[BLOGGING IS IN THE BLOOD. REVIEW, TRAVEL, EVENT, PRODUCTS, BOOKS, FOOD AND BEVERAGES, SAFETY, HEALTH, QUALITY ASSURANCE, MYSTERY SHOPPING, TRANSLATION, PARENTING, FAMILY, EVERYTHING.] [FOR ANY REVIEW, EVENT, FREELANCE, TRAINING, CATERING, ALL KINDS OF JOB, KINDLY CONTACT: 018-2767882 / DE.ALIF.SHOPPE@GMAIL.COM] [ANY PICTURE(S) WHICH WAS @ WERE NOT ORIGINATED BY US ARE THE PROPERTY OF THE OWNER AND THE CREDIT GOES TO THEM.]

Breaking

Sunday, July 29, 2018

AUDIT - ISSUE OF FINDINGS


AUDIT: Issuance of findings

 Bila keluarkan findings, semasa tulis, jangan fitnah... 

Jangan tulis mengatakan Auditee tak buat sesuatu, contoh : dumpy level, gas tester didapati tidak di calibrate...

Itu fitnah... fitnah berdosa, masuk neraka... 

 Tulislah dengan murni, "semasa audit, auditor gagal menjumpai bukti yang menunjukan gas tester serial number xxxxxx, telah dicalibrate, validate, atau verified sebelum digunakan, ini melanggar clause xxxxx of xxxxx." 

 Kan murni tu? 

 Dan alang-alang is all about "risk based thinking"... 

 Cuba jadi auditor yang lagi murni... Tulislah risk dia sekali... 

 "Risk of findings: alat yang tidak dicalibrate atau validate mungkin tidak dapat berfungsi dengan tepat, dan oleh kerana ini adalah gas tester, alat yang kritikal untuk keselamatan dan kesihatan, isu ini boleh mengakibatkan kehilangan nyawa, yang juga akan effect business syarikat dari reputasi buruk."

Kan murni tu? Bila tulis apa-apa findings, jangan tulis sehingga nampak kita sedang "blame" someone... always blame the system, not the person"... 

 Only an excellent auditor knows how to carry out the responsibility successfully... thus, be one... go and get a proper training for an improvement... #auditor #notablamegame

xoxo

20 comments:

k said...

Ermm nak comment lebih pun sy Tak tau hujung pangkal app pun semoga terbaik ya

Faries said...

Ni cerita pasal kebaikan audit ke? saya tk berapa faham sebenarnya. hehehe. Yang saya taw mmg audit bagus untuk tengok ketelusan dan keefisenan sesuatu perkara atau projek. Hal2 risk semasa audit saya kurang tahu.hehehe

Suria Amanda said...

itulah susah jadi auditor dan tugas check calibration item apapun perlu dilaksanakan penuh tanggungjawab oleh auditee...eh...pening la bab audit ni..masuk traing 5S pun baru sebulan..makin lama lama pening..

Syamimi Saad said...

Haaa, kan bagus bagi keterangan penuh macam tu. Baru la paham dan jelas dengan apa yang ingin disampaikan, kan..

Zharif Azis said...

Nampak seperti satu informasi berguna yg perlu org ramai tahu mengenai audit. Semoga auditor terus sukses ya !

Nadia Johari said...

Tulis benda yang sahih..sebab apa yang kita tulis akan smpai bila-bila dia ada dalam ni..memnag sangat berhati-hati

Syafiera Yamin said...

entri ni very ringkas, tapi i faham kena komen murni murni bila nak memberi komen... tapi tu la selalunya kan orang yang komen jahat ni kita boleh nampak dengan cepat dari komen murni ni hahaha... teringat masa makan kat mcd kalau tak puas hati sila hantar komen kat suggestion box or email the problem tapi haritu ternampak seorang uncle ni dia pergi kaunter menjerit dekat staff, bukan dia manager cepat solusikan tapi termasuklah orang yang ada tepi tu ahahahaaaaaaaaaaa

tapi berbeza dengan masalah yang melibatkan nyawa orang ni.. hmmph i tak mahir sangat tapi benda merisikokan baiklah cari solusi yang sebaik mungkin walaupun terpaksa hadap bahasa cam ****t agagagagaggagagaga.......

Hanny Abdullh said...

Ya betul..nak menulis ni kena jujur tapi bukan bermakna boleh sesuka hati aje nak tulis apa. Kena faham dn cari jalan prnyelesaian dlm sesuatu isu tu..errr betul ke apa sis merapu ni..hehehe

seriwangi said...

Memang pun kita tulis kena dgn Myron,don't blem anyone,jgn suka fitnah org.

Nadratul Syazwana said...

Yes, so true. Penggunaan ayat yang betul tu penting jugak. Kadang kita nak maksudkan lain, tapi jadi lain pula.

Bebelan Cik Min said...

keje audit mengaudit ni memang pening haha..sebab nak kena cari satu persatu kesilapan

Alia Farhan said...

Bukan senang jdi auditor...
Tara saya pernah join jd internal auditor utk audit dlman company pun rasa haihhh..kalau nk listkan tu berjela kot

Jia Shin Lee said...

Very well written I totally agree with you. It's really important to be responsible for your actions.

Auni Muthal'lib said...

Good entry for auditor :)

Mawardi yunus said...

Betol tu. Kerja kena telus dan jangan terlalu nak blame people. Sometime if kita permudahlan orang. Allah mudhkan kita

RunawayBella said...

Okay, faham. I think this applies to everything in life. Ayat2 yang digunakan memainkan peranan dalam penulisan. So we must be true to the topic, use proper words and no bullshit. :D

Muhammad Naim Abdullah said...

AUdit di dunia boleh lepas.. Kalau Audit di akhirat kelak memang tak terlepas. Semoga ada sifat AMANAH di dalam diri ini. Semoga selamat sellau.

I am Vee said...

That's the reason I cannot deal with accounts or audits! Hahaha.... I heard that is not easy and that's the reason I don't want to jump into it.

Tekkaus said...

Terima kasih untuk peringatan ni. Kena lar cari auditor yang berkaliber dan boleh dipercayai kan? Saya rasa memang patut juga kita audit hidup kami dari semasa ke semasa. :)

ummizarra said...

Kalau psl audit slalu berkaitan kerja sbb audit kewangan tu je lah yg membimbangkan. Sbb lain2 tu cuma boleh anggap berhati2 apa bila melakukan sesuatu. Cnth dlm penulisan kan.