AUDIT - ISSUE OF FINDINGS


AUDIT: Issuance of findings

 Bila keluarkan findings, semasa tulis, jangan fitnah... 

Jangan tulis mengatakan Auditee tak buat sesuatu, contoh : dumpy level, gas tester didapati tidak di calibrate...

Itu fitnah... fitnah berdosa, masuk neraka... 

 Tulislah dengan murni, "semasa audit, auditor gagal menjumpai bukti yang menunjukan gas tester serial number xxxxxx, telah dicalibrate, validate, atau verified sebelum digunakan, ini melanggar clause xxxxx of xxxxx." 

 Kan murni tu? 

 Dan alang-alang is all about "risk based thinking"... 

 Cuba jadi auditor yang lagi murni... Tulislah risk dia sekali... 

 "Risk of findings: alat yang tidak dicalibrate atau validate mungkin tidak dapat berfungsi dengan tepat, dan oleh kerana ini adalah gas tester, alat yang kritikal untuk keselamatan dan kesihatan, isu ini boleh mengakibatkan kehilangan nyawa, yang juga akan effect business syarikat dari reputasi buruk."

Kan murni tu? Bila tulis apa-apa findings, jangan tulis sehingga nampak kita sedang "blame" someone... always blame the system, not the person"... 

 Only an excellent auditor knows how to carry out the responsibility successfully... thus, be one... go and get a proper training for an improvement... #auditor #notablamegame

xoxo

Share:

20 comments:

  1. Ermm nak comment lebih pun sy Tak tau hujung pangkal app pun semoga terbaik ya

    ReplyDelete
  2. Ni cerita pasal kebaikan audit ke? saya tk berapa faham sebenarnya. hehehe. Yang saya taw mmg audit bagus untuk tengok ketelusan dan keefisenan sesuatu perkara atau projek. Hal2 risk semasa audit saya kurang tahu.hehehe

    ReplyDelete
  3. itulah susah jadi auditor dan tugas check calibration item apapun perlu dilaksanakan penuh tanggungjawab oleh auditee...eh...pening la bab audit ni..masuk traing 5S pun baru sebulan..makin lama lama pening..

    ReplyDelete
  4. Haaa, kan bagus bagi keterangan penuh macam tu. Baru la paham dan jelas dengan apa yang ingin disampaikan, kan..

    ReplyDelete
  5. Nampak seperti satu informasi berguna yg perlu org ramai tahu mengenai audit. Semoga auditor terus sukses ya !

    ReplyDelete
  6. Tulis benda yang sahih..sebab apa yang kita tulis akan smpai bila-bila dia ada dalam ni..memnag sangat berhati-hati

    ReplyDelete
  7. entri ni very ringkas, tapi i faham kena komen murni murni bila nak memberi komen... tapi tu la selalunya kan orang yang komen jahat ni kita boleh nampak dengan cepat dari komen murni ni hahaha... teringat masa makan kat mcd kalau tak puas hati sila hantar komen kat suggestion box or email the problem tapi haritu ternampak seorang uncle ni dia pergi kaunter menjerit dekat staff, bukan dia manager cepat solusikan tapi termasuklah orang yang ada tepi tu ahahahaaaaaaaaaaa

    tapi berbeza dengan masalah yang melibatkan nyawa orang ni.. hmmph i tak mahir sangat tapi benda merisikokan baiklah cari solusi yang sebaik mungkin walaupun terpaksa hadap bahasa cam ****t agagagagaggagagaga.......

    ReplyDelete
  8. Ya betul..nak menulis ni kena jujur tapi bukan bermakna boleh sesuka hati aje nak tulis apa. Kena faham dn cari jalan prnyelesaian dlm sesuatu isu tu..errr betul ke apa sis merapu ni..hehehe

    ReplyDelete
  9. Memang pun kita tulis kena dgn Myron,don't blem anyone,jgn suka fitnah org.

    ReplyDelete
  10. Yes, so true. Penggunaan ayat yang betul tu penting jugak. Kadang kita nak maksudkan lain, tapi jadi lain pula.

    ReplyDelete
  11. keje audit mengaudit ni memang pening haha..sebab nak kena cari satu persatu kesilapan

    ReplyDelete
  12. Bukan senang jdi auditor...
    Tara saya pernah join jd internal auditor utk audit dlman company pun rasa haihhh..kalau nk listkan tu berjela kot

    ReplyDelete
  13. Very well written I totally agree with you. It's really important to be responsible for your actions.

    ReplyDelete
  14. Betol tu. Kerja kena telus dan jangan terlalu nak blame people. Sometime if kita permudahlan orang. Allah mudhkan kita

    ReplyDelete
  15. Okay, faham. I think this applies to everything in life. Ayat2 yang digunakan memainkan peranan dalam penulisan. So we must be true to the topic, use proper words and no bullshit. :D

    ReplyDelete
  16. AUdit di dunia boleh lepas.. Kalau Audit di akhirat kelak memang tak terlepas. Semoga ada sifat AMANAH di dalam diri ini. Semoga selamat sellau.

    ReplyDelete
  17. That's the reason I cannot deal with accounts or audits! Hahaha.... I heard that is not easy and that's the reason I don't want to jump into it.

    ReplyDelete
  18. Terima kasih untuk peringatan ni. Kena lar cari auditor yang berkaliber dan boleh dipercayai kan? Saya rasa memang patut juga kita audit hidup kami dari semasa ke semasa. :)

    ReplyDelete
  19. Kalau psl audit slalu berkaitan kerja sbb audit kewangan tu je lah yg membimbangkan. Sbb lain2 tu cuma boleh anggap berhati2 apa bila melakukan sesuatu. Cnth dlm penulisan kan.

    ReplyDelete


LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (139) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (78) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (71) engineering (4) event (218) exercise (1) family (306) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (80) freebies (5) freelance (68) friends (206) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (59) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (46) kids (114) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (32) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (61) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (32) koleksi produk kecantikan (57) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (36) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (36) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (280) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (185) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (68) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (15) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (17) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (169) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (56) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (58) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS