Tuesday, November 13, 2012

@ blessed

0 comments


@ mak borek anak rintik

0 comments
Memang benar bagai dikata oleh orang tua-tua yang punya banyak pengalaman... jangan tunjukkan perlakuan yang tidak elok di hadapan anak... kannn anak-anak dah ngikut... buat 'ketupat' sana-sini... nauzubillah... Ya Allah Ya Tuhanku, jauhkanlah anak-anakku, darah-dagingku, keluargaku, sahabat-sahabatku dan semua umat Islam amnya dari sifat mazmumah ini... aminnn...

Tuesday, July 31, 2012

@ perkembangan anak-anak

0 comments
4 years old kid =>

You can help boost basic thinking skills by encouraging your child to sort things around the house. Four-year-olds love to sort, and while they're having fun they learn more about colors, numbers, shapes, sizes, and opposites.

Look around your house and collect a pile of similar objects — spare coins, buttons, cars, or blocks. It doesn't matter what you choose as long as the items are in the same category but not identical. Then ask your child to sort the objects. You might suggest sorting them into color piles or piles of similar shapes or sizes. "Put all the square blocks in one pile and the circle blocks in another." Or, "Put the trucks here and the cars there." When he's done sorting, count the pieces with him and sort them in another way. Arrange them from largest to smallest, for example.

Sorting plays a role in household chores, too. Let him help sort laundry or silverware. Sorting comes in awfully handy in cleaning up toy rooms, too. Create labeled bins for toys: The cars go in one bin, the art supplies in another, and the dolls in another.

The variations on sorting games are endless. Best of all: He's learning — and working — without even knowing it.

2 years old kid =>

How can you tell if your preschooler is on track developmentally? By age 2, children begin to diverge widely in the rates at which they pick up new skills. Your 2-year-old should be able to:
  • Point to an object that you name.
  • Recognize the names of familiar people, objects, and body parts.
  • Use short phrases and two- to four-word sentences.
  • Follow simple instructions.
  • Repeat words he overhears.
  • Find an object even if you hide it under two or three blankets.
  • Sort objects by shape or color.
  • Play make-believe.
=> Semoga anak-anakku Nur Alif Kaisah, Muhammad Alif Thaqif dan Nur Alif Nuha terus membesar dengan bijak dan sihat, mempunyai akhlak yang terpuji khasnya... aamiin...



Thursday, July 26, 2012

@ Ramadhan Kareem

0 comments

Masih belum terlambat kan untuk mengucapkan Salam Ramadhan Kareem to all of ya... semoga Ramadhan kita kali ini lebih bermakna dan diberkatiNya...

=> Nur Alif Kaisah alhamdulillah currently fasting as good as before... last year managed to clocked at 15 days... harapnye this year leh tingkatkan lagi... good luck my intelligent lovely princess...

Wednesday, July 25, 2012

@ bermuhasabahlah

0 comments

Muhasabah diri... untuk semua juga... ya, kadangkala apabila kita duduk sambil memikirkan segala perkara yang telah dilalui... memang benar.. terlalu banyak pahit dan manis kehidupan serta ranjau dan duri yang telah melingkari hidup... namun, kita perlu jadikan ia suatu motivasi dalam membentuk diri menjadi lebih kuat dan sentiasa yakin dalam mengharungi kehidupan yang penuh pancaroba ini...

Well, i came across a somebody who is of course kat depan kita pijak semut pun tak mati... alih-alih dia yang masuk spital... tapi kat belakang kita... amboi 3x... nauzubillah... but again, Allah akan sentiasa memakbulkan doa hambanya yang teraniaya (x doa keburukan untuk orang tu pun...) tapi jika dipandang dari sudut kehidupannya yang kononnya ala-ala 'mewah' (akdte la mewah mane... sederhana je pun) pelbagai kepincangan dapat dilihat... keje currently biasa-biasa aja, sanggup menipu belajo U padahal... dot dot dot... anak dok sakit sokmo... tapi masih tak nampak lagi or should I just mentioned tak mendapat hidayah... maybe, maybe not... spesies cenggini memang tak akan sedar punya... unless something really bad happened to them... jadi, peringatan juga kepada diri ini... sentiasalah berbuat dan bersangka baik dengan setiap makhluk Allah...

Renung-renungkan dan selamat beramal... selamat berpuasa juga ya...

Sunday, June 17, 2012

@ secebis kebajikan

0 comments


Assalamualaikum u'olls... maaf la sengsangat sebab sungguh bersawang sudah belog ini dek kerana ibu Kaisah, Thaqif dan Nuha agak sibuk dengan pelbagai hal... walau bagaimanapun, diharapkan kita semua berada di dalam lindunganNya dan sentiasa beroleh barakah dalam segala apa yang dilakukan...

Kini, terpanggil untuk mengajak sahabat sekalian untuk bersama-sama membantu ukhuwah kita ini yang sedang menjalankan aktiviti amal bagi membantu anak-anak yatim, orang-orang tua juga rumah-rumah kebajikan yang lain amnya... ibu Kaisah, Thaqif dan Nuha amat terkesan untuk bersama-sama merintis keprihatinan sejagat di samping mengukuhkan keimanan kita khasnya...  => https://www.facebook.com/pages/Tiny-Heart-Project/232629576837902...


Jom LIKE dan support sengsame ye u'olls... we'olls pun tengah mengagih-agihkan barangan yang ingin disumbangkan...

 

weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates