Monday, July 31, 2017

ONE MOMENT IN TIME

0 comments
Each day I live
I want to be
A day to give
The best of me
I'm only one
But not alone
My finest day
Is yet unknown

I broke my heart
Fought every gain
To taste the sweet
I face the pain
I rise and fall
Yet through it all
This much remains

I want one moment in time
When I'm more than I thought I could be
When all of my dreams are a heartbeat away
And the answers are all up to me
Give me one moment in time
When I'm racing with destiny
Then in that one moment of time
I will feel
I will feel eternity

I've lived to be
The very best
I want it all
No time for less
I've laid the plans
Now lay the chance
Here in my hands

Give me one moment in time
When I'm more than I thought I could be
When all of my dreams are a heartbeat away
And the answers are all up to me
Give me one moment in time
When I'm racing with destiny
Then in that one moment of time
I will feel
I will feel eternity

You're a winner for a lifetime
If you seize that one moment in time
Make it shine

Give me one moment in time
When I'm more than I thought I could be
When all of my dreams are a heartbeat away
And the answers are all up to me
Give me one moment in time
When I'm racing with destiny
Then in that one moment of time
I will be
I will be
I will be free
I will be
I will be free

   

xoxo 

Sunday, July 30, 2017

MENINGKATKAN MOTIVASI PEKERJA

0 comments
Dan fajar membelah bumi
Seraya tiba mentari pagi
Bingkas kusarungkan wacana keilmuan
Yang terpancar dek persalinan harian
Sambil menunggang kuda besiku
Sabar mengharung bah bandaraya
Menjadi santapan helaian nota
Beserta ketundukan pada tuannya

Di era ini
Kita tidak lagi diperangi fizikal
Tetapi dihurungi mental dengan ismnya
Kemajuan digapai dalam kemundurun
Yang tidak terlihat dek hati yang buta
Kitalah babu hamba semesta
Terus berpaksi harta simbol kebijaksanaan

Zaman keriangan alam kanak-kanak
Menjadi omongan orang tua dalam penceritaan
Betapa nilai kemanusiaan dijaga ditatang
Sedarlah untuk terus berubah
Berubah bukan untuk kesekian kalinya
Berubah untuk seantero umat manusia
Agar kelangsungan mandiri bisa terjaga
Di bumi bertuah tanah air tercinta


Setelah sekian lama tidak mencoretkan bait-bait kata, hari ini, tergerak hati nak membicarakan berkenaan beberapa cara untuk meningkatkan motivasi pekerja... well, asyik-asyik motivasi, asyik-asyik motivasi... takde benda lain ke?... memanglah kena selalu bagi motivasi ye semua... untuk mengingatkan satu sama lain demi kesejahteraan minda, jiwa dan raga... berapa ramai pekerja yang usai beberapa tahun perkhidmatan menghidap pelbagai jenis penyakit yang melibatkan tekanan?.. agak ramai dan membimbangkan jumlahnya ya uolls sekalian...

Jom kita senaraikan beberapa tips yang boleh sedikit-sebanyak diamalkan bagi membantu kita semua untuk menjadi staf atau pekerja yang bagus, bermotivasi dan selalu setia untuk berjuang demi memberikan hasil kerja yang berkualiti...

Para majikan mungkin boleh mengambil kira tips-tips berikut dan pertimbangkan untuk meningkatkan motivasi pekerja agar mereka terus gembira untuk berkhidmat di bawah perusahaan anda...


Tips 1: Suasana tempat kerja
Suasana tempat kerja yang selesa akan mempengaruhi pekerja untuk berfikir secara efektif semasa menjalankan tugas... ia tidak memerlukan tempat yang luas atau peralatan serta perabot yang mahal... sebaliknya, susun atur yang ringkas dan sedap mata memandang dengan dekorasi yang ringkas sudah cukup untuk membuatkan pekerja berasa nyaman untuk bekerja... hubungan yang positif antara pekerja dengan pekerja yang lain juga memberikan impak yang besar terhadap pekerja... oleh itu, untuk memperoleh suasana kerja yang positif, terlebih dahulu, positifkan suasana antara satu sama lain... harus diingat, pekerja tidak berhenti kerana ingin meninggalkan kerja mereka tetapi 99.99% pekerja meninggalkan pekerjaan mereka kerana tidak boleh lagi bertoleransi dengan keadaan sekeliling...

Tips 2: Agih tugas ikut kemampuan dan minat
Tidak semua tugasan itu sesuai untuk semua orang... kerja A mungkin sesuai untuk pekerja B manakala kerja C mungkin sesuai untuk pekerja A... anda perlu bijak menilai kelebihan dan kekurangan perkerja anda... saling-lengkap-melengkapilah... tapi, jangan pula mengambil pandangan orang tertentu tanpa melihat sendiri kebenaran kata-katanya... (berbalik kepada Tips 1)... anda perlu mengagihkan tugas yang ada mengikut kemampuan dan minat pekerja anda dengan baik... di sinilah terletaknya kepentingan sesi temuduga diadakan ketika mahu mengambil mereka bekerja... tanyakan kepada mereka pengalaman, minat dan juga kelulusan yang mereka ada... di situ anda dapat melihat potensi yang ada pada diri mereka dan lihat juga posisi yang dipohon mereka itu sesuai untuk mereka atau tidak...


Tips 3: Kemudahan untuk pekerja
Hal ini kadangkala dipandang enteng... namun, ia merupakan antara ciri-ciri yang dititik-beratkan oleh pekerja... pekerja sangat menghargai majikan yang prihatin akan keperluan mereka... sediakan tempat khusus untuk mereka solat atau berehat untuk makan... takkan la setakat kopi, milo dan teh pun majikan tak boleh sediakan kannnn... pekerja akan berasa bahawa kebajikan mereka terjaga dengan adanya perkara seperti ini... motivasi mereka akan terus meningkat apabila mendapat tempat mencari rezeki yang punya kemudahan sebegini...

Tips 4: Menyediakan keperluan lengkap
Sebaiknya, sediakanlah peralatan yang bagus untuk pekerja anda... sekiranya kerja tersebut memerlukan komputer untuk berurusan, sediakanlah komputer yang sesuai, bukanlah komputer lama yang slow loadingnya... jika anda menyediakan alatan untuk bantuan kerja yang lain, sediakan yang baru dan tukarlah peralatan yang rosak dengan kadar yang segera... dengan ini, barulah pekerja anda dapat menjalankan tanggung jawab dengan selesa dan gembira...
 
Tips 5: Mengatur waktu kerja
Had masa kerja turut menjadi suatu hal yang pastinya diambil-kira... sudah tentulah pekerja tidak akan dapat bekerja 24 jam tanpa henti... maka, suatu aturan yang khusus berkaitan dengan waktu kerja haruslah dirangka dan diwar-warkan agar para pekerja tahu akan ketetapan yang telah dipersetujui untuk mereka patuhi...

Cukuplah dulu setakat ini... kita berjumpa lagi di lain masa...

xoxo

STRONG WOMAN DO BONG SOON - REVIEW

0 comments
Seperti yang dijanjikan, jom kita review sikit drama Korea yang comel nih... dilakonkan oleh Park Bo Young, Park Hyung Sik, Ji Soo, Jang Mi Kwan, Park Bo Mi,  An Woo Yeon, Seol In A, Lim Won Hee, Kim Won Hae dan ramai lagi... drama Strong Woman Do Bong Soon ini based on release date ialah pada 24 Februari 2017 dan tamat pada 15 April 2017... sebelum drama Strong Woman Do Bong Soon disiarkan, terlebih dahulu drama Solomon's Perjury telah dimainkan...


In view of mereka yang di belakang tabir, pengarah drama ini sebenarnya pernah mengarah drama-drama  popular seperti Bad Guy Orange Marmalade, Ms. Temper Nam Jung Gi dan banyak lagi... penulis skripnya pula pernah menulis skrip drama My Love Eun Dong amongst others... pelakon utamanya, Park Bo Young sebelum ini memang telah terkenal dan popular dengan filem-filem  lakonannya yang sentiasa berjaya dan box office... drama ini merupakan drama kedua lakonan Park Bo Young selepas drama Oh My Ghost... kalau nak diikutkan, Park Bo Young lebih banyak berlakon filem berbanding drama...

Bagi Park Hyuk Sik yang comel tu pula, drama Hwarang baru sahaja lepas disiarkan dan drama Strong Woman Do Bong Soon ini merupakan drama pertama Park Hyung Sik memegang watak utama sebagai hero berbanding drama-dramanya sebelum ini yang hanya memegang watak sebagai pelakon pembantu... Ji Soo pula merupakan pelakon baru yang semakin popular, kalau tak silap, drama Angry Mom merupakan antara drama lakonannya di awal kemunculannya dulu.. untuk watak cameo, Yoon Sang Hyun turut membuat kemunculan khas untuk drama ini...


Kalau nak diikutkan, biasa je drama ni... cumanya, adanya scene-scene lawak yang sweet telah mewarnai plot ceritanya... untuk permulaan, Do Bong Soon telah mengerjakan geng gangster yang telah membuli seorang pakcik pemandu bas kanak-kanak tadika... memang kaw-kaw Bong Soon belasah gangster-gangster tersebut... in between scene tu, An Min Hyuk telah melalui kawasan tersebut dan telah menjadi saksi kejadian... dia nampak di depan mata dia masa Bong Soon dok silambam geng jahat tu... so, lepas tu tentulah hal tu telah dibawa ke pengetahuan pihak polis yang mana Gook Doo bertugas sebagai detektif di situ...


Masa ni, An Min Hyuk memang dah rasa yang Bong Soon ni comel (seksi)... since beliau merupakan owner kepada syarikat Ainsoft, antara syarikat yang berjaya di Korea, si Min Hyuk pun minta la setiausaha dia untuk mengambil Bong Soon bekerja sebagai pengawal peribadi dia dek kekaguman terhadap ketangkasan Bong Soon sewaktu menewaskan geng gangster haritu...

Adegan kelakar dalam drama ini memang lawak terutamanya scene yang melibatkan Do Bong Soon yang salah faham mengenai majikannya iaitu An Min Hyuk yang mana Bong Soon tersalah anggap bahawa An Min Hyuk ini gay dan ingin mengorat lelaki yang disukainya iaitu Gook Doo lakonan Ji Soo... dek kerana salah-faham ini maka berlakulah beberapa adegan bromance yang nakal di fikiran Bong Soon antara Min Hyuk dan Gook Doo...


Park Bo Young selalu tampil berambut panjang sebab bila dia berambut panjang memang nampak ayu dan cantik... dalam drama ni, penampilannya diubah iaitu berambut pendek dan ini menampakkan  dirinya comel dan muda... Park Hyung Sik pula memang nampak handsome dalam drama ini... seriously nampak lain compared to wataknya dalam Hwarang ataupun dalam drama lain... (Hyung Sik, you could utilize this cute image forever bae...)


Adegan-adegan seterusnya melibatkan scene day-to-day Min Hyuk dan Bong Soon di pejabat, ke rumah bapa Min Hyuk juga segala yang dilakukan oleh Bong Soon untuk memperoleh tempat di dalam jabatan rekaan (dia kan minat nak jadi pereka watak untuk permainan terbaru...)

Walaupun begitu, agak annoying juga bila terlalu  banyak scene-scene gangster dalam drama nih... aku rasa tak perlu sangat pun watak gangster nih but of course untuk menyeimbangkan skop cerita ni perlu ada lorrr... other than that, ada juga kisah cinta tiga segi antara Bong Soon, Min Hyuk dan Gook Doo... well, yang tu memang agak menggelikan hati juga kadang tuh sebab aksi ala-ala kucing nakal gitu...

Dalam kesemua scene yang agak comel nih, aku geram jugak sebenarnya dengan Gook Doo... ye lah, dia boleh tak sedar langsung yang dia sukakan Bong Soon okay... like seriously... memang ada wei lelaki yang macam ni... (pernah jumpa)... tak boleh blah dengan Gook Doo ni, siap boleh couple dengan perempuan lain lagi tapi dalam masa yang sama sangat mengambil berat pada Do Bong Soon... geram betul... bila Bong Soon dah sukakan Min Hyuk barulah Gook Doo sedar yang semuanya sudah terlambat... (25 minutes too late bebeh... MLTR)


Plot dan jalan cerita drama 16 episod ini kalau nak diikutkan sebenarnya agak lemah namun bagi aku, catchy scene yang sebenarnya berjaya menambat hati para penonton (macam aku)... rangka cerita ni sebenarnya, kalau nak diikutkan lebih menjurus kepada penculik dan pembunuh bersiri yang disusun dengan agak baik... one of the bestest part ialah apabila Do Bong Soon yang telah kehilangan kuasa memperoleh semula kuasanya semasa si penculik menyamar dan berjaya masuk ke pejabat An Min Hyuk untuk membalas dendam... ketulusan hati Do Bong Soon yang ingin menyelamatkan insan tersayang berjaya apabila secara tiba-tiba kuasanya kembali...

Last but not least, final episode memaparkan pakatan berjaya antara ketiga-tiga watak utama dalam memberkas si penculik... happy ending seperti yang diingini oleh Bong Soon untuk watak permainan video yang diidamkannya yang mana Putera Min Min berjaya diselamatkan dan seterusnya mereka berkahwin... Min Hyuk dan Bong Soon kemudiannya memperoleh anak kembar perempuan yang mempunyai kuasa seperti ibunya... untuk skala 1 hingga 10, aku bagi 7/10 untuk drama Strong Woman Do Bong Soon ini... okay, jom layan OST drama ni pulak... ada masa nanti kita review lagi...


xoxo
 

Saturday, July 29, 2017

WEBE AT ITS BEST

0 comments
webe is now available to all (non-TM customers / webe certified phone) for RM79/month.
http://invol.co/aff_m?offer_id=1568&aff_id=11368&source=deeplink_generator&url=https%3A%2F%2Fwww.webe.com.my%2F
When people come together, amazing things happen. We're here to connect people, so we can make a difference together. At webe, 'we' believe in the power of community and the freedom to 'be' yourself. We've a lot of experienced people in the company but we all share one thing in common. We all want to make a difference! We want to work together with the community, to collaborate and co-create to make a change for a better future. We believe in the philosophy of opening up and being generous. That's why we offer a platform that gives you all the ingredients to embrace the world as never before – one with no shutters, no contracts and no limits.


Connect your home instantly!!!
Power your family’s imagination to get a great LTE experience. Watch and stream movies at home, or turn your home into a sporting ground gathering family and friends to share those moments. Pair a webe broadband plan with a WiFi modem and share up to 10 devices for a combined 20GB at home.

 
Spend more time playing with our easy direct billing on webemobile®
Pay with ease on Google Play store with webemobile®. Play all-out with your never-ending data for gaming, streaming or any app that fits your digital lifestyle. Get your next app purchase conveniently charged to your webemobile® bill – awesome news for those without a credit/debit card.

Switch to webe and keep the same number for never-ending data, calls and SMS by visiting webe lounge or just switch online at your convenience.

With webemobile® unlimited plan, stream all you want, game all day long and get instant live updates. A worry-free experience that you’ve always wanted.


#confirmbest:
1) No contract
2) Nationwide coverage
3) Can share more with 10GB LTE broadband
4) Numerous supported devices
5) Keep your number without any hassle


Click Here jom switch to webe... great experience is awaiting with lots of exciting event...

xoxo

 

weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates