Wednesday, April 29, 2009

@ lagi bersama topi

0 comments

Hihihihihihihi... sambungan dari entri lepas mengenai topi Kaisah... well, although time passes by macam menuang air ke dalam gelas jek... sungguh laju, tapi ibu Kaisah tak kisah, although actuallynya dah mengantuk tahap gaban... tetap excited dok amik gambar Kaisah... it will be a very memorable moment in future kan bila kita view balik all of the pictures together-gether...

Oh ye, I wanna story a bit kat u'olls semua... angah preggy again!!! My oh my, aku dah agak dah sebenarnye... since seeing along Qashah, Adid ngan Aliuddin dok buat perangai jek... usually memang ada isi punyalah... but aku buat donno jek memula tuh... semalam baru aku tanya angah n she said "Yes, I'm preggy again..."... well, about 7 months from now Kaisah will no longer be the youngest grandchild to Encik Abdul Latif...

So, mane nak antar Kaisah yek masa angah bersalin nanti???... bebudak nih dah tentu my hubby and me yang kena jaga masa angah bersalin, sama macam masa angah bersalinkan Aliuddin ari tuh... aku amik cuti la maybe 2 days... but semasa angah dalam pantang nanti nak antar Kaisah kat sape ek untuk dijaga... earmmm lebey kurang ada 7 bulan lagik... we'll figure out a solution, I hope...

@ planned cake

0 comments


Cute tak these cakes??? Well, I planned to either bake it... (oven kat umah mak mertua lagik, lum amik... waaaaaaaaaaaa) sib baik other orders dapat disettlekan... or maybe tempah kat my other baking friends... tengokla camne budget... tapi kalau korang la... agak-agaknye yang mana satu sesuai untuk Majlis Jamuan Hari Lahir Nur Alif Kaisah yang Pertama???

1) Tinkerbell
2) Istana - purple
3) Disney character
4) Istana juga - pink

Tolong bagik pandangan...

Tuesday, April 28, 2009

@ topi Mickey Mouse

1 comments

My beloved angel dengan topi Mickey Mousenye yang hampir nak tetas sebab angah Adid suka sangat pakai... huhuhuhuhuhu... now, sejak 'dah dapat kaki nih...' although about 6 - 8 steps... dah jenuh kena mengejar whenever she moves around... very active kid though, dah la dok bergaul ngan anak-anak sedara yang semuanya lelaki... just imagine... setakat panjat-panjat kerusi tu kira small matter lah...

Sometimes aku lak yang takut tengok Kaisah dok selamba jek pi sana-sini terkedek-kedek... tapi Kaisah herself relax je bro... hihihihihi... kerusi meja solek yang ringan tu dengan selamba jek Kaisah leh angkat sebelah tangan (dalam beberapa saat la...) ... fuhhh... membesar dengan kuat dan sihat nih...

Kat mana-mana, boleh jek Kaisah amik gambar, well, kalau ayah or ibu Kaisah pegang handphone jek, automatically Kaisah mesti ala-ala get ready untuk di'snapped'kan picturenya... siap maintain in the position for a moment lagik tuh... anak-anak zaman sekarang kan, zaman kita dulu mana tau nak beraksi cam gitu... ;)

Gambar ni diambil kat umah angah, kat dalam bilik along Qashah ngan angah Adid... selepas balik kelas... padahal dah kul 10 lebey dah ni... bulat lagik mata bebudak nih... nak tido malam, kalau tak pukul 11 or 12, memang tak sah... ibunya dah terhoyong-hayang ngantuk dah, anaknya masih maintain lagik... dah la ayahnya pulak suka sangat la main ngan anak kesayangannya time-time gitu... jenuh la ibu Kaisah nak kena membebel suruh tido... yelah kan, kita nih esok paginya nak kena bangun awal nak siapkan diorang... tak gitu???

@ anakku nan solehah

1 comments

Dengan bertudung pink, Kaisah beraksi dengan ayahnya... hihihihihihi... tak relevan langsung, pakai tudung pastu pakai seluar pendek la pulaknya... sabo jek la... tapi niat dah ada dah tu... geram sungguh menengok pipi Kaisah... tu yang kalau orang lalu-lalang (if we went anywhere...) mesti stop by and tegur Kaisah... ada tarikan la tu... tarikan di pipi... ;)

Tudung nih ngam-ngam la pulaknya kat Kaisah, beli masa Raya Aidilfitri tahun 2008 yang lalu... RM5 jek, but so sweet and cute bila anakku yang comel memakainya... tengokla anak sape... hihihihi... nak jugak tu ibu Kaisah ni...

Whatever it is, ibu dan ayah sentiasa mendoakan agar Kaisah membesar dengan kuat dan sihat serta menjadi muslimah sejati yang solehah dan menghormati ibu ayah, keluarga, guru, mereka yang lebih tua dan semua insan di muka bumi ini... AMIN...

Sunday, April 26, 2009

@ sekali terkenang daa

0 comments

These pictures were taken during one of my ex-officemate's birthday... to be precise on November 2008... I was busy digging out my e-mail inbox and suddenly terperasan gambar-gambar nih... earmmm, we were having a birthday celebration for Lenny on that day... hihihihihi... masa nih, Kak Nath was still with efjayell (so do I...)... as usual, kitorang berlagak cam tak tau jek besday makcik Lenny... after lunch baru kitorang... SURPRISE!!!...

Well, I bought the cake with one of our office-mate... cake ape ek?.. cam lupa la pulaknye, dah agak lame maaa... coffee kalau tak silap, sebabnye dah boring ngan kek coklat jek... so, we celebrated seadanya... ada la bagik hadiah beg kot kalau tak silap... tong-tong maa, sorang sikit... ;)

So, Lenny, hope that our friendship will remain and never can end... biarlah ape pun yang melanda... badai ke tsunami ke... Allah akan tetap bersama insan yang benar... walaupun terkadang kebenaran itu lambat terserlah, one sweet day, ia akan tetap menjelma...

Friday, April 24, 2009

@ buat sahabatku

0 comments
Ya Allah,
Sahabat saya tak seperti sahabat Nabi saw,
Sahabat Nabi setia di sisi,
Sahabat saya datang dan pergi.
Ya Allah,
Saya muhasabah, menerawang sendiri,
Dari kecil ke saat ini,
Ramai sudah bertandang di hati,
Ramai juga yang datang dan pergi.
Ya Allah,
Sahabat ketawa, saya gembira,
Sahabat sayu, saya syahdu,
Sahabat layu, saya pilu,
Sahabat cemerlang, saya gemilang.
Ya Allah,
Kawan saya, sahabat saya,
Rahmati kami meniti usia,
Terpisah kami di alam nyata,
Temukan semula di taman syurga.
Ya Allah,
Sahabat saya, buah hati saya,
Mesra kami penawar duka,
Rindu kami menambah cinta,
Rajuk kami membuah ceria.
Ya Allah,
Silaturrahiim kami, ukhwah fillah,
Bermusuh kami, na`uzubillah,
Berpisah mati, inshaAllah,
Pengubat hati, do`a rabitah..
Jika halangan menduga, perjalanan kita, janganlah kau putus asa,keranaku ada di sisi, setia menemani, andai semangatmu gugur, genggamlah tanganku, kita hampir ke situ...Kau ada aku, kerna ku punya kamu...

=> memang susah nak cari sahabat... yang sudi bersama-sama kita di kala sengsara... time senang semua nak jadik kawan, sedara... bau-bau durian la, mangga la... dunia, dunia...

Thursday, April 23, 2009

@ no, no, no...

0 comments
Kurangkan makan bawang besar
Kurangkan makan berempah
Kurangkan makan ketumbar kering
Kurangkan menonton hiburan
Kurangkan membaca majalah hiburan
Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak
Kurangkan minuman air batu,air dalam tin(100 plus dan lain2)
Kurangkan makan organ dalaman ayam terutamanya kanak2
Jangan makan kepala ikan
Jangan minum air yang ada semut
Jangan tidur selepas subuh
Jangan tidur selepas asar
Jangan tidur selepas makan
Jangan makan terlalu kenyang
Jangan makan berat selepas jam 9...00 malam
Jangan menyapu rumah pada waktu malam
Jangan makan yang masam-masam berlebihan
Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan
Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam

=> akibatnya, tumpul minda dan cepat hilang ingatan

Wednesday, April 22, 2009

@ sahabat

0 comments
"Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar.
Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan.
Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah."

=> Dr HM Tuah Al-Haj

@ ketika

0 comments
1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis..

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,tetapi menikah di hadapan Allah

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan
bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan
duri.

7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru
semakin erat berpegang tangan

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidupyang setia mendampingi
kita semasa menderita

12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk
bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan
pertolongan Anda.

13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....

15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.

Tuesday, April 21, 2009

@ a doubtful arbitration journey

1 comments

Last Monday (20th April 2009), ibu Kaisah was so-so busy... well, preparing for documents and have to attend a meeting at Kuala Lumpur Regional Arbitration Centre... earmmm, I was so-so blur on camne nak pegi kat tempat tu...

Venue: Room D, Kuala Lumpur Regional Arbitration Centre
Time: 2.00 PM
Attendees: Arbitrator, lawyers and representative from each involved parties

Udah le tak reti jalan nak ke sana, kul 12.30 pm I was still in the office, compiling data... subhanallah... kul 12.52 pm baru aku gerak ke destinasi yang hendak dituju... drive punya drive, tersilap jalan la pulak... patutnya nak lalu ikut highway Seremban tu, termasuk jalan nak ke Salak la pulaknya... aiyakkk... pastu siap pegi kat area Mines lak tu... hishhh... I just followed the road and pastu kuwa kat area Sungai Besi... pastu tembus ke Jalan Kuchai Lama... amende arrr... nak cepat lain lak jadinye...

Pastu siap singgah isi minyak la pulaknye... dah round-round minyak tinggal sikit la pulak... nak-nak pulak keta semenjak dua menjak nih dok kuat makan minyak... sabo jek la... after reaching KL at about 1.35 pm, I rushed to the arbitration centre dalam keadaan yang langsung tak tau jalan... ape lagik, redah jek laaaa...

Sib baik masa dok teliti sign-board terperasan le arah untuk ke destinasiku... alhamdulillah... tepat kul 1.55 pm, I reached safely at the Kuala Lumpur Regional Arbitration Centre...

@ celebrate at Sate Kajang

2 comments

Sempena menyambut ulang'hari lahir' Kaisah yang ke 11 bulan semalam, kami telah me'nyelebrate'kannya di Sate Kajang Haji Samuri kat R&R Kinrara... well, actually ibu Kaisah yang teringin nak makan... gunakan besday Kaisah sebagai alasan... hihihihihi...

Kaisah pun bukan main lagik makan sate... yang telah dikunyah terlebih dahulu oleh ibunya of course... hampir kul 11 malam gak masa kami sekeluarga menuju ke sana... (ayat skema tak hengat...) mana taknye, lepas ibu Kaisah abis kelas, antar Qashah ngan Adid and at the same time amik Kaisah kat umah angah dah amik masa bape minit dah tu... gitu-gini tukar pampers Kaisah... kami pun gerak dalam pukul 10.50 pm to our destination... ibu Kaisah siap purposely cuti masak semalam... semata-mata nak makan sate Kajang... sabo jek la... yang nak dijadikan cerita tuh... siap main sms ngan ayah Kaisah cakap jalan jam la... banyak keje kena submit semalam la... tak tau naka masak apa la... hihihihi... padahal nak makan sate Kajang... semangat nak makan sate terlalu berkobar-kobar... but all of the excuses to memang betui aaaaa tadak kelentong aaa... cuma ari-ari memang begitu keadaannya with all the jams and works tapi tadak la sampai 'banyak' kali mentioned kat ayah Kaisah... hihihihihi...

So, kami sampai kat R&R Kinrara kira-kira 11.05 PM, dek kerana terlalu lapar, journey of 15 minutes pun rasa cam jauh benar... sesampainye kami di sana, ada penggambaran la pulaknya... sib baik kat tepi-tepi tu jek... so we straight head to our destination... order la 10 cucuk sate ayam ngan sepinggan nasi himpit... sikit gila nasi himpit dia... memang rasa terhimpit ooo... hehehehe... makan punya makan... tetiba, 'ayang nak lagi sate ke?' hubbyku menyoal diriku yang sedang syok makan sate... 'bole jugak...'... thus, my hubby ordered another 10 cucuk sate ayam... dalam sekelip mata dah abis 5 cucuk... ooo, barulah aku paham, rupanya hubbyku agak kelaparan pada malam semalam... kesian dia... tak makan lunch... patutle sekejap jek dah abis satenye... hihihihihi...

Kaisah lak, dah le tak duduk diam...nyaris-nyaris nak terjatuh... because why... baby seat tu langsung tadak palang untuk tempat letak kaki tu... Kaisah pun dah very the lasak sekarang kan... ditambah dengan keadaan baby seat tu... memang ngam-ho... hahahahaha... well, terkujats gak Kaisah sekejap semalam... memula dia diam pastu nangis... agaknye terperanjat with the unexpected situation... anak... anak...

Dalam kul 11.30 pm kami pun gerak la untuk pulang ke rumahku syurgaku... daaaaa...

@ hepi 11 months birthday

0 comments
Cute Birthday comments
=> anak ibu dan ayah sayang, Nur Alif Kaisah, selamat hari lahir yang ke-11 bulan, semoga sentiasa berjaya dan cemerlang di bawah lembayung dan keredhaan Illahi... AMIN...

@ 11 months old development (week 1)

0 comments
Growing physical independence:
Now that she's only one month shy of her first birthday, your baby is no longer that helpless infant who couldn't do anything without you. She still needs plenty of care and support, but her growing independence -- evident in her standing, stooping and squatting -- is becoming apparent. She may walk while gripping your hand, and she'll hold out her arm or leg to help you dress her. At mealtimes, she may be able to grip a cup and drink from it independently (though some children may not do this for a few more months) and hand-feed herself an entire meal.

Of course, once your child is able to drink from a cup by herself, you may need to start ducking, because she's just as likely to toss it when she's finished as she is to put it down gently. She'll also purposely drop objects for someone, probably you, to pick up.

Books for your little reader:
Your child likes to look at books and leaf through the pages, though she won't always turn them one by one. She may have favorite books too, that she likes to come back to time and again.

Becoming her own person:
At this age your baby may assert herself among her siblings and begin to engage in parallel play -- contentedly playing alongside (but not with) another child. She may also have designated a favorite blanket or stuffed animal as a security object.

Time to start setting limits:
Your baby now probably understands simple instructions and may purposely choose to ignore you when you say "no." (To help the word carry a little more weight, reserve its use for things that are truly dangerous.) But even though your baby may not always remember tomorrow what you've said today, it's not too soon to set certain boundaries and start teaching her right from wrong.

You're not being mean if you don't let her devour a second cake; you're setting limits. If she pulls kitty's tail, move her hand, look her in the eye and say, "No, that hurts the cat." Then guide your daughter's hand to pet the animal gently. Her desire to explore is stronger than her desire to listen to your warnings, so it's up to you to protect and teach her. What seems to be defiance isn't; it's just her natural curiosity to see how the world works.

Talking up a storm:
Words and word-like sounds are now spilling out of your baby -- words she's now able to use meaningfully. As the frontal lobes of her brain gradually develop, coinciding with the arrival of higher cognitive abilities such as reasoning and speech, you can continue to encourage her interest in language by avidly listening and responding to her words and babbling. This type of interaction is crucial to teaching her about two-way communication. Playing games such as patta-cake and peek-a-boo will help polish her memory skills.

At this age, your baby can probably imitate word sounds and inflections as well as actions. She may be able to follow simple directions, such as "Please bring me the ball" or "Pick up the spoon." Help her learn by separating commands into easy-to-follow steps.

Cherish this brief but remarkable period when your baby's communication skills are emerging: They're perhaps the most important ability she'll ever have.

=> alhamdulillah, Kaisah dah develop all of these skills before berumur 11 bulan...
=> btw, memang betul la... kengkadang bila kita panggil, dia dengar but buat donno jek... n she make a cute face... sabo jek la... nak marah pun tak sampai hati... ;)

Monday, April 20, 2009

@ Putrajaya again

0 comments

My baby's pic when we went to Putrajaya last few weeks... look at her head-band, tak matching langsung dengan baju yang dipakainya kan kan... well, actuallynye... ibu Kaisah dah lama sangat dok mencari head-band... cari punya cari, at last terjumpa la kat Tesco Puchong ke Mutiara Damansara... tak hengat la pulaknye... dipendekkan cerita, jumpa warna hijau muda ni aje... dah tadak warna lain... so dek kerana nak sengsangat beli head-band tu, ibu Kaisah pun amik jek la head-band berwarna hijau muda tersebut regardless samada ia boleh dimatchigkan dengan pelbagai warna baju ke tidak... haaa, amik ko penjelasa yang panjang lebar gitu... hihihihihi...

Well, we really love to sit at the pathway along kawasan rehat kat Masjid Putrajaya...
1) Kawasannya lapang... sedap dan selesa mata memandang
2) Ada water cooler... lepas bebudak dah berlari-lari around that area, boleh pi amik air kat situ yang sejuk dan nyaman...
3) Lepas solat bole rehat-rehat sekejap kat situ... tido pun sodap... ;)

Kitorang = Angah and the kids, Qashah, Adid n Aliuddin, hubby, Kaisah n me... lepak sampai lepas Asar and then off we went to round-round that area... memula tu nak pi kat waterpark... eh, wet park kot kalau tak silap aaa namanye... tapi, pusing punya pusing takde la pulak... bukannye ape, masa memula Putrajaya sedang dibangunkan... masa nak siapkan landscapenye... hubby ada buat projek landscape kat situ, thus, he knew that ada wet park, taman permainan dan pelbagai lagik taman yang supposednya ada kat Putrajaya nih... alih-alih tadak lak...

Hmmpp, mane taknye, masa hubby dok buat projek tu tawun bila??? now, dah tawun berapa??? hahahahaha... maybe the area yang hubby dok kata tu dah ada development la kotnye kat situ kan... lawak tul... kitorang pusing and tawaf Putrajaya tuh sampai dekat 5 kali... at last kami pi la dekat kawasan yang ada menara tu... jogging sekejap, pi toilet sat... pastu balik umah...

What a day... lain yang diplan... lain yang jadik... huhuhuhuhu...

@ from a mum to other mums

1 comments
Real Mothers don't eat quiche; they don't have time to make it.

Real Mothers know that their kitchen utensils are probably in the sandbox.

Real Mothers often have sticky floors, filthy ovens and happy kids.

Real Mothers know that dried play dough doesn't come out of carpets.

Real Mothers don't want to know what the vacuum just sucked up.

Real Mothers sometimes ask 'Why me?' and get their answer when a little voice says, 'Because I love you best.'

Real Mothers know that a child's growth is not measured by height or years or grade...

It is marked by the progression of Mummy to Mum to Mother...

The Images of Mother:

4 YEARS OF AGE - My Mummy can do anything!

8 YEARS OF AGE - My Mum knows a lot! A whole lot!

12 YEARS OF AGE - My Mother doesn't really know quite everything.

14 YEARS OF AGE - Naturally, Mother doesn't know that, either.

16 YEARS OF AGE - Mother? She's hopelessly old-fashioned.

18 YEARS OF AGE - That old woman? She's way out of date!

25 YEARS OF AGE - Well, she might know a little bit about it!

35 YEARS OF AGE - Before we decide, let's get Mum's opinion.

45 YEARS OF AGE - Wonder what Mum would have thought about it?

65 YEARS OF AGE - Wish I could talk it over with Mum.

The beauty of a woman is not in the clothes she wears,
the figure that she carries, or the way she combs her hair.

The beauty of a woman must be seen from in her eyes,
because that is the doorway to her heart, the place where love resides.
The beauty of a woman is not in a facial mole,
but true beauty in a woman is reflected in her soul.
It is the caring that she lovingly gives,
the passion that she shows,
and the beauty of a woman with passing years only grows!

=> a lovely poem or quote for all our lovely mothers... (including me... hihihihihihi)
=> specially dedicated to ibuku, ibu mertuaku dan semua ibu-ibu...

Thursday, April 16, 2009

@ malaikatmu

1 comments
Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia...

Dia bertanya kepada Tuhan : "Para malaikat disini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana; saya begitu kecil dan lemah ?"

Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu ."

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa...Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia."

"Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia"

"Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?" "Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara berbicara."

"Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu ?" "Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa"

"Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ?" "Malaikatmu akan melindungimu; walaupun hal tersebut mungkin akan mengancam jiwanya"

"Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak melihatMu lagi" "Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu; walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu"

Di saat itu, Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga suara dari Bumi dapat terdengar, dan sang bayi bertanya perlahan : "Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat tersebut ?"

"Kamu akan memanggil malaikatmu itu: " IBU "

=> Ingatlah sentiasa kasih sayang dan pengorbanan ibu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa..... Dialah sesatunya harta yang tiada galang gantinya dunia akhirat....
=> Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan kerenah anak-anak yang sedang membesar...sesunggu hnya Syurga itu dibawahtelapak kakimu...

@ di muzium negara

0 comments

Sekali-sekala pi Muzium Negara syok gak... dah lama tak pi... well, Kaisah masih 9 bulan masa tu... bulan Februari maa when we went there... at that moment, ada beberapa pameran with regards to alam persilatan dan keris... my hubby loves this kind of stuffs so memang ayah Kaisah was so into it la...

Kami ke sana right after I went to the interview for my current job... right after I received the call on the acceptance of my employment with them... was damn happy though masa tu... yelah, just imagine... masa aku pi interview tu, ada beberapa orang yang dah datang untuk ditemuduga on the previous days... on the day ibu Kaisah interview lak, ada juga orang lain yang also came for the interview for the same post... then, tak sampai half an hour after the interview, I received a phone call from the company, saying that I'm accepted... WOWWIE!!! Alhamdulillah... seronok tak terkata...

We had our lunch at the cafe located kat dalam kawasan Muzium Negara... harga ok... bole tahan... takde la mahal sangat... leas dah melawat lebih-kurang... about 3.00pm kitorang pun chiow shin chee... bergerak ke Wangsa Maju coz ayah Kaisah ada office function to handle... well, diorang order catering... so... off we went to Wangsa Maju...

=> sesape kalau nak catering service bole la contact ibu atau ayah Kaisah... ;)

@ kisah pisang dan hati

1 comments
Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

"Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya" beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.

Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

"Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?" tanya Cikgu Mayam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

"Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu" beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci.

=> moral of the story... jangan letak pisang dalam beg... jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati... macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati...
=> sentiasalah berbaik sesama manusia...

Tuesday, April 14, 2009

@ Kaisah bersama topi

1 comments
Nur Alif Kaisah dengan posingnya bersama topi ala-ala ke pantai yang indah... well, at this moment kitorang nak pegi mana ek?.. earmmm... nak pegi umah angah!!! hihihihihihi... macam nak gi mana jek kan kan kan...

Topi kesayangan Kaisah yang latest ni ayah Kaisah beli masa amik ibu Kaisah kat tempat keje (masa ni belum drive sendirik ke opis)... memula tuh I thought that it was slightly big for Kaisah's cute little head... seems like nak amik yang slightly smaller arr kononnye... but ayah Kaisah kata takpela, amik yang besar sikit... Kaisah bukannye makin mengecik... earmmm... amik jek la...

Sesampai jek kat umah... ibu Kaisah pun terus le men'try'kan topi tersebut... fullamak, ngam-ho la beb... cayalah ayah Kaisah... boleh mengagak saiz dengan tepat...

=> dah anak dia maa... hihihihihi

@ RM100

2 comments
Ini ada satu kisah yang boleh kita jadikan panduan. Ia berlaku ketika satu sesi motivasi. Sebelum memulakan seminar, Prof. Ibrahim mengeluarkan duit RM100 dari dompetnya. Kemudian wang itu ditayangkan kepada 50 orang pesertanya. . "Siapa nak duit ni?", tanya Prof Ibrahim. Semua peserta mengangkat tangan. Saya akan berikan duit ni kepada salah seorang daripada kamu, tapi izinkan saya membuat sesuatu dahulu."

Prof. Ibrahim meramas-ramas duit itu hingga renyuk. Kemudian dia menunjukkan duit yang sudah renyuk itu dan bertanya : "Ada sesiapa yang nak duit ni lagi". Hampir semua pelajarnya mengangkat tangan. Prof Ibrahim mengangguk dan mencebikkan bibir. "OK, apa kata kalau saya buat macam ni?". Duit RM100 itu dicampakkan dan ditenyeh-tenyeh dengan kasutnya. Prof Ibrahim memungutnya semula lalu diletakkan di atas meja. Wang kertas itu bukan sahaja renyuk tetapi juga kotor.

"Sekarang siapa nak duit ni?", tanya Prof. Ibrahim. Selesai dia bertanya, lebih separuh daripada jumlah pelajarnya masih mengangkat tangan. "Haa..apa yang boleh kita kutip daripada peristiwa
itu tadi?", tanya Prof. Ibrahim.

Pesertanya hanya diam, dan sesetengahnya hanya menggelengkan kepala. Mereka masih tidak dapat menangkap apa yang cuba disampaikan oleh prof Ibrahim. "Walau apa pun yang saya lakukan pada duit ni, kamu tetap mahukannya. Betul tak? Kamu tahu kenapa? Kerana nilainya tak berubah walaupun dipijak dan ditenyeh dengan kasut. RM100 tetap RM100 walaupun 10 kali dipijak," kata Prof. Ibrahim. Semua peserta yang mendengar kata-katanya hanya tersenyum.

Prof. Ibrahim mengaitkan peristiwa itu dengan kehidupan seharian. Sering kali di dalam hidup, setiap orang akan merasai kejatuhan, hati hancur, ataupun dihina. Hinggakan suatu ketika kita akan merasa diri kita tidak berguna langsung.

"Tapi walau apa pun yang telah terjadi, ataupun yang akan terjadi, anda tidak akan hilang harga diri. Bersih atau kotor, renyuk atau licin, anda tetap berharga terutama pada mereka yang disayangi. Harga diri kita bukan datang daripada apa yang kita lakukan atau siapa yang kita kenal tapi siapa sebenarnya kita..." jelas prof Ibrahim.

=> betul... betul... betul... biarkan je walau apapun orang nak kata, yang penting kita buat perkara yang betul...
=> biar orang buat kita, satu hari nanti, akan dibalas segala kejahatannya itu, kalau tak ari ni, esok, lusa, tulat, tonggeng...

@ quote to ponder

0 comments
If you want something,
you just go for it..
if you get it, you won..
but if you don't get it,
you don't lost
at least you have tried..
it's never a shame to lost after trying..

but it is a shame if you lost without trying..
sit back..and thinks about my words..
and you will know..
that i'm not lying"

"Life is short and sweet, so make others happy and never let anyone down"

=> poem dari sahabat respeks...
=> caya la geng...

Monday, April 13, 2009

@ hepi anniversary 3 years 8 months

0 comments
Myspace Comments

=> 13 April 2009
=> semoga senantiasa bergumbira dan dirahmati Allah... AMIN...

Friday, April 10, 2009

@ u'll never break me

0 comments
You Can't Break Me

@ what worth

0 comments
Tears

Thursday, April 9, 2009

@ my heart is broken

0 comments
comment image

@ you make us wanna...

0 comments
Get This from CyArena.com

@ smart kidz pwtc

1 comments
EXHIBITION NAME
Smart Kids 2009 ~ Malaysia's Largest Kids' Education Fair

THEME
Into Our World with Great Expectations
Opening up a whole new world of ambition

DATE
10 - 12 April 2009

VENUE
Putra World Trade Centre, Kuala Lumpur

ORGANIZER
Expomal International Sdn Bhd

CO-ORGANIZER
Mutiara Sigma (M) Sdn Bhd

IN COLLABORATION WITH
* Jabatan Pendidikan Khas
* Kementerian Pelajaran Malaysia
* Jabatan Penerangan
* Jabatan Pelajaran Selangor
* Pusat Sains Negara

FREQUENCY
Annual Event

EXHIBITION AREA
7,360 sqm

SUPPORTED BY
* Ministry of Information
* Ministry of Women, Family & Community Development
* Malaysian English Language Teaching Association

MALAYSIA BOOK OF RECORDS
Proud holder of:
* Malaysia's Largest Kids Education Fair
* Malaysia's Largest Virtual Painting
* Mega Family Creative Colouring Contest
* Largest Plaka StoneArt Collage

EXHIBITORS' PROFILE
* Art School
* Academies / Educational Institutes
* Baby Goods & Accessories
* Book Distributors & Publishers
* Childcare Centres
* Child Development Schools
* Computer Software Developers
* Dance Academies
* Dental Care Providers
* Dietitians
* Education Consultants
* Edutainment
* Fashion
* Food & Beverage
* Furniture & Household Products
* Games & Toys
* Health & Nutritional Products
* Computer Training Schools
* Language & Tuition Centers
* Medical Service Providers
* Music Schools
* Pet Shops
* Sports & Recreation
* Stationery
* Other related products and services

NO. OF VISITORS
2007 : 130,223 people
2008 : 132,180 people

PARTICIPATING SCHOOLS
2007 : 65 Schools | 3,500 school children
2008 : 65 Schools | 3,800 school children

PARTICIPATING HOMES (Orphanages/Homes)
2007 : 25 Homes
2008 : 18 Homes

FACTS AT A GLANCE ~ The Market Comes to You
Visitorship
* 41% Malay, 47% Chinese, 9% Indian, 3% Others
* 58% are from middle upper income group
* 84% of the visitors spends more than 5 hours daily
* 64% are returning visitors while 36% are new visitors

Looking for Specific Product / Service
* 52% of parents looking for education institution for their children
* 57% of parents looking for children books, services & toys
* 47% of parents looking parenting materials
* 39% of parents looking for baby products and services

Satisfaction rating
* 85% finds what they are looking for
* 89% are happy with the products and services offered by exhibitors
* 96% will visit Smart Kids again

Children's Age Group
* 22% kids aged 0 - 3 years
* 23% kids aged 4 - 6 years
* 25% kids aged 7 - 9 years
* 21% kids aged 10 - 13 years
* 9% teens aged 14 - 16 years

EVENT HIGHLIGHTS
Special Highlights & Thematic Activities
* Voices of Children National Forum
* Ambitions & Aspirations ~ Special Interactive Exhibition
* 2009 MELTA Smart Kids Way With Words Competition
* Who I Want To Be ~ Show & Tell
* World of Ambition ~ Coloring Contest
* Professional Costumes ~ Fashion contest

Firm Favorites
* Angkasawan Experience
* e-knowledge Village
* Go-Green!
* Kreatif Cerita
* Music Appreciation
* Photo Contest
* Science Planet
* Smart Kids 10th Annual Talent Quest
* Smart Kids Demographic Survey
* Smart Kids' Education Enrollment Pool
* Smart Kids' Educational Tour
* Smart Kids Fan Club, Smart Passport
* Smart Kids' I Want to Be a Nobel Laureate
* Smart Explorer
* Sports & Lifestyle
* Treasure Hunt
* Virtual Communities
* World of Health
* World of Knowledge
* Young Journalists

SHOW HOURS
10 - 11 April 2009 (Fri & Sat)
10.30am - 9.30pm 12 April 2009 (Sun)
10.30am - 7.30pm

=> let's go!!!

@ something to ponder

0 comments
When wealth is lost, nothing is lost..
When health is lost, something is lost..
When character is lost, all is lost.

=> character as in sifat, well, it's true though that a lot of people are losing that... that's why there's differences between orang, manusia dan insan...
=> renungan bersama...

@ power of smile

0 comments
one smile

@ so-so sad

0 comments
I'm so use to PAIN!

Wednesday, April 8, 2009

@ workshop di Hilton KL Sentral (I)

1 comments

Yesterday, 8th April 2009, ibu Kaisah attended a workshop with regards to MediaFlux, CGI and digital asset management...

Venue: Hilton Hotel KL Sentral, Kuala Lumpur
Time: 9.00 am - 5.00 pm

Well, awal gila dah bangun... coz nak mengelakkan jam... ala, awal ke??? kul 6.30 pagi, solat Subuh pastu terus kelam-kabut bersiap dan hantar Kaisah kat umah angah... kul 7.02 am aku pun gerak... selepas kena bebel dengan hubby sebab lambat... hihihihihihi... hubby very the busy la pulak semenjak dua menjak nih... kengkadang lambat balik... well, aku ngan Kaisah confirm dah tido pun punya... n hubby tak kejutkan... bangun2 jek dah ada kat sebelah... masa aku pi keje kengkadang tu tak sempat bercakap lama coz hubby ngantuk n kita nak cepat ke opis kan kan kan... huhuhuhuhuhu... banyaknye dok roger and out jek la... tu pun kengkadang payah nak dapat coz di luar kawasan... alkisah...

Earmm, let's get back to the workshop shall we?.. well, I parked at Kerinchi... kat opis ayah... senang dan foc... i like!!! sampai sana dah 8.10 am padahal janji ngan opismate nak jumpa kat LRT KL Sentral kul 8.15 am... haru sungguh... sib baik dapat tren cepat la gak... when she SMSed me, aku terus aa bagiktau ada kat tren... dia pun on the way, fuhhh... lega...

Sampai jek kat KL Sentral dah ngam-ngam 8.15 am, aku terus bergegas turun tangga (dah tak andang escalator dah... penuh sangat)... terus nampak member tuh kat McD... and off we went to Hilton... dah le jarang gila datang KL Sentral, so agak tercangak-cangak la jugaknye... hihihihihi... We finally reached Level 6 at 8.35 am... terus la register kat kaunter pendaftaran... tengok-tengok baru 2-3 kerat jek yang sampai... sabo jek la...

Tuesday, April 7, 2009

@ sayangilah anak

0 comments
Sabda Rasulullah s.a.w. "Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya... .. bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif... . itu salah...

"Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan. Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan . Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka". Yang penting anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak derhaka .

"Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke rumah suka, dan pergi sekolah pun seronok.

"Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk. Kita boleh cuba cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup." Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka, jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan "bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka"... inilah yang menyebabkan mereka derhaka kepada kita...

=> renung-renungkanlah...

Monday, April 6, 2009

@ berjalan 10 langkah

0 comments

Amboi... amboi... amboi... auntie Heze bagik serangan hendap ye... bukannye saje nak letak entri yang sebelum ini, tapi renungilah makna tersiratnya... yang mana kita nih sepatut dan seharusnya memperbanyakkan kawan, rakan, taulan, sahabat, handai dan yang sewaktu dengannya...

Well, well... sometimes aku agak terkeliru kenapa kadangkala manusia nih... hubungan punyalah ngam-ho... dek kerana satu insiden jek, terus putus sahabat la, putus saudara la, putus segala-galanyalah senang cerita... all those memories masa dolu-dolu, time bersama tu tak terkenang ke?.. tak teringat ke?.. tak terbayang ke?.. memang tak paham... lots of people seolah-olah take friendship for granted... time susah carik kawan... mintak tolong... time senang lupa kawan... buat donno jek... ada sikit hal kawan tersilap buat ke, mula la kecoh, heboh sana-sini... diri sendirik tak tengok pulak betul ke salah... salah orang semua la nampak... padahal benda boleh settle jadik serabut... hmppp... why la things like this can happened???

Enuff is enuff... let's talk about joy... hihihihihihi... these pics were taken masa kami berada di umah lama before pindah ke umah yang kami duduki sekarang ini... tengokla my precious intelligent angle tu... senyum lebar gitu... since she is now in the process nak berjalan, huihhh, tak bagi kita pegang tu... nak bangun dan berdiri sendirik... nak berjalan sendirik... sabo jek la... now, dah boleh dekat 10 langkah... berjalan sendirik... 10 months... kira okayla tu ek?.. gigi dah tumbuh nak masuk 2 batang...

weolls @ connected

weolls @ popular posts

weolls @ world

weolls @ labels

 

All About Us Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates