RESIPI CHOCOLATE CRINKLE COOKIES : SEDAP DAN MUDAH

Cookies ni memang unik! Dah macam cendawan shitake! Ni la resipi Chocolate Crinkle Cookies yang Kak Tini buat starting raya 2021 dulu, ikut resepi dalam laman web tapi ubah sikit ikut suka hati. Biasanya anak Kak Tini yang sulunglah yang paling rajin kalau bab-bab baking nih. Corak crinkle cookies ni jadi cenggitu disebabkan dek gula aising yang meleleh dan merekah bila dibakar, best tengok cookies merekah camtu. Rasa dia tak akan jadi keras macam cookies biasa, tapi lembut macam fudgy gitu. Weekend-weekend ni anak-anak selalu keluar masuk dapur cari makanan, so kene rajin le buat kudapan. Anak-anak suka makan, gerenti habis cepat!

Jom cuba uolls!


CHOCOLATE CRINKLE COOKIES

Bahan-Bahan

🧡2 biji telur A atau B
🧡3/4 cawan gula pasir
🧡6 sudu besar minyak masak
🧡1 sudu teh esen vanila
🧡1 1/2 cawan tepung gandum*
🧡1/2 cawan serbuk koko*
🧡2 sudu teh serbuk penaik*
(bahan-bahan bertanda * diayak)
🧡Gula aising secukupnya untuk menyalut


Cara-Cara Membuatnya

1) Satukan telur, gula, minyak dan esen vanilla. Kacau dengan whisk hingga gula larut.
2) Masukkan bahan-bahan yang diayak. Kacau hingga sebati. Adunan agak lembut dan likat ya, boleh ditarik dengan whisk. Tutup adunan dan rehatkan 1 jam di dalam peti ais.
3) Bulatkan adunan dan salut dengan gula aising. Proses ni kena cepat ya sebab adunan akan jadi lembut semula. Letak di atas dulang yang dilapik dengan baking paper. Jarakkan sebab biskut akan kembang bila dibakar.
4) Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama 15-20 minit, api atas bawah. Bila ditekan keras dan merekah, bermakna ia sudah masak.
5) Sejukkan sebelum simpan dalam balang kedap udara. Satu adunan saya dapat 44 biji cookies, bergantung pada saiz yang dibuat.
6) Tips cookies cantik merekah, salutan gula aising kena tebal ye.

Kredit resipi: Nor Al Fatihah t-hah

FROM THE RIVER TO THE SEA, PALESTINE WILL BE FREE

xoxo


Post a Comment

0 Comments