RESIPI NASI GORENG CILI PADI POWER

Korang pernah tak, balik kerja letih bukan main, tapi bila masuk je rumah… 

 “Ibu! Laparrrr…”

Lepas tu suami pun jenguk ke dapur. Maknanya semua tengah tunggu magik daripada tangan kita. Tapi… badan rasa dah tinggal nyawa-nyawa ikan. Nak masak lauk 3 jenis macam hujung minggu tu… memang tak mampu lah jawabnya. Tapi jangan risau. Hari ni Kak Tini nak kongsi penyelamat dapur ibu bekerja — NASI GORENG CILI PADI POWER. Menu ni bukan je cepat, tapi rasa dia ‘umphh’! Pedas, berapi, tapi puas hati. 🌶️



RESIPI NASI GORENG CILI PADI POWER

Bahan-Bahan Simple (Untuk 2-3 Orang Makan)

1 mangkuk besar nasi putih (nasi semalam pun terbaik – tak lembik!)
2 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah
4-5 biji cili padi (nak lebih power, tambah sampai berpeluh!)
1 biji telur
Sedikit isi ayam/udang/sosej (apa-apa yang sempat defrost dalam peti ais)
Kicap manis secukup rasa
Garam & serbuk perasa (jika perlu)
Minyak untuk menumis
Daun bawang/bawang goreng (nak bagi nampak ‘effort’ sikit)

Cara-Cara

1) Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih & cili padi. Nak senang, kisar je sekejap tapi jangan halus sangat – nanti hilang ‘kick’ dia!
2) Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sampai naik bau dan garing sikit. Bau dia boleh buat satu rumah lapar.
3) Masukkan isi ayam/udang/sosej – goreng sampai masak dan berwarna keemasan.
4) Pecahkan telur, kacau rata dan biar bergabung mesra dengan bahan tumis.
5) Masukkan nasi putih. Kacau dan gaul sampai sekata, pastikan tak ada ketulan nasi.
6) Masukkan kicap manis dan garam. Gaul lagi sampai semua bahan mesra dalam kuali.
7) Tutup api, tabur daun bawang atau bawang goreng kalau ada. Siap!



Tips Dapur

Kalau korang suka wangi semerbak, boleh tambah sedikit minyak sapi waktu tumis bahan – aroma dia terus buat nasi goreng ni naik taraf! Guna nasi sejuk sebab tekstur dia cantik untuk digoreng – tak lembik, tak melekit. Boleh juga campurkan sayur potong dadu macam lobak merah, jagung, kacang panjang – senang anak makan, dan lengkap zat! Nak lebih kenyang? Letak telur mata atas nasi goreng. Haa… terus jadi menu Instagrammable!

Kak Tini percaya… tak kisah lah masak simple atau mewah, yang penting niat dan kasih sayang. Kadangkala, kita masak lauk lima jenis, tapi kalau hati tak ikhlas, entah apa-apa je rasa. Tapi bila kita masak dengan reda dan senyum — walau cuma nasi goreng — nikmat dia lain macam. Ibu-ibu ni kan, superwoman. Tapi superwoman pun perlukan resepi ringkas untuk survive hari-hari. Nasi goreng ni dah selamatkan Kak Tini banyak kali – waktu anak lapar tak sempat masak, waktu hujung bulan sebelum gaji, waktu tak larat fikir menu panjang-panjang. Dan... paling penting, anak-anak suka. Pedas tu boleh adjust ikut selera anak. Bila anak makan bertambah, kita pun rasa lega sangat. Tak perlu keluar beli fast food. Jimat masa, jimat duit, dan yang penting… air tangan ibu tetap terbaik!



Kalau korang cuba resepi ni, jangan lupa snap gambar dan tag Kak Tini kat IG, Facebook dan TikTok! Kak Tini suka baca komen-komen korang… mana tahu ada idea nasi goreng versi sendiri ke? Tambah sambal bilis ke, nasi goreng petai ke? Share la kat ruang komen. Kak Tini pun nak merasa aura dapur korang. Dan kalau korang ada permintaan nak resepi lain – resepi bekal anak, menu 15 minit, ayam kicap ekspres, atau pasta bajet – meh bagitahu Kak Tini kat bawah ni ya!

FROM THE RIVER TO THE SEA, PALESTINE WILL BE FREE

xoxo


Post a Comment

1 Comments