RESEPI PEKASAM GELAMA GORENG TAK PANDANG ORANG BELAKANG

Assalamualaikum dan hai hai hai everything... kalau haritu jiran rumah lama makcik ada masak Daging Harimu Bahagia Campak Leklok Dalam Kuali, klik kat sini untuk resepinya... tengah hari semalam, hakak angkat makcik pulak ada masak Pekasam Gelama Goreng Tak Pandang Orang Belakang... makcik yang dok tengok gambar yang diberikan pun dah terliur dah...

Hakak angkat makcik gunakan pekasam gelama daripada Qal's Perkasam... nah, ni resepinya:

BAHAN A

- seekor ikan gelama pekasam
- 1 biji kentang (Dihiris dan digoreng terlebih dahulu)

BAHAN B

- sebiji bawang besar (Dihiris)
- 2 ulas bawang putih (Dihiris)
- 8 biji cili hijau mix merah (Dihiris)


CARA-CARA

1) Goreng ikan perkasam sehingga kekuningan. Angkat.
2) Goreng kentang yang dihiris tadi. Angkat.
3) Tumis bahan B sehingga garing, masukkan kentang yang sudah digoreng dan gaul rata. SIAP

Senang kan?... Bolehlah jadikan idea untuk korang masak menu makan tengah hari nanti...

BACA INI JUGA:



Tak minat pekasam ikan gelama?...

Nah, ni ada list pekasam-pekasam yang lain daripada Qal's Pekasam:
Keli
Gelama
Talapia
Siakap
Talapia merah
Haruan
Lampam
Pari
Ayam
Daging
Kambing
Itik
Telur sotong

Kalau tak percaya, cuba klik sini...

Nak buat sendiri ikan pekasam korang?... makcik okay je nak share apa yang makcik tau dengan korang... sharing is caring kannnn... lagi kita share lagi kita akan jadi semakin faham dengan apa yang kita tahu sebenarnya tau... iya, korang cubalah...

BACA KAT SINI:


Cuba jangan tak cuba ya... till then, take care... see you when I see you... daaaa...

#qalspekasam #kbba9 #kelabbloggerbenashaari #sedap #merecik #weollsdotblogspotdotcom #foodblogger #foodie #recipe #resepi

xoxo

Tini Alif

20 years of experience within the technical, manufacturing and services environment. Assists brands and companies to achieve their targeted and potential customer through writing service such as article writing, copywriting, ghostwriting, manuscript writing, technical writing, content marketing and translation amongst others. Interested to collaborate? Email: hartini.hussain.work@gmail.com or WhatsApp at +601154054677

2 Comments

  1. selalu letak cili & bawang merah je.
    tapi selalu fail bab menggoreng ikan pekasam...kadang2 terhangit

    ReplyDelete
  2. Nangis tengok lauk ni. Sedapnya.. Pertama kali cuba ikan pekasam ni 2 tahun lepas. Masa tu PKP 1.0. Rupanya sedap pekasam ni. Makan dengan nasi panas memang menambah nambah.. Nak buat sendiri memang tak la kot. hehe..

    ReplyDelete
Previous Post Next Post