Yiiihaaa... antara proses yang dijalankan sebelum dodol dapat dimakan... memang tradisional gila ahh... sebab kami memang menggunakan bahan-bahan terbaekkk dari ladang... hihihihihi... dengan tempurung kelapa sebagai bahan bakar... juga teknik penggaulan yang diwarisi turun-temurun...
Cuba tengok... putih kan warna sebatian yang terdapat di dalam kawah itu?... macam tak percaya jek yang sebenornye ia akan menjadi dodol... tetapi itulah hakikatnye dan kebiasaannye, proses pengacauan atau penggaulan ini akan mengambil masa kira-kira 8-9 jam... well, well, well... memang lama... tapi ia akan menghasilkan hasil yang sungguh superb... walla...
Proses pengacauan harus diteruskan yang mana ia tidak boleh dibiarkan tidak berkacau dalam masa yang tertentu untuk mengelakkan sebatian yang berada pada dasar kawah melekat atau mengental... ini sudah tentu akan menyebabkan hasil akhir kita berada dalam keadaan yang tidak memuaskan... pendek kata, tak berkualiti aaarrr...
=> bersambung lagik... ;)
0 Comments