Tuesday, August 31, 2010

@ child kidnap trick in Carrefour, JB

0 comments
Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar artikel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu...

Saya mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.

Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.

Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.

Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, mencukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.

Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu. Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas.

=> received from a friend... menakutkan sungguh...

=> SEBARKAN BERITA INI SELUAS-LUASNYA SUPAYA PERINGATAN DAPAT DIBUAT BAHAWA ADA MANUSIA GILA LAGI GANAS DI KALANGAN KITA SEMUA!

@ kusyukuri nikmat kemerdekaan

0 comments
DOA 1

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ

Maksudnya : "Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan masukkanlah daku - dengan limpah rahmatMu - dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh"
(An-Naml : 19)

DOA 2

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

Maksudnya : "Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)"
(Al-Ahqaf : 15)

=> sesungguhnya, aku amat mensyukuri nikmat kemerdekaan yang telah dikurniakan kepada kita oleh Yang Maha Esa... betapa kita harus menghargai segala apa yang telah dianugerahkan kepada kita... segala keselesaan, kegembiraan dan semualah perkataan positif yang ada di dalam Kamus Dewan... ;)

=> semoga kemerdekaan ini abadi sehinggalah ke hari terakhir dunia ini... aku tidak sanggup membayangkan atau menghadapi sendiri segala keperitan yang telah kudengar di corong-corong radio dan kulihat di kaca televisyen... aku tidak mahu anak-pinakku, cucu-cicitku, keluargaku serta generasi akan datang merasai segala kejerihan tersebut...

=> ya Allah, semaikanlah rasa cintakan tanahair kepada setiap jiwa di tanahairku... AMIN...

Sunday, August 29, 2010

@ Kaisah & Thaqif

0 comments
Kaisah dan Thaqif bergambar together-gather... ahaks... anak dara den tu memang suka bebeno amik gambor dan sekarang minatnya itu telah ditumpahkan kepada adindanya yang tercinta... ehem, ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan kan kan...like mother like daughter maa... hihihihihi... btw, masa nih Thaqif baru sebulan... bulan June 2010 gitu... tapi as usual, ibu Kaisah and Thaqif ni dok forever la lambat gilos mengupload gambar... again, thousand apologies from me because bukan I yang nak lambat de... tapi bluetooth poyo kat lappy poyo nih yang not working... what la kan... bila owang dah bersemangat waja nak mem'belog' ade jek halangan bagaiii...

Mare nampaknye... stay cool sista, relax bebeh... dalam bulan posa nih tak elok emo... ahaks... btw, I felt that my life is complete for this coming raya as ada seorang suami yang penyayang (ye ke Mr Hubby?... kena bagik duit raya lebih skit nih), seorang anak perempuan yang pintar, comel dan keletah juga seorang anak lelaki yang bijak dan hensem... chewwwah... what else that I should wish for setelah diberi dengan begitu banyak rahmat Illahi?... well, of course aku mengharapkan agar kami akan senantiasa dirahmati dan dilindungi di bawah lembayung Illahi dari kehidupan di dunia sehinggalah ke akhirat... beroleh kecemerlangan dalam pelajaran, kehidupan dan segala kebaikan yang ada di muka bumi ini... juga dot dot dot...

Dot dot dot?... hanya mereka dan keluarga mereka yang tahu apa lagi yang kuharapkan di bulan yang mulia ini... harapan masih menebal diselangi usaha, doa dan tawakkal... moga-moga diperkenankan...

Wednesday, August 25, 2010

@ 1 blog 1 bendera

0 comments
Mari kita bersama-sama menghayati dan menghargai kemerdekaan tanahair tercinta yang ke 53... semoga kemerdekaan ini berkekalan sehingga ke akhirnya dan diwarnai dengan bait-bait keindahan, kecemerlangan dan kebersamaan tanpa ada rasa khianat dan sengketa di antara satu sama lain...

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

=> sambutan hari kemerdekaan kita tahun ini sama seperti tahun lepas yang mana ia jatuh pada bulan rahmat Ramadhan alMubarak... well, kalau ade yang kata cam penat la, nanti haus la itu la ini la... from my point of view, alah bisa tegal biasa... actuallynye, dalam bulan puasa ni lagik buleh save... tak perlu nak beli air untuk diminum sementara menunggu perarakan, tak perlu nak beli burger RM1 yangsering dijual itew... ok kan... the extra money kita leh simpan untuk beli baju raya or bagik duit raya lebey kat bebudak...

=> tahun ni sambutan diadakan di Bukit Jalil... earmmm, cam nak pegi jek... camne Kaisah?.. camne Thaqif?.. nak pegi tak?..

@ syurgamu ramadhan

0 comments
Datuk Halimatun telah berputus arang dengan Marlia. Anak sulungnya itu melarikan diri meninggalkannya pada malam akad nikad. Marlia memang tidak pernah rapat dengannya sejak dari kecil. Marlia suka melawan dan membantah. Datuk Halimatun tidak paham.

Dia hanya mahu yang terbaik untuk Marlia. Tapi Marlia lebih rela berkahwin dengan seorang pendatang dari mengahwini seorang lelaki yang menjadi pilihan Limah. Memang tujuan Limah mengahwinkan Marlia dengan anak Datin Maimun untuk mengelakkan Marlia jatuh kedalam pelukan orang pendatang. Tapi dia tidak mahu memaksa lagi apabila Marlia melarikan diri.

Itu kisah 16 tahun lalu. Dan telah 16 tahun juga Datuk Halimatun tidak pernah melihat wajah anak sulungnya itu. Mati atau hidup, Datuk Halimatun tak peduli. Marlia bukan lagi anaknya. Tumpuannya kini adalah pada Yassin. Anak bongsunya.

Yassin masih ingat dengan Kak Lia. Dia sayangkan Kak Lia tapi sayang dan rindu itu di simpan jauh di dalam hati. Datuk Halimatun tidak membenarkan nama itu di sebut-sebut. Dia dah hampir 2 tahun berkawin dengan wanita yang menjadi pilihan ibunya. Marlia bahagia. Meskipun dirinya tidak di limpahi intan berlian, tapi Marlia bersyukur. Dia bahagia dengan Budi walaupun Budi cuma bekerja sebagai pengawal keselamatan di luar bandar. Lalu bersama cinta mereka itu lahir 5 cahayamata berusia antara 15 hingga 5 tahun. Anak-anak mereka hidup bahagia. Sama sekali mereka tidak menyangka mereka akan kehilangan segala-galanya dalam sekelip mata. Marlia dan Budi terlibat dalam kemalangan ngeri dan kedua-duanya meninggal dunia di tempat kejadian.

Ratapan 5 anak yatim piatu ini mendapat liputan pihak media. Hidup mereka menjadi lintang-pukang. Mereka terlalu muda untuk menangani hidup yang penuh berliku tanpa ibu bapa. Pihak kebajikan masyarakat ingin menempatkan mereka semua di rumah anak yatim. Ada juga pihak yang ingin menjadikan mereka anak angkat, tapi tidak semua. Mereka akan di pisahkan. Suzana bersuara lantang. Dia tidak akan menyerahkan adik-adiknya pada siapa-siapa pun. Keadaan keperitan Suzana 5 beradik mendapat perhatian program Bersamamu TV3. Suzana memberitahu bahawa ayahnya anak yatim piatu berasal dari Sumatera. Dan ibunya Marlia pula tidak pernah menceritakan perihal saudara-mara yang ada. Datuk Halimatun melihat program itu. Dia menyedari kematian Marlia kerana berita kematian itu disiarkan dalam akhbar… Tapi dia tak ambik kisah. Marlia bukan lagi sebahagian dari hidupnya. Marlia telah dibuang jauh dan digantikan dengan dendam yang membara sampai kini. Namun begitu Yassin telah membawa 5 beradik ini pulang ke rumah untuk hidup bersamanya dan nenek mereka.

Ramadan menjelang tiba. Hati sayu terkenang suasana puasa bersama ibu dan ayah. Suzana tertanya-tanya, adakah Nek Halimah akan melayan mereka dengan buruk buat selama-lamanya?

SyurgaMu Ramadan adalah kisah pengorbanan, kasih sayang dan yang paling penting, kemaafan. Tiada nilainya pahala sekiranya ianya berlapikkan nafsu api kemarahan dan tiada yang lebih indah dari satu kemaafan. Kemaafan dari dendam yang terpendam.

=> sekali buat entry pasal cerita la pulak... hahahahaha... dah tak dak ide la ibu Kaisah ngan Thaqif tu... ade makna sebenarnye kisah ini, untuk mereka yang mengetahuinya... memang kemaafaan dendam yang terindah... tapi tu la kan, bila orang dah takde baru la nak kenang la nak sedey2 la nak nangis2 la... x guna dah... masa owang masih hidup la dia sepatutnya dihargai... lagipun, betul tak semestinya yang tua sahaja, salah tak semestinya yang muda sahaja... tak salah nak mengajar, tapi perlulah dengan cara yang betul dan pastikan pendapat dan perasaan anak juga diambil kira... we are all human beings maa... standard la ada perasaan positif dan negatif... tipulah kalau semuanya baik aje... cumanya, ambil iktibar dan pengajaran atas segala apa yang telah berlaku kerana rambut kita mungkin sama hitam, tapi minat kita mungkin berbeza...

=> antara citarasa dan budaya, citarasa kita nyata berbeza-beza, yang penting kita sama-sama menghormati...

=> sekali terkenang...

@ hari yang memenatkan

0 comments
Hari ini sangat memenatkan... ibu Kaisah dan Thaqif sangat penat... noktah...

Sunday, August 22, 2010

@ teaching a 2 years toddler

0 comments
Tadi En Google bagiktau ini...

- What to expect at this age
Human beings are prewired to be empathetic, at least to some extent: Research shows that when one infant in a nursery cries, those who cry along tend to grow up to have the most empathy. (So take heart the next time your baby starts wailing the minute your preschooler breaks down in tears.) Still, 2-year-olds, as any parent knows, are not models of selfless, generous behavior. "They're not developmentally capable of understanding empathy," says Jane Nelsen, a child therapist and co-author of Positive Discipline for Preschoolers. "But this doesn't mean you shouldn't keep teaching it to them. If your 2-year-old hits her sister, for instance, you can say, 'It hurts when you hit people. Here's how you touch nicely. How does that feel?' At some point your words will kick in — just expect it to take a while."

What you can do:

1) Label the feeling.
Begin by putting a name to your child's behavior, so she can recognize emotions. Say, "Oh, you're being so kind," when your 2-year-old kisses your hurt finger. She'll learn from your reaction that her responsiveness is recognized and valued. She needs to recognize negative emotions, too, so don't be afraid to calmly point out when she's being less than caring. Try saying, "It made your baby brother really sad when you grabbed his rattle. What could you do to help him feel better?"

2) Praise empathetic behavior.
When your child performs an act of kindness, tell her what she did right, and be as specific as possible: "You were very generous to share your teddy bear with your baby brother! That made him happy. See how he's smiling?"

3) Encourage your 2-year-old to talk about her feelings — and yours.
Let her know that you care about her feelings by listening intently. Look her in the eye when she talks to you, and paraphrase what she says. When she shouts, "Hooray!" for example, respond with "Oh, you're feeling happy today." She may not know how to answer if you ask her why, but she'll have no problem talking about "feeling happy." Similarly, share your own feelings with her: "I feel sad that you hit me. Let's think of another way you could tell me you don't want to wear those shoes." She'll learn that her actions affect others, a tough concept for small children to grasp.

4) Point out other people's behavior.
Teach your child to notice when someone else has behaved kindly. Try saying, "Remember that lady at the grocery store, the one who helped us pick up our food when I dropped the bag? She was really nice to us, and she made me feel better when I was upset." By doing this, you reinforce your 2-year-old's understanding of how people's actions can affect others emotionally. Books also provide good examples, so ask your child how she thinks the lost puppy in one story is feeling, or why the little girl in another is smiling. Tell her how you'd feel if you were one of those characters, and ask how she'd react. These discussions will help her learn about other people's emotions and relate them to her own.

5) Teach basic rules of politeness.
Good manners are a concrete way for your child to show caring and respect for others. As soon as your child can communicate verbally, she can begin to say "please" and "thank you." Explain that you're more inclined to help her when she's polite to you, and that you don't like it when she orders you around. Of course, being polite to her is worth a thousand rules and explanations. Say "please" and "thank you" regularly to your child and to others, and she'll learn that these phrases are part of normal communication, both at home and out in public.

6) Don't use anger to control your child.
Though it's easy to get upset when your 2-year-old whacks her baby brother, try not to use anger as a tool to manage her behavior. Teaching by instruction and example is much more effective, especially at this age. "When you say, 'I'm really mad at you,' children shut down and withdraw," says Jerry L. Wyckoff, a psychologist and coauthor of Twenty Teachable Virtues. "Instead, show your child empathy." Rather than getting angry, take a moment to calm yourself down. Then say firmly, "I know you were mad, but you shouldn't hit your brother. That hurt him, and it made me sad. Please tell him you're sorry."

7) Give your child small jobs.
Research suggests that children who learn responsibility also learn altruism and caring. Two-year-olds love performing small tasks, and some jobs, such as feeding pets, teach empathy especially well, particularly when you pile on the praise for a job well done: "Look how Rover's wagging his tail! You're being so nice to him. He's really happy you're giving him his dinner."

8) Set a good example.
Acts of kindness and charity are an excellent way to teach your child empathy. Bring her along when you're taking a meal to a sick neighbor or a friend with a new baby. Let her help you pack the bag of clothes to take to the local charity. You can explain very simply that sometimes people are sick or don't have enough food or clothing, and so they need the help of the people around them.

=> actuallynye, Kaisah memiliki most of the EQ... why do I say that?... not to praise her tapi ia adalah hakikat especially when it comes to disturbing me when I am sleeping, dia ada a sense of understanding yang mana apabila ibu tidur usah diganggu... kalau time Kaisah nak menyusu lagik kesian hubby kata... Kaisah siap tanya hubby dulu bole kejut ibunya ini atau tidak... alahai anakku... (confirm dia takut nak kejut sebab kadang-kadang ibu Kaisah and Thaqif memarahinya sebab masih nak menetek maa... penat sangat dan sampai sakit tulang belakang dah ni...)
=> ibu love both of you, Nur Alif Kaisah and Muhammad Alif Thaqif with all my heart...

@ agak garang dengan Kaisah

0 comments
Lately, ibu Kaisah dan Thaqif merasakan bahawa diriku ini agak garang dengan puteri kesayanganku Nur Alif Kaisah... towards Muhammad Alif Thaqif, well Kaisah indeed is a good sister... aku ni je... kadang-kadang tak bole nak menahan kesabaran when she seems to be slightly 'nakal', standard la bebudak kan... ishhh, apelah ibu Kaisah dan Thaqif ni... Kaisah indeed is a very focus child, whereby Mr Hubby and me have taught her to follow the time-table for watching her favourite CD's and to study... she follows it well actuallynye, cuma bila dia agak playful atau slightly tak mendengar kata, mula la aku naik hangin... alalalalalala... I really have to learn to control myself...

Maafkan ibu wahai puteriku sayang... ibu akan melatih diri untuk menjadi ibu Mithali, ibu yang terbaik buat anak-anakku... AMIN...

Tuesday, August 17, 2010

@ Ramadhan yang dinanti-nantikan

0 comments
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

video

Ramadhan tahun ini, benar-benar membawa seribu kemanisan buat kami sekeluarga... sesungguhnya aku amat bersyukur ke hadrat Illahi:
1) Pertama sekali sudah tentu kerana masih memberikan kepada kami kesempatan untuk mengecap kemanisan Ramadhan...
2) Mempertemukan aku kembali dengan MAK yang amat kurindui dan sayangi...
3) Memberikan kepadaku peluang untuk terus berbakti kepada suami, anak-anak dan keluarga serta u'olls semua... aku merasakan suatu kenikmatan bila dapat buat all the house chores sendirik dengan tulang 4 keratku, memasak etc untuk keluarga dan dapat deliver all tasks to relevant parties successfully...

Marhaban Ya Ramadhan...

@ suggested routine for a breasfeeding working mum

0 comments
6:30 a.m.: Wakes up and babbles to his mobile, Mommy gets ready for work.

7 a.m.: Nurse, pack bottles for daycare.

7:30 a.m.: Head out the door and commute to daycare.

8 a.m.: Drop off. He loves the daycare ladies and smiles at them every morning. He usually plays in the activity saucer first.

9:45 a.m.: He eats 2 tablespoons rice cereal with 4 ounces breast milk.

10 a.m. to noon: He naps. Mommy pumps at work sometime during this period.

Noon: He wakes up and plays in the bouncy chair, saucer, or swing.

12:45 p.m.: He eats 2 tablespoons rice cereal with 4 ounces breast milk.

1:30 to 2:30 p.m.: He naps. Mommy pumps at work sometime during this period.

2:30 p.m.: He wakes up and has play time.

4 p.m.: He eats 2 tablespoons rice cereal with 4 ounces breast milk, Mommy pumps at work.

4:30 p.m.: He takes a short nap. (Mommy always wakes him when she picks him up.)

5:15 p.m.: Pick up at daycare.

5:30 p.m.: Home, put pumped milk in fridge, try to start a load of laundry, baby catnaps.

5:45 p.m.: Playtime with Daddy. Mommy picks up the house, pays bills, folds laundry, and so on.

6:30 p.m.: Nurse.

6:45 p.m.: Playtime with Mommy, tummy time.

7:30 p.m.: Start bedtime routine: Bath, lotion, change into pj's, sing, give reflux meds. He nurses. We used to read, but he was always fussy by that point and wanted to nurse.

8 p.m.: In bed, awake but sleepy, falls asleep watching the mobile.

8 to 10 p.m.: Mommy prepares bottles for the next day, freezes extra milk, does laundry and starts the dishwasher, and picks up the house while Daddy cooks dinner. We eat, talk, and watch TV. We're in bed by 10 p.m.

12 a.m.: Wake, nurse, right back to bed.

4 a.m.: Wake, nurse, right back to bed.

6:30 a.m.: Start all over again.

=> credit to babycenter...
=> ibu Kaisah and Thaqif takde la follow ngat schedule nih... depends la kan... especially part 'Daddy cooks dinner'... tu yang paling tak tahan... takde maknenye Mr Hubby nak cook dinner... dia lagik sanggup pi kedai mamak pastu yamchaa roti canai ngan teh-o suam... dah tau sangat dah... paling kuat pun, dia beli roti kosong pastu balik umah buat air kopi-o ke teh-o ke... cicah ngan roti...

Sunday, August 15, 2010

@ spotting your child's talent

0 comments
1) Your child loves to sort objects

She pairs up socks, lines up toy cars, or groups items by color, size, or shape. She may also like things to be organized and orderly.

What it may mean: Your child is probably what's known as an auditory sequential learner, meaning she is an analytical thinker, is well organized, and pays attention to details. She may be looking for patterns, often an early indicator of aptitude in math and science, says Linda Powers Leviton, an expert in gifted education.

How to nurture: Explore projects and games that involve patterns and matching, such as beading or Go Fish. Find activities to encourage math skills and experiments to interest a budding scientist.

Put your child in charge of sorting the silverware and organizing the cans in the cupboard. For the collector, hardware stores sell plastic containers with multiple drawers that are perfect for storing small items like shells, rocks, crystals, and whatever else your child wants to count, sort, or classify.

2) Your child talks nonstop

Your chatty kid may have an advanced vocabulary, concoct elaborate stories, and make few grammatical or pronunciation errors, says Judy Galbraith, author of You Know Your Child Is Gifted When… She may also talk very fast and often doesn't stop until she's asleep. She wants to have the last word and may attempt to wear you down with her arguments.

What it may mean: Verbal proficiency can be an early sign of a gifted kid. It's also key to success in school and many other aspects of life. Kids with the gift of persuasion may someday choose professions such as law or journalism.

How to nurture: Encourage your talkative kid by asking her to dictate stories to you that you can then turn into books for the two of you to read. Interview your child and record her thoughts on tape or video.

Along with promoting speaking and writing skills, teach her to be a good listener, too.

Visit the library often and find books that challenge your child. She may prefer books with more words and fewer pictures than other kids her age. Listen to her musings and arguments – but set a time limit if your kid is a tireless debater. And build some quiet time into the day, for everyone's sake.

3) Your child fiddles with everything

She's compelled to explore how things work – she likes to fiddle with buttons and switches. She may pull something apart and then try to figure out how to put it back together. She enjoys building towers with blocks and is fascinated by machines.

What it may mean: Your child is probably a visual-spatial learner. A child who enjoys tinkering may be a future mechanic, engineer, architect, inventor, or scientist. Or she may design anything from a better mousetrap to a state-of-the-art laptop.

How to nurture: Keep your builder supplied with blocks and other construction toys so she can create, break down, and rebuild her own designs. Encourage her to build with empty cereal and tissue boxes, or whatever else she finds around the house.

Visit play centers or playgrounds designed for hands-on exploration. Satisfy her urge to figure out how things work by giving her safe gizmos to play with, such as padlocks and keys or toys with lots of dials and switches. Point out mechanical objects, such as traffic lights, when you're on a stroll.

Keep close watch over your child, as these are the types of kids who will reach for a power tool or try to learn about an electrical socket by sticking a knife into it.

4) Your child is a daydreamer

She may seem to be off in her own world communing with the pixies. She may enjoy pretend play, spend free time painting, and have lots of ideas to share. She may use things in new and unusual ways (such as shoveling with a shoe or storing things in it), be open to zany ideas, and think of creative ways to solve problems.

What it may mean: Your little visionary may seem unfocused but probably spends her time dreaming up big ideas. This kind of behavior often indicates a strong creative streak, a telltale sign of giftedness. Everyday life may seem boring to this imaginative thinker, who may escape into fantasy and have a tough time separating what's real from what's not.

Down the road, your child may pursue creative vocations like artist, actor, writer, filmmaker, or fashion or interior designer. Or she may make use of her think-outside-the-box brain and problem-solving skills in innovative ways in the arts or sciences.

How to nurture: Encourage your child's creativity, in whatever form it takes. Provide a budding artist with plenty of materials to stretch her imagination. Play music and sing songs. Experiment with science projects.

Take your child to plays and concerts, listen to her fantastic tales, and provide props (and an audience) for her performances. Take advantage of free "family days" at art museums.

But make it clear when you're open to hearing tall tales and stories – and when you need to know the truth.

5) Your child loves to solve puzzles

She adores puzzles of any kind – jigsaws, a round of "I Spy," riddles, or a mystery story. When solving jigsaws, she's less likely to use trial and error and more likely to place a piece where it belongs on or near her first attempt.

What it may mean: The puzzle master may be a visual-spatial learner. She's likely to think in images and put her talents to use by taking in the whole picture. Down the track she may make a good detective, archeologist, or research scientist.

How to nurture: Keep the puzzles coming, and don't forget shape sorters and other spatial problem-solving toys. Word games, riddles, and mystery stories are good, too.

6) Your kid is a take-charge type

Your child has strong opinions about how things should be done. She likes to call the shots with games, dramatic play, and most everything else.

What it may mean: This bossy boots may be a natural-born leader, which will serve her well in school, sports, and many other aspects of life. A take-charge child may inspire others, see conflicts from different perspectives, and bring out the best in a team, says Powers Leviton. In the future? Leadership is especially valued in business, politics, community organizing, and mediation.

How to nurture: Whenever you can, let this child lead the way. She may want you to follow her on the hiking trail. Put her in charge of a project at home, like organizing the shoe rack. Let her arrange things in her room the way she likes (within reason). Ask for her help in solving a family problem: "We're always late for swimming. Can you think of anything that would help us be on time?

Satisfy her need to lead, but make sure she knows you're in charge when it comes to safety and other matters grown-ups need to have the say-so on.

And introduce her to the notion of taking turns, calling the shots, and listening, so she's less likely to alienate playmates.

7) Your child can't keep still

She likes to do everything on the go – or at least standing up. She enjoys anything where movement is the name of the game.

What it may mean: She's likely what's known as a bodily-kinesthetic or physical learner, who absorbs information and is most engaged when activities involve action and movement.

She may take to sports, dance, or music and may have advanced fine-motor skills. She may gravitate toward jobs that aren't deskbound, such as teacher or park ranger. Or she may use her superior hand skills as a chef.

How to nurture: Make sure each day includes lots of time for physical activity. Movers and shakers can get easily bored, so rotate activities to keep things fresh. These children may also enjoy exploring music through movement, so give them the chance to sing and dance. For those who like to use their hands, bring out drawing, painting, beading, and sculpting projects.

It's equally important for this busy child that you establish soothing bedtime rituals. Try a soothing snack, like milk and whole-grain cereal, an hour or two before it's time to sleep, suggests Galbraith. Then follow with a bath, book, and bed. Listening to relaxing music in the dark can also help your antsy child rest.

Friday, August 13, 2010

@ give away by mrsnor

2 comments

Hadiah-hadiah GA...


Hadiah Pertama


Hadiah Kedua


Hadiah Ketiga

Jom la join u'olls... mane la tau dapat hadiah misteri... kot-kot le dapat durian runtuh bulan-bulan puasa nih... yiihaa... rulesnye senang jek... just drop by komen kat blog mrsnor jek...

Nak join GA sila klik di sini

Tuesday, August 10, 2010

@ salam Ramadhan al Mubarak

1 comments

=> kata Nur Alif Kaisah


=> kata Muhammad Alif Thaqif

@ kenduri aqiqah

0 comments

Date: 01052010
Venue: Umah moyang Kaisah and Thaqif
Guests: Semua sedara-mara

Masa nih ibu Kaisah dan Thaqif sudah dekat benar hendak melahirkan tapi masih maintain... peace yo... janji rock gitu... hihihihihi... masa nih kandungan memang dah positioned dah... all of the neneks and mak ciks have been very worried masa aku dok sibuk tolong-tolong... takde la tolong banyak sangat pun... setakat basuh-basuh pinggan, potong-potong bawang bagai... but still, sudah terasa la sikit-sikit contractionnye...

Actuallynye, kenduri aqiqah ni di'belanja' oleh nenek Mr Hubby yang mana ia diadakan untuk semua anak, cucu, cicitnya yang belum diaqiqahkan... bape ekor lembu tumbang aritu I am not that sure, however, untuk our big family sahaja... daripada seekor lembu tu kami ambil separuh... yang melapahnya ialah atuk Kaisah and Thaqif ngan Pak Cik... Chefnya pulak ialah nenek, nenek Ngah ngan nenek Su serta Mak Ngah... memang sodap baitu... lagipun kalo our family dok wat makan-makan memang kami masak sendiri... (kata wat katering gitew...)... ditambah pula dengan bilangan ahli keluarga yang memang besar yang mana kalo semua balik... dah macam ada kenduri kahwin jek lagaknye...

Best sebenarnya ade family besar nih, meriah gilosss... bising ngan bebudak tak usah cakapla... tapi itu yang seronoknye... macam family ibu Kaisah and Thaqif sendirik, kecik jek... with another 2 siblings... pastu with 5 cousins... dua-tiga pupu tu ramai bangat la... but if talking about own family... begitulah ceritanya... (ni yang nak kena ada ramai anak ni... menambahkan anak Adam dan umat Muhammad kan kan... hihihihi)...

Monday, August 9, 2010

@ birthday Kaisah 2 tahun

0 comments

Date: 21052010
Venue: Umah atuk Latif
Guests: Atuk, ayah, ibu, bb Thaqif, along Qashah, angah Adid
Theme: No theme for this year as ibu Kaisah and Thaqif were on confinement period

Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan Nur Alif Kaisah...
Allah selamatkan kamu...

Happy Birthday to you...
Happy Birthday to you...
Happy Birthday to Nur Alif Kaisah...
Happy Birthday to you...

Nur Alif Kaisah permata hati ibu dan ayah... kakak tercinta kepada Muhammad Alif Thaqif... semoga membesar dengan kuat dan sihat, beroleh kecemerlangan, kegemilangan dan keterbilangan... (aper daaa ayat den)... semoga berjaya di dalam kehidupan di dunia dan akhirat... menjadi anak yang solehah dan insan yang memperkasakan agama, bangsa dan negara... AMIN...

Thursday, August 5, 2010

@ early pics of Thaqif

0 comments

Muhammad Alif Thaqif selepas dilahirkan... dalam 1 jam kalo x silap den... hihihihi... sowi laa u'olls, baru bole belog arr... ni baru bole masukkan gambar kat lappy nih... itupun ayah Kaisah and Thaqif have to Skype ibu Kaisah and Thaqif wo... lol... ntahapeape jek la bluetooth problemonye pun tatau la... jadik, beginila anak bujang den... kat sini tak nampak ye lesung pipitnya yang 2 itew...


Muhammad Alif Thaqif selepas 6 jam... masa nih ibu beliau sudah bole bergerak selepas tidak dibenarkan bergerak selama 6 jam... alhamdulillah masa ibu Kaisah kekurangan upaya... bb Thaqif tak menangis or meragam bagai... nak susu ke, nak pegang ke, pampers basah ke... dia tido safe and sound lagik tuh... cuma masa Angah datang melawat (of course all of the bebudakz dijaga oleh Mr Hubbyku cayang sebab tidak dibenarkan masuk due to H1N1 yang masih menular) ade la bb Thaqif bangung-bangun manja... sib baik tak nangis... good boy maaa...


Tengok le Kak Long Kaisah yang sempat berposing kat HSB sementara menunggu bb Thaqif dilahirkan... siap 'peace yo...' hihihihihi... tapi tengok la tu, baju sleaveless kat dalam tu cam tak kena je kan kan kan... standard la, ayah Kaisah and Thaqif yang siapkan... wakakakaka... jangan mare ye Mr Hubby... bising mulut aku mengomel kata kat hubby bukan baju tu la kawan ngan 'coudroy' itew... tapai hubby wat deq jek... sabo jek la... (padahal dalam hati dia yang ade taman tu dah tentu serabut sebab risau aku dok dah sakit nak bersalin... hihihihi)


Muhammad Alif Thaqif selepas 12 jam... ibu Kaisah and Thaqif takde keje nak wat, ape lagik amik gambo aa khojenye... malang tidak berbau... bateri tepon pulok abis... potong stim betuiii aaa...


Hadiah dari opis terchenta... tengkiu ya... we lap u'olls... ;)

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates