KEPENTINGAN HIBAH TAKAFUL UNTUK KELUARGA TERSAYANG

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... makcikharap korang semua sentiasa berada di dalam kesihatan yang optimum ya... semoga segala apa yang korang lakukan terus mendapat keberkatan dariNya... pagi tadi, makcik baru sahaja dikejutkan dengan berita pemergian arwah Pak Lang di sebelah ibu makcik angkara COVID-19... makcik masih lagi berada dalam keadaan terkejut sebenarnya ni... tapi, apakan daya, keadaan membuatkan kita tidak dapat berziarah kan... Mak Lang makcik memang kuat orangnya... masa  Mak Lang informed makcik tentang kepulangan arwah Pak Lang ke hadratNya, Mak Lang relax je... tapi dalam hati siapa yang tahu kan?... makcik harap, korang pun dapatlah bersama-sama membacakan surah al-Fatihah dan sedekahkanlah secebis doa buat arwah Pak Lang makcik ya... innalillahiwainnailaihirrojiun...semoga Mak Lang sekeluarga terus tabah mengahadapi hari-hari yang mendatang... alhamdulillah, anak-anak arwah Pak Lang dan Mak Lang dah besar-besar juga, tinggal yang kecik je kalau tak silap masih bersekolah... sama-samalah nanti kami bermusyawarah untuk melihat keperluan yang perlu dibantu... hari ni Mak Lang pergi Swab Test, korang pun tolonglah doakan semoga keputusannya negatif ya...


Apabila menerima berita yang tidak disangka seperti kematian, pastinya timbul perasaan sedih dan terkejut, apatah lagi jika ia membabitkan orang tersayang. Ini membuatkan makcik teringat tentang kisah yang dialami Maya, 29, seorang suri rumah dan ibu kepada dua orang cahaya mata yang kehilangan suami tercinta selepas meninggal dunia dalam tidur. Kematian mengejut ini membuatkan Maya buntu memikirkan bagaimana untuk meneruskan kehidupan tanpa suami yang selama ini menjadi tempat bergantung hidup bagi dia dan anak-anaknya.
 
Maya turut diuji apabila harta peninggalan arwah suaminya menjadi pertikaian adik-beradik suaminya. Disebabkan ini terjadilah pertelingkahan sesama ipar duai dan akhirnya, perhubungan sesama ahli keluarga menjadi renggang.
 
Inilah antara contoh konflik yang sering berlaku apabila tidak melakukan perancangan kewangan yang baik untuk keluarga tersayang. Dalam hal Maya, hibah dilihat sebagai salah satu kaedah yang boleh digunakan untuk memenuhi keperluan hidup dia dan anak-anaknya disamping hak-hak ahli waris lain juga terpelihara melalui pembahagian harta mengikut hukum faraid bagi ketenangan hati semua. 

 
APA ITU HIBAH?

Dalam bahasa yang mudah difahami, hibah merupakan pemberian seseorang yang masih hidup kepada yang lain atas keinginan atau kehendak sendiri dan tidak mengharapkan balasan.
Biarpun hibah umpama pemberian atau hadiah namun pelaksanaannya tetap membabitkan akad. Akad hibah akan wujud apabila empat rukun dan syarat dipenuhi iaitu perlu ada:
1) Pemberi hibah (alwahib),
2) Penerima hibah (almauhublahu),
3) Benda atau hibah yang dihibahkan (almauhub), dan
4) Sighah (ijab dan kabul)​


PILIHAN TERSENDIRI

Ada yang keliru antara hibah dan faraid. Faraid adalah pembahagian harta si mati kepada ahli-ahli waris yang diuruskan dengan adil dan diberikan kepada yang berhak. Hibah pula adalah harta yang dihibahkan dan tidak disenaraikan dalam harta pusaka yang akan diagihkan kepada ahli-ahli waris mengikut hukum faraid.

Anda bebas untuk memilih sama ada harta peninggalan anda diagihkan keseluruhannya mengikut hukum faraid tapi bukankah ia lebih baik jika anda dapat memilih kedua-duanya?

Dengan hibah, anda boleh memberikan jumlah yang lebih daripada nilai yang sepatutnya diterima oleh ahli waris berkenaan atau pun pilih untuk memberi kepada mereka yang bukan ahli waris.
Terdapat dua jenis hibah dalam industri Takaful di Malaysia iaitu hibah mutlak (umra) dan hibah bersyarat (ruqba) yang dijelaskan di bawah:

1) HIBAH MUTLAK

Berkuatkuasa serta merta di mana sekiranya penukaran hak milik sudah dibuat, ia terus menjadi hak si penerima. Perlu dilakukan sewaktu pemberi masih hidup. Maksudnya, hibah diberi daripada seorang yang hidup, sedar dan berakal sihat kepada seorang yang juga sihat, sedar, dan berakal. Proses ini dianggap sah dan tiada siapa yang boleh melawan.

2) HIBAH BERSYARAT

Terdapat syarat sampingan yang diletakkan oleh penghibah Perlu ada surat hitam putih sebagai bukti di mana tertulis hibah ini berkuatkuasa sebaik pemberinya meninggal dunia. Sekiranya penerima yang dipilih itu mati dahulu, ‘harta’ yang dihibahkan akan kembali kepada pemberi supaya ia boleh diberikan kepada penerima baharu. Dengan ini, tidak wujud pertikaian kelak.​


 
MERANCANG UNTUK KETENANGAN MASA DEPAN MELALUI PELAN TAKAFUL

Melihat kembali senario yang dihadapi Maya, perancangan masa depan adalah penting yang mesti diambil berat oleh semua orang. Hari ini terdapat pelbagai cara dan salah satunya adalah perancangan kewangan melalui pelan Takaful. Digabungkan dengan elemen hibah, Takaful merupakan salah satu cara yang berpaksikan kepada amalan sedekah melalui pengurusan dana Tabarru.

KELEBIHAN HIBAH DALAM TAKAFUL

1) Satu mekanisme pengagihan manfaat yang membolehkan pemegang kontrak membuat perancangan teliti dan sempurna kepada pihak yang dikehendakinya ketika dia hidup dengan menetapkan kadar yang dikehendakinya.

2) Pengagihan manfaat Takaful secara hibah bersyarat juga boleh diuruskan dengan lebih mudah kerana penerima-penerima hibah sudah ditetapkan bahagiannya dan ia tidak perlu melalui proses faraid.

3) Memanfaatkan bukan sahaja umat Islam tetapi juga bukan Islam.
Kesedaran ini amat penting dalam usaha mengelakkan masalah yang bakal timbul selepas kematian pemegang kontrak Takaful. Dengan memilih hibah bersyarat, masa depan ahli keluarga atau waris akan lebih terpelihara dan didahulukan mengikut kehendak syarak dan sistematik.

 
BERTINDAKLAH SEBELUM TERLEWAT

Dalam masa menghadapi cabaran getir kini, ingatlah untuk sediakan payung bagi yang tersayang sebelum hujan dengan penggunaan hibah dalam aspek perlindungan masa depan mereka. Bertindaklah hari ini untuk ketenangan minda anda dan mengelakkan mereka mengalami masalah sama yang menimpa Maya.

Di Sun Life Malaysia, urusan pendaftaran hibah kini lebih cepat dan senang dengan kemudahan baru, penamaan e-hibah di portal Pelanggan SunAccess. Jangan lupa membuat penamaan menggunakan kemudahan ini untuk pengurusan legasi anda!

KLIK DI SINI untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan ini atau untuk membina legasi yang kukuh.

Makcik juga merupakan penasihat berdaftar dalam bidang hibah takaful ya... kalau korang ada apa-apa yang nak ditanya atau dibincangkan... usah malu-malu, klik je kat sini ya...

#sedekahalfatihah #hibahtakaful #demimasadepan

xoxo

Share:

No comments:

Post a Comment


LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (139) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (78) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (71) engineering (4) event (218) exercise (1) family (306) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (80) freebies (5) freelance (68) friends (206) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (59) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (46) kids (114) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (32) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (61) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (32) koleksi produk kecantikan (57) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (36) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (36) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (280) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (185) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (68) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (15) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (17) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (169) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (56) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (58) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS