RESEPI KERABU MANGGA

| RESEPI KERABU MANGGA |


BAHAN-BAHAN


Sebiji mempelam tua yang kuning-kuning sikit.
Segenggam ikan bilis.
Kacang tanah secawan.. 
Bawang besar.
Bawang merah.
Cili besar sebiji.
Cili padi 7 biji.
Gula perang 2 sudu besar.
Sedikit garam.

CARA-CARA


1) Parut mempelam kuning. Kemudian, rendamkannya dalam air garam.
2) Goreng ikan bilis dan tumbukkannya.
3) Goreng kacang tanah tanpa minyak. Kemudian, buang kulitnya lalu ditumbuk kasar.
4) Potong bawang besar bulat-bulat.
5) Hiris bawang merah nipis-nipis.
6) Potong cili besar dan cili api mengikut tahap kepedasan yang dikehendaki.
7) Sejat dan buang air mempelam tadi.
8) Gaul semua bahan dan sedia untuk dimakan.

Cuba naaaa.

xoxo

Tini Alif

20 years of experience within the technical, manufacturing and services environment. Assists brands and companies to achieve their targeted and potential customer through writing service such as article writing, copywriting, ghostwriting, manuscript writing, technical writing, content marketing and translation amongst others. Interested to collaborate? Email: hartini.hussain.work@gmail.com or WhatsApp at +601154054677

1 Comments

  1. Dapnya kerabu mangga ni. Ritu makan mangga fresh pun sedap. Buat kerabu bertambah nasi. hehe

    ReplyDelete
Previous Post Next Post