TOLERANSI ~ ALL ABOUT US

Contact Form

Name

Email *

Message *

Sunday, January 6, 2019

TOLERANSI


Apabila sebuah keluarga yang mempunyai 5 orang cat-lover dan seorang cat-takut (takut sampai tahap cry-baby) memelihara si Gebu dan si Boyot... give and take with our family members likes will make it easier for us to live our life to the fullest... although the adrenalin gets higher and higher for the cat-takut... but seeing the better half and kiddoes had a great time with their lovely pets was such a heavenly feeling indeed... simpan je takut tu dalam hati (siapalah cat-takut itu)... 😂😂😂😂...

the Alif Clan's did asked:
Kaisah: How could you let us take care of the pets ibu?...
Ibu: Well, as we live in a family (community) we have to accept the likes and the dont's of others as how we would want others to understand us as well... we are different but our goals are similar whereby we would want to achieve the highest point that we could...
Thaqif: Ooo... jadi kat sekolah nanti pun kita kena macam tu la kan ibu?... barulah boleh berkawan elok-elok...
Kaisah: Yes... you are right Thaqif... sebab benda yang kita suka tak semestinya orang lain suka... begitu juga sebaliknya...
Thaqif: Baik kakak Kaisah...

#maidless #homeschool #toleransi #momgeneuir #dadtech #catlover #cattakut

xoxo

17 Comments:

  1. betul tue..sikap toleransi penting antara satu sama lain...barulah hidup bahagia aman damai

    ReplyDelete
  2. bagus dapat terapkan nilai kat anak since kecik. mek pun sedang berusaha. doakan mek berjaya. sebab nampaknya sekarang sikap tolerate antara anak tu tiada. risau sbnrnya.

    ReplyDelete
  3. Pandainya dia. Betul tu toleransi sangat penting tak kira dalam perhubungan apa pun. Kalau semua orang dalam dunia ni ada common sense dan amalkan toleransi, memang aman damai bumi ni :')

    ReplyDelete
  4. toleransi ni penting bila hidupa ramai2 kan..

    done follow sini #39

    ReplyDelete
  5. bagus tuh kena pupuk sikap toleransi ni sejak dari kecil lagi supaya dah besar nanti tau jaga adab kan

    ReplyDelete
  6. Betul tu. Kesian ibu takut cat..ehh.. bocor rahsia pula. Macam Qiss takut arnab. Bukan takut tapi geli.hahaha tapi okay je selagi arnab tu tak lompat datang kat Qiss.

    ReplyDelete
  7. bagusnya terapkan sikap yang baik dengan anak-anak. belajar menerima yang baik dan sebaliknya. anak-anak ni pelbagai karaktor diorang kan. itu juga yang saya nak anak2 saya belajar sebab tak semua orang punya sikap dan pemikiran yang sama

    ReplyDelete
  8. bagus terapkan toleransi dari awal supaya anak2 mudah faham.dah besar baru nak ajar memang susah la hehehe

    ReplyDelete
  9. Anak anak memang perlu diajark toleransi dari awal supaya tidak bergaduh adik beradik.

    ReplyDelete
  10. kecik-kecik la kena ajar biar mudah mengalah. bukan maksud kalah tapi lebih baik bersikap mudah beri kerjasama. nanti dah besar tak susah nak ubah

    ReplyDelete
  11. comel je keletah budak-budak kan. tapi tu la, diorg ni akan terima bulat-bulat apa yang diorang nampak dan dengar. jadi kita kena sentiasa memberi nasihat dan membentuk akhlak mulia kepada mereka sejak dari kecil kan

    ReplyDelete
  12. Bagus terapkan nilai2 yg positif dlm diri anak2 melalui cara begini.. Kalau kita asyik bercakap itu ini tak boleh susah anak2 nak faham. Bila ada contoh, lagi senang n mudah anak2 nak faham

    ReplyDelete
  13. Bagus bila dari kecil dah ajar anak2 tentang kepentingan bertoleransi. Supaya mereka jadi anak2 yg baik bila dah besar nanti

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah, dari kecil lagi dah diajar tentang apa itu toleransi. Semoga membesar dengan jaya dan berbakti kepada ibubapa.

    ReplyDelete
  15. Memelihara kucing tu juga kan satu terapi. Bagus untuk release stress. Bagus tanam sifat mengasihi haiwan sejak kecil macam ni.

    ReplyDelete
  16. Dari kecik sampai umor dekat 40 tahun mmg bc takut kucing sbb xboleh bela kucing kt umah sbb asma...lama2 buang rasa takut n mula bela n syg kucing...mmg best jadi cat lover ni...banyak pengajaran boleh dpt

    ReplyDelete
  17. wah bagusnya kecil2 dah ajar iktibar ni semua untuk apply masa kat luar nanti.

    ReplyDelete