| RESEPI TAKOYAKI SEDAP DAN MUDAH |
BAHAN-BAHAN
(Bancuhan tepung)
1 cup tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung atau 1 sudu besar katakuriko
2 biji telur
2 cawan air
1 sudu kecil dashi
3 sudu kecil kicap Jepun
(Bahan inti)
Tako (sotong kurita), boleh juga guna yang lain. Cheese pun sodap
Kubis cincang
Daun bawang cincang halus
Agedama @ tenkasu (optional: first time buat tak letak. Kali kedua letak, serious, sedap weh)
(Topping)
Sos takoyaki
Aonori seaweed
Bonito flakes (katsuo bushi)
Mayonis Jepun (mayonis biasa tak sesedap mayonis Jepun tau!)
CARA-CARA MEMBUATNYA
1) Masukkan tepung-tepung dan tenkasu dalam mangkuk sederhana, lepas tu gaul sikit. Tambah dashi, telur dan secawan air. Kacau sebati.
2) Masukkan kicap jepun dan baki air sambil mengacau. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama setengah jam.
3) Bila dah buat semua.. Boleh la start mentako ball.
4) Masukkan minyak ke dalam tako pan. Agak agak 1/3 dari kedalamannya gitu. Lepas tu tuang tepung agak agak separuh.
5) Masukkan inti tako dan taburkan kubis dan bawang. Lepas tu tuang lagi bancuhan tepung sampai penuh. Melimpah sikit tak pe.
6) Bila separuh tu dah nampak golden sikit boleh start menggolek. Kalau nak dapatkan hasil takoyaki yang rangup, bila dah terbentuk bebola tu tambahkan minyak lagi pada bebola.
NOTE: Menghasilkan lebih kurang 30~40 biji.
SIAP!
Cuba tau gais. Serious, sedap.
xoxo
0 Comments