PKPD - TERENGGANU, PERAK, PAHANG, KELANTAN, SABAH & SARAWAK

Asslamualaikum dan hai hai hai everything... semoga korang semua baik-baik aje ya... hari ni makcik nak go straight to the point terus...

Ketahui perbezaan PUI dan PUS

1) Jika anda ada KONTAK RAPAT dengan pesakit COVID-19, anda adalah PUI (person-under investigation), jadi ASINGKAN diri anda. JANGAN keluar bilik sampai sekurang-kurangnya SEPULUH HARI dari tarikh akhir anda ada kontak dengan seseorang yang COVID-19 positif.

Elok menjalani ujian PCR jika anda PUI. Tapi bila keluar rumah, pergi seorang diri. Jangan pula heret satu rumah. Tapi, jika tiada kesempatan untuk ujian dan anda sihat tidak mengapa. Hanya ASINGKAN diri. Rujuk no 3.

2) Apa itu PUS? Person under surveillance. Ini maksudnya jika anda ada KONTAK RAPAT dengan seseorang yang PUI-nombor 1 (seseorang yang ada kontak rapat dengan yang positif), anda adalah PUS. Selagi keputusan PUI tidak keluar, anda perlu ASINGKAN diri. Hanya boleh keluar dari pengasingan jika PUI itu disahkan negatif. Jika PUI itu sah positif, anda automatik jadi PUI. Status anda “upgrade” jadi PUI. Ikut arahan no 1 pula.


3) Apa maksud ASINGKAN diri?
Duduk di DALAM BILIK. Berseorangan. Ziarah bilik ke bilik pun TIDAK BOLEH. Makanan dihulurkan ke dalam bilik. Kalau anda sayang keluarga anda, ini perlu diikuti. Jika anda tidak ikut, maknanya anda memang mahu jangkitkan orang-orang sekeliling anda yang anda sayangi.

Macamana nak tahu anda kontak rapat seseorang? Jika anda berjumpa mereka: tidak ada penjarakan fizikal (salam peluk cium), tidak memakai pelitup muka, makan minum merokok sama-sama tiada penjarakan fizikal, solat tanpa jarak, membawang lebih 15 minit walau pakai pelitup muka), itu sudah jatuh label kontak rapat.

Berkelakuan lah baik-baik.
Tidak payah bergantung samada anda bergelang pink atau tidak.
Jalan kan tanggungjawab tanpa disuruh.
Ini sahaja caranya.

Credit: Facebook Dr Rafidah Abdullah, Pakar Perunding Perubatan


Ingat 3S dan 3W gaissss...

ELAK 3S
1) Sesak
2) Sempit
3) Sembang dekat

AMAL 3W
1) Wash - Kerap cuci tangan
2) Wear - Pakai pelitup muka
3) Warn - Duduk di rumah, etika batuk dan bersin, jangan bersalaman atau bersentuhan, lakukan disinfeksi, dapatkan rawatan jika bergejala.

xoxo

Share:

No comments:

Post a Comment


LOVELY COMMENTATORS

FACEBOOK FAN PAGE

SUBSCRIBE US


POPULAR

TAGS

1 year (31) 1-6 months (153) 10 months (8) 11 months (11) 2 years (27) 3 years (13) 7 months (76) 8 months (16) 9 months (14) 91loading (1) accommodation (5) achievements (18) adventoro (1) airlines (2) aiskrim Malaysia (1) amazing (6) apartment (1) appreciation (8) asset management (1) attire (1) audit (1) automotive (1) award (1) baby carrier (1) babysitter (1) bath (2) beauty (7) bedsheet (1) birth (2) birthday (5) bloglist (31) blogwalking (41) bloom this (1) cadar (1) car (1) car accessory (1) car cushion (1) carsome (1) catering (3) celebration (132) cerita cina (3) cerita melayu (8) chemical (4) chocolate (3) citin hotel masjid jamek (1) colgate (1) collaboration (1) come back (2) competition (170) contact lense (3) contact us (139) contest (128) coolblog (1) cousins (76) COVID-19 (78) CSR (1) cuckoo (1) dah makan (1) delivery (5) dental departures (1) disclaimer (1) discount (6) do bong soon (2) earn online (13) effortless (1) emergency (71) engineering (4) event (218) exercise (1) family (306) female attire (4) festaka (1) festari (1) fizz saver (1) florist (3) for rent (5) for sale (80) freebies (5) freelance (68) friends (206) frozen (1) fruit ninja @ dochi (1) game (1) giveaway (49) government sector (11) granny (10) happy bunch (1) homestay (1) honestbee (1) ice-cream (1) information (24) iso standards (2) iv kids (1) iv mist (1) jargeous (1) job (59) kampung people (1) karnival nuri merdeka (1) kau yang satu (1) kerja kosong (46) kids (114) kids forte (1) kinokuniya (1) kitchen utensil (3) knowledge (32) koleksi mutiara kata (11) koleksi aksesori kereta (3) koleksi alas (5) koleksi bayi & kanak-kanak (32) koleksi beg (1) koleksi cadar (3) koleksi hadiah (28) koleksi jar (1) koleksi kek (6) koleksi kesihatan (2) koleksi kosmetik (7) koleksi lagu (26) koleksi makanan (61) koleksi minuman (29) koleksi mutiara kata (5) koleksi pemanggang (2) koleksi perabot (6) koleksi peralatan rumah (32) koleksi produk kecantikan (57) koleksi produk kesihatan (52) koleksi sarung lengan (1) koleksi telekung (2) koleksi tudung (6) koleksi wanita (36) korean fever (3) krabi (1) kuala lumpur 2017 (1) lagu evergreen (17) lazada (3) learn (36) lense (3) logistics (1) mandi (3) mbo (1) mechanical (1) MERDEKA (4) milo cube (2) motivational collection (28) movie (1) my girlfriend is an alien (3) new year (1) offer (2) online shop (280) ootd (2) open order (1) pakej pelancongan (3) PALESTINE (4) parenting (21) parents (190) pay per click (1) PDRM (1) perkhidmatan (7) pertandingan (140) playtime (10) power bank (1) printing (2) production (1) program wakaf (2) promotion (53) property (14) puisi (2) qaiser (1) radio online (4) real estate (15) red one (2) resepi (9) resipi (7) review (185) runner (1) running (3) safety (2) safety handbands (1) sajak (1) sale (68) sea games 2017 (1) segmen (30) shopee (15) Sinar FM (2) soft case (3) special (1) students (17) sukan sea 2017 (1) sumbangan (1) Suria FM (2) tag (2) takaful (1) teenagers (1) Telco (3) telecommunication (7) telephone accessory (6) template (1) testimonial (1) THR Gegar (2) time (1) tips (169) tobi (1) toto (1) toys (1) trainer (3) training (9) travel (9) travel agent (4) vacancy (56) video (12) viral (1) visitor (6) watsons (1) wayang (1) webe (1) wedding (5) weriton (1) western delight (2) work (58) writing (3)

BLOG ARCHIVE

RECENT COMMENTS