RESEPI SERAWA LABU



Gambar: Ihsan sahabat makcik.

BAHAN-BAHAN

1 biji labu kecil
Santan 1 kotak @ 200 ml santan @ 1 biji santan kelapa
Sagu 1/2 cawan (direndam 5 minit)
Gula merah 3/4 cawan @ gula aren seketul @ gula putih 3/4 cawan (pilih salah satu jenis gula sahaja atau campur campur)
Daun pandan 3 helai
1-2 batang kulit kayu manis (jika suka)

CARA-CARA

1) Kupas kulit labu dan potong sebesar 3-4 jari.
2) Masukkan dalam periuk dan tambah air 5 mug @ 6 gelas.
3) Masukkan garam kasar 1/2 sudu kecil.
4) Nyalakan api dapur.
5) Setelah 5 minit, masukkan biji sagu yang telah direndam tadi dan masukkan kulit kayu manis serta daun pandan dan juga 1/2 santan tadi berserta gula merah @ gula putih @ gula aren (pilih salah satu atau korang boleh campurkan sedikit -edikit ketiga tiganya).
6) Apabila labu telah lembut dan sagu telah kembang masukkan santan pekat. Kacau 2-3 minit.
7) Siap untuk dihidang.

Lihat juga resepi ini:



PETUA

Jangan biarkan serawa mendidih lama kerana apabila santan pecah minyak, serawa akan menjadi kurang sedap.

Cuba tau... all the best gaissss...

xoxo

Tini Alif

20 years of experience within the technical, manufacturing and services environment. Assists brands and companies to achieve their targeted and potential customer through writing service such as article writing, copywriting, ghostwriting, manuscript writing, technical writing, content marketing and translation amongst others. Interested to collaborate? Email: hartini.hussain.work@gmail.com or WhatsApp at +601154054677

Post a Comment

Previous Post Next Post