Tuesday, February 16, 2010

@ family day 2010 of Keluarga Esah (II)

0 comments


Sambungan yang agak lambat sebab very the busy lately... dicampurkan dengan ketidaklaratan diri yang dah 7 months carrying... hihihihihi... okie dokie, mari kita continue with the exact story-mory... untuk acara owang dewasa... berikut adalah aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan:
1) Mengopek kelapa
2) Mencari gula-gula di dalam tepung
3) Bawa bola ping-pong di dalam sudu
4) Bowling kelapa
5) Karaoke
6) Mengisi air di dalam botol dengan menggunakan straw
7) Limbo rock
8) Memecahkan belon di atas kepala

Ayah Kaisah masuk acara 4, 7 dan 8... hihihihi... itupun sebab kena paksa... semuanya menang dan dapat hadiah... cayalah... yang paling syok tuh... limbo rock siap dapat nombor 3 lagik tuh... kira masih boleh dilenturkan aaa badan ayah Kaisah tu...

Hadiah:
1) Frame gambar - 2 pcs
2) Jajan... hahahahaha...
3) Paper bag - untuk letak hadiah tuh ;)
4) Mug - 1 pc

Kira ok la tu kan... ahaks, well... hadiah tu tak kisah ngat pun... yang penting bila sengsama dapat berkumpul dan buat aktiviti camni memang sesuatu yang sungguh menyeronokkan... mak ngah lagik best... katanye masuk acara mengopek kelapa... tapi masa owang lain semua dok kopek buah kelapa, mak ngah siap menyapu umah lagik... aku ngan angah dok tanya la gak, 'eh, bukan mak ngah masuk acara kopek kelapa ke?' (ayat soklan pun skema tak hengat...)... 'masuk'... kata mak ngah... tapi owang semua dok mengopek... mak ngah dok menyapu...

Pastu, bila sampai kat acara penyampaian hadiah... mak ngah dapat nombor 1!!! Ghupanya, masa mak ngah dok menyapu tu, mak ngah dah selesai mengopek kelapa... yang lelain masih dok terkial-kial dok mengopek... almaklumlah, mak ngah kan dah expert... patutle senyum sampai ke telinga masa kami dok tanya tadi... hahahahahaha...

Oh ye, Kaisah pun ade menang hadiah gaks u'olls... memang very the lucky lar... Kaisah dapat cabutan bertuah...
1) Jajan aaa
2) Frame gambar
3) Jajan lagik
4) Paper bag untuk letak hadiah
5) Fail

=> Hip, hip hooray to our successful Family Day for the year of 2010...

@ family day 2010 of Keluarga Esah (I)

0 comments

Gambo-gambo semasa aktiviti sukaneka Hari Keluarga Esah 2010... hihihihi... ala-ala menyambut besday gua on the 18th February 2010 lately... ;) early birthday celebration... although tak lengkap semua hadir tapi meriah le gak...

Venue: Depan umah nenek
Tarikh: 14 February 2010
Masa: 5.00pm - 12.00pm

Seronok gilos bebudak, bukan setakat bebudaks, mak ngan bapak budaks pun seronot gaks... hihihihi... ade la kat 50 pax gak aritu ahli keluarga yang balik... tu pun lum semua turun tuh... ahaks...

Acara Kanak-Kanak:
1) Tiup belon dan duduk sehingga pecah
2) Mencari gula-gula di dalam tepung
3) Musical chair
4) Bawa bola ping-pong di dalam sudu
5) Menggelecek bola tenis
6) Mewarna
7) Karaoke
8) Mengisi air di dalam botol dengan menggunakan straw

Sampai tak terkawal la jugak bebudaknye... hihihih... memang seronok abis diorang on that day, bukannye menang jek dapek hadiah... yang kalah pun dapek... ade yang dapat beg, colour pencil, tabung etc... hasil dari our collections... well, kena wat persatuan nih... baru seronok leh himpunkan semua on occasions like this... tak gitew...

Btw, before that... actuallynye on the day before 14th... Mak Ngah ade wat kenduri gak skit... sempena penambahan bahagian depan umahnya... alhamdulillah, ade dapat sponsor skits... murah rezeki... lauk-pauknye alhamdulillah, sedap ibu mengandung mamam...

Lauk Kenduri:
1) Ayam Masak Lemak Campur Nangka
2) Ikan Tenggiri Masak Sambal
3) Ikan Pekasam
4) Sayur Campur...

=> to be continued...

Thursday, February 11, 2010

@ kerana sekupang

0 comments









=> wallahualam...
=> memang mencabarkan dalam mendidik anak di zaman ini... ya Allah,berikanlah kepadaku kejayaan dalam mendidik anak-anakku... AMIN...

Monday, February 8, 2010

@ Dr Fadzillah Kamsah menulis

2 comments
Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ... dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa, mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...

Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak .... so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...

Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ... arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ... mak kata,supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak ... dan saya sendiri akui kesannya ... makin umur kita meningkat, hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu ...

Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan, dah ada anak sendiri esok ... jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak ... samalah ceritanya ... dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua, dia akan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ... dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah, mereka-mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib .. kalau ada lebih dari sorang anak, suruh sorang azan dan sorang Qiam ... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ...

Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara praktiknya, inilah yang paling paling paling berkesan sekali ... tak caya try buat ... solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib ... dapat semua waktu lagi baik ... sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ... dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib...

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita"... Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family... Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon, baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others,and those to others again; and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly... Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses...

=> from a fwen's e-mail... bole la kita amalkan bersama-sama ye...

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates