Saturday, October 19, 2019

AERODANCE ANAK-ANAK

0 comments
Apabila terkenangkan zaman kita bersekolah dahulu... tak kira la di sekolah rendah stau sekolah menengah juga maktab, kolej mahupun univeriti... sudah tentulah ada pelbagai aktiviti yang kita akan ceburi... ada yang menceburi diri dalam bidang muzik, bahasa, matematik, sains, kesusasteraan dan sebagainya lagi... semuanya kita lakukan demi minat juga bakat yang dicungkil sedikit demi sedikit sepanjang kita meningkat usia kannnn...

Okay, baru-baru ni, Nur Alif Kaisah dan Nur Alif Nuha telah sama-sama terpilih untuk mewakili rumah sukan masing-masing dalam pertandingan Aerodance di peringkat sekolah mereka... well, it was just for fun di samping membentuk keberanian di dalam diri meereka kannnn sementelah pula Nur Alif Kaisah memang penari sekolah dan Nur Alif Nuha baru hendak berjinak-jinak... as parents, kami memang memberikan sokongan penuh asalkan ia sentiasa berpaksikan agama, adat dan budaya yang kita junjung...


Ni untuk rumah Hermine... Hermine ni adalah rumah kuning yang mana sebelum ni dikenali sebagai rumah Suria... basically, the entire Assuntarians worldwide memang menggunakan nama Hermine sebagai pengenalan untuk rumah kuning... untuk pengetahun korang, kat Malaysia ni hanya ada 3 sahaja sekolah Assunta rendah iaitu:
SK Assunta Satu - Petaling Jaya
SK Assunta 2 - Petaling Jaya
SK Assunta Convent - Kuantan

Yang kat bawah ni pulak adalah rumah Francis... rumah hijau yang dahulunya dikenali sebagai rumah Buana...


Acara Aerodance ini telah dipertandingkan dalam dua kategori yang mana semua rumah sukan terlibat...

Kategori 1 (Tahap 1)
Assunta (Merah) previously known as Wira
Clare (Biru) previously known as Samudera
Hermine (Kuning) previously known as Suria
Francis (Hijau) previously known as Buana

Kategori 2 (Tahap 2)
Assunta (Merah) previously known as Wira
Clare (Biru) previously known as Samudera
Hermine (Kuning) previously known as Suria
Francis (Hijau) previously known as Buana

Keputusannya, team Hermine Tahap 2 berjaya menggondol naib juara begitu juga dengan team Francis Tahap 1 yang berjaya meraih naib juara... tahniah gurlssss... tahun depan kita cuba lagi ya... #chaiyokkkk

Youtube video credit to: Cikgu Jannah

xoxo

Wednesday, October 16, 2019

MAKE KOREAN FRIENDS - 27/09/2019 - 31/10/2019

2 comments

Hai hai hai korang... nampak tak excited lain maciammmm... ni ada satu lagi event yang best gaissss... korang boleh participate in the event and stand a chance to meet a Korean friend... pastu korang pun boleh juga menikmati dan merasa sendiri bagaimana kehidupan di Korea gitu...fefeeling Winter Sonata... The Successful Story Of A Bright Girl... Strong Woman Do Bong Soon gitu... kannnn... hehehehe... so, for those Korean series lover atau yang memang suka melancong melihat negara luar, jom la kita sertai event ni...

Event Dates: 27/09/2019 until 31/10/2019
Winner Announcement: 06/11/2019





Untuk dapatkan peluang ke Korea dan experience sendiri gaya hidup di sana, korang boleh klik kat gambar ni untuk tengok kat mana korang patut klik ya... kat gambar arrow tu tau...


Then, korang akan masuk ke screen ni... korang boleh pilih kawan yang hendak korang kenali... bila korang klik kat gambar tu, akan keluar details berkenaan rakan tersebut... korang boleh je check setiap satu untuk tengok siapa yang korang berkenan okay...


Kat bawah ni cara-cara nak Make Korean Friends ya uollssss...



Kat sini korang boleh tengok Live Like A Korean reality show... ada influencer... ada Korean friend... korang boleh tengok macam mana keadaannya bila diorang bertemu... hehehehe... 


Okay gaissss, I've already participated... korang pun boleh try jugak tau... mana tau ada rezeki nak dapat hadiah tiket free... siap boleh bawak companion gitu... FOC gaissss... FOC... cuba tau... all the best...

xoxo

Tuesday, October 15, 2019

CLINELLE CASHBACK - 11/10/2019 - 31/10/2019

10 comments
Assalamualaikum korang... okay, hari ni aku ada dapat offer yang akan aku sharekan dengan korang... untuk kaki mekap dan yang bukan kaki mekap pun... penjagaan kulit kan sangat penting... thus, ada setengah orang akan guna certain regime series kannnn... aku nak bawakan kat korang produk dari Clinelle... 


About the company:
EIG, Esthetics International Group has more than 30 years of experience in the skin care industry and which is also one of the leaders in the beauty and wellness industry in ASEAN and Hong Kong and has been publicly listed on the Main Market of Bursa Malaysia since 2004. EIG has developed an uncommon understanding of what the consumer really needs from their skin care and skin health. Clinelle skin care made its first appearance in 2004. Since then, we have expanded our brand distribution network through chain pharmacies, independent pharmacies across Malaysia, Singapore, Thailand, Indonesia, Hong Kong and Australia. 

 With RX3 Action to Repair, Refine and Reshield skin for optimized skin health. All Clinelle products are dermatologically tested for its tolerance and also formulated with 7 secrets to the happy skin which excludes potential harmful ingredients:
1) No artificial coloring
2) No artificial fragrances
No lanolin
No mineral oil
No SD-alcohol
No comedogenic ingredients
No paraben


Below are a few of Clinelle's product range...


Okay gaissss, kat bawah ni ada campaign terbaru ya...

Campaign Period: 11 Oct 2019 - 31 Oct 2019
Coupon Code: GWP3DFR
(Copy Code Gift With Purchase 3D Facial Roller worth RM79.90)
Description: Enjoy RM10 cashback and exclusive Free Gift only at Clinelle's official webstore!


Hurry, for a limited-time offer only! Good news! You can now pay with GrabPay OR Boost e-wallet at Clinelle Official webstore!
1) Less RM10 with every purchase of RM75 FREE Shipping
2) FREE samples on all orders
3) New Member Extra 10% off on your 1st order. 
4) Not a member yet? Sign up here

xoxo

Friday, October 11, 2019

MAX HEALTH TONGKAT ALI ESSENCE - PILIHAN LELAKI SEJATI

8 comments
Assalamualaikum dan hai korang... aku ni kalau ikutkan hati dari haritu lagi aku nak cerita kat korang semua berkenaan produk Matxi Corp yang memang bukan calang-calang ni... tapi tu lah kan, dek kesuntukan masa dengan pelbagai aktiviti lain membuatkan aku dok tak sempat je nak cerita kat korang... okay, dengan ini, aku nak kupas dengan mendalam berkenaan produk Matxi Corp iaitu Max Health Tongkat Ali Essence... 


Tongkat Ali Essence terdiri daripada ekstrak tongkat ali (nisbah pengekstrakan 100: 1) yang ditambah enzim buah plum semulajadi dan tulen yang bebas daripada sebarang bahan kimia tambahan... untuk lelaki, Tongkat Ali Essence ni akan memberi manfaat berikut:
1) Faedah peningkatan kesihatan seksual
2) Sebagai penggalak tenaga dan stamina
3) Anti-keletihan
 4) Meningkatkan peredaran darah
5) Penggalak testosteron

Mana taknya gaissss, Tongkat Ali Essence ni menggunakan 100 kali ekstrak tongkat ali pekat yang kemudiannya digabungkan dengan enzim yang telah menjalani 2 tahun penapaian semulajadi... nampak tak korang?... betapa produk ini diproses dengan penuh teliti... selepas itu, pihak Matxi menggunakan Iso-maltooligosaccharide sebagai pemanis... makna kata, kemanisan yang dirasa tu adalah semulajadi... natural gitu... dek kerana inilah, pesakit kencing manis turut boleh consume produk ini tau...



Berikut adalah bahan-bahan yang membentuk Tongkat Ali Essence:
1) Ekstrak Tongkat Ali
2) Enzim Plum
3) Enzim Mulberi
4) Isomalto-Oligosakarida


Sebelum aku mengorak langkah dengan lebih jauh lagi dalam entri ni, aku nak cerita sikit tentang bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan produk terbaik ini ya... 

Tongkat ali

Sejak dari dulu lagi, masyarakat Melayu telah menggunakan akar tongkat ali untuk penyelenggaraan kesihatan... menurut orang-orang lama (berusia) ia membantu untuk memulihkan tenaga juga awet-muda dan ia dikenali sebagai alfodisiak asli... secara amnya ia dikenali sebagai PASAK BUMI... maksud tongkat ali dari segi bahasa pula, tongkat dalam bahasa Melayu bererti bahagian organ lelaki, dengan jelas menunjukkan bahawa ia mempunyai nilai yang bermanfaat kepada lelaki... itulah sebabnya sebutan tongkat tu diletakkan di pangkal gaissss...

Beberapa round clinical testing turut dijalankan di universiti-universiti di Malaysia untuk membuktikan banyaknya peri fungsi tongkat ali ni, ekstraknya juga terbukti dapat:
 1) Meningkatkan kekuatan dan kecergasan fizikal
2) Mengurangkan keletihan
3) Anti-bakteria
4) Anti-ulser
Walaupun memberikan kesan antipiretik, ia turut memperbaiki pelbagai penyakit seperti hipertensi juga diabetes ya... menurut Lianhe Zaobao (2002) ia turut dilaporkan bahawa Tongkat Ali juga didapati mengandungi beberapa komposisi kimia anti-kanser dan anti-AIDS... banyak betul khasiatnya kannnn...

Plum


Greengage (plum) kaya dengan pelbagai asid organik, flavonoid, asid fenolik dan sebatian antioksidan yang membolehkan mereka meningkatkan metabolisme badan... berikut adalah khasiatnya:
1) Boleh mengurangkan keletihan
2) Mempunyai ciri-ciri detoksifikasi

Mulberi


Mulberi berkhasiat dalam memperbaiki:
 1) Pening
2) Gejala anemia
3) Menggalakkan pertumbuhan rambut hitam 
4) Pencegahan hati berlemak

Isomalto-Oligosakarida


Isomalto-Oligosakarida merupakan serat makanan yang berasaskan tumbuhan secara semulajadi... ia adalah prebiotik, larut, dan mempunyai glisemik yang rendah... antara kebaikannya adalah seperti berikut:
1) Tidak mempengaruhi kadar gula darah.
2) Tidak mempengaruhi kadar insulin.
3) Tidak diserap dalam usus kecil.

Haaaa, berkhasiat kannnn Tongkat Ali Essence ni gaissss... okay, tadi kita dah berbicara berkenaan bahan-bahan yang digunakan dalam penghasilannya... sekarang, jom kita telusi pula cara pembuatan Tongkat Ali Essence ni ya... orang kagta, tak kenal maka tak cinta... dah kenal dah tau barulah jatuh chentaaaa... gitu...

Mekanisme fermentasi (penapaian)



Untuk memperkayakan diet melalui perkembangan kepelbagaian rasa juga aroma, gula diproses untuk membentuk alkohol dan gas karbon dioksida... enzim dan metabolit sekunder dapat diperoleh dengan mudah melalui proses osmosis sepanjang kecerunan tumpuan... okay, kat bawah ni menunjukkan kepekatan dalam buah (persekitaran A) dan kepekatan sekitar ruang penapaian (persekitaran B)


Dalam persekitaran A yang berada di dalam buah, kepekatan air dan enzim (jus) adalah lebih tinggi daripada persekitarannya (persekitaran B) kerana hanya gula yang akan diatur untuk proses penapaian... larutan dengan kepekatan air yang tinggi dipanggil hipotonik manakala keadaan dengan kepekatan air yang rendah dipanggil hipertonik... fenomena semulajadi seterusnya melibatkan proses air yang mengalir dari larutan hipotonik (persekitaran A) ke arah larutan hipertonik (persekitaran B) melalui membran... gaissss, proses osmosis ini akan berterusan sehingga kedua-dua persekitaran A dan B mempunyai kepekatan air yang sama dan kedua-dua keadaan akan dikenali sebagai larutan isotonik... dalam proses pengilangan Matxi Corp, jus (air + enzim) akan mengalir dari persekitaran A ke persekitaran B yang seterusnya menghasilkan peningkatan jus dalam ruang penapaian... haaaa, gitulah lebih kurang proses penapaian atau fermentasi ya korang...

Selepas proses fermentasi dan seterusnya siap sampai la ke pembungkusan, seterusnya dapatlah produk terbaik ini dinikmati di samping pengguna beroleh kebaikan daripadanya...



Okay gaissss, hari ni aku nak bagi korang bonus... kita akan bincangkan beberapa soalan yang mungkin akan terlintas di fikiran korang sebelum korang nak dapatkan produk ni...

Soalan 1
Berapa banyak botol yang perlu saya makan setiap hari?
Jawapan 1
1 hingga 2 botol setiap hari sebelum makan semasa siang hari. Jika terdapat masalah perut, sila ambil makan dahulu...


Soalan 2
Semasa saya menggunakan produk ini, sedimentasi  dapat dilihat dalam botol. Adakah produk rosak? 
Jawapan 2
Tidak, kerana produk ini mengalami penapaian semulajadi, adalah normal untuk memerhatikan pemendapan dalam botol...

Soalan 3
Saya telah membeli beberapa batch Tongkat Ali Essence dan mendapati bahawa terdapat sedikit perbezaan dalam rasa dan warna. Adakah ia normal?
Jawapan 3
Ya, penapaian adalah proses semulajadi yang melibatkan mikroorganisma sehingga mungkin terdapat perbezaan rasa tidak signifikan antara kumpulan, ini kerana Matxi Corp tidak menambah apa-apa rasa buatan mahupun pewarna ya...


Soalan 4
Bolehkah saya mengambil ubat saya semasa mengambil Tongkat Ali Essence?
Jawapan 4
Tidak, seseorang akan memisahkan masa semasa mengambil Tongkat Ali Essence dengan ubat-ubatan mereka... biasanya 2 jam kemudian selepas mengambil ubat...

Soalan 5
Jika saya seorang wanita, bolehkah saya memakannya?
Jawapan 5
Ya, inti tongkat ali juga bagus untuk melegakan masalah sendi dan arthritis... kecuali wanita hamil ya... wanita hamil tidak boleh consume produk ini...


Untuk pengetahuan korang, pelbagai kajian telah dilakukan sebelum terhasilnya produk Tongkat Ali Essence ni... rujukan demi rujukan telah dilakukan untuk memastikan bahawa produk yang dihasilkan dapat memberikan manfaat yang terbaik kepada para pengguna... berikut adalah antara sumber rujukan yang telah digunakan:
1) Samy, Joseph; Manickam, Sugumaran (2005). Herbs of Malaysia. Times Editions. pp. 104–105. ISBN 9833001793.
2) Crane, Michael (2016-03-09). "LJ 100 Tongkat Ali Extract Granted New Safety Confirmation and Health Canada Claims". NutritionalOutlook.com. Retrieved 2016-04-12.
3) Alemendarez, Sandy (April 2014). "Addressing Andropause: Natural dietary ingredients that boost testosterone and prostate health for aging men". Natural Products Insider. Virgo Health Nutrition.

Sebagai kesimpulan, Tongkat Ali Essence sesuai untuk lelaki yang ingin meningkatkan prestasi mereka di samping meningkatkan tahap testosteron... 

Selain daripada maklumat-maklumat di atas, kilang pemprosesan Matxi Corp di Malaysia juga telah memperoleh sijil ISO 190, GMP dan HACCP... bagus bukan?... tak perlu risau dengan kualiti produk ini kerana ia sememangnya berkualiti... bolehlah readers semua dapatkan produk ini apabila ia berada di pasaran kelak ya...

#matxicorp
#YouDeserveABetterLife 

Nama syarikat: Matxi Malaysia Sdn Bhd (1340975-W)
Instagram rasmi: @matxicorp

xoxo

PERADUAN BAYAR & MENANG IWK - UNTIL 31/01/2020

1 comments

Uollssss, aku tak tau la samada korang dah tau ke belum regarding peraduan ni... Peraduan Bayar & Menang anjuran IWK... dah lama weiiii peraduan ni bermula... tapi takpe, better late than never kannnn... since 01/01/2019 dah mula gaissss... sempat lagi nak join sebab tarikh akhirnya adalah pada 31/01/2020...

Aku baru juga dapat peluang untuk buat short review berkenaan IWK dan juga peraduan ini...  Hadiah tu yang paling menggamit hatiku sebenarnya... Paghi uollssss Paghi... itulah sebutan sebenor Paris... hehehehe... short cut daripada mengumpul tabungan atau menambah tabungan adalah dengan menyertai peraduan ini... tak gitu?... setuju ke setuju?...


Wokey, camne nak sertai peraduan ini... senang je gaissss...
1) Korang bayar bil IWK
2) Register IWK e-bil
3) Isi borang




Okay, kat atas tu ada screenshot untuk screen yang akan load apabila korang tekan kat link tu... please ensure that korang isikan butir-butir yang perlu and wallaaaa... boleh terus join peraduan ini ya... pssst, aku pun baru nak daftar ni... jom kita join sama-sama ya...

Untuk pengetahuan korang, IWK sentiasa berusaha untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik demi keselesaan dan kesejahteraan kita warga tanahair tercinta ini... sejak mula-mula penubuhannya sehinggalah ke hari ini, IWK terus mengorak langkah dalam memacu industri pembetungan negara ke arah lebih inovatif sesuai dengan pertumbuhan penduduk yang pesat... yelah kan, kita bukan hanya ada warga tempatan tetapi juga warga dari luar yang datang ke negara kita sebagai pelancong, pekerja dan sebagainya... thus, kita perlulah memiliki sistem pembetungan terbaik bagi memastikan kesejahteraan masyarakat terjamin tak gitu...

Sekarang ni, untuk memudahkan para pelanggan untuk membuat bayaran bil pembetungan, IWK dah lancarkan IWK e-bil... untuk korang yang belum mendaftar, bolehlah layari laman web IWK dan daftarlah di sana... firstly, korang kena klik pada icon customer tu...


Then, korang akan dibawa ke laman ini... kat laman ni, macam-macam korang boleh buat... korang juga boleh tengok:
Payment menthod
Charges
Account balance
Account statement
Services
Banyak lagi

Yang paling best, mobile apps pun ada... thus, tak ada la hassle kalau tetiba tak boleh buka laman web IWK kat laptop or PC kan... semua di hujung jari, at any point of time kalau ada je apa-apa yang korang nak tengok ke nak pastikan ke boleh je buka mobile apps tu kannnn...


Ni aku nak bagitau bahawasanya IWK memang sentiasa proaktif di dalam usaha memberikan perkhidmatan yang terbaik... sebagai contoh, Loji Rawatan Air Sisa Serantau Pantai 2 (P2RSTP) merupakan ikon pembetungan negara yang mana ia menggunakan teknologi canggih serta menampilkan ciri-ciri mesra alam... nampak tak gaissss, betapa alam sekitar juga turut dititikberatkan oleh IWK... yelah, kita kan kena ada sustainability untuk memastikan aktiviti pembangunan yang kita jalankan tidak merosakkan alam sekitar... jadi, sesuailah dengan tagline 'New Life for Water' yang mana kewujudan loji ini telah memberi nafas baru dalam industri air sisa demi memperkasakan keselamatan air (water security) negara...

Till then...

xoxo

Thursday, October 10, 2019

GENERAL MANAGER (JALAN RAKYAT) - RM10000 - RM15000

0 comments

*MUST HAVE*
Degree holder, MBA is an added advantage
-15 years of working experience in the travel & tourism industry
-Familiar with managing and handling inbound, outbound and Umrah tours
-3 years in Senior Management
-Must be fluent in spoken and written English
-Negotiation and interpersonal skills

*OTHERS/ADVANTAGES*
Self-motivated and strong people-management skills
-Able to motivate the organization and meet targets
-Responsible and meticulous with good working attitude
-Reliable, able to work independently and has a desire to grow with the company
-Possess an ethical mind, a mature and confident disposition, and a positive attitude
-Good business acumen
-Independent, self-driven, team player and ability to work under pressure

*RESPONSIBILITIES*
Responsible for the entire operations of the Travel & Tourism services including existing activities and new business ventures
-Managing business which does not limit to planning, budgeting, and evaluation of strategic business goals and objectives of the company
-Responsible for creating and implementing business development strategies and overseeing activities that ensure the contract delivers to the acceptable standards
-Responsible for developing and establishing customer service and budgetary standards
-Responsible for overall business performance and business development
-Manage and coordinate all the Departmental functions of the Company
-Analyze, evaluate market trends and provide timely market information
-Adhere to the Company's procedure & policy, protecting the Company's assets and brand
-Develop strategies to drive top-line of the business, turning around profits and revenue
-Identify business opportunities and implement these strategies into full execution
-Oversee technology development to ensure effective solutions are implemented
-Act as the business leader who portrays form decision-making and motivates by example
-Communicate the Company's vision, values, strategies, and objectives
-Align various departments to achieve the business targets
-Hire, train and motivate staff to equip them with the best support, guidance, and leadership
-Develop compensation and incentives to drive an effective workforce

  
About the company:
From its humble beginnings which started on August 25, 1972, Rakyat Holdings Sdn Bhd, a wholly-owned subsidiary of Bank Rakyat, has thrived to become one of Malaysia’s most formidable and leading property developer as well as estate management company in the ever-competitive property development industry.

Armed with an enviable portfolio of residential and commercial properties, Rakyat Holdings Sdn Bhd aims to develop innovative, unrivalled developments to nurture communities for the people of Malaysia. Always looking to the future, we continue to leverage on the increasing demand for quality properties by exploring opportunities while growing our brand as well as services.

As the parent company of Bank Rakyat’s subsidiaries, Rakyat Holdings value and support the growth and expansion of its subsidiaries, namely:

Rakyat Travel Sdn Bhd
Rakyat Hartanah Sdn Bhd
Rakyat Asset Management Sdn Bhd
Rakyat Facility Management Sdn Bhd
Rakyat Niaga Sdn Bhd

URL: Company's website

xoxo

KARNIVAL TVET 2019 ZON TENGAH - 19/10/2019 - 21/10/2019

13 comments

Gaissss... hai hai hai semua... tetiba excited kannnn... mana taknya uollssss, tak lama lagi, akan diadakan Karnival TVET 2019 Zon Tengah yang akan berlangsung pada 19/10/2019 hinggalah ke 21/10/2019... pelbagai aktiviti menarik telah dirangka demi menjayakan karnival ini... antara aktivitinya adalah seperti:
Pertandingan kemahiran
Try a skill find your skill
Permainan VR / PS4 / Drone
Pertandingan beyblade
Seminar TVET ceramah kerjaya
Skills demo kuiz TVET 4.0
Pesta kanak-kanak
Persembahan artis tempatan


Menarik bukan?... aku ni hopefully ada kesempatanlah untuk memeriahkan lagi karnival ini... bukannya apa gaissss, banyak manfaat yang dapat kita perolehi di samping mereleasekan segala apa yang membebani fikiran kannnn... gitu...

Nanti, akan ada juga:
Pertandingan Worldskills Malaysia peringkat belia
Pertandingan Worldskills Malaysia peringkat pengajar
Pertandingan Junior Skills
Pertandingan kemahiran
Demo masakan
Demo gubahan bunga


Pertandingan Worldskills Malaysia peringkat belia akan dibahagikan kepada:
Visual merchandising
Jewellery
Floristy
Hairdressing
Fashion technology
Beauty therapy
Graphic design technology
IT network system administration
Electronics
Web technologies
Mechatronics
Automobile technology
IT software solutions for business

Pertandingan Worldskills Malaysia peringkat pengajar akan dibahagikan kepada:
Beauty therapy
Hairdressing

Pertandingan Junior Skills akan dibahagikan kepada:
Electrical installation
Graphic design
Drone technology
Mobile technology

Selain daripada pertandingan-pertandingan tadi, akan ada juga:
Pertandingan PS4 (terbuka kepada semua)
Pertandingan merekabentuk Logo Worldskills Malaysia (13-17 tahun)
Pertandingan mewarna logo Worldskills Malaysia (4-7 tahun)
Pertandingan beyblade (terbuka)
Aktiviti coin hunter (terbuka)


Untuk pengetahuan korang, menjelang 2020, sekurang-kurangnya 35% pekerja mahir diperlukan yang mana ia akan melibatkan pelbagai sektor yang sudah tentulah untuk dipelopori oleh warga kerja tempatan... see, banyak peluang pekerjaan yang bakal ada selaras dengan hasrat menjadikan tanah air kita Malaysia ni sebagai negara maju dan berpendapatan tinggi gitu... dek kerana itulah kalau korang perasan, TVET ni dah semakin giat diarusperdanakan... apa TVET ya?... TVET ni adalah pendidikan teknikal dan latihan vokasional... thus, eloklah kiranya kita tengok sekiranya minat ke arah ni... boleh la terus ceburi...

Kat bawah ni adalah berita terkini berkenaan TVET:

Bidang kemahiran bukan lagi pilihan terakhir untuk melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi sejajar Revolusi Perindustrian 4.0 (IR 4.0). Menurut kajian pada 2016, sebanyak 59 peratus pelajar di Jerman melanjutkan pengajian dalam program berasaskan kemahiran, Belanda (68 peratus); Australia (62 peratus); Indonesia (51 peratus) dan Thailand (41 peratus). Di Malaysia, setakat ini hanya 28 peratus pelajar melanjutkan pengajian dalam bidang itu kerana masih ramai ibu bapa atau penjaga beranggapan, bidang kemahiran hanya untuk pelajar lemah dalam pencapaian akademik dan tidak mempunyai masa depan.
Kini setiap keluarga sepatutnya melihat bidang kemahiran sebagai pilihan utama, bukan lagi pilihan kedua untuk kerjaya masa depan anak mereka. Mereka boleh mencontohi bagaimana penerimaan masyarakat bukan saja di negara maju, malah negara jiran yang memilih bidang kemahiran sebagai kerjaya pilihan. Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Shamsuddin Bardan mengakui banyak syarikat yang mengutamakan graduan aliran pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional (TVET).
Katanya, sebab itulah jumlah pengangguran, khususnya kalangan graduan sains sosial semakin meningkat kerana peluang pekerjaan lebih banyak dalam aliran teknikal dan vokasional. Beliau berkata, ini ditambah dengan komitmen kerajaan memajukan prasarana pendidikan TVET dan peruntukan bidang itu juga meningkat dari tahun ke tahun. “Bidang kemahiran yang selama ini dikaitkan dengan industri 3D yang merujuk kepada kotor, berbahaya dan sukar, kini sudah berubah sejajar perkembangan pesat teknologi. “Saya percaya IR 4.0 yang akan meningkatkan teknologi robotik dan kecerdasan buatan (AI) akan menjadikan TVET kekal berada di depan dalam industri pekerjaan,” katanya.
Bagi Presiden Persatuan Alumni Kolej Teknikal Yayasan Sabah (KTYS), Pkhruddin Bian, kolej itu menggunakan pendekatan berasaskan latihan kompetensi dengan menyediakan latihan kepada pelajar dan menempatkan mereka dalam pasaran kerja. Katanya, ini dengan sendirinya melahirkan lebih ramai pekerja berpengetahuan dan memenuhi permintaan industri, khususnya dalam bidang kemahiran yang kini mendapat permintaan tinggi. Beliau berkata, antara program ditawarkan ialah teknologi automotif, jurubina bangunan, seni kulinari, pembuatan pastri, teknologi kimpalan, juruteknik elektrik serta penyejukbekuan dan penyaman udara.
“Dulu kolej ini turut menawarkan jurusan kewartawanan dan kami bangga kerana ada graduan bidang itu bertugas di Berita Harian, Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA), Radio Televisyen Malaysia (RTM), akhbar tempatan Sabah dan ada juga setiausaha akhbar menteri. “Untuk menggalakkan lebih ramai pelajar mengikuti pengajian di KTYS, kami menjelajah seluruh Sabah untuk berkongsi pengalaman dan kerjaya menerusi Program Jelajah Pendidikan KTYS,” katanya yang juga graduan Diploma Binaan Bangunan dan kini usahawan dalam bidang itu.
Credit to: Berita Harian (Penulis: Mohd Azrone Sarabatin)
Link berita: Tekan sini
First move adalah dengan datang dan tengok sendiri aktiviti-aktiviti yang telah dirangka untuk Karnival TVET 2019 Zon Tengah ni okay... please block your calendar ya everyone... banyak tau aktiviti yang menanti uolls ni... see you around... till then...

xoxo

weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates