RESEPI AGAR-AGAR CENDOL GULA MELAKA


Kredit: Nor Shakinah Md Zainal‎

BAHAN-BAHAN

3 paket agar-agar serbuk yang clear 
1/2 tin susu pekat manis
250 gram gula merah
1500 ml air
500 ml santan 
Semangkuk cendol
1/4 cawan gula 
Secubit garam

CARA MEMBUAT LAPISAN CENDOL

1) Celur sebentar sebungkus atau semangkuk cendol.
2) Masak 1 liter air bersama 1 peket agar-agar. Apabila larutan sudah mendidih, masukkan 1/2 tin susu pekat manis dan sedikit garam. Biarkan campuran mendidih.
3) Setelah mendidih, tutupkan api.
4) Masukkan campuran tadi ke dalam bekas baru dan seterusnya letakkan cendol. Sejukkan dan biar campuran mengeras sedikit.

CARA MEMBUAT LAPISAN GULA MERAH

1) Masak 250-300 gram gula merah dan tapiskan. 
2) Tambahkan air ke dalam air gula merah tadi untuk menjadikannya 1500 ml air. Kemudian, masakkan air tersebut besama 2 peket agar-agar serbuk.
3) Masukkan suku cawan gula pasir (kalau suka manis, boleh tambah lagi tapi seelok-eloknya biarlah manis-manis buah, kurangkan manis dalam masakan, lebihkan manis dalam senyuman agitchew).
4) Setelah mendidih, masukkan 500 ml santan ke dalam campuran tadi.
5) Setelah mendidih, tutupkan api.

FINAL TOUCH

1) Lorek lapisan cendol dengan garfu.
2) Letakkan adunan gula merah.
3) Sejukkan dan biar agar-agar mengeras. Boleh masukkan ke dalam peti sejuk.
4) Setelah sejuk, keluarkan dan potonglah ikut kreativiti.

Cuba jangan tak cuba hokey...

Oh ya, korang mungkin meminati reepi ini juga:



Remember to try this recipe ya gaissss... till then, daaaa... see you when I see you...

xoxo

.

Post a Comment

2 Comments

  1. aida bab buat kuih melayu ni memang la tak berbakat. ada try. tapi hmmmmm...
    mudah lagi buat kek. kuih melayu ni kena ada seni dan tricks.

    ReplyDelete