@ how I missed my ayah

While I was driving to the office, I noticed that I acted similarly aka inherited most of the driving style yang sering dilakukan oleh ayah kesayanganku... apakah ia?... jeng jeng jeng... putting the hand under the lap after changing gears or while driving smoothly... well, ke mana tumpahnye kuah kalau tidak ke nasi... ;p

Sorry le, encik Google hanya bagik gambo kuah tumpah ke capati aarr... ahaks... den bukannye suka ngat makan capati neh... sesikit buleh le... kiranya setakat ini belum le sampai terbayang-bayang dan kalau tak dapat makan capati pun ok dok ada lagik...

Oh ye, back to our story-mory, what I wanna mention exactly is that whatever it is... no matter how far... a child will mewarisi sedikit-sebanyak tingkah-laku dan perlakuan ibu-bapanya... jadi perlulah kita senantiasa berkelakuan mulia dan selalu memperbaiki diri... insyaAllah...

Share:

@ ayat-ayat Kaisah (IV)

Scene: Kaisah tumpahkan air and broke the glass

Me: Kaisah... kenapa ni?... dah pecah dah gelas tu... tajam tau tak... pot pet pot pet...
Kaisah: Sian dia, sian kakak, sian Kaisah... sian anak ibu...
Me: (terus terdiam)

Share:

@ ayat-ayat Kaisah (III)

Kaisah: Ibu, ibu... dia buat ape tu?
Me: Dia tengah bawak motor...
Kaisah: Bawak motor macam mane bu?
Me: Dia bawak motor laju-laju...
Kaisah: Kenapa dia bawak motor laju-laju bu?
Me: Dia tengah race...
Kaisah: Kenapa dia race bu?
Me: Dia nak test motor dia...
Kaisah: Kenapa dia nak test motor dia bu?
Me: Dia nak tengok motor dia bole laju ke tak...
Kaisah: Kenapa dia tak bawak slow je bu?
Me: Earmmm... (apa nak jawab ye)... dia saja suka bawa laju (dah tadak idea nak jawab dah)...
Kaisah: Bawak la motor slow je... nanti Kaisah suruh polis tangkap dia...

=> alahai anakku...

Share:

@ Kaisah yang rock

Scene: While watching V3 Samseng Jalanan

Kaisah: Bermula sebuah... bermula sebuah... bermula sebuah... (itu jek la sampai habis lagu Pawana tuh)...
Me: Kaisah suka ke lagu tu?...
Kaisah: Best bu lagu ni... kakak suka la bu...

=> sempoi la Kaisah... ala, ibunya dulu pun ape kurangnye... grunge, punk ska lagiks tuh... hihihihi... Faculties of The Mind gitew... (nak gak enterprame)

Share:

@ your little grammarian

A preschooler learns many new words and their meanings every single day. The reason is that by 24 months, her brain is literally processing new sounds faster than ever before. Putting them together in perfectly grammatical ways is another story, however. Learning the complexities of the English language takes time (just look at how many adults still have trouble).

You don't have to teach proper grammar to a preschooler. Amazingly, between the ages of 2 and 3, they pick up correct use of verbs, pronouns, prepositions, and all the other bits and parts of language simply by listening and practicing. Patterns of words and phrases are automatically sorted by the brain and stored for future reference.

Among the exciting changes to look out for in the coming year:

* Proper pronouns. Switching from "me" or the child's name (Me want, Kate want) to "I" (I want).
* Adding plurals. Toys. Dogs. Cookies.
* Using adjectives. Nice doggie.
* Using progressive verbs. Whee, riding!

Expect grammatical mistakes and mix-ups to continue for a while, though — especially when there are strange exceptions, like "mice" ("mouses") or "go" and "went" instead of the more logical "go" and "goed."

=> memang benar apa yang diterangkan dengan panjang lebar di atas nih... Kaisah's grammar alhamdulillah semakin meningkat... with her improved pronounciation plus imbuhan di tempat-tempat yang semakin betul...
=> it is so overwhelming seeing and listening to all of her improvements...
=> Thaqif on the other hand has been very talkative with his own words... in terms of physical laks, Thaqif hanya suka meniarap pada malam hari... why larrrr?...

Share:

LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (139) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (78) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (71) engineering (4) event (218) exercise (1) family (306) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (80) freebies (5) freelance (68) friends (206) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (59) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (46) kids (114) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (32) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (61) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (32) koleksi produk kecantikan (57) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (36) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (36) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (280) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (185) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (68) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (15) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (17) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (169) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (56) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (58) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS