Friday, November 19, 2010

@ Kaisah terkunci kat dalam bilik

0 comments
Bole pulak Kaisahnye relax jek... ibu, ucu ngan mak usu Kaisah yang risau bebeno... well, ibu Kaisah yang risau lebey... hik hik hik... mane taknye, dah le tadak kunci spare untuk bilik utama... ayah Kaisah lak baru je pegi bertugas masa tuh... jenuh la memujuk Kaisah suruh kuwa... dok melayan dia bercakap dari luar bilik... but she sounded relax je pun... dari suara Kaisah takde la risau pun... cool jek...

Me: Kaisah, tolong bukak pintu... ibu nak ambil baju ni...
Kaisah: Ok ibu...
Me: Kaisah, cepatla Kaisah bukak pintu ni...
Kaisah: Ok ibu...
After nearly 5 minutes...
Me: Kaisah, nape tak bukak pintu lagi ni... cepatla Kaisah bukak pintu ni...
Kaisah: Ok ibu...

Then, Ucu Kaisah tip-toed and went outside... slowly he opened up the window and there Kaisah goes... tengah syiok bermekap dengan bedak bertaburan di sana-sini including meja ngan kerusi pun habis putih macam tepung gomak... sabo jek la... patut la lambat naa nak bukak pintu... Ucu Kaisah terus menterkejutkan dirinya dan selepas itu, Kaisah pun cepat-cepat la pegi membuka pintu untuk ibunda tercinta... TAMAT...

@ sekitar Aidiladha 2010 (III)

0 comments

Lembu yang telah berjaya ditumbangkan... itupun payah gak masa memula tuh... bertenaga sungguh dirinya...


Alhamdulillah... ibadah korban telah berjaya dilaksanakan... semoga Allah Subhanahuwataa'la menerima korban ini... amin...

Thursday, November 18, 2010

@ sekitar Aidiladha 2010 (II)

0 comments

Pada Aidiladha kali ini, MIL ada membuat sedikit korban... the day before Aidiladha, lembu tersebut telah ditambat pada sebatang pokok di hujung jalan kawasan perumahan di rumah MILku... encik suami telah menghantar kami => Kaisah, Thaqif, me and biras ke umah MIL pada malam Aidiladha (Selasa) around 10 pm cenggitu... dalam kul 11, mr hubby pun chiow sin chee sebab beliau bertugas pada keesokan harinya... sob sob sob... tinggal la kami 3 beranak...

Malam tu pulak, Kaisah payah sungguh la nak tidonya... well, memang Kaisah selalu payah nak tido pada waktu malam... sebabnye... dah biasa dok berjaga dengan ayahnya... dok lompat-lompat tengok Barney sambil ayahnye sibuk main game tembak-tembak... tapi, since ayahnya enggak ade dong... dan ibunye sudah teramat la mengantuknye... apa lagi... memang kena marah la Kaisah pada hari itew... (alahai, kesian anakku... maafkan ibu ye Kaisah... bukan saja ibu nak marah Kaisah... tapi memang dari sekarang Kaisah kena belajar tidur awal... nanti payah bila dah sekolah nanti...) padahal Kaisah baru 2 tahun 5 bulan 25 hari je pun pada hari tersebut... apela ibu Kaisah and Thaqif ni... ;p

Ok... back to our Aidiladha story-mory... at first, katanya nak mengorbankan lembu tersebut pada pukul 11 pagi... however, since imam yang bakal menyembelih lembu tersebut ada beberapa jemputan lain... waktunye dilewatkan ke pukul 12 tengah hari... Alhamdulillah, sempat la ayah Kaisah and Thaqif menyaksikannya kerana ayah anak-anakku telah selamat tiba di rumah ibundanya at 11.10am...

Silalah view antara gambar-gambar yang berjaya dirakamkan pada hari tersebut... next post I'll upload more...

Wednesday, November 17, 2010

@ sekitar Aidiladha 2010 (I)

0 comments

Salam Aidiladha... semoga segala pengorbanan dan ibadat kita diredhaiNya...

Thursday, November 11, 2010

@ petua supaya anak BIJAK

1 comments
1. Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun-umbun kepalanya sebanyak yang mungkin atau memadai 100 kali.

2. Membaca surah Al Fatihah 1 kali, Alam Nasyrah 1 kali

3. Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. Percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

4. Apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5. Ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita, misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

=> got it from a friend...
=> jom kita sama-sama amalkan untuk kecemerlangan anak-anak kita...

Monday, November 8, 2010

@ latest newz via Thaqif

0 comments
Last Sunday (07112010), we as in angah, me and our young kiddoes went out as usual... firstly of course to the office and then I dropped by at the survey office to finished up all of the remaining questionnaires... after about an hour Kaisah and me got back to our car (plus angah, Thaqif, Aliuddin and Dija) that was parked at Kaisah's grand-dad's jockey service centre...

Suddenly, 'ting'... jeng jeng jeng... rasa cam nak pi meng'window-shopping' laks... so, off we went to the Midvalley Megamall yang hanya sepelaung sahaja dari tempat kami memarkir kereta... sampai jek kat sana... perghhh, ramai gilos manusia... ada PC Expo ghupanya... aku ingat sebenornye however masa sampai sana jadik cam ilang ngatan laks bila tengok ramai orang... hahahahah...

1) We went to the Jusco -> tukar pampers Thaqif... dah bising mulut dia mengomel...
2) Pi ke Carrefour -> cari walker Thaqif
3) Lapo -> pi makan kat Pizza Hut... cam biasa aarr order my fav that is Hawaiian Chcken set tuh... Kaisah as usual, sungguh berselera menghirup soup of the daynye sambil mencicah dengan breadstix (combination dengan garlic bread lagik marvellous)... sambil menikmati makanan itu, aku cam biasa letak aa grated cheese... lepas makan dua gigit tetiba tengok bawah dagu Thaqif merah-merah and seluruh tangan dia merah-merah... ya Allah... cepat-cepat aku minum air suam... alhamdulillah the colour change back to normal... oh no, Thaqif tak bole makan cheese (susu lembu)... means memang confirm la kena beli Isomil juga (macam Kaisah)... lalalalalala...

Walau bagaimanapun, aku bersyukur sebab Thaqif is back to normal sebab kesian sungguh tengok dia macam kegatalan yang teramat sangat masa bawah dagu dan tangannya menjadi merah itew... owh, kesian anakku...


Friday, November 5, 2010

@ Kaisah & Aliuddin

0 comments
Kaisah and Aliuddin aka abang-achik (padahal abang chik)... Kaisah le tu tukar panggilannya...

@ hari ini

0 comments
Macam ni la gamaknye keadaan aku kalau dilihat dari kejauhan... hihihihihi... sekarang nih pun aku rasa memang lebey kurang jek gambaran tuh... well, Kaisah tengah tido kat atas bantal bebetul kat sebelah ibunya and Thaqif tengah sleeping soundly on my lap... sambil jari-jemariku menekan keyboard lappy yang pada mulanya bercita-cita untuk menyiapkan dokumen yang akan digunakan untuk user testing senin depan... huhuhuhu... dah siap sebenarnye, tinggal lagik nak update sesikit and nak mapkan ngan screenshot...

Since pagi tadi, I have been very busy with the house chores... cleaning up, membasuh, melipat kain, cooking... what else ya... mengemop lantai... perghhh... penat but best sebab buat sendirik... puas rasanya...

Memang best bila dapat buat semua tu sendirik...
1) Bekerja full-time
2) Buat keje part-time
3) Mendidik anak-anak
4) Memasak, mengemas, membasuh etc...

Well, what can I say... but it's true kan?... how I love being a mother and having 3 mother's (mak, ibu, mak mertuaku)...

weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates