| RESEPI KERABU MANGGA |
BAHAN-BAHAN
Sebiji mempelam tua yang kuning-kuning sikit.
Segenggam ikan bilis.
Kacang tanah secawan..
Bawang besar.
Bawang merah.
Cili besar sebiji.
Cili padi 7 biji.
Gula perang 2 sudu besar.
Sedikit garam.
CARA-CARA
1) Parut mempelam kuning. Kemudian, rendamkannya dalam air garam.
2) Goreng ikan bilis dan tumbukkannya.
3) Goreng kacang tanah tanpa minyak. Kemudian, buang kulitnya lalu ditumbuk kasar.
4) Potong bawang besar bulat-bulat.
5) Hiris bawang merah nipis-nipis.
6) Potong cili besar dan cili api mengikut tahap kepedasan yang dikehendaki.
7) Sejat dan buang air mempelam tadi.
8) Gaul semua bahan dan sedia untuk dimakan.
Cuba naaaa.
xoxo
1 Comments
Dapnya kerabu mangga ni. Ritu makan mangga fresh pun sedap. Buat kerabu bertambah nasi. hehe
ReplyDelete