Tuesday, January 31, 2012

@ Kaisah, Thaqif dan Nuha

0 comments
Sekarang dah ada tiga permata hati, aku juga kena lebih matang dalam mengharungi hidup yang penuh dengan ranjau dan duri ini... pelbagai kerenah manusia yang tak pernah senang dengan kegembiraan orang lain... dunia fatamorgana yang penuh dengan drama...

Nur Alif Kaisah => Ibu dan ayah sayang Nur Alif Kaisah seumpama laut yang tak bertepian... semoga Nur Alif Kaisah membesar sebagai anak yang solehah, bijak laksana, berbudi-pekerti mulia, berbakti kepada agama, bangsa dan negara... beroleh segala kebaikan tutur-bicara, tingkah-laku, amal-bakti dan segala kebaikan bak titis-titis air laut di samudera raya...

Muhammad Alif Thaqif => Ibu dan ayah sayang Muhammad Alif Thaqif seumpama laut yang tak bertepian... semoga Muhammad Alif Thaqif membesar sebagai anak yang soleh, bijak laksana, berbudi-pekerti mulia, berbakti kepada agama, bangsa dan negara... beroleh segala kebaikan tutur-bicara, tingkah-laku, amal-bakti dan segala kebaikan bak titis-titis air laut di samudera raya...

Nur Aif Nuha => Ibu dan ayah sayang Nur Alif Nuha seumpama laut yang tak bertepian... semoga Nur Alif Nuha membesar sebagai anak yang solehah, bijak laksana, berbudi-pekerti mulia, berbakti kepada agama, bangsa dan negara... beroleh segala kebaikan tutur-bicara, tingkah-laku, amal-bakti dan segala kebaikan bak titis-titis air laut di samudera raya...

@ behaviour in action

0 comments
At 20 months, your child may be able to run. She may also go up stairs by herself but need some help on the way down. She's probably still working on throwing a ball overhand, kicking a ball forward, and jumping – skills she's likely to master by age 2.

She's active in less desirable ways as well. Small children frequently resort to hitting, pushing, biting, tugging, and other frowned-on actions to feel more important but also to experiment: What happens when I hit Emma? Will the same thing happen when I hit Jacob?

Don't overreact to your toddler's behavior. If you retaliate by hitting, it teaches that hitting is okay. Calmly make clear that such actions are never acceptable – no matter how intense your child's feelings.

=> agak betui gak ape yang dibincangkan nih... tapi aku nih kadangkala dok ikutkan perasaan jugak... i've been carried away by my own feelings... especially bila tengok Nur Alif Kaisah tolak-tolak mesra Muhammad Alif Thaqif... walhal itu dah memang style bebudak main kan... Thaqif pun ape kurangnye, ada jugak tolak-tolak manja Kaisah... cuma as a mommy... geram menengoknye...
=> macam tadi, Thaqif tengah baik punya testing to cycle basikal Kaisah, ditolak dek Kaisah... slow je pun, tapi effectnye... Thaqif slow-motionly terjatuh la ke bawah... sib baik bebetui dekat ngan pintu bilik... so, takde la apa sangat... hmppp...

@ gembira dalam duka

0 comments
Gembira sebab dah selamat melahirkan dan currently tengah bercuti panjang bersama anak-anak dan suami sementara berpantang...

TAPI...

Berduka sebab ada makhluk-makhluk yang tidak boleh melihat orang lain bergembira... ada je yang nak diadu-dombakan... semoga Allah membalas segala perbuatan mereka itu...

Monday, January 30, 2012

@ welcome Nur Alif Nuha

0 comments

On 16th January 2012, Nur Alif Nuha was born... alhamdulillah... semuanya sihat-sihat dan baik-baik belaka... however, this time around... again, the delivery was done via ceasarean because after waited for 4 hours... from 5am - 9am... baru 2 cm u'olls... same thing happened masa nak lahirkan Thaqif in 2010... but at least masa tu 4 hours equivalent to 4 cm... masa nak deliver Kaisah in 2008, 13 hours equivalent to 8 cm... as such, since the MO dah tengok records they waited no more and terus plan for an emergency Ceasarean and at 9.53am... Nur Alif Kaisah pun melihat dunia yang penuh pancaroba ini...

This time around the ceasarean was done differently, although still with the same direction tapi lebih atas dari the two previous scars... and that explains why sometimes bila malam aku rasa cam agak sesak dan sakit kat dada... and the scar agak lambat skit baik... even pakar bedah tu sendiri pun cakap aritu... so, i have to take a very good care of bb and myself currently... including my two babies => Kaisah and Thaqif...

Memang mencabar u'olls... dengan tak laratnye, dengan nak tengok Nuha lagi... melayan kerenah Kaisah dan Thaqif lagi... tapi alhamdulillah incik hubby ada membantu... doakanlah kami segera beroleh kesihatan ya..

Friday, January 6, 2012

@ ma, amma. mama

0 comments
Muhammad Alif Thaqif dah mula belajar bercakap... seronot nengoknye... ekcelli since 3-4 months back dah start dah... cuma lately semakin petah dan bertambah banyak tatabahasanya... kalo masa memula tuh, Thaqif dok suka re-cap balik ape yang kita cakap contohnya macam... ape tuh?... duit... suku-kata yang pendek-pendek... but now dah semakin panjang suku-katanya... alhamdulillah... cuma satu je... dulu dok panggil eden ma... pastu amma... now dah upgrade skit la jadik mama... kengkadang jek panggil ibu... huhuhuhu...

Nur Alif Kaisah seperti biasa so talkative and sometimes rasa cam dia lebih dewasa dari usianya 3 tahun setengah tuh... sometimes she even said this way...
Kaisah: Ibu, Kaisah nak cakap sikit dengan ibu nih...
Me: Okay...
Kaisah: Kenapa tadi kakak call telefon ibu tak dapat connect?
Me: Oh... ibu lupa nak charge handphone...
Kaisah, Ibu, kenapa ibu lupa nak charge handphone ibu? Ibu ada bawa charger handphone ke office tak?
Me: Ibu tak bawa charger handphone ke office... tertinggal kat umah..
Kaisah: Ibu, kenapa ibu tinggalkan charger handphone kat umah... kan ibu keje arini....
(so on and so forth...)

Aiyakkk.. begitulah soalan-soalan bernas darinya yang perlu kujawab dengan jawapan-jawapan yang bijak juga...

@ persekitaran jiwa

0 comments


weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates