Friday, December 17, 2010

@ a new me

1 comments
It has been quite a while since I last jot down my thoughts in this memorable space of life... have been very busy though... camni lah lebih kurang conditionnye... hak hak hak... what a life kan... but better busy than no work to be done maa...

I have now started my career in a new environment, new place and hopefully new challenging and new career advancement is waiting for me ahead... say about 2 years... will upgrade lagi on the performance capacity in terms of the responsibility, position and $$ of course... insyaAllah...

I am hoping so much that the probation period of 3 months will last soonest possible but of course when we are thinking so much into something, the time taken to complete the event will be longer... although actuallynye sama je... perasaan je yang rasa begitu... so, back to the employment story, now, most of my quality time with family are lesser of course... in terms of being with the kiddoes... Kaisah and Thaqif... kenapa ek?... sebab sekarang ni banyak perkara yang perlu dilaksanakan maa... including assisting hubby with his projects, ex-officemate with their never-ending tasks... takpela kan... time muda ni la nak keje kuat-kuat isn't it?...

Nak gi masak dulu... moh kita...

Friday, November 19, 2010

@ Kaisah terkunci kat dalam bilik

0 comments
Bole pulak Kaisahnye relax jek... ibu, ucu ngan mak usu Kaisah yang risau bebeno... well, ibu Kaisah yang risau lebey... hik hik hik... mane taknye, dah le tadak kunci spare untuk bilik utama... ayah Kaisah lak baru je pegi bertugas masa tuh... jenuh la memujuk Kaisah suruh kuwa... dok melayan dia bercakap dari luar bilik... but she sounded relax je pun... dari suara Kaisah takde la risau pun... cool jek...

Me: Kaisah, tolong bukak pintu... ibu nak ambil baju ni...
Kaisah: Ok ibu...
Me: Kaisah, cepatla Kaisah bukak pintu ni...
Kaisah: Ok ibu...
After nearly 5 minutes...
Me: Kaisah, nape tak bukak pintu lagi ni... cepatla Kaisah bukak pintu ni...
Kaisah: Ok ibu...

Then, Ucu Kaisah tip-toed and went outside... slowly he opened up the window and there Kaisah goes... tengah syiok bermekap dengan bedak bertaburan di sana-sini including meja ngan kerusi pun habis putih macam tepung gomak... sabo jek la... patut la lambat naa nak bukak pintu... Ucu Kaisah terus menterkejutkan dirinya dan selepas itu, Kaisah pun cepat-cepat la pegi membuka pintu untuk ibunda tercinta... TAMAT...

@ sekitar Aidiladha 2010 (III)

0 comments

Lembu yang telah berjaya ditumbangkan... itupun payah gak masa memula tuh... bertenaga sungguh dirinya...


Alhamdulillah... ibadah korban telah berjaya dilaksanakan... semoga Allah Subhanahuwataa'la menerima korban ini... amin...

Thursday, November 18, 2010

@ sekitar Aidiladha 2010 (II)

0 comments

Pada Aidiladha kali ini, MIL ada membuat sedikit korban... the day before Aidiladha, lembu tersebut telah ditambat pada sebatang pokok di hujung jalan kawasan perumahan di rumah MILku... encik suami telah menghantar kami => Kaisah, Thaqif, me and biras ke umah MIL pada malam Aidiladha (Selasa) around 10 pm cenggitu... dalam kul 11, mr hubby pun chiow sin chee sebab beliau bertugas pada keesokan harinya... sob sob sob... tinggal la kami 3 beranak...

Malam tu pulak, Kaisah payah sungguh la nak tidonya... well, memang Kaisah selalu payah nak tido pada waktu malam... sebabnye... dah biasa dok berjaga dengan ayahnya... dok lompat-lompat tengok Barney sambil ayahnye sibuk main game tembak-tembak... tapi, since ayahnya enggak ade dong... dan ibunye sudah teramat la mengantuknye... apa lagi... memang kena marah la Kaisah pada hari itew... (alahai, kesian anakku... maafkan ibu ye Kaisah... bukan saja ibu nak marah Kaisah... tapi memang dari sekarang Kaisah kena belajar tidur awal... nanti payah bila dah sekolah nanti...) padahal Kaisah baru 2 tahun 5 bulan 25 hari je pun pada hari tersebut... apela ibu Kaisah and Thaqif ni... ;p

Ok... back to our Aidiladha story-mory... at first, katanya nak mengorbankan lembu tersebut pada pukul 11 pagi... however, since imam yang bakal menyembelih lembu tersebut ada beberapa jemputan lain... waktunye dilewatkan ke pukul 12 tengah hari... Alhamdulillah, sempat la ayah Kaisah and Thaqif menyaksikannya kerana ayah anak-anakku telah selamat tiba di rumah ibundanya at 11.10am...

Silalah view antara gambar-gambar yang berjaya dirakamkan pada hari tersebut... next post I'll upload more...

Wednesday, November 17, 2010

@ sekitar Aidiladha 2010 (I)

0 comments

Salam Aidiladha... semoga segala pengorbanan dan ibadat kita diredhaiNya...

Thursday, November 11, 2010

@ petua supaya anak BIJAK

1 comments
1. Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun-umbun kepalanya sebanyak yang mungkin atau memadai 100 kali.

2. Membaca surah Al Fatihah 1 kali, Alam Nasyrah 1 kali

3. Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. Percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

4. Apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5. Ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita, misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

=> got it from a friend...
=> jom kita sama-sama amalkan untuk kecemerlangan anak-anak kita...

Monday, November 8, 2010

@ latest newz via Thaqif

0 comments
Last Sunday (07112010), we as in angah, me and our young kiddoes went out as usual... firstly of course to the office and then I dropped by at the survey office to finished up all of the remaining questionnaires... after about an hour Kaisah and me got back to our car (plus angah, Thaqif, Aliuddin and Dija) that was parked at Kaisah's grand-dad's jockey service centre...

Suddenly, 'ting'... jeng jeng jeng... rasa cam nak pi meng'window-shopping' laks... so, off we went to the Midvalley Megamall yang hanya sepelaung sahaja dari tempat kami memarkir kereta... sampai jek kat sana... perghhh, ramai gilos manusia... ada PC Expo ghupanya... aku ingat sebenornye however masa sampai sana jadik cam ilang ngatan laks bila tengok ramai orang... hahahahah...

1) We went to the Jusco -> tukar pampers Thaqif... dah bising mulut dia mengomel...
2) Pi ke Carrefour -> cari walker Thaqif
3) Lapo -> pi makan kat Pizza Hut... cam biasa aarr order my fav that is Hawaiian Chcken set tuh... Kaisah as usual, sungguh berselera menghirup soup of the daynye sambil mencicah dengan breadstix (combination dengan garlic bread lagik marvellous)... sambil menikmati makanan itu, aku cam biasa letak aa grated cheese... lepas makan dua gigit tetiba tengok bawah dagu Thaqif merah-merah and seluruh tangan dia merah-merah... ya Allah... cepat-cepat aku minum air suam... alhamdulillah the colour change back to normal... oh no, Thaqif tak bole makan cheese (susu lembu)... means memang confirm la kena beli Isomil juga (macam Kaisah)... lalalalalala...

Walau bagaimanapun, aku bersyukur sebab Thaqif is back to normal sebab kesian sungguh tengok dia macam kegatalan yang teramat sangat masa bawah dagu dan tangannya menjadi merah itew... owh, kesian anakku...


Friday, November 5, 2010

@ Kaisah & Aliuddin

0 comments
Kaisah and Aliuddin aka abang-achik (padahal abang chik)... Kaisah le tu tukar panggilannya...

@ hari ini

0 comments
Macam ni la gamaknye keadaan aku kalau dilihat dari kejauhan... hihihihihi... sekarang nih pun aku rasa memang lebey kurang jek gambaran tuh... well, Kaisah tengah tido kat atas bantal bebetul kat sebelah ibunya and Thaqif tengah sleeping soundly on my lap... sambil jari-jemariku menekan keyboard lappy yang pada mulanya bercita-cita untuk menyiapkan dokumen yang akan digunakan untuk user testing senin depan... huhuhuhu... dah siap sebenarnye, tinggal lagik nak update sesikit and nak mapkan ngan screenshot...

Since pagi tadi, I have been very busy with the house chores... cleaning up, membasuh, melipat kain, cooking... what else ya... mengemop lantai... perghhh... penat but best sebab buat sendirik... puas rasanya...

Memang best bila dapat buat semua tu sendirik...
1) Bekerja full-time
2) Buat keje part-time
3) Mendidik anak-anak
4) Memasak, mengemas, membasuh etc...

Well, what can I say... but it's true kan?... how I love being a mother and having 3 mother's (mak, ibu, mak mertuaku)...

Thursday, October 28, 2010

@ how I missed my ayah

0 comments
While I was driving to the office, I noticed that I acted similarly aka inherited most of the driving style yang sering dilakukan oleh ayah kesayanganku... apakah ia?... jeng jeng jeng... putting the hand under the lap after changing gears or while driving smoothly... well, ke mana tumpahnye kuah kalau tidak ke nasi... ;p

Sorry le, encik Google hanya bagik gambo kuah tumpah ke capati aarr... ahaks... den bukannye suka ngat makan capati neh... sesikit buleh le... kiranya setakat ini belum le sampai terbayang-bayang dan kalau tak dapat makan capati pun ok dok ada lagik...

Oh ye, back to our story-mory, what I wanna mention exactly is that whatever it is... no matter how far... a child will mewarisi sedikit-sebanyak tingkah-laku dan perlakuan ibu-bapanya... jadi perlulah kita senantiasa berkelakuan mulia dan selalu memperbaiki diri... insyaAllah...

Friday, October 22, 2010

@ ayat-ayat Kaisah (IV)

0 comments
Scene: Kaisah tumpahkan air and broke the glass

Me: Kaisah... kenapa ni?... dah pecah dah gelas tu... tajam tau tak... pot pet pot pet...
Kaisah: Sian dia, sian kakak, sian Kaisah... sian anak ibu...
Me: (terus terdiam)

Tuesday, October 12, 2010

@ ayat-ayat Kaisah (III)

0 comments
Kaisah: Ibu, ibu... dia buat ape tu?
Me: Dia tengah bawak motor...
Kaisah: Bawak motor macam mane bu?
Me: Dia bawak motor laju-laju...
Kaisah: Kenapa dia bawak motor laju-laju bu?
Me: Dia tengah race...
Kaisah: Kenapa dia race bu?
Me: Dia nak test motor dia...
Kaisah: Kenapa dia nak test motor dia bu?
Me: Dia nak tengok motor dia bole laju ke tak...
Kaisah: Kenapa dia tak bawak slow je bu?
Me: Earmmm... (apa nak jawab ye)... dia saja suka bawa laju (dah tadak idea nak jawab dah)...
Kaisah: Bawak la motor slow je... nanti Kaisah suruh polis tangkap dia...

=> alahai anakku...

@ Kaisah yang rock

0 comments
Scene: While watching V3 Samseng Jalanan

Kaisah: Bermula sebuah... bermula sebuah... bermula sebuah... (itu jek la sampai habis lagu Pawana tuh)...
Me: Kaisah suka ke lagu tu?...
Kaisah: Best bu lagu ni... kakak suka la bu...

=> sempoi la Kaisah... ala, ibunya dulu pun ape kurangnye... grunge, punk ska lagiks tuh... hihihihi... Faculties of The Mind gitew... (nak gak enterprame)

Monday, October 11, 2010

@ your little grammarian

0 comments
A preschooler learns many new words and their meanings every single day. The reason is that by 24 months, her brain is literally processing new sounds faster than ever before. Putting them together in perfectly grammatical ways is another story, however. Learning the complexities of the English language takes time (just look at how many adults still have trouble).

You don't have to teach proper grammar to a preschooler. Amazingly, between the ages of 2 and 3, they pick up correct use of verbs, pronouns, prepositions, and all the other bits and parts of language simply by listening and practicing. Patterns of words and phrases are automatically sorted by the brain and stored for future reference.

Among the exciting changes to look out for in the coming year:

* Proper pronouns. Switching from "me" or the child's name (Me want, Kate want) to "I" (I want).
* Adding plurals. Toys. Dogs. Cookies.
* Using adjectives. Nice doggie.
* Using progressive verbs. Whee, riding!

Expect grammatical mistakes and mix-ups to continue for a while, though — especially when there are strange exceptions, like "mice" ("mouses") or "go" and "went" instead of the more logical "go" and "goed."

=> memang benar apa yang diterangkan dengan panjang lebar di atas nih... Kaisah's grammar alhamdulillah semakin meningkat... with her improved pronounciation plus imbuhan di tempat-tempat yang semakin betul...
=> it is so overwhelming seeing and listening to all of her improvements...
=> Thaqif on the other hand has been very talkative with his own words... in terms of physical laks, Thaqif hanya suka meniarap pada malam hari... why larrrr?...

Tuesday, September 28, 2010

@ bila nak jumpa MAK nih?

0 comments
Rindu gila ngan MAK... after nearly 5 years tak jumpa... patutnye last weekend nak jumpa kat BB tapi ada event lain... huhuhuhu...

MAK,
I have so many reasons to thank you,
For taking care of me when I was young,
For letting me know,
Time and again,
That I could to you for support,
But most of all,
Because you always believed in me.

MAK,
There were times when my disappointments filled me with self-doubt,
When I started to wonder whether I'd ever reach any of my goals.

However,
Those were the times when you encouraged me,
You told me that I was a special person,
With character and abilities to help me succeed.

MAK,
You made me feel good about myself,
And inspired me to keep on trying,
I believe in myself because you always believed in me.

I LOVE YOU MAK...

@ Thaqif allergic to anchovies?!!

0 comments
Suddenly received a call from Mr Hubby asking me to give Angah a call... 'URGENT'... isk, gapo gak?... dengan berdebar-debarnye I called Angah...

Angah: Badan Thaqif naik ruam-ruam... tadi bagi dia makan Neslac yang ada ikan bilis tu... Me: Iya?... isk... teruk ke Ngah?..
Angah: Penuh satu badan merah-merah ni... ada lagi tak ubat yang selalu letak kat tangan dia tu?...
Me: Ada (Ubat 69 Mak Ndak ngan Induk beli kat sing-seh)... jap lagi suruh Atih bagi kat bebudak...

After half an hour, I called back...

Me: Camne Angah?... Ok ke Thaqif?...
Angah: Alhamdulillah... dah tak tergaru-garu... sleeping soundly... maybe dia tak bole makan ikan bilis nih...
Me: Hmppp, jarang orang allergic ngan ikan bilis kan?... risau gak ni... tapi dia ok kan Ngah?...
Angah: Ok...

Ya Allah, risaunya... camne nih?... BAHAYA tak allergic nih?...

=> nih jumpa masa browsing...

Anchovy Allergy Symptoms

Anchovies are small salt-water fish that are used in many foods. They are commonly used as a topping for pizza. However, they are also used in a variety of sauces including Caesar salad dressing and Worcestershire sauce. Like with other seafood, allergic reactions are common. Anchovy allergy symptoms can be severe, and people with anchovy allergies should completely avoid consuming them.

- Swelling of the Face or Throat
Swelling is a common allergic reaction for someone with an anchovy allergy. The swelling commonly occurs in the face and throat and as such can be an extremely dangerous symptom. If swelling in the face or throat occurs, the airway may become constricted, making it difficult to breathe.
- Dizziness
Dizziness comes in two forms. Some people may feel lightheaded or feel like they might faint or pass out. Others may experience vertigo, which is a feeling of movement when no actual movement is happening. Both forms of dizziness will go away on their own; however, they can be annoying while they last.
- Difficulty Thinking
Difficulty thinking can come in a variety of forms. Some may experience lack of concentration or find it hard to stay focused. Others may feel a little confused, like they don't completely understand what is going on. This can be common with an anchovy allergy; however, it is not one of the major symptoms and will pass on its own.
- Intense Sense of Fear
People having an allergic reaction to anchovies may experience an intense sense of panic or fear. This can be caused from swelling in the face making it difficult to breathe, but it can also be a symptom on its own. It's the body's way of telling the person that something is extremely wrong.
- Vomiting or Diarrhea
Vomiting and diarrhea are the body's natural way to get rid of things that are toxic to it. While they are unpleasant symptoms, they will normally go away on their own. Both vomiting and diarrhea can make the body dehydrated if they last for any prolonged period of time.
- Anaphylaxis
Anaphylaxis is the most severe symptom of an anchovy allergy and can be fatal if not immediately treated. People experiencing anaphylaxis will have extreme swelling to the face and throat that will happen within minutes and block the person's airway, making it nearly impossible to breathe. Their blood pressure will also drop, putting them into anaphylactic shock, which can be fatal if left untreated.

=> credit to ehow

Sunday, September 19, 2010

@ salam aidilfitri dari kami

0 comments


Wednesday, September 1, 2010

@ susu ibu tidak akan kering

0 comments

UMUM mengetahui mengenai kebaikan susu ibu yang mengandungi antibodi melindungi bayi daripada serangan penyakit. Jika beberapa tahun lalu, menyusu badan tidak dilihat sebagai trend, kini kian ramai para ibu cenderung mempraktikkannya demi kelestarian kesihatan si kecil.

Tidak timbul lagi soal malu atau segan menyusukan anak di khalayak ramai, walaupun ada mata-mata nakal mencuri pandang.

Namun, bagi ibu yang menyusukan bayi buat pertama kali kedatangan bulan Ramadan menimbulkan sedikit kegusaran kerana khuatir pengeluaran susu berkurangan malah, mungkin tiada susu yang dapat dikeluarkan kerana menjalani ibadah puasa.

"Memang ada segelintir ibu yang berasa bimbang jika tidak dapat menghasilkan susu badan sebanyak seperti hari-hari biasa. Tetapi sebenarnya, para ibu tidak perlu gusar kerana penghasilan susu akan tetap sama jika aktiviti pengurusan penyusuan ibu itu dijalankan seperti normal dan ia menjadi amalan berterusan," kata Zatul Hijanah Ramzi.

- Elak tertekan
Menurut Zatul Hijanah yang merupakan Kaunselor Laktasi Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC), tanggapan sesetengah ibu mengenai susu badan akan kering ketika berpuasa adalah tidak benar.

"Walaupun kita tidak makan dan minum pada siang hari, ia tidak bermakna ibu tidak dapat menghasilkan susu yang mencukupi untuk keperluan bayi," ujarnya. Terang beliau, ini kerana ibu masih lagi mengambil makanan dan minuman pada waktu malam iaitu selepas berbuka dan sehingga waktu Imsak.

Bagaimanapun, tegas Zatul Hijanah, seseorang ibu tidak seharusnya mengelakkan atau mengambil mudah amalan bersahur kerana ia adalah bekalan tenaga dan air untuk tubuh ibu sepanjang hari.

"Seseorang ibu seharusnya meminum air yang mencukupi selepas berbuka sehingga waktu Imsak. Sekiranya tidak bersahur dan kekurangan air, tubuh ibu akan mengalami dehidrasi yang boleh menjadi penyebab kepada kurangnya penghasilan susu," jelas beliau.

Bagaimanapun katanya, wanita tidak seharusnya terlalu memikirkan mengenai ibadah puasa yang akan menyebabkan mereka kekeringan susu kerana kebimbangan melampau sehingga menyebabkan stres yang sebenarnya boleh mendorong kepada kemerosotan kuantiti susu badan.

Jelas beliau penghasilan susu boleh merosot bukan disebabkan ibadah berpuasa, sebaliknya kerana stres yang dialami oleh ibu sehingga menghalang refleks ejeksi susu atau let down. Oleh itu, ibu perlu bertenang dan menjalani rutin harian seperti biasa.

- Jangan putus asa
Malangnya bagi ibu yang beranggapan susu akan berkurangan sewaktu berpuasa, akan mula ragu-ragu dengan kebolehan mereka untuk terus membekal dan menghasilkan kuantiti susu yang banyak.

Disebabkan tanggapan itu, ada ibu yang mula berputus asa apabila melihat kuantiti susu agak berkurangan pada hari pertama berpuasa sehingga menyebabkan mereka mula mengurangkan aktiviti mengepam susu badan. Malah, ada ibu yang berhenti terus daripada berbuat demikian. Jika anda mengambil tindakan seperti itu, maka penghasilan susu akan semakin berkurangan kerana kurangnya permintaan.

"Badan kita ini unik kerana dalam proses penyusuan sebenarnya faktor dan konsep 'permintaan dan penawaran' adalah amat penting.

"Semasa proses penyusuan, hormon-hormon seperti prolaktin dan oksitosin akan terlibat. Prolaktin adalah hormon yang menghasilkan susu dan oksitosin pula merupakan hormon yang merembeskan keluar susu ibu.

Namun begitu, terdapat satu lagi faktor yang berkait rapat dengan konsep permintaan dan penawaran tadi. Hormon yang dimaksudkan ialah Feedback Inhibitor Of Lactation (FIL) yang juga merupakan sejenis protein yang terdapat dalam susu yang berkumpul dalam payu dara ibu," jelasnya.

FIL memberi tindak balas secara negatif kepada proses penghasilan susu. Apa yang dimaksudkan dengan tindak balas negatif tersebut?

FIL akan mula berkumpul dalam payu dara apabila kurangnya rangsangan dan payu dara tidak dikosongkan dengan betul (hanya sedikit susu yang dikeluarkan daripada payu dara). Tidak kiralah sama ada kekurangan rangsangan itu daripada kurangnya hisapan oleh bayi atau pun kurangnya aktiviti mengepam keluar susu sewaktu bayi tidak bersama ibu.

Tahap FIL yang tinggi ini akan mula memberikan isyarat agar penghasilan susu perlu dikurangkan kerana kurangnya permintaan.

"Ia akan menjadi sebaliknya pula jika payu dara sering dikosongkan. Peratusan FIL dalam payu dara akan menjadi rendah dan seterusnya menghantar isyarat supaya lebih banyak susu perlu dihasilkan oleh ibu.

PARA ibu yang menyusukan bayi ketika bulan puasa perlu mengepam susu dengan lebih kerap berbanding bulan-bulan biasa.

"Oleh itu, susukan bayi dengan kerap dan bagi ibu yang bekerjaya atau pun yang berjauhan dengan bayi pula, jangan lupa untuk mengepam susu pada setiap dua jam atau tiga jam sekali," jelasnya.

Terang beliau, kaum ibu juga tidak perlu bimbang mengenai zat dan nutrien dalam susu badan sepanjang bulan Ramadan.

=> sepanjang Ramadhan ini, memang tidak dinafikan bahawa penghasilan susuku agak berkurangan... ini sudah tentulah disebabkan oleh diriku sendiri yang memang tidak boleh makan dalam kuantiti yang banyak dalam sesuatu masa dan menunggu sehingga lapar barulah menjamah makanan...

=> kadang tu risau gak kot-kot la tak dapat nak menghasilkan susu yang banyak untuk bb Thaqif... tapi sehingga kini alhamdulillah, malam dapat la pam 4 oz, pagi sebelum gi keje lepas sahur tu dapat dalam 2 oz, kat opis kadang dapat la 4 oz, kadang kalau stress kurang la...

=> ya Allah, permudahkanlah untuk aku menyusukan bayiku sehingga mana dia boleh menyusu badan dariku iaitu 2 tahun yang disarankan... AMIN...

@ ayat-ayat Kaisah (II)

0 comments
Q: Kenapa Kaisah kopek parut kat hidung tu?
A: Bukan Kaisah yang kopek la ibu... tangan ni yang kopek...

Q: Kenapa bau busuk nih? Kaisah 'be' ke?
A: Ala, sikit aje...

Q: Kaisah, duduk la makan tu...
A: Tak boleh la ibu, yak (buang air besar)...

Q: Kaisah nak 'titi' boleh ke ibu? Ni Kaisah punya (sambil menunjukkan pada salah satu)... tu adik punya...
A: Ye, boleh... cepat titi...

weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates