PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI PRIHATIN RAKYAT - COVID-19 - PERKUKUH EKONOMI


Since sekarang ni dah agak suam tentang PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI PRIHATIN RAKYAT, makcik nak kupas sikit berkenaan pakej yang telah diumumkan oleh oleh Perdana Menteri kita sebelum ini.. umum mengetahui bahawasanya pelbagai bantuan telah diberikan kepada rakyat melalui BPN iaitu Bantuan Prihatin Nasional... even pagi tadi pun masih ada yang telah mendapat bantuan setelah rayuan mereka diterima... alhamdulillah... bagi aku, apa yang paling penting adalah kita sebagai rakyat terus memberikan kerjasama yang sepatutnya kepada barisan hadapan yang sedang berjuang dengan segala tenaga yang ada demi menjaga kesihatan masyarakat Malaysia...


Untuk mengukuhkan ekonomi, kita perlu mengambil langkah ini iaitu PKPB @ CMCO @ CRMO... memang sungguh lantang di mana-mana, ada sahaja yang memperkatakan bahawa kita harus kekalkan PKP tanpa bersyarat... kenapa perlu syarikat-syarikat dibuka?... kenapa perlu kilang-kilang dibenarkan beroperasi?... kenapa dibiar pihak-pihak tertentu menghantar bantuan kepada golongan yang tidak bernasib baik?... dan pelbagai lagi persoalan... 


Untuk pengetahuan semua, kita perlulah menilai dan memikirkan hal ini secara kolektif dan rasional... everyone knew that the vaccine is yet to be found... in fact, currently it is still being researched by almost many academic instituitions worldwide including top researchers from the private sector as well... we might be living with the CORONAVIRUS for at least 2 years from now, we never know... thus, PKPB @ CMCO @ CRMO will be a test ground to see on how prepared are we as a citizen, to live in this new normal...


Kita kena sedar ye gaissss, PKPB @ CMCO @ CRMO ini haruslah kita lalui dengan berpaksikan segala SOP yang telah dirangka... janganlah kita melanggar atau sengaja tidak mematuhi segala panduan yang telah ditetapkan... masyarakat harus faham that everyone is born with a silver spoon...
1) Ada yang tidak perlu bekerja tapi masih dibayar gaji.
2) Ada yang bekerja dari rumah dan dibayar gaji.
3) Ada yang tidak boleh bekerja dan tidak dibayar gaji.
4) Ada yang bekerja gaji hari.
5) Ada yang bekerja di premis-premis yang WAJIB ditutup dan dibayar gaji.
6) Ada yang bekerja di premis-premis yang WAJIB ditutup dan tidak dibayar gaji.


We are not wearing the same shoes but we are in the same battle... thus, it is very important for us to boost back the economy by keeping up the monetary flow within our country BUT in a restricted and soon understandable new normal manner... #kitapastimenang sekiranya each and everyone of us adhere to all of the guidelines that had been laid out... #kitamestimenang kerana takkanlah kita nak selama-lamanya berada dalam kerisauan dek COVID-19 ni kan... we can do it guys and gals... keep believing...

#COVID-19 #stayathome #dudukdirumah #kitajagakita #frontliners #socialdistancing #basuhtangandengansabun #jagakebersihan #kkm #mkn #malaysiabersatu #janganbalikkampung #wecangothroughthis #RMO #MCO

xoxo

Share:

11 comments:

  1. Kita pasti menang. Amalkan semua SOP yg ditetapkan.

    ReplyDelete
  2. totally agreed sttmnt
    ...we are not wearing the same shoes but we are in the same battle...

    jadi sama sama kita jaga kita dan ekonomi Negara kita

    ReplyDelete
  3. stiap org situasi berlainan ..ada pekerja yg dpt gaji..ada yg kena buang keje..jd yg mn dpt bantuan tu..gunakanla sebaiknya..smoga dipermudahkan urusan dan smoga kita smua dilindungi dr wabak covid19

    ReplyDelete
  4. Walau dalam situasi yang berbeza-beza, namun kita punya satu matlamat dalam peperangan ini. Iaitu memutuskan rangkaian pandemik Covid-19 dan sekaligus melenyapkan wabak ini dari muka bumi ini.

    ReplyDelete
  5. moga dipermudahkan semua urusan kita semua sepanjang PKP, diharap majikan guna budi bicara yang terbaik untuk kaji nak buang staff yang sedia ada.

    ReplyDelete
  6. Moga dipermudahkan bagi sesiapa yg terkesan disebabkan kejatuhan ekonomi kita skrg ni. Memang berat dugaan ini..dgn wabak lah..dgn ekonomilah..tapi kita kena sama2 kuat

    ReplyDelete
  7. Betul. Ikut SOP yang dah ditetapkan. Semoga Covid-19 hapus dari dunia dan boleh menjalani rutin harian seperti biasa

    ReplyDelete
  8. It's good to have PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI PRIHATIN RAKYAT. We should follow SOP and fight this pandemic together

    ReplyDelete
  9. KIta dah hampir separuh ni melangkah masuk PKPB 4 ..harap apa yang dah kerajaan beri, memberi manfaat pada semua, dan kita alert dengan Covid19 ni..

    ReplyDelete
  10. Ramai yang mendapat kebaikan dan manfaat dari Pakej Ransangan Ekonomi ini sekurang-kurangnya boleh mengurangkan beban rakyat sedikit sebanyak

    ReplyDelete
  11. Terima kasih buat kerajaan yang mengambil berat dan fokus pada keperluan rakyat. Moga ekonomi kita pulih cepat-cepat seperti sedia kala.

    ReplyDelete


LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (139) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (78) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (71) engineering (4) event (218) exercise (1) family (306) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (80) freebies (5) freelance (68) friends (206) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (59) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (46) kids (114) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (32) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (61) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (32) koleksi produk kecantikan (57) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (36) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (36) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (280) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (185) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (68) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (15) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (17) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (169) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (56) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (58) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS