanser dan kesihatan kulit.

JOM KITA TENGOK APA KELEBIHAN TOMATO

1) Kesihatan jantung

Penyakit kardiovaskular, termasuk serangan jantung dan strok, adalah penyebab utama kematian dunia. Satu kajian di kalangan lelaki pertengahan menunjukkan bahawa paras darah rendah lycopene dan beta-carotene dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung dan strok. Peningkatan bukti daripada ujian klinikal menunjukkan bahawa suplemen lycopene berkesan untuk menurunkan kolesterol LDL. Malah, terdapat juga satu ujian klinikal produk tomato juga menunjukkan manfaat terhadap keradangan dan penanda tekanan oksidatif. Ia juga menunjukkan kesan perlindungan pada lapisan dalaman salur darah kita dan boleh mengurangkan risiko pembekuan darah.

2) Pencegahan kanser

Kanser adalah istilah umum untuk pertumbuhan sel-sel yang tidak terkawal yang tidak terkawal yang merebak di luar kebiasaan dan sering menyerang bahagian lain badan. Kajian-kajian pemantauan telah menemui hubungan antara tomato, produk tomato dengan beberapa kes kanser prostat, paru-paru dan perut. Kandungan lycopene yang tinggi dipercayai merupakan sebab utama untuk kesan perlindungan ini, tetapi ujian klinikal ke atas manusia diperlukan untuk mengesahkan fakta ini. Terdapat satu kajian lain yang dijalankan dalam kalangan wanita menunjukkan bahawa kepekatan karotenoid yang tinggi yang kaya dalam tomato, boleh melindungi daripada perkembangan kanser payudara.

3) Tekanan darah

Mengekalkan pengambilan natrium yang rendah membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat. Walau bagaimanapun, peningkatan pengambilan kalium mungkin sama pentingnya disebabkan oleh kesan pelebaran pada arteri. Menurut Kajian Kesihatan dan Pemakanan Nasional (NHANES), kurang daripada 2% orang dewasa di Amerika Syarikat memenuhi pengambilan kalium harian yang disarankan iaitu sebanyak 4700mg. Pengambilan kalium yang tinggi dan natrium yang rendah juga dikaitkan dengan risiko penurunan julah kematian sebanyak 20%.


Sumber gambar: Google

4) Diabetes

Kajian telah menunjukkan bahawa pesakit diabetes jenis 1 yang menggunakan diet berserat tinggi mempunyai tahap glukosa darah yang lebih rendah, manakala pesakit diabetes jenis 2 mungkin meningkatkan kadar gula darah, lipid dan insulin. Satu cawan tomato ceri menyediakan kira-kira 2gram serat. Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan memakan sekitar 25 g serat setiap hari untuk wanita dan dianggarkan 38 g sehari untuk lelaki untuk mengawal penyakit diabetes.

5) Kesihatan mata

Tomato adalah sumber yang kaya dengan lycopene, lutein, dan beta-karoten. Ini adalah antioksidan kuat yang bermanfaat untuk melindungi mata terhadap kerosakan yang disebabkan oleh cahaya, perkembangan katarak, dan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD). Kajian Penyakit Mata Berkaitan Umur (AREDS) mendapati bahawa orang yang mengandung asid tinggi karotenoid lutein dan zeaxanthin, kedua-duanya hadir dalam tomato, mempunyai pengurangan sebanyak 35% dalam risiko AMD neovaskular.

6) Kesihatan kulit

Tomato dianggap sangat bagus untuk kesihatan kulit. Makanan berasaskan tomato yang kaya dengan lycopene dan sebatian tumbuhan lain boleh melindungi kulit daripada serapan sinar matahari. Menurut hasil satu kajian, 40% kesan sunburn berkurang apabila memakan 40 gram pes tomato (mengandungi 16mg lycopene) berbanding dengan minyak zaitun, setiap hari selama 10 minggu. Tomato sememangnya kaya dengan nutrisi yang baik untuk kesihatan dan kecantikan. 


Sumber gambar: Google

Korang boleh menikmati tomato secara segar ataupun melalui produk tomato yang telah diproses... namun begitu, sekiranya korang ingin memakan tomato segar, pastikan penyimpanan tomato segar pada suhu bilik dan elakkan penyejukan, kerana ini menyebabkan tomato kehilangan rasanya... kini, korang juga boleh dapatkan buah tomato segar dalam setiap Pek Vits Italian Mi Goreng Bolognese... yumssss...buah tomato ini telah dikeringkan untuk tempoh jangka hayat 13 bulan dan koleksi Vits Italian Mi Goreng ini telah di perakui oleh Halal Jakim dan tanpa pewarna tambahan dan pengawet...

Best Ke Best?


Nah, makcik belanja cara penyediaan...


#isbarangbaik ni korang... pemilihan kualiti tomato terbaik yang terdapat di dalam pek Vits Italian Mi Goreng ini juga adalah sangat teliti kerana Vits amat mementingkan faktor kesihatan dan kualiti makanan yang dihasilkan... makcik dan keluarga dah rasa dah, memang kaw-kaw sedapnya... korang jangan ketinggalan untuk mendapatkannya tau... 

#vits #vitsitalian #vitsmigoreng #vitsbolognese #vitsbolognese #vitssedap #vitsberkhasiat #kbba9 #weollsblogspotdotcom #foodblogger # foodreview

xoxo

Share:

AFFORDABLE DELIVERY SERVICE FOR SELLERS TO GRAB ESPECIALLY IN THIS COVID-19 PANDEMIC

Assalamualaikum and hi hi hi everything... My family and I sincerely hope that everyone is in a pink of health... This pandemic season has definitely brought our lifestyle to another level... Personal life and businesses had been impacted hard following the aftermath which the virus had brought together... Should we just leave it as it is?

Definitely not lovelies! We must stood up and adapt to the challenges to ensure that we are always on the move...

We are bringing @lalamovemy to you as we understand, along with the restrictions that had been in place, delivery service has become one of the most important activity to support the rising of digitalization in businesses...


WHY LALAMOVE???

1) Business
Fastest delivery solutions for businesses of all sizes.

2) Personal
Connect easily with @lalamovemy delivery partners when you need them

3) Driver
Enjoy the freedom to deliver for @lalamovemy whenever you feel like it
@lalamovemy Your Delivery Parrtner

Faster. Smarter. Ready when you are.

#24/7 Service
We’ll be there for you. Same day delivery or next day delivery? It’s your call.

#Affordable
Transparent pricing with no hidden costs. Pay directly through the app or make a cash payment to our delivery partner.

#A variety of vehicle choices
Select a vehicle that is compatible with your delivery requirement.

#Real-time tracking
Get a bird’s eye view of your delivery progress in real-time



Coupon Code for 3 x 99% Off: LALAPNJB


Promo Code: LAAT6
Discount: RM 6 OffYou
Minimum Spend: RM 6


#lalamove #deliveryservice #kbba9 #weollsblogspotdotcom #nakbeliapaharini #bloggerMY #blogger #lifestyleblogger

xoxo

Share:

REVOLEE AUDREY WOMEN SLIP ON POINTED TOE FORMAL PLUS SIZE HEELS


Type: Pointed Toe Pleated Mules
Colour: Black & Cameo Brown
Design: Pleated Design + Round Heel
Material: Synthetic PU + Pleated Challis Fabric
Occasion: Work / Casual / Dinner / Outing
Anti Slip
Stylish pleated design
Round Low Heels
Local Manufacture
100% Handmade


This Revolee Quinn Pleated Mules is always the trendy and classic pair in your shoe closet. Mules, is always the best choice to go when you have no idea what to wear, it is comfortable yet trendy enough to match all occasions. It goes well with your formal working appearance whereas it also matches with your casual outing dress or hip style. It is just never out of date. It is now available in 2 different colours; Classic Black and Sweet Cameo Brown Colour, suitable to match with your outing look and also formal working look. Also, the pleated design keep you looking simple yet stylish, its rounded low heel looks vintage and cute and more stable in wearing; also the anti slip sole prevents you from slippery.

Share:

REVOLEE QUINN WOMEN CLASSIC TRENDY MULES WITH FASHION PLEATED ROUND LOW HEELS


Type: Pointed Toe Pleated Mules
Colour: Black & Cameo Brown
Design: Pleated Design + Round Heel
Material: Synthetic PU + Pleated Challis Fabric
Occasion: Work / Casual / Dinner / Outing
Anti Slip
Stylish pleated design
Round Low Heels
Local Manufacture
100% Handmade


This Revolee Quinn Pleated Mules is always the trendy and classic pair in your shoe closet. Mules, is always the best choice to go when you have no idea what to wear, it is comfortable yet trendy enough to match all occasions. It goes well with your formal working appearance whereas it also matches with your casual outing dress or hip style. It is just never out of date. It is now available in 2 different colours; Classic Black and Sweet Cameo Brown Colour, suitable to match with your outing look and also formal working look. Also, the pleated design keep you looking simple yet stylish, its rounded low heel looks vintage and cute and more stable in wearing; also the anti slip sole prevents you from slippery.

Share:

LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (138) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (77) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (70) engineering (4) event (218) exercise (1) family (304) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (78) freebies (5) freelance (64) friends (205) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (58) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (45) kids (113) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (31) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (60) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (31) koleksi produk kecantikan (56) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (35) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (35) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (279) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (182) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (66) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (14) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (15) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (167) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (55) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (57) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS