BAJA UNTUK SUBURKAN TANAMAN YANG KORANG PERLU TAHU

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... aku tanya apa khabar, aku tanya apa khabar semua, pada mulanya kita menjajah, lagu-lagu bahasa penjajah, dan kita berdua budak belasan, kau pandai buat percaturan, industri penuh dengan peraturan, semua kita bahas dan pidatokan, sebab ini dua budak bijak agitchewwww... makcik harap korang semua berada dalam kesihatan yang optimum beserta dicukupkan segala keperluan ya... kita kena sama-sama sentiasa positifkan diri dalam mengharungi pandemik yang tak lama lagi akan berubah menjadi endemik ni... positif yang ni kita nak ya... pastikan sentiasa uruskan emosi dengan betul agar kita dapat terus hidup dalam keadaan yang harmoni walaupun terbeban dek keadaan...

Pakcik dan makcik memang suka bercucuk-tanam... basically, ini adalah antara impian makcik sedari dulu lagi... makcik impikan kalau dapat tanah walaupun sekangkang kera, makcik nak usahakan, nak tanam sayur-sayuran, ala-ala jadi petani moden gitu... yang satu ni, buat masa ni belum dapat direalisasikan lagi tapi kat depan rumah ni, adalah kami tanam sikit-sikit, sayur-sayuran dan bunga-bungaan.. puas rasa hati apabila melihat hasil tanaman yang membesar dengan sihat... alhamdulillah... kalau korang nak tau, sekarang ni, dah jadi trend tau hobi tanam pokok dekat kawasan rumah ni... bukan sahaja dapat mengeluarkan peluh, meringankan sedikit bebanan tekanan dan dapat mencantikkan kawasan rumah... alang-alang kena berkurung di rumah, why not kita buat aktiviti sihat yang berfaedah kan?...


Untuk menanam pokok, okay, meh makcik amik contoh nak tanam sayur la ya, kita perlukan biji benih, tanah (tanah kompos pun boleh), pasu (nak tanam kat atas tanah direct pun boleh), sumber pengairan juga sumber pencahayaan... itu basicnya lah kan... untuk memastikan yang sayur-sayuran yang ditanam itu hidup subur, ia memerlukan vitamin... macam manusia lah kan, ada supplement untuk memastikan tubuh badan kekal bertenaga dan sihat, hampir sama konsepnya... so, untuk tanaman, vitaminnya adalah baja...

APAKAH BAJA?

Baja secara amnya merupakan suatu sebatian yang mengandungi unsur pemakanan untuk tumbuhan... ia dibekalkan secara langsung bagi tumbesaran tanaman... baja amat penting bukan sahaja membantu meningkatkan kesuburan tanah tetapi juga untuk menampung keperluan pertumbuhan tanaman dari peringkat awal sehingga petani dapat menuai hasilnya... untuk pengetahuan semua, terdapat dua jenis baja iaitu baja kimia dan baja organik.


BAJA KIMIA

Dihasilkan menggunakan campuran bahan seperti asid sulfurik dan gas ammonia dalam pembuatan baja ammonium sulfat.

BAJA ORGANIK

Dihasilkan daripada bahan asli tanpa campuran bahan kimia seperti pereputan sisa pertanian yang mudah terurai contohnya sisa tanaman dan sisa haiwan.

Baja boleh datang dalam bentuk cecair, serbuk, butiran dan juga ketulan. Semua tu berkemungkinan mempunyai fungsi yang berbeza-beza.

MAKCIK CUBA BIO-MATE AMIRAL DAN BIO-MATE PLANT IMMUNITY BOOSTER

Haaaa, ni yang makcik nak share dengan korang ni... baru-baru ni, makcik ada cuba satu baja organik ni dengan nama komersial jenama Bio-Mate... ia dibuat oleh syarikat Promise Earth (M) Sdn Bhd yang diperbadankan pada tahun 2008... Promise Earth (M) Sdn Bhd adalah syarikat bioteknologi yang mengkhususkan diri dalam rawatan sisa organik melalui proses fermentasi dan kompos. 


Tujuan mereka adalah untuk menyediakan masyarakat dengan teknologi yang lebih baik dan berkesan untuk membuang sisa organik tanpa merosakkan atau mencemarkan bumi kita yang tercinta... melalui kolaborasi teknologi dengan rakan niaga mereka di Jepun, Promise Earth berjaya mengembangkan Bio-Mate... proses kitar semula berkelajuan tinggi yang maju dan sangat efisien berjaya mengubah sisa organik seperti sisa makanan, ikan, daging, buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi baja semula jadi atau organik, kompos, perapi tanah atau makanan haiwan dalam masa 24-48 jam menggunakan teknologi enzim mikrob suhu tinggi (Inozyme) aerobik...


BIO-MATE AMIRAL

Bio-Mate Amiral Fertilizer adalah baja natural (organik) yang berasal daripada daging ayam dan ikan menggunakan teknologi fermentasi termofilik aerobik Jepun yang dipatenkan oleh Bio-Mate dengan mikrob dan probiotik yang ditambahkan dalam proses tersebut untuk menyuburkan tanaman.

CIRI-CIRI

1) Meningkatkan ketersediaan bio nutrien penting seperti fosforus, kalium dan zat besi, dan sebatian lain.
2) Meningkatkan fiksasi nitrogen.
3) Meningkatkan kesihatan tanaman dengan menghalang pertumbuhan patogen.
4) Meningkatkan produktiviti tanaman di bawah tekanan biotik dan abiotik.

MIKROB MANFAAT + PROBIOTIK

1) Mikrob bermanfaat + Probiotik.
2) Bakteria aerofilia.
3) Spora tahan tinggi.
4) Suhu tinggi Bacillus.
5) Fungus yis.
6) Lactobacillus.
7) Bakteria gram positif.

PANDUAN PENGGUNAAN

Pot Kecil (<9cm) - 1/2 sudu besar
Pot Medium (10cm - 13cm) - 1 - 2 sudu besar
Pot Besar (> 15cm) - 2 - 3 sudu besar
Sapukan setiap 2 - 3 minggu
Sesuai untuk tanaman rumah & makanan

NOTA
Sekiranya anda sedang menggunakan baja kimia, disarankan untuk berhenti menggunakan baja kimia yang ada selama 1 - 2 minggu untuk mengelakkan kejutan. Selepas itu, anda boleh mula menggunakan Bio-Mate Amiral Fertilizer.


BIO-MATE PLANT IMMUNITY BOOSTER

Bio-Mate Plant Immunity Booster adalah produk mesra alam yang meningkatkan daya tahan tanaman terhadap patogen, penyakit, dan perosak. Hasil sampingan proses penapaian ini dalam bentuk cecair.

CIRI-CIRI

1) Merangsang pengambilan nutrien.
2) Menguatkan sistem imuniti tumbuhan.
3) Meningkatkan fotosintesis tumbuhan.
4) Meningkatkan pertumbuhan tanaman.
5) Meningkatkan hasil tanaman.
6) Meningkatkan percambahan dan daya hidup biji benih.

ARAHAN PENYIMPANAN

1) Simpan pada suhu bilik.
2) Jangan terkena cahaya matahari langsung untuk penggunaan luaran sahaja.
3) Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

PANDUAN PENGGUNAAN

Semburkan pada daun, batang, tanah, dan tanaman untuk hasil yang berkesan.
Gunakan sekali setiap 2-3 hari

HASIL PENGGUNAAN AMIRAL DAN BIO-MATE PLANT IMMUNITY BOOSTER

Inilah hasilnya gaissss, cer tengok daripada minggu pertama sehinggalah ke minggu yang keempat... pertumbuhan sayur sawi makcik amatlah memberangsangkan... alhamdulillah... 






Korang dah tengok sendiri kan hasilnya... apa lagi? jomlah guna Amiral dan Plant Immunity Booster ni... makcik dah alami sendiri, nak juga korang rasa gembira apabila melihat hasil tanaman yang bercambah molek beserta pertumbuhan yang memberangsangkan... 

Untuk maklumat lanjut, korang boleh check it out kat sini ya:


xoxo

Share:

4 comments:

  1. wahh tumbuh besar dan segar sayur sawi tu ^^ betul2 berkesan lah guna Amiral dan Plant Immunity Booster tu wahh

    ReplyDelete


LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (139) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (78) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (71) engineering (4) event (218) exercise (1) family (306) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (80) freebies (5) freelance (68) friends (206) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (59) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (46) kids (114) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (32) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (61) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (32) koleksi produk kecantikan (57) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (36) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (36) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (280) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (185) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (68) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (15) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (17) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (169) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (56) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (58) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS