Sunday, January 31, 2010

@ enfagrow session (II)

0 comments

Session sekejap jek... tapi sessi pemakaian 'topi' masih berlarutan... ahaks... bukannya ape, semenjak dah semakin besar nih... Kaisah dah semakin seronok bergaya... pantang jek mandi, mesti nak pakai baju cantik-cantik... pastu mintak ikatkan rambut, then kena amik gambar... siap posing gitu... ;)... bb gurl lah katakan...

Tapi ibu Kaisah agak geram gak @ this moment sebab baju yang Kaisah pakai nih... dah ala-ala rosak skit... huhuhuhuhu... kat baju tu dah ade kesan-kesan tompokan tahi lalat... waaa... udah le ibu Kaisah sayang ngan baju tu... well, all baju pun kita sayang kan kan kan... ye arr... bukan senang nak carik duit sekarang nih kan kan kan... takde de owang nak bagik seposen waima satu sen pun free-free kat kita tak gitu?... baju Kaisah tu at first memang le ok, tapi disebabkan bila basah dok kepam dan letak campur-campur ngan baju yang kering sebelum dibasuh... tu yang jadik camtu tu... hangin tul dibueknyo... bila tanya kat ayah Kaisah... al-biasa-lah... 'mane ade abang letak campur-campur'... huh... geram sungguh...

Bukan ape... sayang kan baju...@ least kalo kita jaga elok-elok, bole la jugak direcycle kalo ade bb gurl lagik kan kan kan... lalalalalal... oh ye, status of bb inside of me laks, as at last scan... gynae tuh mentioned XY... kalo nak diikutkan 'perwatakan' perut dan gaya pembawakanku kali ini... memang lain skit kalo nak dibandingkan masa preggykan Kaisah... kali ni, letihnya sungguh hebat, tulang-temulang rasa cam nak luruh... dan tak lalu makan sokmo... tapi kita tengokla masa dah lahir nanti camne kan... betui ke dak prediction tu... we'll never know...

Okay, back to square one... hihihihi... konon nak citer pasal enfagrow session (II)... dah terstory-mory about sumthing else laks... so, there's Kaisah with her party 'cap / hat' or whatever we called that thing... sekarang nih kalo nak pi membeli-belah barang dapur memang senang sebab Kaisah memang suka ride the trolley... tapi yang jadik masalah bila dia tanak duduk kat kerusi yang ada kat trolley tu pastu tanak pegang... bukan ape, takut jatuh kan... or, mebi her hands will accidentally terpegang benda-benda 'bahaya' macam kaca ke benda yang tajam ke... iskkk... mintak simpang...

@ safeway to bottle-feed baby

0 comments
BOTTLE feeding can be a wonderful way to bond with a baby and it can be kept pretty simple. However, accidents happen all the time. Some babies get burned from hot milk, choke on milk that flows too fast and get sick from outdated formula or take in too much air while feeding.

In order to avoid such pitfalls, follow these steps to ensure your baby stays safe and content while you're feeding him:

* Always wash your hands well before preparing a bottle of formula and feeding your baby. Check the expiration date on the formula. Never use formula that has expired.
* Ensure that all bottles, nipples, rings and any utensils you use are clean. Sterilize all bottle-feeding equipment before using them for the first time to keep your baby safe from exposure to germs. You may use dishwasher or steam steriliser provided the bottle is safe for both.
* Boil the water you're using to mix a bottle of formula for approximately one minute if you're concerned about the safety of your tap water.
* Never microwave formula in a bottle. The milk can heat unevenly causing hot spots that could burn your baby's mouth.
* Test the temperature of the milk by squirting a little on the inside of your forearm. If it feels too hot, allow the bottle to cool before giving it to your baby.
* Look at the size of the hole in the nipple of the bottle. If the hole is too small for your baby, he may suck so hard on it that he swallows too much air. However, if the hole is too big, your baby may choke. It may take you awhile to find the correct nipple for your baby's bottle.
* Never feed your baby when he is lying flat, as this increases the likelihood of choking. Instead, hold him in a semi-upright, and with his head in the crook of your arm.
* To ensure healthy feeding, look for feeding bottles that are equipped with an effective anti-colic system that is able to reduce the amount of air taken in while feeding, which is thought to be a possible cause of colic. This will reduce the risk of vomiting and flatulence and result in a more cantented baby.

=> these good tips were obtained from a fwen...

Wednesday, January 27, 2010

@ enfagrow session (I)

0 comments

The enfagrow session was actually held @ Giant Kinrara... biasak la... kalo ari Sabtu, Ahad... memang banyak yang buat promo and we'olls antara yang selalu pi follow-up ngan sumer promo-promo itu... bukan follow-up hape... tapi follow-up dok merasa... har har har... tetiap minggu laa muka kami dok merasa... sib baik budak promoter th bertukau-ganti... ;)

Kalo setakat nasik goreng seri-aji ngan Pasti Sedap tuh dah berapa kali-kali-kali-kali-kali dah kami pi merasa... dok syok kumpul sampel... ahaks... tapi ade gak beli okay... takde la dok rasa jek tak beli-beli... satgi jadik cam dalam cerita Cinta Lelong tu plak... ngeh ngeh ngeh... tapi yang nasik goreng seri aji tu memang okay le gak rasanya kalu setakat tengah sibuk or tarak masa nak masak... i mean masa suntuk aa... boleh sangat la guna perencah tuh... dalam 50sen kot sepeket... kalo time offer dapek la 40sen... (eh, aku dah tolong promola pulok nih...) yang aku dah penah terai ialah:
1) Nasik Goreng Ikan Bilis
2) Nasik Goreng Belacan

Okeh, bersambung ke kisah sebenor mengikt tajuk posting kita pada hari ini iaitu Enfagrow... setakat nih Kaisah campur susu Enfagrow ngan Anmum Essential actuallynye... however, the flavour that she loves hanyalah with honey... well, sometimes kalao dah abih langsung beli le yang coklat tapi Alhamdulillah, Kaisah jenis yang tak memilih sangat... dia bedal jek... hahahahah... asalkan Enfagrow or Anmum... kiranya tadak le fenin kepala gua pikir if tetiba cam 'sesak' ke bila susu dah abis... lagipun sekarang nih, if she asked for 'su-su'... means susu botol... and if she mentioned 'ibu... bamm... bamm... baring'... dia nak susu badan... kalo time kecik2 dulu bley le gaks kelentong kalo susu dah tinggal sikit bagik susu badan kan... sekarang dah besar mane bley...

So, masa kat promo enfagrow nih... memang suka tul Kaisah main ngan 'vegetables-cut-n-paste' tuh... siap nak buat sendirik lagik tuh... dah besar lah katakan... his cousin, si Aliuddin at first takut nak turun troli tapi lepas tengok Kaisah main cam best jek dia pun nak joint-venture... last-last ibu Kaisah pun rembat le setin Enfagrow untuk Kaisah...
1) Sebab nak dapatkan permainan tuh
2) Sebab susu pun memang dah tinggal sikit
3) Harganya jauh lebih murah dari biasa... well, promo maaa...

Tuesday, January 26, 2010

@ dah beli jom blah (II)

1 comments


Tengokle gaya-gaya Kaisah tu... sabo jek la... aku dok main kejar-kejar ngan Kaisah... sambil sikit-sikit jek tengok-tengok baju kat kodai tuh... takde la lama sangat pegi sana sebabnye pastu jek Kaisah dah ngantuks... cian my intelligent precious angel nih... sampai tersengguk-sengguk dia kat kedai baju tu haritu...

Btw, pastu seperti biasa... since ayah Kaisah tak ikut... sibuk la Kaisah dok nak roger ayah dia... 'ayahhhhh... ayahhhhh...' dok panggil camtu... geram jek... asyik-asyik ayah... hihihihih... yang lagik geram tu, bila kita dok mengeja... A... a... YAH... yah... Kaisah akan sebut ayah... pastu eja la pulak I... i... BU... bu... AYAH gak... huhuhuhuhu.... sabo jek la...

Kaisah currently memang dah bijak bangat guna tepon... dari segi nak merosakkan housingnya... ahaks, especially tepon ibu Kaisah... dah berapa kali laa ayah Kaisah dok tukar housing tepon tu... dok pecah sana... pecah sini... bukannye ape, almaklumlah... tepon second-hand... huhuhuhuhu... aritu, once upon a time pada tawun lepas kan I missplaced my hp... thus, habis sumerr nombor ilang... ;(...

Ok... let's go back to Kaisah's story-mory... my intelligent precious angel nih juga sudah agak petah bercakap... bising sungguh mulut dia dok mengomel masa kat kodai tempoh hari... tergelak-gelak salesgirl tu... bukannye ape... Kaisah kan baru setahun lebey... but maybe disebabkan oleh pergaulan dengan cousins yang lebih besar dari dia membuatkan kaisah agak matured jika nak dibandingkan dengan umur tersebut...

@ andai kau ingin berteman

0 comments
Apabila kau ingin berteman..
Jgn pandang pada kelebihannya kerana mungkin dgn satu kekurangan kau akan menjauhinya..

Andai kau ingin berteman..
Janganlah pula dnilai kebaikannya kerana mungkin dgn satu kelemahan kau akan membencinya..

Andai kau inginkan SAHABAT yg satu..
Janganlah diuji akan ilmunya kerana apabila dia lupa... mungkin kau akan menyisihnya. .

Andai kau ingin berteman..
Terimalah dia seadanya kerana dia hanya seorang SAHABAT yg hanya manusia biasa..
Maka bersahabatlah krn ALLAH.

=> a snip taken from a fwen... lovely tho...

Monday, January 25, 2010

@ dah beli jom blah (I)

0 comments

Ahaks... nih antara gambar-gambar yang telah kuperamkan... dah agak masak dah ni... goreng pun sodap... btw, masa ni kami dok sibuk mencari-cari kaler ape yg nak dipakai untuk one of the occasions that our family intended to go... lame gila weiii baru nak update story-mory... hahahaha... well, story maybe aa dah lapuk tapi gambar still kiut-miut what...

Har har har... what a statement la kan... masa nih, as usual kami pi shopping ala-ala gurls day out aarrr... cuma terselit Aliuddin sorang boy... yang lelain cam biasak... angah, Kaisah ngan ibu Kaisah laa... kot ibu Kaisah tinggal sapo la yang nak drive... others ditinggalkan kat umah Uda di Gombak... tenang dan selesa sikit nak membeli-belah...

Well, at that point of time actuallynye tatau nak beli hape ngan tema kaler hape for the said occasion... so kami ala-ala cam tadak hala tujuan aa... tapi dalam minda nih, I have planned for it to be a purplish theme... ala-ala tema raya kami tahun 2009 yang lalu... yang bestnye masa dok sibuk pilih-pilih baju tu... Kaisah sok lari sana... lari sini... dah jadik cam playground dia lah pulaknye... sibuk la aku dok mengejar Kaisah... last-last pencarian baju entah ke mana...

=> alkisah...

Thursday, January 21, 2010

@ majlis berbuka puasa nan lalu (III)

0 comments

Suasana semasa majlis berbuka puasa tersebut... Well, keadaan agak suram sebab masa nih sebab dah nak Maghrib dah masa amik gambo nih... ahaks, sib baik tadak 'apa-apa' yang sewaktu dengannye dok JV or tumpang dua belah kaki... ;) masa nih, kami dok tercangak-cangak nak carik port sebabnye agak ramai yang dah dudul kat meja-meja yang disediakan... takde indication pun, ala-ala duduk bersepah gitew... so tarak hal la kan...

Before heading to the canopies, seperti biasak, wa hambik pic dolu... ade gak aksi my intelligent gifted angel dok beramah-mesra ngan anak opis-mate... ahaks... muslimah gitu... semoga anakku membesar menjadi muslimah sejati yang mentaati suruhan Allah dan berjaya di dalam segala bidang yang diceburinya... AMIN...

weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates