Thursday, August 27, 2009

@ muncung itik

0 comments

Kaisah dengan gaya muncung itiknya... sekarang nih dah pandai mengajuk kita wa cakap lu... siap ngan muncung-muncung lagik tuh... dah makin lasak sekarang nih... mane taknye, kan ke Kaisah dok bermain dan berguling ngan cousins yang semuanya hero...

=> alkisah...

Wednesday, August 26, 2009

@ terai baju raya

0 comments

Tengoklah my genius angel nih... anak dara ibu nih memang suka berposing kat depan kamera... ala-ala photogenic gitu... nih actuallynye, ibu Kaisah bawa balik baju kurung for Kaisah to try out first, nak tengok whether muat ke idak... and to double confirm ngan ayah kaisah with regards to the theme colour for our family pada Syawal yang bakal menjelang nih...

Ayah Kaisah bagik 3 option:
1) Black
2) Blue
3) Violet

Well, kalau tanya ibu Kaisah of cross la BLUE... my favourite colour maa... but ayah Kaisah insisted for us to where BLACK sebab ayah Kaisah nak one full set of Black Baju Melayu for him to go to his association's meetings... alaaaaa.... suram sangat aaa kaler itam...

Cemane nih???

Sunday, August 23, 2009

@ untuk kita

0 comments

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK.....SEMOGA PUASA KITA ALLAH TERIMA ... AMIN

JANGAN CURI2 ..... JANGAN MASA BEKERJA..... JANGAN BUAT ...... JANGAN ASYIK ...... JANGAN ASYIK BANYAK2 LA BERSABAR......

MESTILAH SENTIASA
..........





Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah
Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat
.

Oleh itu saya terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.


SELAMAT MENJALANKAN IBADAH PUASA

@ salam Ramadhan al-Mubarak

0 comments
Salam Ramadhan al-Mubarak kepada keluarga, sahabat-handai, rakan-taulan, para pembaca setia, para pengomen setia... serta seluruh umat Islam...

Semoga Ramadhan kali ini bakal menjadikan kita insan yang lebih menghargai setiap detik dan nafas yang diberikan yang Maha Esa, sentiasa berbahagia dengan kurnianNya, sepanjang masa menginsafi segala kejadian di sekeliling kita...

=> Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan
=> ikhlas dari kami sekeluarga...

Thursday, August 20, 2009

@ kaisah 1y 3m

0 comments
MySpace Comments

=> on 21/08/2009
=> may Allah bless and shower my genius angel with pouring love, happiness and success... AMIN...

Wednesday, August 19, 2009

@ my angel demam ;(

0 comments
Dah 3 hari Kaisah demam, termasuk hari ni... ade ulser di seluruh mulut Kaisah... dah 2 hari lebey Kaisah tak makan dan minum... waaa... kesiannya anakku... baru jek lepas post entry berkenaan demam...

=> doakanlah kesejahteraan anakku...
=> ya Allah, jauhkanlah anakku dari segala mara bahaya, penyakit dan kecelakaan... AMIN...

Sunday, August 16, 2009

@ merawat anak yang demam

1 comments
APABILA anak demam, ibu bapa disaran segera membawa anak berjumpa doktor terutama jika mereka tidak mempunyai pengetahuan untuk merawatnya. Demam adalah keadaan di mana suhu berada di atas tahap normal iaitu 38 darjah Celsius. Namun demam yang sesungguhnya ialah apabila suhu melebihi 38.5 darjah Celsius.

Tip penting semasa merawat anak demam:
- Mencari penyebab demam dan perhatikan perilaku anak. Jika perilaku anak hampir sama seperti biasa, maka anda tidak perlu risau kerana demam biasa adalah tidak berbahaya.
- Cegah dehidrasi kekeringan cecair dalam badan. Bayi dan kanak-kanak berisiko mengalami dehidrasi. Berikan anak lebih banyak cecair seperti air, kuah sup, jus buah segar yang dicampur air dan sebagainya.
- Jika anak muntah atau cirit-birit, berikan minuman garam oral bagi menggantikan cecair yang telah keluar daripada badan.
- Pastikan bilik anak tidak panas. Pasang kipas atau pendingin hawa dan pakaikan anak baju nipis.
- Beri anak makan apa yang diingininya. Jangan dipaksa. Elakkan makanan berlemak kerana makanan ini sukar dihadamkan oleh tubuh.
- Walaupun sebaiknya anak tidak ke sekolah kerana bimbang berjangkit dengan kanak-kanak lain, namun ini bukan bermakna anak harus berada di tempat tidur seharian.
- Ibu bapa harus berjumpa doktor apabila bayi mereka yang berusia tiga bulan mempunyai suhu melebihi 38 darjah Celsius, tiga hingga enam bulan dengan suhu lebih 38.3 darjah Celsius, lebih enam bulan dengan suhu melebihi 40 darjah Celsius.
- Berbincang dengan doktor jika terdapat tanda-tanda tidak mahu minum atau terdapat tanda dehidrasi, gelisah, muntah atau cirit-birit.
- Anak nampak tidak selesa, gelisah atau asyik menangis.
- Asyik tidur dan sukar dikejutkan.
- Sering kejang, kaku atau sakit kepala yang teruk.

=> panduan untukku dan untuk u'olls semua...

Thursday, August 13, 2009

@ hav been 4 years together

1 comments

=> semoga senantiasa di bawah lembayung Illahi

Tuesday, August 4, 2009

@ just for laughs

0 comments
Hanya Jauhari yang mengenal manikam
Tapi yang kompem manikam belum tentu kenal jauhari...hihihihih i....

Bagai Pungguk rindukan Bulan
apa pasal itu pungguk rindukan bulan...bulan jauh apa??? konfius....

Bagai anjing menyalak bukit
ini anjing tentu kena sawan, tarak keje mau salak itu bukit...cit...aparah.. .

Ular menyusur akar belum tentu hilang bisanya
tapi kalu ular menyusur badan kita... kita tentu kena itu bisa....

Bagai pinang dibelah dua
itu pinang belah dua mau makan sama sirih apa...sirih bes ooooo...

Harapkan pagar, pagar makan padi
ayoyoyo...itu pagar ada gigi ka??? atau orang yang jadi itu pagar...???

Bagai mencurah air ke daun keladi
apa pasal curah itu air... banyak membazir lar....jimatkan air anda...hik hik hik

Bagai melukut ditepi gantang...
apa itu melukut buat di Bukit Gantang??? mau mengundi ka???

Bagai bulan jatuh keriba
mak ai, besor benor riba korang bole sambut bulan yek....

Jauh dimata, dekat dihati
dan tak nampakkan... tentulah jauh dari mata...hehehehe

Kuman diseberang nampak, gajah depan mata tak nampak
kompem orang tu rabun dekat...kene pijok dek gajah tu baru tau...hak hak hak

Berdentum guruh dilangit, air ditempayan dicurahkan
zaman lar nih ada lagi ke rumah yang guna tempayan yek????

Ditelan mati emak, diluah mati bawak
kalu cam tu, kunyah jer sampai pahit....hehehehe. ..

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih
tak berdaya kawan menaip lagi dah....takat nih dulu kawan merepek...

=> originated from a fwen... ;)

@ damn scared

0 comments
Iskkk... risau gila arr dengan H1N1 nih... nampaknye virus nih dah semakin menular and it seems that ia begitu mudah menjangkiti golongan muda... katanye... so, kenala berhati-hati untuk mengelakkan anak-anak, keluarga dan diri sendiri dari dijangkiti... all of the precautions yang dah diwar-warkan oleh pihak berwajib harapnye diikikuti dan dipatuhi untuk keselamatan dan kesihatan semua pihak...

Latest info... as at this moment... dah 9 korban H1N1... ya Allah, jauhkanlah kami, keluarga kami, sanak-saudara kami, sahabat-sahabat kami, semua umat Islam di dunia ini dari segala penyakit dan bala bencana... AMIN...

@ fun with hide and seek

0 comments
Now that your toddler can indicate her needs with actions and some words, expect her to use "tools" to help her communicate. She'll bring you her jacket to let you know she wants to go outside. Or she'll point to a CD that she would like to hear. She is trying hard to make you understand what she wants. And you can expect her to repeat many words she hears even though she doesn't know their meaning (so starting now you need to watch what you say, lest your little parrot repeat any swear words!).

Her ability to remember people, places, and events gets stronger every day. This month she may even be able to respond to two-part requests, such as to go to her room and fetch her shoes or a toy, or retrieve a lost pacifier.

Hide-and-seek is still very entertaining, especially if your 14-month-old gets to do the seeking. Here's a variation that's sure to evoke lots of laughter: Show your toddler a toy and then stash it in your pocket and ask her where it went. She has the cognitive power to realize that just because the toy is out of sight doesn't mean it's gone. She'll giggle as she searches your pocket, purse, or backpack to see where you've hidden the toy. You can also hide little toys in her own pockets and see how much fun she has trying to get them out.

=> memang seronok bila implement games dalam pembelajaran... Kaisah selalu teramat suka bila kitorang main baa, baa, cak...

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates