Friday, March 30, 2012

@ menu arini

0 comments
Arini bangun-bangun je dah lapar... lepas berkemas apa-apa yang patut, terus prepare for cooking spree... takde la 'spree' sangat... anyway, today's menu adalah seperti berikut:
- Roti bakar tradisional (guna kuali leper je u'olls, tak guna pembakar roti pung... ;p)
- Udang goreng tepung
- Ikan kembung masak kicap
- Ubi kayu goreng
- Bubur pulut hitam

=> simple jek... yang penting, layannn... bismillahirrahmanirrahim...

Thursday, March 29, 2012

@ alkisahlah pulak

0 comments
Hahahaha... memang tergelak sungguh-sungguh masa dengar 'Alkisah Bbsitter' kat Sinar.Fm... memang benar bagai dikata...

Caller: Kalau tak nak jaga bagitau la... jangan la cakap nak balik kampung la apela... itula... inila...

Memang betui, kalau tanak jaga bagitau je la... tak payah nak berdolak-dalih... bole je cari bbsitter lain... ni bila dah cenggitu kan suasana jadik tak berapa nak best...

=> poyo punya bbsitter... (macam ada kenal la spesies yang cenggini)... ahaks...

Tuesday, March 27, 2012

@ kembali bertugas

0 comments
Sedar tak sedar dah 4 hari ibu Kaisah, Thaqif dan Nuha kembali bertugas... wah wah wah... beribu seh e-mail yang perlu dikhatamkan... ahaks... tapi part of it dah dibaca during maternity leave aritu so kira berkuranganlah sedikit proses nak menyudahkan pembacaan e-mail... ;) that's the power of internet kannnnn... kalo dapat WFH lagiks best...

Btw, alhamdulillah, since preggy memang dah ada yang menge'cop' nak jaga my bb... jadiknya takde la pening kepala nak pikir mane nak antar... actuallynya, at first plan nak antar kat mak member Mak Usunya... ala, auntie Mira la ibu... bak kata Kaisah... tapi since mak Mira jaga babies yang dah about 5-6 months... eden teringat kat ade sorang akak yang dok kat same block tu... alhamdulillah akak tu bole jaga Nuha... same block laks tu... senang sikit kalau hujan ke kan... lagipun my hubby and the two intelligent kids ada kat tingkat atas... jadiknya, if anything bole la membantu ke whatever...

A week before antar Nuha tu memang dah bawa Nuha ke umah akak tu... bagi amik feel dulu orang kata... hihihi... alhamdulillah, on the first day antar tu Nuha okay je... siap senyum lagik tuh... ibu Nuha yang serba tak kena... since day one sampai arini day four ari-ari Kaisah dan Thaqif bangun awal pagi sebab nak cium dan peluk Nuha... hahahaha... selalu tu dok tido lagi time ibu nak pegi keje... ayah Nuha je yang berat nak lepaskan Nuha...

Mr Hubby: Ok kot kalau abang jaga sendiri...
Me: Bole mandikan tak?...
Mr Hubby: Nuha, cepat-cepat berjalan ye... nanti bole ayah jaga...
Me: Hahaha (dalam hati: kasih seorang ayah)

Iskkk, ini cerita kembali bertugas ke menghantar Nuha ke rumah bbsitter?... hahahaha... macam kena tukar tajuk entry jek... anyway, setakat ni alhamdulillah Nuha masih lagi fully breastfeed... hopefully dapat bagi full susu badan sampai umur yang sepatutnya... peace...

Thursday, March 8, 2012

@ 1st & 2nd month

0 comments
Touch is definitely your child's most well-developed sense. His sense of smell was already developed before birth and he can immediately recognize the reassuring scent of his mummy. His ear is a tiny technological wonder. He can identify the voices of his parents, which he heard throughout the pregnancy. His sense of taste develops early too. Naturally attracted by sugary tastes, he gradually learns to appreciate other flavours.

Your child is 1 month old and starting his 2nd month. During these first weeks, he has already discovered so much. Even if he still sleeps a lot (around 20 hours per day!), what he likes most is your company, and he loves communicating.

Share tender moments => Surrounded by your love, reassured by your presence and encouraged by you looking at him, he shows surprising moments of attention and exchanges with you. He reacts to your stimulations: your words captivate him, your smiles enchant him, and your tickles delight him. You share a relation of tenderness and communication… and the faces he makes are truly adorable!

Encourage exchange => Move closer when talking to your child. He will recognise your voice and answer in his own way. Sing lullabies, tell stories, whistle tunes. When you feed him, look at him with a smile as your face is what fascinates him most. Exaggerate your facial expressions, open your eyes wide, stick out your tongue… he will try to imitate you!

=> memang seronok melihat anak-anak membesar di depan mata... alhamdulillah... thanks Allah for the precious gift ever...

Wednesday, March 7, 2012

@ belajarlah bersyukur

0 comments
Peringatan untuk semua juga untuk diri sendiri... senyum... tak perlu kata apa-apa... lalalalala...



@ jom sapedek

0 comments
Sementara masih bercuti lagik nih... dok memenuhi permintaan anak-anak including hubby and tekak sendiri... hihihihi... almaklumla sepanjang preggy aritu langsung tak larat and memang tak bole masak... even masuk dapur pun rasa cam nak pitam...


Masak simple-simple je pun... ini, bubur kacang hijau... Nur Alif Kaisah memang suka bebeno makan bubur kacang hijau... bubur pulut hitam (lupa pulak nak ambik gambo aritu) dari tengah hari sampai ke malam dok berulang makan bubur... nanti nak buat bubur jagung or bubur caca la pulak...


Spaghetti Bolognaise ala Malaysiana... hahaha... asal bole je deq non... dah le Mr Hubby tersilap pi beli Angel Hair... takpelah... Angel Hair pun Angel Hair lah... asalkan lepas niat... next change buat spiral goreng or lasagna la pulak...


Sambal udang... terliur beb masa dalam pantang bila tengok AFC, Masterchef masa diorang masak udang... laa ni turn eden la pulak eks... ahaks... alhamdulillah... saat-saat yang paling best ialah apabila dapat makan bersama-sama ahli keluarga... biarpun dengan masakan yang simple pun sungguh terasa nikmatnya...

Tuesday, March 6, 2012

@ friend vs enemy

0 comments

=> True... ada kawan @ somebody near tapi dok nak menjatuhkan kita nak buat hape kan... kita berjaya... atau lebey dari dia... nak diPHDnya... what for kan... tapi ramai yang cenggitu... ih ih ih... hopefully mereka insaflah ye... hidup ni tak lama... jadi elakkanlah daripada berkelakuan begitu...

Baik - belum tentu dsukai semua orang...
Bagus - belum tentu bisa dterima semua orang...
Jahat - belum tentu tidak dsukai orang...
Buruk - belum tentu dtolak semua orang...

@ 3 years & coordination

0 comments
If your child can't do some physical things that her peers can, should you worry? Probably not. Coordination not only takes time, it's also very individual. Some kids are more coordinated than others from an early age and remain that way all their life. Others seem destined to earn the nickname Butterfingers, although of course they'll never hear it cross your lips. Temperament plays a role here, too. Some children are risk takers from the start, while others prefer to watch until they're comfortable trying physical feats.

The basic physical milestones a child should reach by age 4 include:

=> Holding a crayon between thumb and fingers (rather than clutched in the fist)
=> Pouring from a pitcher to a glass or cup
=> Using utensils to eat
=> Throwing overhand (not accurately — simply being able to coordinate this motion)
=> Hopping in place on one foot
=> Stacking eight or more blocks in a tower

True... but nowadays, parents love to compare and tend to be showing off on whatever that their child can do... hmppp, bebudak ni lain-lain carta developmentnye kan... nih ade sesetengah ibu-bapa tu, dok nak paksa-paksa bagai... bebudak ni tak bole dipaksa sangat... yes, kita bole suruh and tunjukkan but do not be too pushy... there's a very long way for them to go... let them feel what we had felt before.. apa orang kata... sebelum berlari... jatuh dulu... dan sebagainya... wallahualam...

Saturday, March 3, 2012

@ chocolate runway

0 comments
My precious eldest daughter and me memang minat gila tengok all of the cooking series kat Food Network Asia... sometimes kalo tadak kat channel tuh, kat AFC, 711 pun ado... as such, my confinement routine is mostly viewing these channels... dah memacam idea datang in order to start balik the cooking routine... well, simple cooking with excellent taste of course... yang tak ambik banyak masa dan tak perlukan ramuan yang pelik-pelik...

Tadi, masa tengok Chocolate Runway memang le lawak...

Nur Alif Kaisah: Ibu, chef tu tengah buat baju la ibu... eh, dia guna coklat?... bole makan coklat tu... kenapa dia buat baju pulak ibu?...
Ibu: Saja je dia buat baju kakak... judge tu nak tengok siapa yang boleh design baju dengan menggunakan coklat tu yang paling lawa...
Nur Alif Kaisah: Ooo.. ibu, maksudnya baju tu nanti boleh dimakan la kan... sebab baju tu coklat...
Ibu: Ye darling...
Nur Alfi Kaisah: Tapi ibu, jangan makan orang yang pakai baju tu tau... sebab dia tu orang dia tu bukannya makanan...
Ibu: .....

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates