TAQWA ~ ALL ABOUT US

Contact Form

Name

Email *

Message *

Friday, January 25, 2019

TAQWA


What is Taqwa?
Taqwa is not only about manners..
Taqwa is not about looking Islamic...
Taqwa is not about sporting a beard or wearing a Hijab...
Taqwa is not about appearance
BUT
Taqwa is when you miss a prayer, you feel uneasy the whole day...
Taqwa is when you speak a lie, you feel bad...
Taqwa is the guilt that follows when you hurt someone knowingly or unknowingly...
Taqwa is the shame and regret that follows a sin you committed knowing full well how it stands in the sight of Allah...
Taqwa is when you cannot sleep after disobeying or disrespecting your parents...
Taqwa is to cry in the depths of night fearing none but the one above the Arsh...
Taqwa is the fear that refrains us from sinning when nobody familiar is around...
Taqwa is the guts and the will to please Allah, even when the whole world is hell bent on displeasing Him...
Taqwa is to wear that beard and Hijab for the sole reason of pleasing our Creator and to keep it on as per Sunnah....
Taqwa is to stay happy and smiling, knowing that this world is a prison for believers...
Taqwa is the good manners and character we practice for the sake of Allah...
Taqwa is the struggle to better ourselves according to Islam, with each passing day...
Taqwa is not just about rising in deen, but about falling, rising again and never letting go!
Taqwa is all about what is IN OUR HEARTS.
And if our hearts are filled with proper Taqwa, then actions automatically follow...
And the sweetness of these actions is so fulfilling! fulfilling!

xoxo

19 Comments:

  1. Bagus perkongsian akak ni. banyak perkara dalam dunia ni perlukan Taqwa.

    ReplyDelete
  2. allahuakhbar. ada yang terasa ada yang masih lagi buat slumber macam tak ingat esok nak mati. semoga sempat jadi baik, sempat buat pahala untuk layakkan masuk syurga.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih di atas peringatan ini. Memang agak selalu tersasar dan terlupa akan tanggungjawab diri kepadaNya. Moga diberikan peluang untuk menambah pahalas sebelum bertemuNya.

    ReplyDelete
  4. It's always when we put the priority in correct path and way how we finally can obtain a bit of peace. Not to be burden if you haven't feel one because most people had it when they're older or even none. But only the God knows the best.

    ReplyDelete
  5. Iman adalah mutiara hehe tiber , semoga diri ini sentiasa bertaqwa dan dan beriman k3padaNya

    ReplyDelete
  6. Thanks for sharing!
    God loves everybody and everybody needs GOD.
    Thanks for letting me know again to pray to God.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah thank you for the reminder. Sebagai manusia biasa memang ada sifat lupa dan lalai. Tapi kita juga tak lari dari fitrah. Pasti kita akan kembali padaNya.

    ReplyDelete
  8. best perkongsian ni. thanks ya. peringatan yang terbaik pada hari ini, great day ahead!

    ReplyDelete
  9. Taqwa adalah perbuatan yang praktikal. Hati kita sama ada takut kepada Allah dengan perbuatan2 maksiat kita atau tidak. Astaghfirullah. Kita nak selalu dalam keadaan bertakwa.. moga Allah beri kekuatan..

    ReplyDelete
  10. Perkongsian yang bagus, terima kasih atas peringatan. Sebagai manusia biasa kdg2 kita alpha dengan tanggungjawab kita walaupun kita sedar akan kesilapan

    ReplyDelete
  11. Terima kasih diatas perkongsian ini. Besar makna tqwa itu sendiri. Semoga kita lalai dalam menjala I kehidupan harian

    ReplyDelete
  12. terima kasih atas entri ini.. ia mengingatkan kita maksud sebenar tentang ketaqwaan pada diri setiap orang di dunia ni.. entri ni juga buat kita tidak leka dengan duniawi je..

    ReplyDelete
  13. Artikel yg sangat bermanfaat walaupun ringkas tetapi sangat bermakna. Terima kasih atas perkongsian ya

    ReplyDelete
  14. Kadang orang fikir taqwa ni benda simple, tapi sebenarnya banyak benda yang kita kene taqwa..thank you kak sharing serba sedikit pasal Taqwa

    ReplyDelete
  15. Thanks for sharing this, i learn some good habits here. Always stay true and be kind.

    ReplyDelete
  16. Terima kasih atas perkongsian yg bermakna ini. Ramai yg tidak tahu makna taqwa sebenar itu apa.. Termasuklah diri ini yg kadang2 leka... Semoga kita tidak leka dan lalai dlm melaksanakan sesuatu tanggungjawab

    ReplyDelete
  17. takwa hadir bersama iman tanpa iman tiada taqwa....taqwa adalah takut pada allah ...buat apa yang disuruh tinggalkan apa yang dilarang ...semoga kita semua tergolong dalam golongan hambanya yang bertaqwa

    ReplyDelete
  18. Thanks for sharing. Bukan mudah untuk bertaqwa sometime tersasar jugak. Tapi tak Salah kita betulkan diri balik menuju taqwa.

    ReplyDelete
  19. Masha Allah, thanks for the beautiful reminder sis

    ReplyDelete