RESEPI PUDING KOKTEL


BAHAN-BAHAN


18 gram agar-agar bertali - direndam 1/2 jam dan kemudian ditoskan
4 cawan (1 liter) air
2 cawan (500 ml) susu cair
1 cawan gula (boleh kurangkan)
1 sudu teh serbuk koko
Sedikit pewarna hijau
Sedikit pes atau jus pandan (optional - tak nak guna pun tak apa)
Lebih kurang 1 cawan buah-buahan koktel dalam tin - ditoskan sirapnya

CARA-CARA


1) Satukan air dan agar-agar dan masak sehingga agar-agar larut. Masukkan susu cair dan gula. Masak atas api sederhana sambil dikacau selalu sehingga mendidih. Angkat.
2) Tapis adunan tadi dan asingkan lebih kurang 1 hingga 1 1/4 cawan adunan. Campurkan serbuk koko ke dalam adunan yang masih panas ini dan kacau hingga larut. Jika sukar larut, masak sebentar sambil dikacau hingga koko larut. Ketepikan.
3) Asingkan pula 2 1/2 cawan adunan dan ketepikan. (Biarkan adunan ini berwarna putih).
4) Baki adunan di dalam periuk dicampur dengan jus atau pes pandan dan pewarna hijau. Kacau hingga sebati.
5) Tuang 1/2 dari adunan berwarna hijau ke dalam acuan berukuran 7 inci. Ketepikan hingga mengeras.
6) Bila adunan hijau telah mengeras, tuangkan pula 1/2 adunan coklat di atasnya. Ketepikan lagi hingga mengeras.
7) Bila adunan kedua telah mengeras, tuangkan kesemua adunan putih di atasnya (kalau adunan putih sudah sejuk atau mengeras, panaskan dulu sehingga cair semula baru dituangkan atas lapisan kedua). 8) Taburkan buah-buahan koktel ke dalam adunan putih. Jika ada potongan buah yang agak besar, potong dahulu kepada saiz yang lebih kecil. Ketepikan hingga mengeras.
9) Panaskan baki adunan koko dan tuangkan ke atas adunan putih yang telah keras tadi. Bila lapisan ke empat ini telah mengeras, panaskan baki adunan hijau dan tuang ke atasnya.
10) Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan.

Kredit: Wanee Queen‎

Korang mungkin menyukai resepi ini juga:



xoxo

Post a Comment

0 Comments