Wednesday, March 31, 2010

@ sekali terkenang (III)

0 comments

Har har har... masih dalam mood raya... ape la kena dengan ibu Kaisah ni... alalalalalala... actually, kat dalam hati ni rasa cam nak pegi vacation aaa... tatau nak pegi mana... nak kata pegi vacation yang jauh-jauh ngat ke tak jugak... setakat bole balik kampung or pegi saja-saja tido kat hotel (just to get a feeling away from home)... pun kira ok aaarr... means that the 'vacation' need not to be a real vacation... just a runaway from home will do... hmmm...

I felt like going to:
1) Balik kampung
2) Genting Highlands
3) Air terjun... ntah
4) Sungai Congkak

Mesti u'olls akan merasakan bahawa...'aper daa... gambar tak relevan langsung dengan ape yang dibelogkan kan kan kan'... hahahahaha... bagik can la ek, semenjak-menjak dah semakin hampir nak deliver nih... macam-macam yang difikirkan oleh ibu Kaisah... from present to future... ;p

Okeh, jom story skit pasal raya nih... standard la kan... ade tangkap gambar family... pastu ade amik gak gambo masa bermaaf-maafan... juga bersama-sama saudara-mara... yang ade 4 orang including Kaisah tu...
1) Kaisah - anak sedara
2) Wahida (yang besar) - mak sedara
3) Adik Awid (yang kecik) - mak sedara
4) Anak along (anak Pak Lang) - anak sedara

Mak sedara ngan anak sedara pun dah hampir sama baya... hihihihi... that's how our family goes... even Induk... mak sedara for our batch yang paling bongsu pun dah baya-baya ngan our Angah... means mak sedara hampir sebaya ngan anak sedara... sebabnye, Induk adalah adik ayah yang paling bongsu while angah merupakan anak ayah yang ke2... haaa... renung-renungkanlah...

Sometimes, we'olls pun kompius yang ini pak/mak sedara ke our batch?.. hihihihihi... tapi yang penting kita panggil ikut gelaran... like along, angah, alang, atih... so on and so forth... @ least kita masih menghormati mereka walaupun yang lebih muda... yang tua sudah semestinya...

=> nak sambung lagik ke???... tengoklah, camne...

Monday, March 29, 2010

@ sekali terkenang (II)

0 comments

Di hari raya
Terkenang daku kepada si dia
Kampungku indah nun jauh di sana
Ayah serta bondaku
Di tepian mandi
Danauku hijau yang aman damai selalu
Nun di sanalah tempat aku bertemu
Aku dan dia
( korus )
Apakan daya
Masa tak akan kembali
Hancur musnahlah semuanya
Impian yang murni
Tinggal menjadi kenang-kenanganku
Hanya rangkaian kata dan lagu
Dendang perantau
( ulang korus hingga akhir )

Rasa cam nak meleleh air mata bila dok dengar lagu nihs... (jiwangz gak ibu Kaisah ni yer... hik hik hik) well... not so jiwangz what... dah memang lagu neh syahdu... nak wat camne... hihihihi... can still remember pengalaman masa sambut Raya Haji masa kat Uni dulu... kononnye masa memula tu tabah dan hati kering aaa... kononnye masa tuh tadak hal la setakat Raya Haji... kononnnye masa tuh banyak gila keje ngan assignment ngan ade exam... kononnye masa tuh ramai yang tak balik...

@ last, masa dengar takbir raya... memasing terdiam... tetiba tengok, mata memasing dah merah... uwaaaaa... itulah pengalaman ibu Kaisah masa first time tak balik beraya di kampung masa zaman belajo dulu... uhuk... tahun 2002 to be precise... masa zaman lepas dah 'settle down' nih pun penah gak merasa tak balik beraya... masa tu zaman dok menjaga kedai dobi ngan hubby... well, masa tu Raya Haji gak... masa memula tu sempoi jek... relax jek... pastu bila dah start dengar takbir raya... baru la terasa syahdu bangat...

Kaisah bergambar bersama second-cousin dia... anak kepada cousin hubby... kalo nak dikirakan, sebenornye ramai... ye arr... Kaisah jek merupakan cucu yang ke-17... itu baru dari belah atuk Kaisah... lum campur lagik ngan atuk2 sedara ngan nenek2 sedara yang mana kalo nak dikirakan dalam kategori cicit nenek... yang keberapa puluh ntah... hmmpp... ni yang kena buat 'Family Tree Keluarga Esah' ni...

=> to be continued...

Wednesday, March 24, 2010

@ sekali terkenang (I)

0 comments

Sekali terkenang daaa... well-well... peristiwa-peristiwa ini berlaku masa Hari Raya Aidilfitri yang lalu... hihihihi... syok gila ahh... selepas sebulan kita berpuasa... dapat bersama-sama meraikannya dengan keluarga tercinta... owh, sungguh syahdu... tema keluarga kami pada tahun 2009 adalah warna ungu... ahaks... sebenornye, bukan sengaja nak bertemakan warna ungu... tetapi disebabkan baju Kaisah warna ungu... ibu dan ayah pun ber'wajah' ungu lah jugok... ;)

Kenapa la lambat sangat post kat blog mengenai perayaan yang sungguh meriah ini?.. Alasan-alasannya adalah seperti berikut:
1) tak perasan gambar dah diupload ke dalam lappy
2) lum alter gambar-gambar yang disnap secara tonggang-terbalik
3) malas nak belek-belek folder yang berlambak2 kat dalam lappy
4) connection kat umah tu kengkadnag ok kengkadang tak ok

Begitu banyak alasan yang diberikan kan kan kan... tapi whatever it is... sambutan Hari Raya Aidilfitri yang lalu memang berbaloi-baloi dan menyeronokkan... altho tak semua balik belah kampung nenek pada tahun ni... tapi tetap meriah... tetap cam nak roboh umah nenek dibueknyo... ahaks... (tu belum semua balik tu...) tapi meriahnye tetap terasa...

Kami balik kampung pada malam raya itself... manyak kije aaa... tak dapek nak amik coti awal... alhamdulillah masa on the way balik tu jalan clear... tak jam... eh, masih kuat gak ek, ingatan ibu Kaisah ni mengenai perkara-perkara yang terjadi berbulan-bulan nan lalu... hihihihi... so, malam tu kami sampai dalam lebey kurang kul 10 malam sebab lepas balik keje... balik umah dulu... kemas-kemas ape yang patut baru chalo...

=> to be continued...

Sunday, March 14, 2010

@ running and jumping

0 comments
Toddlers love to run and jump — but getting both feet to leave the ground at once is harder than most of us remember, and frustrating for the child who wants to but can't. You can help her practice this skill safely by letting her bounce on a bed or low trampoline while you hold both her hands. Putting some pillows on the floor and letting her jump onto them off something low (the sofa or a child-size footstool) can also help. A big, sturdy bouncing ball with a handle will allow her to get that airborne feeling she craves, and she'll practice pushing off the ground with both feet.

If your child's the quiet type, encourage running and jumping by combining it with something she likes. Acting out nursery rhymes might get her started (the mouse ran up the clock, the cow jumped over the moon). Take her to the park with a friend and encourage her to run back and forth between you (hint: If she gets a big hug and a swing through the air at each end, she'll move more quickly!). Draw a "racetrack" in chalk on the playground or in sand at the beach or draw a series of boxes or circles and suggest she jump from one to another. If she's just learning letters, draw a few very large letters and see if she can run around them, outlining them with her feet.

=> a cut and paste from an information regarding babies site...
=> alhamdulillah, Kaisah bukan setakat dah berlari 'bagai johan' tetapi juga sudah melompat 'setinggi awan'... ahaks...
=> tapi yang paling 'tak hengat' tu... bila time Kaisah nak dance... 'ibu, ibu... pegang-pegang...', well, i have to hold her hands tightly as she will be swinging round and round... pastu mintak dilepaskan... dan fenin kepala sowang-sowang... hihihihihi...

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates