Sunday, July 29, 2018

AUDIT - ISSUE OF FINDINGS



AUDIT: Issuance of findings

 Bila keluarkan findings, semasa tulis, jangan fitnah... 

Jangan tulis mengatakan Auditee tak buat sesuatu, contoh : dumpy level, gas tester didapati tidak di calibrate...

Itu fitnah... fitnah berdosa, masuk neraka... 

 Tulislah dengan murni, "semasa audit, auditor gagal menjumpai bukti yang menunjukan gas tester serial number xxxxxx, telah dicalibrate, validate, atau verified sebelum digunakan, ini melanggar clause xxxxx of xxxxx." 

 Kan murni tu? 

 Dan alang-alang is all about "risk based thinking"... 

 Cuba jadi auditor yang lagi murni... Tulislah risk dia sekali... 

 "Risk of findings: alat yang tidak dicalibrate atau validate mungkin tidak dapat berfungsi dengan tepat, dan oleh kerana ini adalah gas tester, alat yang kritikal untuk keselamatan dan kesihatan, isu ini boleh mengakibatkan kehilangan nyawa, yang juga akan effect business syarikat dari reputasi buruk."

Kan murni tu? Bila tulis apa-apa findings, jangan tulis sehingga nampak kita sedang "blame" someone... always blame the system, not the person"... 

 Only an excellent auditor knows how to carry out the responsibility successfully... thus, be one... go and get a proper training for an improvement... #auditor #notablamegame

xoxo

16 comments on "AUDIT - ISSUE OF FINDINGS"

k on October 13, 2018 at 5:18 AM said...

Ermm nak comment lebih pun sy Tak tau hujung pangkal app pun semoga terbaik ya

Mohamad Faris on October 13, 2018 at 6:14 AM said...

Ni cerita pasal kebaikan audit ke? saya tk berapa faham sebenarnya. hehehe. Yang saya taw mmg audit bagus untuk tengok ketelusan dan keefisenan sesuatu perkara atau projek. Hal2 risk semasa audit saya kurang tahu.hehehe

Amanda Suria on October 13, 2018 at 8:23 AM said...

itulah susah jadi auditor dan tugas check calibration item apapun perlu dilaksanakan penuh tanggungjawab oleh auditee...eh...pening la bab audit ni..masuk traing 5S pun baru sebulan..makin lama lama pening..

sya mimie on October 13, 2018 at 6:36 PM said...

Haaa, kan bagus bagi keterangan penuh macam tu. Baru la paham dan jelas dengan apa yang ingin disampaikan, kan..

Zharif Azis on October 13, 2018 at 7:33 PM said...

Nampak seperti satu informasi berguna yg perlu org ramai tahu mengenai audit. Semoga auditor terus sukses ya !

Nadia Johari on October 13, 2018 at 8:07 PM said...

Tulis benda yang sahih..sebab apa yang kita tulis akan smpai bila-bila dia ada dalam ni..memnag sangat berhati-hati

Syafiera Yamin on October 13, 2018 at 10:40 PM said...

entri ni very ringkas, tapi i faham kena komen murni murni bila nak memberi komen... tapi tu la selalunya kan orang yang komen jahat ni kita boleh nampak dengan cepat dari komen murni ni hahaha... teringat masa makan kat mcd kalau tak puas hati sila hantar komen kat suggestion box or email the problem tapi haritu ternampak seorang uncle ni dia pergi kaunter menjerit dekat staff, bukan dia manager cepat solusikan tapi termasuklah orang yang ada tepi tu ahahahaaaaaaaaaaa

tapi berbeza dengan masalah yang melibatkan nyawa orang ni.. hmmph i tak mahir sangat tapi benda merisikokan baiklah cari solusi yang sebaik mungkin walaupun terpaksa hadap bahasa cam ****t agagagagaggagagaga.......

Hanny Abdullah on October 14, 2018 at 3:54 AM said...

Ya betul..nak menulis ni kena jujur tapi bukan bermakna boleh sesuka hati aje nak tulis apa. Kena faham dn cari jalan prnyelesaian dlm sesuatu isu tu..errr betul ke apa sis merapu ni..hehehe

seriwangi on October 14, 2018 at 6:28 AM said...

Memang pun kita tulis kena dgn Myron,don't blem anyone,jgn suka fitnah org.

Nadratul Syazwana on October 14, 2018 at 9:09 PM said...

Yes, so true. Penggunaan ayat yang betul tu penting jugak. Kadang kita nak maksudkan lain, tapi jadi lain pula.

Minionlicious Enterprise on October 14, 2018 at 9:13 PM said...

keje audit mengaudit ni memang pening haha..sebab nak kena cari satu persatu kesilapan

alia farhan Said on October 15, 2018 at 7:28 PM said...

Bukan senang jdi auditor...
Tara saya pernah join jd internal auditor utk audit dlman company pun rasa haihhh..kalau nk listkan tu berjela kot

Jia Shin Lee on October 16, 2018 at 12:18 AM said...

Very well written I totally agree with you. It's really important to be responsible for your actions.

Tunsha Ayunie on October 16, 2018 at 10:38 AM said...

Good entry for auditor :)

Mawardi Yunus on October 17, 2018 at 8:39 AM said...

Betol tu. Kerja kena telus dan jangan terlalu nak blame people. Sometime if kita permudahlan orang. Allah mudhkan kita

RunawayBella on October 24, 2018 at 8:30 AM said...

Okay, faham. I think this applies to everything in life. Ayat2 yang digunakan memainkan peranan dalam penulisan. So we must be true to the topic, use proper words and no bullshit. :D

weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates