3 PERINGKAT MENDIDIK ANAK MENURUT ALI BIN ABI THALIB رَضِيَ اللهُ عَنْهُ

1
Assalamualaikum dan hai hai hai everything.

Inilah hasilnya apabila anak-anak jadi jururawat. Hehehehe. Kulit jari  makcik kalah, tak tahan sabun. Melecet, pedih dan perit sungguh rasanya. Sehingga hari ini, masih lagi nampak isi dalam. Adoi, seriyes sakit.


Nuha dan Khairah nak letak plaster hat Frozen, okay la tu anak ooi, kulayankan aje. Sambil duduk-duduk malam tadi, teringat yang last week ada discuss dengan my better-half perihal anak-anak. Yelah, semakin meningkat remaja ni, macam-macam peel dan kerenah muncul tak gitu? Well, kita pun pernah jadi kanak-kanak dan remaja kan. Gerenti masih ingat lagi kenangan lalu betul tak?

So, makcik pun cari la sikit parenting info agar kita boleh jadikan panduan dan pedoman. Ajom kita selusuri.

Ali bin Abi Thalib رَضِيَ اللهُ عَنْهُ merupakan salah seorang sepupu merangkap sahabat Nabi Muhammad ﷺ. Ali juga adalah menantu iaitu suami kepada puteri Rasulullah ﷺ iaitu Fatimah Az-Zahra رَضِيَ اللهُ عَنْهُ.

Ali bin Abi Thalib رَضِيَ اللهُ عَنْهُ membahagikan 3 peringkat dalam mendidik anak, supaya kaedah pengajaran yang digunakan oleh ibu-bapa sesuai dengan perkembangan mereka.

3 PERINGKAT MENDIDIK ANAK-ANAK


1. Peringkat pertama, umur 0-7, melayan kanak-kanak seperti raja.


Pada peringkat ini kanak-kanak baru boleh belajar dengan melihat sikap ibu bapa mereka. Jika ibu bapa memberi kasih sayang dan melayan mereka dengan lemah lembut maka mereka akan membesar menjadi insan yang lemah lembut dan penyayang juga.

Menurut Ali bin Abi Thalib رَضِيَ اللهُ عَنْهُ, cara terbaik untuk mendidik anak-anak pada peringkat ini ialah dengan melayan mereka dengan sepenuh hati dan ikhlas. Kerana banyak perkara kecil yang kita lakukan setiap hari akan memberi impak yang sangat baik kepada perkembangan tingkah laku anak-anak. Oleh itu, pada peringkat ini ibu bapa digalakkan untuk melayan anak-anak seperti raja, tetapi ibu bapa juga harus tidak boleh memanjakan anak-anak dan tetap tegas dalam perkara tertentu.

2. Peringkat kedua ialah 8-14 tahun, layan kanak-kanak sebagai banduan.


Pada tahap ini, sudah saatnya anak-anak memahami hak dan kewajibannya, baik mengenai akidah, hukum, maupun hal-hal yang dilarang dan diperbolehkan. Seperti solat 5 waktu, menjaga pergaulan dengan lawan jenis dan sebagainya.

Pada peringkat ini, ibu bapa mesti mula menerapkan disiplin kepada anak-anak mereka. Perkara ini dianggap penting kerana kanak-kanak sudah mula memahami tanggungjawab dan akibat yang akan mereka perolehi apabila mereka melakukan sesuatu.

3. Peringkat ketiga ialah 15-21 tahun, layan kanak-kanak sebagai kawan.


Pada peringkat ini, kanak-kanak secara amnya telah memasuki akil baligh. Ibu bapa mesti boleh meletakkan diri mereka sebagai kawan serta contoh yang baik pada masa yang sama. Selain itu, ibu bapa juga harus membina kesedaran anak-anak bahawa mereka telah memasuki usia baligh.

Pada masa ini, selain mengalami perubahan fizikal, kanak-kanak juga mengalami perubahan mental, rohani, sosiobudaya dan persekitaran yang membolehkan mereka menghadapi masalah. Ibu bapa mesti boleh meletakkan diri mereka sebagai kawan supaya anak-anak ingin membuka diri dan bercerita tentang apa yang mereka hadapi dan kemudian mencari penyelesaian bersama.


Pendidikan merupakan perkara terpenting yang diperlukan oleh anak-anak sebagai bekal kehidupan mereka. Sebahagian daripada hadis tentang mendidik anak-anak dalam Islam ini boleh dijadikan asas untuk menyediakan asas terbaik untuk anak-anak.

1. Hadis Pertama


قَالَ النَّبِيُّ عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ: {مَا نَحَلَ وَالِدٌ وَلَدَهُ أَفْضَلَ مِنْ أَدَبٍ ح.

Ertinya: Rasulullah SAW bersabda: "Tiada pemberian seorang ayah kepada anaknya yang lebih utama daripada (pendidikan) akhlak yang baik." (Riwayat At-Tirmidzi dan Al-Hakim)

2. Hadis Kedua


وَقصَالَ عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ: {لِأنْ يُؤَدِّبَ الرَّجُلُ وَلَدَهُ خَيْرٌ لَهُ مِنْ أصَدْ يَصَدْ

Maksudnya: Rasulullah SAW bersabda: "Orang yang mendidik anaknya lebih baik baginya daripada memberi (setiap hari) satu sha." (HR At-Tirmidzi)

3. Hadis Ketiga


وَقَالَ عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ: {أَكْرِمُوا أَوْلَادَكُمْ وَأَحْسِنُوا آدَابَهُمْ}.

Maksudnya: Rasulullah SAW bersabda: "Muliakanlah anak-anak kamu dan ajarlah mereka adab." (Riwayat Ibnu Majah)

4. Hadis Keempat


وَقَالَ عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ: {إِنَّ فِى الْجَنَّةِ دَارًا يُقَالُ لَهَا دَارُ الْفَرَحِْ لَا ِلْفَرَحِ لَا يَلَهِ .

Maksudnya: Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di dalam syurga itu ada sebuah rumah yang dinamakan rumah kebahagiaan yang tidak dimasuki kecuali orang yang menggembirakan anak-anak." (HR Abu Ya'la dari Aisyah

5. Hadis Kelima


وَقَالَ عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ: {إِنَّ فِى الْجَنَّةِ دَارًا يُقَالُ لَهَا دَارُ الْفَرَحِْ لَى فِى الْجَنَّةِ دَارًا يُقَالُ لَهَا دَارُ الْفَرَحِ لَا يَمِنْ لَا يَمِنْ لَا يَمُنَ لَا يَمُنْ

Maksudnya: Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di dalam syurga itu ada sebuah rumah yang dinamakan rumah kebahagiaan yang tidak dimasuki kecuali orang yang menggembirakan anak yatim yang beriman." (Riwayat Imam Hamzah bin Yusuf dan Ibnu Najjar)

Semoga bermanfaat. Wallahualam.

xoxo

Tags

Post a Comment

1Comments
Post a Comment
To Top