Thursday, August 25, 2011

@ please don't do that

0 comments

Well, what I wanna spell out here currently is actually based on real experience and true story that happened very near (close) to me... and I am truly confused... bukan confused sebab ape... some sort of tak paham sebenarnye... why lar like that...why lar always like to say bad things about others?... altho the other party takde buat ape-ape pun... wa sudah pelik nih beb...ape kes... dolu-dolu bukan main lagik kan... nih dah dapat gading bertuah... tanduk kau lupakan eks... tapi gading tak rasa bertuah juga... rasa bosan dok ada... hahaha... mane taknye, so negative... shouldn't be like that maaa... u'olls tak yah pening dengan en3 kali ini ya... sat lagi eden story-morykan kat u'olls secara terperinci...


Being nice to people is not something that we owe anyone or anybody... ia merupakan suatu tuntutan yang mana kita kena berbuat kebaikan terhadap setiap makhluk Allah di muka bumi ini... nih tidak... time susah bukan main lagi... bila time senang... huh, langsung tak memandang... i dunno la why on earth that i always met this kind of fella lar... x larat sungguh... sungguh terasa hati ini apabila langsung tidak dihargai sebaliknya segala yang kita lakukan di'terbalik'kan... citer sana-citer sini... ape yang boleh kulakukan hanyalah berdoa ke hadrat Illahi agar Allah membuka pintu hati'nya' untuk berbuat kebaikan... kadang-kadang tu, benda yang tidak dilakukan pun di'ada-ada'kan... pelik betul la dengan orang yang cenggini... tapi aku sungguh bersyukur kerana setiap kali si polan ini mengadu-domba akan ada insan lain yang menidakkan kata-katanya dengan mengatakan perkara yang sebenar... hal ini benar-benar membuktikan bahawa insan yang teraniaya memang dilindungi Illahi...

Actuallynye, bila difikir-fikirkan balik... si polan ni more to having the PHD feelings... hopefully dia akan diberikan hidayah oleh Allah agar dapat berubah demi kebaikan... but again...diri dia juga perlulah mempunyai iltizam untuk berubah kerana hidayah Allah hanya akan dapat dirasai oleh mereka yang benar-benar inginkan petunjuk dariNya... sudahlah begitu, perbuatan sentiasa mengadu-domba dan menyakitkan hati insan lain juga sebenarnya akan hanya membuatkan manusia itu menipu diri sendiri... why?... because dengan hasad dengki itu akan menimbulkan emosi yang pelbagai dan seterusnya menjurus kepada tercetusnya sifat iri-hati... as such, PLEASE STOP LYING... to anyone, everyone and especially to yourself... pesanan ikhlas sempena Aidilfitri... berubahlah...



@ posing before Aidilfitri

0 comments

Tengok la gaya Thaqif main bunga api tuh.. yo-yo ooo jeks... tapi dia memang berani pegang bunga api tuh okay... selamba jeks... playing the fire-cracker with his Mak Usu while ibu and ayah relaxing... hahahaha... xde maknenye... we were also there at that moment deq non... standing somewhere out there and menye'nap' gambo ini maa... btw, bunga api nih ade la beli dua jenis... yang standard belang-belang tuh and yang ade kuwa kaler warna-warni tuh... tu je yang ade pun... i was actually looking for a fire-cracker jenis besi yang ade gambar kucing tuh... well, during my times dulu... main bunga api jenis tuh la best... memang mahai skit but at least ciri-ciri keselamatannye better than yang kertas belang-belang tu and furthermore the tendency for the fire-cracker to masuk angin adalah lebih rendah... paling menyampah kalau time main bunga api yang belang-belang tu bila dia tanak nyala... tension siot...

Gambar Kaisah tak dapat nak amik sebab berlari-larian Kaisah main bunga api altho at first she was slightly scared... entah kenapa nak takut entah... padahal previosly selamba je cik nur Alif kaisah kita bermain dengan bunga api... ooo... maybe sebab masa memula menyalakan bunga api... the spark terkena my toe and i kind of screamed skit... ala skit je pun... tapi sakit ooo... ya ya... maybe due to that... ape la ibu Kaisah and Thaqif nih kan kan...


Anak-anakku berposing dengan baju raya masing-masing... tema kami pada tahun ini... oren ye... lepas balik dari kampung nanti kita update lagiks gambo-gambo on pakaian raya ya... adios dulu...

@ Eid Mubarak 2011

0 comments

=> we are just human being with a small heart... mohon ampun dan maaf di atas segala kekhilafan kata dan perbuatan samada dalam sedar mahupun tidak... semoga Aidilfitri kali ini memberikan seribu rahmat dan makna yang mendalam kepada kita... Eid Mubarak to all... family, friends near and far, working colleagues and every Muslim out there... please forgive us for everything and anything that we have done... Maaf Zahir dan Batin... have a safe and great journey of balik kampung... aminnn...

Monday, August 1, 2011

@ bersedekah di bulan Ramadhan

0 comments
1. SEDEKAH MENGHAPUSKAN DOSA
Rasulullah saw bersabda , “Sedekah dapat menghapus dosa sebagaimana air memadamkan api.” (HR Tirmizi, di shahihkan oleh Al Albani dalam Shahih At Tirmizi). Diampuni dosa-dosanya dengan sebab bersedekah di sini tentu sahaja perlu disertai oleh taubat atas dosa yang dilakukan. Bukan sebagaimana yang dilakukan oleh sebahagian orang yang sengaja berbuat maksiat seperti rasuah, memakan riba, mencuri, berbuat curang, mengambil harta anak yatim dan sebelum melakukan perkara-perkara itu, ia sudah merancang untuk bersedekah agar dosanya akan terbayar di meudiannya nanti. Sikap yang demikian tidak dibenarkan kerana ia termasuk dalam kategori merasa aman dari perancangan Allah yang merupakan dosa besar. Allah swt berfirman , “Maka apakah mereka merasa aman dari azab Allah? Tiada yang merasa aman dan azab Allah kecuali orang-orang yang merugi.” (QS Al A’raf : 99)

2. MENDAPATKAN NAUNGAN DI HARI AKHIRAT
Rasulullah saw menceritakan tentang 7 jenis manusia yang akan mendapat naungan di suatu hari yang ketika itu tidak ada naungan lain selain dari Allah, iaitu hari akhirat. Salah satu jenis manusia yang mendapatkannya adalah, “Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia menyembunyikan amalnya itu sampai-sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya.” (HR Bukhari)

3. MEMBERI KEBERKATAN KEPADA HARTA
Rasulullah saw bersabda, “Harta tidak akan berkurang dengan sedekah. Dan seorang hamba yang pemaaf pasti akan Allah tambahkan kewibawaan baginya.” (HR Muslim)
Apakah yang dimaksudkan hartanya tidak akan berkurang? Dalam ‘Syarah Shahih Muslim’, Imam An Nawawi menjelaskan , “Para ulama’ menyebutkan bahwa yang dimaksudkan dengan ungkapan di atas mencakupi dua perkara . Pertanya, hartanya diberkati dan dihindarkan dari bahaya. Maka pengurangan harta tersekat oleh keberkatannya yang bersifat abstrak. Namun ini dapat dirasakan oleh pancaindera dan kebiasaan. Kedua, Jika secara zatnya harta tersebut berkurang, maka pengurangan tersebut tersekat oleh jumlah pahala yang diperolehi dan pahala ini akan dilipat-gandakan sehingga berkali ganda banyaknya.”

4. PAHALA BERGANDA-GANDA
Allah swt berfirman , “Sesungguhnya orang-orang yang bersedekah baik laki-laki mahupun perempuan dan meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik, niscaya akan dilipat-gandakan (ganjarannya) kepada mereka; dan bagi mereka pahala yang banyak.” (QS Al Hadid : 18)

5. MENJADI BUKTI KEIMANAN SESEORANG
Rasulullah saw bersabda, “Sedekah adalah bukti.” (HR Muslim). Imam An Nawawi menjelaskan, “Iaitu bukti kebenaran imannya. Oleh kerana itu sedekah dinamakan demikian kerana merupakan bukti dari ‘Shidqu Imanihi’ (kebenaran imannya)”.

6. MEMBEBASKAN DARI SIKSA KUBUR
Rasulullah saw bersabda, “Sedekah akan memadamkan api siksaan di dalam kubur.” (HR Thabrani, di shahihkan oleh Al Albani dalam Shahih At Targhib).

@ busy busy busy

0 comments

=> my current situation... huhuhuhu...
=> but, i loikeee it much... at least no room to think of problemo...
=> earmm, planned for another teaching session... after deliver... wihoo... care for a proposal...
=> whatever it is, Nur Alif Kaisah and Muhammad Alif Thaqif, ibu loves both of you so much... muahhh... the daddy also... of course... ;p

@ salam Ramadhan Kareem

0 comments

=> salam Ramadhan Kareem to all Muslims out there...
=> semoga segala amalan kita diterimaNya...
=> Ramadhan kali ini Nur Alif Kaisah nak belajar berpuasa... doakanlah kebaikannya ya...

weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates