All About Us

[BLOGGING IS IN THE BLOOD. REVIEW, TRAVEL, EVENT, PRODUCTS, BOOKS, FOOD AND BEVERAGES, SAFETY, HEALTH, QUALITY ASSURANCE, MYSTERY SHOPPING, TRANSLATION, PARENTING, FAMILY, EVERYTHING.] [FOR ANY REVIEW, EVENT, FREELANCE, TRAINING, CATERING, ALL KINDS OF JOB, KINDLY CONTACT: 018-2767882 / DE.ALIF.SHOPPE@GMAIL.COM] [ANY PICTURE(S) WHICH WAS @ WERE NOT ORIGINATED BY US ARE THE PROPERTY OF THE OWNER AND THE CREDIT GOES TO THEM.]

Breaking

Thursday, June 4, 2020

8:49 AM

HEROES AT HEART - COVID-19 FRONTLINERS GIVEAWAY - THE COFFEE BEAN & TEA LEAF MALAYSIA - UNTIL 07/06/2020

Since before 18/03/2020, our frontliners have been working hard to protect us from COVID-19... it started way back from the first day that it was detected in Johor Baharu which was told to be brought in from Singapore by the foreigners from China... now, I am not elaborating on the 4 Wives and 1 Husband philosophy in view of the pandemic (What, Where, Who, Why, How) but more on the sacrifice(s) that had been poured by our beloved frontliners in ensuring our safety and health are being taken care in the most ultimate and effective way...

We are blessed to have a frontliner team who are intelligent, talented, passionate, loving and all of the positive qoutes that are available within the dictionary... we have seen on how case by case is being treated smoothly despite having some hike during our first MCO phase and continued to the second MCO phase... along the way, we learnt from our mistakes and all citizens had tried their (our) very best to adhere to all of the guidelines that had been laid out...

We managed to flattened the curve gradually and the result is being monitored daily with millions of Malaysians patiencely waited for the announcement which will be aired through the national television station by our beloved Ministry Of Health's Director General Datuk Dr Noor Hisham Abdullah...

CONGRATULATIONS TO THE MINISTRY OF HEALTH MALAYSIA
CONGRATULATIONS TO ALL OF OUR HEROES - THE FRONTLINERS


In order to show gratitude and appreciation, from NOW until 07/06/2020, THE Coffee Bean & Tea Leaf Malaysia is having their Free Drinks for COVID-19 Frontliners which covers all our heroes:
1) Army personnel.
2) Healthcare workers.
3) Police.
4) Firefighters.
5) Foodpanda & GrabFood riders.
6) Malaysian National Security Council.

Simply walk into any of THE Coffee Bean & Tea Leaf Malaysia operating outlets and get a 16-oz Today’s Brew, absolutely free!

Heroes At Heart information: THE Coffee Bean & Tea Leaf Website

Terms & conditions: 
* Promotion is valid until 7 June 2020. 
* Proof of Identity upon ordering – either uniform or ID. 
* Promotion is applicable for 16oz Today's Brew only. 
* Promotion is limited to one (1) 16oz Today's Brew per order pickup. 
* All products are subject to availability while stocks last. 
* Other terms & conditions may apply.

All, #kitamestimenang, remember to maintain these 3W:
1) Wash hands.
2) Wear face mask.
3) Warn.

Avoid these 3C:
1) Crowded places.
2) Confined spaces.
3) Closed conversation.

xoxo

5:15 AM

WIN RM500 CASH PRIZES - SNAP & WIN - NIPPON PAINT - UNTIL 30/06/2020

Selamat aidil fitri
Kepada saudara serta saudari
Setahun hanya sekali
Merayakan hari yang mulia ini

Di masa bulan Ramadan
Kita berpuasa hingga sebulan
Pabila Syawal menjelma
Hari raya disambut dengan gembira

Miskin kaya memakai baju baru warna-warni
Mengunjungi sanak kaum famili
Sungguh hebat pemandangan di hari raya ini
Tua muda wajah berseri-seri

Selamat hari raya 
Pada saudari saudara semua
Marilah dengan gembira
Merayakan aidilfitri yang mulia

Di sana kelihatan
Bermacam kuih ketupat dan rendang
Mintak bu kuih sepotong
Saya mahu makan kerna perut kosong

Dam dam dum bunyi mercun
Kanak-kanak segera datang berduyun
Dam dam dum mercun berdentum
Semaraklah hari raya ini tahun

Maafkanlah jika ada terlanjur perkataan
Diharap supaya jangan disimpan
Kuberdoa selamat panjang umur murah rezeki
Semoga Tuhan akan memberkati


Although we are still in the CMCO phase, HOWEVER, raya tetap raya right?... we are celebrating Hari Raya #rayastylekita... my small family and I still keep doing the old same things that we always do before raya for example:
1) Cleaning up the entire house.
2) Wash the bedsheet set and entire bedding thingy.
3) Rearrange the house's adornment.
4) Making cookies.

While cleaning up the entire house, we did performed some repainting and replacing of the wallpapers as I am excited to join the Snap & Win contest organized by Nippon Paint... we will stand a chance to win RM500 cash prizes guys... come and join us, let's participate together...

Below are the steps in view of joining the contest...


Hurry up! Lets showcase your RUANG RAYA everyone... make sure to submit your entries before 30/06/2020 ya...


All the best and SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN everyone... #NipponPaint #NipponPaintMY #PaintAllSurfaces

xoxo

Tuesday, June 2, 2020

10:08 PM

SEGMEN RAYA AIDILFITRI 2020 OLEH YAMANAIMY


Aidilfitri... hari bahgia... hari yang mulia... mohon maaf bersama dipinta... selamat, selamat hari raya... hehehehe... masih dalam mood RAYA lagi gaissss... walaupun dah start kerja tapi hati masih lagi dok bernyanyi-nyanyi ria gitu... biasalah kan, inilah antara hari yang kita nanti-nantikan selepas bersama-sama menunaikan ibadah puasa (walaupun dalam dugaan berPKP dan jauh dari keluarga)... semoga segala apa yang kita kerjakan mendapat keberkatan dariNya...

Aidilfitri kali ini memang merupakan antara sambutan yang akan menjadi kenangan dan ingatan sampai bila-bila... alhamdulillah walaupun kita berada dalam keadaan pandemik COVID-19, Allah masih memberikan kesempatan kepada kami sekeluarga untuk menyambutnya dalam penuh kesederhanaan... dapat memanjatkan kesyukuran sempena hari ulangtahun kelahiran anak-anak pada 17/05 (Alif Thaqif) dan 21/05 (Alif Kaisah)  pada 1 Syawal itu sendiri memberikan suatu rasa yang amat sukar untuk digambarkan... Alif Nuha (16/01) dan Alif Khairah (18/04) dah buat masa sebelum PKP TAPI untuk menggembirakan hati anak-anak juga anak-anak saudara yang lain (tinggal sedaerah dan tidak melebihi 20 orang ya, kami mematuhi PKPB), terus je kami suami-isteri utarakan untuk kek-kek tersebut terus merangkumi sambutan kesyukuran bagi hari lahir semua dari Januari hinggalah Disember... haaaa, amik ko... hehehehe... 

Mana taknya korang, dua biji kek beso kami beli haritu (masa tu dah fikir dah, macam mana nak habiskan ni)... 2.5 kilogram setiap satu kek tu kalau tak silap... tapi takpe, yang penting, semua orang happy kan... itulah matlamat yang ingin kita capai, tak gitu?... eh, sambil dok membebel ni, tadi terserempak dengan Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy... apa lagi, jom join jom... sampai 04/06/2020 je ni... tinggal sehari je lagi... sempat lagi gaissss kalau nak join...

Syarat-syarat penyertaan:
1) Mestilah blogger yang mempunyai akaun bank Malaysia (senang nak bank in hadiah).
2) Wajib letak blog Yamanaimy di dalam bloglist korang.
3. Sila follow media sosial ini Facebook Yamanaimy, Facebook Naimy Art dan IG Yamanaimy
4) Buat satu blog post penyertaan dengan tajuk "Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy" dan pastikan dalam post tu ada banner di atas dan link ke post ini.
5) Tinggalkan link penyertaan korang di post ini. Tu je. Senang kan.

Tarikh tutup penyertaan ialah pada 4 Jun 2020.

Hadiah: 4 orang pemenang akan dipilih.
1) 3 pemenang akan memenangi RM 10 setiap sorang.
2) Seorang pemenang bertuah akan diberi design nama khat kufi dalam format PNG hitam putih dan duit RM10... Nama bentuk khat kufi dibuat khas oleh Yamanaimy seperti contoh di bawah...

Pemenang akan diumumkan pada tarikh hari lahir Yamanaimy iaitu 9 Jun 2020, hari terakhir PKPB dilaksanakan...

All the best everyone...

xoxo

8:11 AM

#SYOKSYOK RAYA MEME DAN MENANG - KING'S ICE CREAM - UNTIL 07/06/2020


Korang, jom jom jomssss, ada new contest lagi nih... ajom join... cepat-cepat join jom... hehehehe... punyalah excited nak ajak korang join sampai nak tergeliat lidah makcik korang ni dah ha... okay, okay, gini syaratnya:
1. LIKE King's Ice Cream FB page + post 
2. KOMEN meme kreatif anda + TAG #SyokSyokRaya 
3. SHARE post peraduan 

Hadiahnya syiok juga korang... cuba tengok kat bawah ni...

5x Hadiah Utama: 
1x Nintendo Switch Lite + RM20 King’s Ice Cream + 1x Beg Sejuk Edisi Terhad 

10x Hadiah Istimewa: 
RM50 TnG e-Baucar + RM20 King’s King’s Ice Cream + 1x Beg Sejuk Edisi Terhad

Tempoh peraduan: 19 Mei - 7 Jun 2020 

Ada berapa hari lagi ni gaissss... sempat lagi ni... cepat komen dengan MEME KREATIF korang okay... all the best...

xoxo

Friday, May 29, 2020

6:49 AM

RESIPI NASI ARAB MAQLUBAH AYAM YANG CONFIRMED JADI


Hai everything... amacam, dah Raya ke-6 ni, terliur tak bila tengok Nasi Arab Maqlubah Ayam kat dalam dulang tu?... hehehehe... saja je tayang kan... musim raya dalam berPKPB ni, memang dok rumah je lah kan... #kekaldimanakitaberada... tak yah nak keluar untuk kunjung-mengunjung ke, bertemu dek kerana kerinduan yang menggunung tinggi ke mahupun keboringan tahap gaban... kita kena berusaha untuk control kemahuan kita demi #kitajagakita okay gaissss...

Hari ni, aku nak belanja korang satu resipi yang seriously mudah dan gerenti jadi punya... korang follow je step by step tau... insyaAllah jadi okay, jom kita tengok bahan-bahannya ya...

Bahan Utama:
1) 3 1/2 pot Beras basmathi (boleh ubah ikut kesesuaian)
2) 2 1/2 ekor ayam (ikut kesesuaian)
3) Sos Perap

Bahan-bahan tambahan (optional)
1) Kentang belah 4 (goreng)
2) Terung potong besar (goreng)
3) Kobis bunga


Cara-cara
1) Rendam beras selama 30 minit.
 2) Rebuskn kesemua ayam sehingga setengah masak
3) Perapkan ayam menggunakn SOS PERAP MAMASAB.selama 10- 20 minit.
3) Bahagikan ayam yang diperap itu kepada 2 bahagian.
4) Tumis 2 sudu besar SOS PERAP MAMASAB dengan 1 sudu besar minyak masak.
5) Campurkan dengan air rebusan ayam.
6) Dalam periuk, susun bahan-bahan optional dan sebahagian ayam terlebih dahulu.
7) Masukkan beras ke dalam periuk.
8) Tuang air rebusan ayam, garam secukup rasa dan sedia untuk dimasak.
9) Bakar ayam yang selebihnya selama 20- 30 minit.
10) Nikmatilah aroma sos perap yang mula memenuhi seluruh bahagian rumah.


Mudah kan korang?...  by the way, Nasi Arab Maqlubah Ayam ini juga boleh dimakan bersama salad sayur ditambah mayonis atau sos salsa (korang boleh blend tomato bersama cili hijau, daun ketumbar atau daun pudina bersama sedikit garam)... 

Haa, bila dah tau resipi ni tentu korang tak sangka kan bahawasanya nak buat Nasi Arab Maqlubah Ayam ni sebenarnya sonang baitu kan kan kan... apa lAgi, jom la cuba buat sambil mengisi masa sepanjang berPKPB dan bercuti Hari Raya Aidilfitri ni tak gitu?... kalau nak dapatkan Sos Perap Mamasab, boleh klik kat sini ya...

Your Authorized Distributor Partner Mamasab at your service...

Penawar gastrik dan pedih ulu hati: Klik kat sini
Boring kulit asyik kusam je: Klik kat sini
Nak cari kerja baru: Klik kat sini

xoxo

Thursday, May 28, 2020

4:24 AM

MEMBACA: BERIBADAH SAMBIL BERAMAL - POPULAR - UNTIL 28/06/2020


Gaissss, jom bersama-sama Membaca: Beribadah Sambil Beramal... buat kesekian kalinya, Popular Malaysia mengadakan promosi sempena Hari Raya ini... sementelah kita dalam PKPB ni, kunjung-mengunjung kan tidak digalakkan... maka, elok juga kiranya kita habiskan masa dengan membaca bersama-sama ahli keluarga yang lain... macam-macam aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama uollssss...

Antara aktiviti yang boleh dilakukan:
1) Marathon membaca.
2) Pertandingan bercerita.
3) Tazkiran.
4) Folio buku-buku bacaan.
5) Sinopsis cerita.


So, those are part of the activities which I thought could be performed with your beloved family... further to this,  you may think creatively on any other exciting activities ya... when we are with our loved ones, definitely a lot of incredible ideas will be pouring in... kannnn gaissss... macam makcik lah, bila ada kat rumah, macam-macam la aktiviti yang nak dibuat... itulah, inilah, begitulah, beginilah... pendek kata, macam-macamlah aktivitinya...

All, Popular Malaysia is having their Hari Raya Promotion from 24/05/2020 until 28/06/2020... you will enjoy great deals, amazing discounts and many more... seriously awesome kannnn...


These are the deals:
1) 10% of proceeds will be donated to the selected Welfare Agency. 
2) 10% off best book selection. 
3) FREE 1 manuscript of ‘Surah Yasin or Manzil with RM30 purchase and above in 1 receipt. 

So guys, lets join this promotion in the POPULAR / HARRIS Bookstore or browse here.
Available at: All Popular outlets in Malaysia and Online Store

xoxo

Wednesday, May 27, 2020

6:31 AM

SEGMEN HARI RAYA BY UMMI

Selamat Hari Raya Aidilfitri everything... maaf zahir batin ya semua... sibuk bebenor dok mengesahkan rumah sampai tak sempat nak update entri... hehehehe... tak, kami tak ke mana-mana, #kamikekaldirumah #kitajagakita #rayastylekita gitu... memang betul apabila kita berada di rumah, lagi banyak benda yang nak dibuat... tak habis-habis... lepas satu-satu, lepas satu-satu... ada je yang nak dibuatnya...

Sementara dok melayari internet sambil mencari maklumat untuk mata pelajaran Pendidikan Jasmani anak makcik berkenaan pergerakan lokomotor dan pergerakan bukan lokomotor, tiba-tiba ternampak Segmen Hari Raya By Ummi ni... hehehehe... apa lagi, meme excited bebenor la makcik nak participate... a jomlah kita join gaissss... my favourita de amour's activity ni...


Mudah je syarat-syaratnya gaissss...
1) Segmen akan berlangsung dari 25/5/2020 sehingga 9/6/2020 
2) Buat satu entri 'Segmen Hari Raya by Ummi'. Letak banner dan link banner ke blog Ummi. Dah siap entri sila komen di entri ini untuk korang dapatkan nombor penyertaan. 
3) Mesti follow blog Ummi dan masukkan blog Ummi dalam bloglist korang.
4) Subscribe youtube channel Ummi untuk yang ada youtube channel. Ini nama channelnya: Nur Asyiqin.

Segmen ni ada hadiah tau korang...
Hadiah-hadiah kepada 6 pemenang bertuah: 

1) 1 x pemenang
Duit raya RM5 + Produk kopi 3 in 1 Haco Swiss. 


2) 2 x pemenang 
Duit raya RM5 + Produk Caramel Latte Starbucks 


3) 3 x pemenang 
Duit raya RM5

Okay korang, jom join jom... semoga berjaya untuk menjadi antara pemenang yang bertuah ya...

xoxo

Wednesday, May 20, 2020

9:06 AM

KOMPILASI EPISOD RAMADHAN UPIN & IPIN

Yuhuuu semua, alhamdulillah, hari ni aku rasa sangat bersyukur dan puas kerana segala yang dirancang untuk diselesaikan berjaya dilaksanakan...

Plan: 2 compilation of documents file (450 pages each file)
Actual: 3 compilations of documents file (500 pages each file)

Plan: 4 compilation of documents file to be printed and highlighted based on engineering drawing (450 pages each file)
Actual: 5 compilations of documents file to be printed and highlighted based on engineering drawing (500 pages each file)

Plan: 1 complete sub-system timeline (basic excel)
Actual: 2 complete sub-system timeline (Gantt Chart with P6)

Haaa, semua tu dengan izinNya yang memberikan ilham dan kesabaran dalam mengharungi segala cabaran dalam mencapai daily achievement ini... dah macam achievement gadang pulak kan... setakat biasa-biasa pun nak gembar-gemburkan kannnn... eh, tak boleh gitu gaissss, remember, every little progress each day adds up to big results... keep believing and keep improving to achieve whatever your dream may be...



Bermula dengan hanya tayangan pendek pada bulan Ramadhan 2007, kini, Upin & Ipin sedang mengorak langkah dalam mengumpul subsciber channel Les' Copaque Production sehingga 10 juta (akan menjadi channel dari Malaysia yang pertama beroleh subscriber seramai 10 juta sekiranya berjaya mencapai target) ... inilah antara  pencapaian terbaik bagi sebuah rancangan animasi tempatan dan amat dibanggakan... every little step which make an impact...

Kebetulan masa dok melayari laman sesawang Youtube, aku came across video ni... seriously, memang so coincidence sangat... yelah, kita kan dalam bulan Ramadhan yang mulia, makanya, aku pun layanlah video ni... jom korang, tengok sama-sama... aku suka tengok dan biarkan anak-anak menonton Upin & Ipin dek kerana mesej yang cuba disampaikan telah digambarkan dengan penuh natural... berbekalkan latar-belakang kampung dan juga watak-watak yang sungguh dekat dengan kita, memang tak jemulah menontonnya kannnn... 

Punyalah jadi ikutan anak-anak, sampai bila nak bagitau regarding menu masakan pun akan guna perkataan ayam Upin & Ipin untuk menggambarkan ayam bahagian peha tau... hehehehe... berhantu sungguh kannnn... aku harap Upin & Ipin akan terus menghiburkan anak-anak Malaysia juga seantero Nusantara dan dunia (Upin & Ipin kan ada kat Disney Channel) dan sentiasa menjadi contoh terbaik (jadi ikutan anak-anak kan, maklumlah dah jadi idola kecil gitu)... semoga kita sama-sama terus maju dalam rahmatNya ya... orait, jom layanzzzz...

xoxo

Tuesday, May 19, 2020

7:02 AM

5 RESIPI BISKUT ALIEN VIRAL YANG SENANG SANGAT

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... sepanjang petang tadi, makcik dok terfikir nak buat kuih raya simple-simple dengan anak-anak... pastu terus teringat dengan biskut alien yang viral lebih-kurang dalam 2 tahun lepas... basically, biskut alien merupakan biskut susu yang mana ia boleh juga dibentuk menjadi bentuk lain mengikut kreativiti juga keinginan masing-masing... tahun ni insyaAllah, anak-anak dan makcik dah bersemangat nak buat biskut alien ni lebih-lebih lagi sebab makcik masih belum move on lagi dengan cerita My Girlfriend Is An Alien... hehehehe... 

Klik kat sini untuk first entry of My Girlfriend Is An Alien (Episod 1 - 14)
Klik kat sini untuk second entry of My Girlfriend Is An Alien (Episod 15 - 27)

Credit untuk gambar-gambar biskut alien yang comel-comel ni semua adalah dari ehsan Pakcik Google ya...


Resipi 3 bahan

Bahan-bahan: 
200 gram tepung jagung 
200 gram susu pekat 
(kalau korang nak alien tu berwarna, boleh juga guna susu pekat yang berperisa) kat bawah ni makcik ada bagi contoh
Chocolate chip, chocolate rice untuk hiasan

Cara-cara:
1) Masukkan susu pekat sedikit demi sedikit ke dalam tepung jagung dan gaulkan bahan-bahan tersebut. Korang kena pastikan yang susu pekat tidak dimasukkan terus semua sekali ke dalam tepung jagung sebaliknya adjust berdasarkan kepada tekstur adunan tadi. Sekiranya pekat masukkan sedikit susu dan sebaliknya pula sekiranya adunan didapati lembik, tambahkan sedikit tepung jagung.
2) Apabila adunan telah menjadi doh, korang teruskan menguli sehingga doh sebati dan tidak melekat di tangan. Ini merupakan suatu isyarat yang doh telah siap dan sedia untuk dibentuk.
3) Bentukkan doh menjadi alien yang handsome dan comel. Hiaskan dengan chocolate chip dan chocolate rice.
4) Bakar dalam 10 - 15 minit pada suhu 180 darjah celcius.


Resipi 4 bahan

Bahan-Bahan:
1/2 buku buttercup (125 g) 
1/2 tin susu pekat manis 
400 gram tepung jagung 
Chocolate chip, chocolate rice, coklat berbentuk love untuk hiasan

Cara-cara:
1) Campur dan gaulkan semua bahan kecuali susu pekat.
2) Setelah adunan sebati, masukkan susu pekat sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
3) Bentukkan doh kepada bentuk yang diingini dan hiaskan.
4) Bakar pada suhu 150 darjah selsius selama 20 minit.


Resipi 4 bahan

Bahan-bahan:
2 cawan tepung jagung
4 sudu susu pekat
2 sudu butter
Chocolate chip, chocolate rice, coklat berbentuk love untuk hiasan

Cara-cara:
1) Gaul semua bahan sehingga menjadi doh.
2) Bentukkan alien korang yang cantik dan handsome tu lalu hiaskan.
3) Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 minit.


Resipi 5 bahan

1/2 Buttercup
1/2 tin susu pekat 
400 gram tepung jagung 
4 sudu besar susu tepung
Chocolate chip, chocolate rice, coklat berbentuk love untuk hiasan

Cara-Cara:
1) Gaul semua bahan sehingga menjadi doh.
2) Bentukkan alien korang yang cantik dan handsome tu lalu hiaskan.
3) Bakar dengan suhu 165-170 darjah celcius selama 25-30 minit bergantung kepada suhu oven masing-masing.


Resipi 5 bahan

Bahan-bahan:
250 gram mentega
 1 cawan susu pekat
 500 gram tepung jagung (kalau boleh gunakan jenama Brown and Polson) 
1 sudu teh esen vanilla
Chocolate chip, chocolate rice, coklat berbentuk love untuk hiasan

Cara-cara:
1) Gaul semua bahan sehingga menjadi doh.
2) Bentukkan alien korang yang cantik dan handsome tu lalu hiaskan.
3) Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 minit.


Ada 5 resipi biskut alien viral yang makcik dah kongsikan ya... korang pun bolehlah cuba... ada resipi yang guna 3 bahan,  ada yang guna 4 bahan dan ada yang guna 5 bahan... makcik dah cuba yang 3 bahan tu dan alhamdulillah menjadi... yang paling penting, kalau doh korang agak lembik, korang top-up sikit tepung tu sehingga ia menjadi doh yang tidak melekat... nak guna butter pun okay macam kat resipi 4 bahan dan 5 bahan tu cuma ia akan menyebabkan doh korang keras sikit... thus, korang kena pandai-pandai rasa (feel) masa tengah menguli doh tu ya... 

Satu lagi, kalau korang takde penimbang, boleh juga gunakan sukatan cawan tau... yang penting, korang kena buat 1-to-1.. sebagai contoh, kalau 200 gram tu korang jadikan 1 cawan so korang gunakanlah that basis untuk sukatan yang lain ya... okay gaissss, jom kita cuba resipi biskut alien viral yang senang sangat ni jom...

Psssttt, tazzabar nak berhari raya bersama keluarga tercinta (boleh Zoom kannnn)... tahun ni kita kena pastikan kita follow the new normal ya korang... demi kemaslahatan masyarakat sejagat... #wecandothis #COVID-19 #stayathome #dudukdirumah #kitajagakita #frontliners #socialdistancing #basuhtangandengansabun #jagakebersihan #kkm #mkn #malaysiabersatu #janganbalikkampung #wecangothroughthis #RMO #MCO

xoxo

Monday, May 18, 2020

6:57 AM

A LITTLE BIT ABOUT ME

Hi everyone... today I am going to tell a lil bit about myself within the engineering and industrial technology spectrum...

- Certified NIOSH Safety Officer
- Quality Management Systems
- Project & Process development including technical writing – IT, manufacturing (URS, SRS, SDS, TDS, UAT, test plans, CMMI lifecycle)
- Quality assurance & engineering
- QS 9000 certification & auditing
- ISO 9001:2015 certification & auditing
- ISO 14001:2015 certification & auditing
- ISO 17712:2013 certification & auditing
- TS 16949 / IATF 16949 (VDA) certification & auditing
- GMP/HACCP/Halal certification
- Business planning/Strategies for quality
- Raw material/Compound lab testings
- Technology & cost savings
- Productivity improvement & management
- Six Sigma approach & methodologies
- Lean manufacturing concepts 
- Laboratory services
- Laboratory resources
- Operational Excellence - FMEA, SPC, SMED, Line Balancing etc - Commercial Excellence
- FDA, ROHS, EU Standard & Regulations
- Ink and paint manufacturing processes
- Lead Auditor ISO 9001:2008 and ISO 14001:2004
- Chemical handler, SHC advisor
- Brownfield and greenfield construction
- Full spectrum of supply-chain cycle (procurement)


I am currently planning to pursue my Professional Technologist preparation while completing my Inspector Of Works Short Course... I am hoping that everything will go as smooth as how it has been planned... insyaAllah...

Nevertheless, below are a few of the freelance services which I am currently offering: 
1) Document writing, proof-reading, review. 
2) Quality Management System (ISO 9001, 13845, 18001, 14001 writing). 
3) TS 16949 System (including VDA) writing. 
4) Translator. 
5) CMMI software development SDLC technical writer. 
6) Technical, engineering writing. 
7) Event planner. 
8) Influencer, reviewer. 
9) Organic and inorganic chemical supply. 
10) Ghostwriting.

Everyone, please feel free to contact me for any inquiry ya...


xoxo